• Eerste 'homohuwelijk' in Frankrijk?

  homo3

  Het Franse extreem-rechtse blad 'Minute' brengt deze week een een foto van burgemeester Jean-Claude Daubisse, van Haute-Goulaine in het gezelschap van twee frisse dames in trouwjurk.

  Titel van het artikel: "Un maire UMP a célébré un mariage homo". De redactie vond de foto op de facebookpagina van de twee vrouwen. Groot schandaal, want in Frankrijk is een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen nog steeds verboden.In Frankrijk bestaat wel zoiets als PACS ('pacte civil de solidarité' een soort samenlevingscontract zoals wij dat ook kennen) maar in tegenstelling tot de omringende landen is in Frankrijk het echte huwelijk nog niet opengesteld voor gelijkgeslachtelijke koppels. 

  Alle homofobe en extreem-rechtse bladen en sites namen het bericht van Minute-2441-Couv_a'Minute' (dat zichzelf 'een politiek incorrect weekblad' noemt) gretig over. De plechtigheid, die reeds in juni 2009 plaats vond, werd nieuws en de burgemeester kon zijn rustig eindejaar vergeten en reageerde in de plaatselijke pers. Jean-Claude Daubisse is lid van de UMP (Union pour un Mouvement Populaire, de partij van Sarcozy).  Hij weerlegt dat het over een huwelijk ging: "Het was geen homohuwelijk, maar een eenvoudige, symbolische ceremonie. Laëtitia en haar vriendin hadden in het voorjaar het samenlevingscontract afgesloten en vroegen of ik voor een minder onpersoonlijke plechtigheid kon zorgen.  Ik vond het een daad van menselijkheid waarmee ik respect wilde tonen voor hun opvattingen". De burgemeester geeft toe dat hij zich niet verwacht had aan twee vrouwen in het wit. "Maar ik had ze toch niet moeten vragen om op hun stappen terug te keren?". Op de vraag of hij het opnieuw zou doen: "Ik haat dit soort polemieken maar... waarom niet?".

  Het koppel is alvast blij met de geste van de burgemeester, zegt Laëtitia: "We vonden dat heel vriendelijk van hem. Maar hij is heel duidelijk geweest: de wet verbiedt hem om meer te doen dan dat. Maar het feit dat hij zoiets doet betekent voor ons al heel veel".

  De Franse LGBT-site Gayclic geeft als commentaar: "Prociat voor deze UMP-burgemeester (zoiets maak je niet alle dagen mee!). Nu is het uitkijken naar de reactie van de partijtop..." Van extreem-rechts kan je inderdaad verwachten dat ze dergelijke hetzes voeren. Ook het Vlaams Belang schreeuwde indertijd moord en brand toen Tom Lanoye en René Los in Antwerpen onder publieke belangstelling hun samenlevingscontract tekenden en laat niet na hun afkeur voor gelijke rechten voor LGTB's te ventileren. Dat een partij zoals de UMP weigert de wet aan te passen is een ander paar mouwen.

 • Toch nog getrouwd geraakt in 2009

  De tijd dat LGBT's enkel vooruitgang boekten in het Westen is stilaan voorbij. Op 28 december trouwden Alejandro Freyre et José Maria Di Bello met elkaar in Ushuaïa, Argentinië. Hun voornemen om op 1 december te trouwen (Wereld Aids Dag) omdat ze allebei seropositief zijn mislukte. Een rechter in de hoofdstad Buenos Aires, waar ze wonen, ging dwars liggen. Dit ondanks het decreet van het hooggerechtshof van 18 november dat het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht mogelijk maakte onder de bestaande wetgeving.

  In Tierra del Fuego (Vuurland) kon het uiteindelijk wel. Op voorwaarde dat ze er geen ruchtbaarheid aan zouden geven om verdere juridische problemen te vermijden. Volgens de voorzitter van Inadi (het officiële bureau tegen discriminatie, xenofobie en racisme van Argentinië)  wisten ze dat ze van de regering van Vuurland de toestemming zouden krijgen. Hip Hip Hoera voor het jonge paar!

 • De prijzen komen eraan

  Çavaria maakte vandaag  de nominaties voor de Çavaria-folie en -fobieprijs 2009 bekend. Die prijzen worden uitgereikt aan wie zich respectievelijk verdienstelijk maakte voor de emancipatie van LGBT's of die emancipatie in de weg stond. Op 16 januari worden de winnaars bekend gemaakt.

  Fobieprijs_Macho001

  Op de foto zie je spandoeken van de 'Federatie Werkgroepen Homofilie' en het 'Roze Aktiefront' op de trappen van het Brusselse justitiepaleis. De paraplu is er gewoon omdat het regende. Een andere actie was het uitreiken van de Homofobieprijs, het begin van een lange traditie.

  De Homofobie- en folieprijzen hebben een lange geschiedenis. Waarschijnlijk is het de oudste en de langst volgehouden actie van de LGBT-beweging in België. De eerste homofobieprijs werd in 1984 uitgereikt aan onderzoeksrechter Bellemans. Hij leidde het onderzoek in wat men de 'Macho-zaak'noemde. Twee sauna's die in 1984 werden gesloten op basis van een artikel uit de strafwet over ontucht. Macho I en II (in Brussel en Antwerpen)  waren privé-clubs voor homo's waarin o.a.'relaxatie-cabines' waren, waar de leden seksueel contact konden hebben. Uitbater Michel Vincenau, een professor aan de ULB, en zijn partner Rudi Haenen, verdwenen voor een tijdje achter de tralies. LGBT-organisaties aan beide kanten van de taalgrens sauna001sloegen de handen in mekaar en voerden actie. Pas in 1987, na een lang juridisch gevecht, sprak het Luikse Hof van Beroep de twee mannen vrij van de betichting
  een ontuchthuis te hebben opengehouden. Met deze vrijspraak viel voorlopig het doek over de 'Macho-zaak' waarin homoseksualiteit tussen wederzijds toestemmende volwassen partners als wettelijk strafbare ontucht was gedefinieerd. Het beruchte artikel staat nog steeds in de strafwet en in het eisenplatform van de jaarlijkse pride, om het afgeschaft te krijgen uiteraard.

  Miet en Mieke

  De Homofolieprijs kwam er pas bij in 1989. Men wou ook een positief signaal geven aan personen of organisaties die het voor ons opnamen. De eer viel te beurt aan Agalevpolitica Mieke Vogels, die in de Kamer van Volksvertegenwoordigers een opgemerkte interpellatie hield over het Belgische homobeleid. Miet Smet, toen staatssekretaris voor emancipatiezaken, verklaarde zich in haar antwoord onbevoegd voor deze materie. Wat haar dan weer de homofobieprijs opleverde. Het waren ander tijden. De nieuwsbrief van het Roze Aktiefront (RAF) van januari 1990 schreef: "Een reactie van Miet Smet mochten we niet vernemen, maar Mieke Vogels verklaarde in De Morgen van 21 december dat de prijs voor haar een aanmoediging is om door te gaan. En dat zal nodig zijn ook: geen enkele grote partij trekt zich momenteel veel van de problemen van homo's en lesbiennes aan. Ook op het laatste SP-congres ('De SP in actie') werd in alle talen gezwegen over homorechten". Andere tijden, inderdaad.

  Genomineerden voor de folieprijs 2009

  De ouders van Nora Monsecour steunen hun transgenderdochter door dik en dun. Nora werd geboren als jongen maar is een meisje. Ze volgt een balletopleiding aan de Koninklijke Balletschool van Vlaanderen, waar ze graag bij de meisjesgroep wil dansen. Haar ouders steunen haar in deze beslissing en klaagden de eerdere weigering van de voormalige directrice aan.

  Peter_Piot001Peter Piot, voormalig directeur van UNAIDS, is genomineerd voor zijn jarenlange strijd tegen het hiv-virus. Mieke Stessens van Çavaria: "Piot werkt momenteel voor het Imperial College's New Health Institute. De strijd tegen hiv en aids blijft van het grootste belang, zeker voor de homogemeenschap. Het aantal besmettingen door homoseksueel contact blijft stijgen."

  De Belgische EU-parlementariërs die in april 2009 hun stem gaven aan het voorstel van de Europese Commissie om een brede richtlijn te ontwerpen die discriminatie, ook op basis van seksuele geaardheid, verbiedt, ook buiten de werksfeer. De parlementairen van Vlaams Belang stemden tegen. Mieke Stessens legt uit waarom: "Onze CD&V-parlementsleden waren trouwens bij de enigen binnen de Europese Volkspartij die voor stemden. België wordt voorzitter van de EU in de tweede helft van 2010. Bovendien is de eerste president van Europa een Belg. Dit moet ons in staat stellen om al het mogelijke te doen opdat de richtlijn er zal komen, mét seksuele oriëntatie als opgenomen discriminatiegrond." Een prijs waar meteen ook een opdracht aan vastzit dus.

  Genomineerden voor de fobieprijs 2009

  Mario Gomez001aDe voetballers die zich in een enquête van Sport Voetbalmagazine negatief uitspraken over homo's. 67,8 procent vond dat er in het voetbal geen plaats is voor homo's.

  Ali Abdusalam Treki, de Voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, is genomineerd omdat hij zich tijdens zijn eerste publieke speech uitsprak tegen de Nederlands/ Franse VN-resolutie die de decriminalisering van homoseksualiteit vroeg. Hij zei "dat hij daar als moslim niet voor kan zijn en dat het door het door de meerderheid op de wereld niet geaccepteerd wordt."

  Jo Vandeurzen001Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn. Mieke Stessens: "Ook al staan transgenderpersonen voor het eerst vermeld in het regeerakkoord, in de beleidsnota welzijn is van deze groep geen sprake. Dit terwijl het recente onderzoek 'Leven als transgender in België' aantoont dat de welzijnsproblemen voor transgenders heel groot zijn. Ook het welzijnsbeleid ten aanzien van holebi's is sinds jaren heel pover."

  Receptie

  De Homofobie- en folieprijzen, intussen omgedoopt tot Çavaria-folie en -fobieprijzen, worden uitgereikt op de jaarlijkse Çavaria-nieuwjaarsreceptie in de balzaal van de Vooruit in Gent. Meestal een feestelijke gebeurtenis waarbij de winnaar van de fobieprijs nooit komt opdagen. U kunt er naartoe op zaterdag 16 januari om de winnaar van de folieprijs toe te juichen.

 • Ricky Martin reageert op homomoorden

  ricky_martin001Ricky Martin sprak in 'El Nuevo Dia', een krant in Puerto Rico, zijn afkeuring uit voor de recente moorden op homo's. Hij vindt dat diversiteit accepteren de eerste stap is om de haat uit te roeien. 

  "De voorbije weken heb ik dingen gelezen die me koude rillingen bezorgden en helaas gaat over over feiten die dagelijk gebeuren over de gehele wereld. Ik vind het bijna onmogelijk om te geloven dat we in 2009 nog met dat soort hatelijke situaties geconfronteerd worden." zegt Martin, die intussen zelf kinderen heeft. Hij verwijst naar de 19-jarige Jorge Steven Lopez Mercado (foto) die in Jorge Steven Lopez Mercado001anovember 2009 brutaal vermoord werd teruggevonden in Puerto Rico.  Hij herinnert ook aan de moord op Matthew Shepard (1998) en anderen slachtoffers. "Deze daden zijn totaal onaanvaardbaar voor elk menselijk wezen, omdat we allemaal mensen zijn. Ik hoor het woord 'tolerantie' langs alle kanten als het over dit soort zaken gaat. Een van de betekenissen van tolerantie is: 'de capaciteit om pijn of ontbering te verdragen' en een andere definitie: 'iets toestaan'. Ik vind in beide definities geen goedkeuring terug.  Wat dacht je van het volgende: in plaats van te zeggen dat we diversiteit tolereren, laten we diversiteit accepteren."

  De woorden zijn al vaker vergeleken. Het taalgebruik is ook niet onbelangrijk. Jij kan als pervent niet-roker tolereren dat iemand rookt in jouw omgeving. In het geval van roken gaat het over iets dat als ongezond wordt ervaren en waar je dus eigenlijk tegen bent. Je accepteert het niet. Het verschil is duidelijk.

  Het is bemoedigend  dat Ricky Martin (over wie al lang de geruchten gaan dat hij zelf homo is) Zijn positie van bekende popzanger gebruikt om het publiek duidelijk maakt hoe hij over geweld tegen LGBT's denkt.


  Je kan zijn oproep (in het Spaans of Engels) lezen op zijn website.

 • Georgische LGBT-activist vrijgelaten (UPDATE)

  Me_006

  Paata Sabelashvili, voorzitter van de Georgische LGBT-organisatie 'Inclusive Foundation' en tevens lid van het bestuur van ILGA-Europe die sedert 15 december vast zat werd op 26 december vrijgelaten. Er zouden geen aanklachten tegen hem zijn geformuleerd.

  ILGA-Europe reageert opgelucht. Linda Freimane: "we zijn opgelucht en blij dat Paata is vrij en gezond. We danken alle organisaties en activisten over de gehele wereld die zich ingezet hebben voor zijn vrijlating".  Toch blijven er nog vragen. Martin K.I. Christensen: "We blijven ons vragen stellen over de inval in het secretariaat op 15 december. Dat was vernederend en buiten alle proporties. De politie heeft zich misdragen tegenover het personeel van 'Inclusive Foundation' en bracht vernielingen aan in hun secretariaat. We maken ons ook zorgen over het feit dat de politie de twee andere bestuursleden, Tinatin Japaridze en Eka Agdgomelashvili, nog steeds schaduwt. We roepen de Georgische autoriteiten op deze intimiderende maatregel op te heffen."

  Lees meer.

 • Politie-inval Georgië: Verslag en achtergronden

  Me_003a
  Hieronder kan je het relaas lezen van de politie-inval in het kantoor van de Georgische LGBT-organisatie op 15 december. Interessant voor wie het nog niet heeft meegemaakt, en verhelderend voor wie wil weten hoe de beweging zich in Georgïe dient te verdedigen tegen intimidatie en repressie. De illustraties bij dit artikel komen uit "Me', het tijdschrift van 'Inclusive Foundation', de Georgische LGBT-beweging. De vertaling kan mogelijk niet 100 % accuraat zijn als het over specifiek Georgische begrippen gaat.

  Op 15 december 2009 om 19u vielen vijf gewapende mannen in burger het kantoor van de Georgische 'Inclusive Foundation' binnen. Het bestuur, samen met ongeveer vijftien leden van de vrouwenorganisatie waren daar aanwezig.  Ze kregen het bevel de ruimte waar ze bijeenzaten te verlaten. De politie was enkel geïnteresseerd in Paata Sabelashvili, de voorzitter. Hij werd meegenomen naar een apart lokaal. Toen werd er getelefoneerd en rond 20u kwam een tweede groep gewapende mannen binnen. Volgens getuigen droegen ze geen politie-uniformen (Verschillende mannen droegen nadien wel jassen met politie-insignes toen ze op het politiebureau waren). Ze konden geen huiszoekingsbevel voorleggen. Ze zeiden niets over hun identiteit, evenmin van welk bureau ze kwamen of waarvoor ze precies kwamen.

  Me_001'Perverten, zieken, satanisten'

  De politie werd door de aanwezigen aan herinnerd dat er volgens de wet getuigen moest worden toegelaten tijdens het doorzoeken van de lokalen. GSM's werd in beslag genomen. De vrouwen werden gedurende enkele uren vastgehouden in een lokaal dat bewaakt werd door verschillende mannen. Contact met de buitenwereld was verboden.  Ze kregen vernederende opmerkingen te horen: perverten, zieken, satanisten. Ze werden uitgelachen en ermee bedreigd dat ze zouden worden gefotografeerd en dat hun seksuele oriëntatie zou worden bekend gemaakt. Een van de mannen trok een poster van de muur. Eka Agdgomelashvili en Tinatin Japaridze werden bedreigd met de dood omdat ze bleven eisen dat men een huiszoekingsbevel  zou tonen. Andere mannen zeiden dat ze enkel papieren zouden tonen aan wie daar recht op heeft.

  Paata Sabelashvili werd gearresteerd. Onmiddellijk na zijn arrestatie zou hij bekend hebben 8 gram marijuana te bezitten. Een zeer omstreden bekentenis, die werd afgelegd vooraleer Paata zijn advokaat had kunnen zien.

  'Ik ben hier de wet'

  Een van de invallers, die eerder al was opgevallen door zijn homofobe en agressieve gedrag, stelde zich voor als agent van de staatsveiligheid (Constitutional Security Department of the Ministry of Interior) Bij het verhoor van Paata werd hij geïdentificeerd als David Khidesheli.  Een andere man, die later hoofd van de politie-afdeling bleek te zijn, bedreigde Eka Agdgomelashvili met de dood als ze niet onmiddellijk zou stoppen met zeggen dat de invallers de wet overtraden. Hij riep: "Ik ga jou doden, ik scheur je in stukken!" Toen een van de stafleden van 'Inclusive Foundation'opmerkte dat hij zijn boekje te buiten ging riep hij: "Klaag me maar aan, het kan me geen donder schelen, ik ben hier de wet, en de rechter!"

  De persoonlijke spullen van de stafleden werden doorzocht. Sommige zonder dat de eigenaars erbij mochten zijn. Daarna werden ze teruggegeven aan de eigenaars.

  Me_002Twee vrouwelijke agenten sleurden vrouwen (meestal per twee) naar de toiletten, dwongen hem zich volledig uit te kleden en fouilleerden hen. De vrouwen werden intussen voor 'zieken' uitgescholden. Achteraf is daar geen verslag van opgemaakt.  Na deze operatie verklaarde een van de vrouwelijke agenten "dat ze vrouwenlichamen was gaan haten".

  Stafleden van de organisatie worden sedertdien voortdurend geschaduwd. Zowel hun huizen, hun verplaatsingen in de stad en hun aanwezigheid in het kantoor worden in het oog gehouden door auto's vol met geüniformeerde agenten. Een van die auto's is permanent geparkeerd aan het huis van een van de stafleden.

  Tot zover het verslag van de gebeurtenissen op 15 december.

  Geen alleenstaand geval

  'Inclusive Foundation' ziet in deze operatie een logisch vervolg van de repressieve politiek die andere NGO's (Non-goevernementele organisaties) mochten ondervinden. Ze kadert in het marginaliseren, intimideren en in discrediet brengen van alle verdedigers van de mensenrechten in Georgië.  Organisaties zoals 'Human Rights Priority'en de krant 'Batumelebi'waren eerder het slachtoffer.  Politiemensen die bij deze incidenten betrokken waren gaan vrijuit, ondanks beloftes van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

  "We maken ons zorgen dat onze organisatie door dit optreden van de overheid de agressie tegenover ons van radicale fundamentalistische groepen zal voeden" zegt de LGBT-beweging. "Het is opvallend dat de Georgische regering afwezig blijft als het over de verdediging van burgers in dit soort situaties gaat. Officieel heet het dat de regering zelf het slachtoffer is van conflicten tussen progressieven en fundamentalisten. Zelf mikken de politici op een traditioneel conservatief kiespubliek.  Het doelbewust in discrediet brengen van leiders uit het middenveld is alarmerend".

  Bron: ILGA-Europe

  Alles over dit onderwerp

 • LGBT-activist opgesloten in Georgië

  Op 15 december 2009 viel de politie binnen in de kantoren van de 'Inclusive Foundation', de Georgische LGBT-organisatie. Ze arresteerden Paata Sabelashvili, voorzitter van de organisatie en tevens lid van het bestuur van ILGA-Europe (ILGA staat voor 'International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association')

  Paata Sabelashvili_001In een persbericht toont ILGA-Europe zich geschokt door de gebeurtenissen die duidelijk met homofobie te maken hebben. ILGA vraagt de onmiddellijke vrijlating van Paata. Linda Freimane van ILGA: "We zijn behoorlijk geschrokken door dit nieuws. We vernemen dat de politie buiten elk wettellijk kader optrad. Wij zijn zeer bezorgd over de veiligheid van Paata Sabelashvili die geen enkele contact met de buitenwereld mag hebben." K.I. Christensen van ILGA: "ILGA-Europe staat in nauw contact met de mensen uit Georgië en volgt de situatie op de voet. We proberen deze chockerend situatie onder de aandacht te brengen van de Europese instellingen. We vragen dat ze erop aandringen dat de Georgische autoriteiten handelen volgens de wettelijke en internationale humanitaire normen. We zullen verdere informatie verspreiden als we meer details hebben."

  Paata Sabelashvili werkt actief voor de belangen van holebi's zowel in eigen land als op Europees vlak. Hij is mede-uitgever van het plaatse magazine 'Me' en is ook betrokken bij het coördineren van LGBT-activisten in de voormalige Sovjet Unie. Voordien zette hij zich in voor gehandicapten en vluchtelingen.

  Je kan Paata Sabelashvili een bericht sturen via Facebook.

  Lees het verslag van de politie-inval.