• Girlpower op poëziewedstrijd


  Merhaba is een landelijke organisatie van en voor vrouwen en mannen met roots in de Maghreblanden, het Midden-Oosten en Turkije die zich aangetrokken voelen tot mensen van dezelfde sekse en/of vragen hebben over hun seksualiteit of genderidentiteit. Ze organiseerden de poëziewedstrijd 'Liefde Breng ons Dichter'. Voor het eerst was de wedstrijd onderverdeeld in 2 categorieën. In beide categorieën grepen de vrouwen de macht.

  Merhaba_rand001bGriet Buysse uit Zonhoven (Limburg) won in de categorie “jonger dan 25” met 'Rand', een gedicht over de tweestrijd tussen gevoel en verstand. Ze was ook al genomineerd in een wedstrijd van het Holebihuis Vlaams Brabant. “Ik had na mijn eerdere positieve ervaring gehoopt bij de genomineerden te zijn, maar vond het verrassend heerlijk om uiteindelijk voor het eerst als winnaar uit de bus te komen”.

  Aicha Mazouzi uit Anwerpen was de verrassende winnares in de categorie volwassenen. Met het kort en krachtige "Ontkenning" wist ze de jury te charmeren. “Dit gedicht gaat over iemand die een masker opzet”, zegt Aicha  “Ik denk dat iedereen zich kan terugvinden in het gedicht, ieder van ons heeft wel eens moment gehad dat men stiekem droomde van een ander wereld, een wereld waar men zichzelf kan zijn”.

  Aicha is van Marokkaanse afkomst, moslima en hetero. “Ik ben zelf allochtoon van Belgische nationaliteit en draag een hoofddoek. Ik ben op verschillende plaatsen gediscrimineerd geweest, het is heel vermoeiend om je te moeten verantwoorden voor wie je bent. Ik ben er zeker van dat dit gedicht ook homo’s en lesbiennes aanspreekt - zij moeten meer dan wie ook weten hoe het voelt om geklemd te zijn tussen twee werelden.”Merhaba_ontkenning001b

  De wedstrijd is een initiatief van Merhaba en een coalitie van organisaties van etnisch-culturele minderheden en holebiorganisaties : CDF, CitaDelle, KAV-Intercultureel, Kifkif, Minderhedenforum, SAMV - Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen, Regenbooghuis Brussel, Roze Huis Antwerpen, Casa Rosa Gent, Holebihuis Leuven, Polaris Oostende, het Nieuwe Huis Limburg, True Colours en Wel Jong Niet Hetero.

 • Gefeliciteerd Moskou!

  moscou-gp-2010-2

  De Eurosong-resultaten mogen dan niet denderend zijn voor Rusland, zaterdag gebeurde er iets veel belangrijkers. Na 5 jaar vruchteloos proberen was er eindelijk een pride-optocht zonder geweld en zonder extreem-rechtse tegenbetogers.

  Niet dat er dit jaar toestemming was gegeven, verre van. Dertig moedigen (hier moet je echt wel moed hebben om mee te doen) waaronder de Outrage-activist Peter Tatchell en Louis-Georges Tin van de organisatie IDAHO, slaagden erin om gedurende vijf minuten een twintig meter lange regenboogvlag door Moskou te dragen op een van de grootste verkeersaders. Deze mini-pride was op bijna militaire wijze voorbereid: de journalisten werden eerst drie uur lang door gans Moskou gereden alvorens ze naar de plek werden gebracht waar de manifestatie begon. Nikolai Aleseev is heel blij met dit resultaat: "Het is de eerste keer zonder arrestaties of botsingen met de politie of tegenmanifestanten".  Peter Tatchell"We zijn erin geslaagd de politie om de tuin te leiden en de plannen van burgemeester Luzhkov te dwarsbomen. Hij had gezegd dat deze manifestatie er nooit zou komen. Het feit dat ze heeft plaatsgevonden is een flinke nederlaag voor hem."

  Een dikke proficiat! Moscow: 12 points!

 • Steven en Tiwonge vrij!

  Tiwonge Chimbalanga_Steven Monjeza007

  Steven Monjeza and Tiwonge Chimbalanga, veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf en dwangarbeid, krijgen presidentiële gratie. President Bingu Wa Mutharika van Malawi beval vandaag hun onmiddellijke vrijlating.

  Het koppel was opgepakt in december vorig jaar nadat ze een verlovingsfeest hadden gevierd. Ze waren veroordeeld wegens het verstoren van de 'natuurlijke orde’. Hun lijdensweg heeft dus zes maanden geduurd. Ze werden slecht behandeld in de gevangenis en sedert kort ook van elkaar gescheiden. De zaak veroorzaakte internationale beroering en een discussie in Malawi over de bestaande wetgeving. Ook de druk vanuit Engeland en de VS (twee belangrijke donorlanden) speelde een rol. Madonna en Elton John spraken zich uit tegen het vonnis. Honderden holebi/transgenderactivisten organiseerden de solidariteit. Uiteindelijk besloot ook de VN tussen te komen.

  _47953717_malawi_190509
  De woordvoerder van VN-voorzitter Ban Ki-moon, die het land bezocht, spreekt over een moedige beslissing van de president en verklaarde dat dergelijke verouderde wetgeving moet worden afgeschaft overal waar ze bestaat. De president zelf blijft erbij dat de homo's een misdaad hebben begaan "tegen onze cultuur, onze godsdienst en onze wetten".  Maar hij laat ze vrij "om humanitaire redenen". In Malawi wordt homoseksualiteit gezien als een vorm van satanisme.

  Steven en Tiwonge werden het slachtoffer van een wetgeving uit de koloniale tijd, opgelegd door de Britten. Vorig jaar werd in India een  gelijkaardige wet afgeschaft. In vele andere (Afrikaanse) landen moet dat nog gebeuren. In België was het vooral WISH die de solidariteit met de  twee homo's organiseerde. Wie in de toekomst mee wil werken aan dit soort belangrijke acties neemt best hier contact op.

  Bron: BBC

 • Wish heeft Website

  wish_pride2010

  Sinds maandagnacht beschikt WISH (Werkgroep Internationale Solidariteit met Holebi's) over een website. De site wordt een interessante bron over de situatie van de holebi/transgenders in de wereld.

  Thierry Stockmans van WISH: "Het is nog 'basic', maar achter de schermen worden heel wat toevoegingen voorbereid. De URL is niet zo bekend of evident (wish.be was jammer genoeg niet meer vrij) maar we zullen ons best doen hem te promoten. Alle reacties en suggesties zijn welkom!"

  Ga alvast es kijken naar de oproep voor de schrijfactie voor Steven en Tiwonge in Malawi. Een rechtbank in Malawi heeft Tiwonge Chimbalanga en Steven Monjeza veroordeeld tot 14 jaar cel met dwangarbeid. De actie loopt in samenwerking met Amnesty International.

 • Dossier Vaticaan

  Young priests003

  Voor wie het allemaal op een rijtje wil zien: Op de website van het Nederlandse COC staat een chronologisch overzicht van wat in de katholieke kerk allemaal  gebeurd en gezegd is rond homoseksualiteit. Met veel berichten over de gebeurtenissen in Nederland, iets minder over België. Maar daarvoor heb je deze blog als aanvulling.

 • Idaho inspireert Moslims

  Brussel_1mei2008a

  De voorbije week kwamen twee interessante teksten op mijn scherm. Ze zijn geschreven door moslims die in België wonen. Korneel en Said geven hun visie op de Islam en op de positie van holebi/transgendermoslims. Twee artikels die inspireren met Idaho (Internationale dag tegen homofobie) in het achterhoofd.

  De Profeet en de Mukkhanthun

  Korneel Larnout begint zijn artikel met een verhaal uit de geschiedenis van de profeet. Hij vertelt dat op een dag de gezellen van de Profeet Mohammed een man gevangen namen die homo bleek te zijn. Ze wilden hem doden volgens de normen die in hun cultuur toen gebruikelijk waren. Homo's werden toen gedood of als slaaf gehouden.  Mohammed keek naar de arme kerel en voelde medelijden. Hij zei: "Ik mag geen man doden die bidt tot Allah. Breng hem naar An Naqi, daar zal hij veilig zijn."  Mukkhantthun, zoals men homo's noemde, werden voor de komst van Mohammed als ongedierte behandeld. Net zoals vrouwen, wezen en bedelaars hadden ze geen rechten. De nieuwe godsdienst van Mohammed behandelde alle menselijke wezens gelijk en kende hen het recht toe hun leven te leiden zonder angst voor vervolging. Korneel stelt dat de Islam de eerste godsdienst was die opkwam voor homorechten op het Arabisch schiereiland.

  Dit verhaal hoeft ons niet echt  te verbazen. Ook in onze streken duiken verhalen op over erkende homohuwelijken in de middeleeuwen. Het is goed dat deze verhalen naar boven komen omdat ze zowel voor de moslims zelf als voor wie de Islam steevast als achterlijk bestempelt een ander licht werpen op de geschiedenis en dus ook op de realiteit van vandaag.

  Terug naar de bron

  Korneel heeft ook een uitleg over hoe deze verlichte periode eindigde: "Conservatieve krachten hadden meer dan tien eeuwen nodig  om deze rechten af te schaffen. De (nieuwe) homofobie die de islamitische wereld vandaag domineert kon enkel ontstaan nadat de vernieuwende ideeën uit de Islam gehaald waren.  De kolonisatie door de Westerse wereld speelde een rol. Ze steunde bij voorkeur de conservatieve tendensen in de moslimwereld." Homofobie bestrijden is dus volgens Korneel perfect in overeenkomst met de leer van Mohammed: "We moeten het voorbeeld volgen van onze geliefde profeet en homofobie bestrijden waar ze opduikt. Wanneer homo's worden gemarteld en gedood in Irak, Saoudie-Arabië en andere moslimstaten dan moeten we deze regimes bestrijden en onze zusters en broeders steunen in hun strijd voor mensenrechten. Wanneer in de VS haatmisdrijven worden gepleegd door ultra-rechtse christelijke fanatici moeten we deze misdaden veroordelen en terugvechten."

  In het laatste deel van zijn tekst gaan zijn gedachten en gebeden naar al wie het slachtoffer is van homofobie en wie daartegen vecht: "De miljoenen zusters en broeders die in de kast opgesloten zitten omdat homofoben het onmogelijk maken eerlijk te zijn over hun seksuele identiteit. Moge God hen de moed geven voor hun rechten op te komen voor hun rechten."

  Brief aan Youssef

  Het tweede artikel is geschreven als een brief van Said Al Nasser aan zijn vriend Youssef naar aanleiding van opmerkingen die hij van deze laatste kreeg over homoseksualiteit: "Onlangs Youssef … zei je iets dat me heel treurig stemt. Je vertelde me dat je een aantal holebi-vrienden had, maar dat je geen Marokkaanse vrienden wou die homo waren. Ik wist niet wat ik hoorde en toen ik vannacht niet kon slapen van deze kwetsende woorden, kroop ik in mijn pen. Je hebt echt wel pech Youssef. Je hebt wel Marokkaanse vrienden die homo zijn. Maar de clou is dat ze zwijgen. En dat jij bewust je ogen sluit voor de realiteit. En zo wordt je leven een heel grote grap. Ik kan maar niet begrijpen dat jij deze schizofrene en ronduit racistische uitleg aanvaardbaar voor jezelf maakt."

  Said legt uit hoe hij zijn eigen strijd ziet: "Als allochtone holebi (als ik even dat etiketje voor de duidelijkheid mag gebruiken voor mezelf) besef ik heel goed dat we op verschillende fronten moet werken aan de emancipatie van de maatschappij. Want in tegenstelling tot wat sommigen denken is emancipatie een proces dat niet enkel voorbehouden is voor de minderheidsgroep die een slechtere sociaal-economische positie heeft. Nee, integendeel! Vaak legt de emancipatie net uitsluitingmechanismen bloot waarvan de meerderheid zich vaak niet bewust is. Dankzij manifestaties, petities, protest, publieke verontwaardiging en jawel ook prides werden de uitsluiting of discriminatie aan de kaak gesteld van holebi's."

  Said ziet ook dat de discriminaties tegenover allochtonen en holebi's gelijkenissen vertonen: "Onderwijs moet autochtoon én allochtoon, kortom iedereen, klaarstomen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de maatschappij. Als je als leerling geen allochtone leraars en geen homo-leraars ziet tijdens je schoolloopbaan, dan mis je een deel van de diversiteit in de samenleving, maar heeft ook een groot deel van de schoolbevolking geen positief rolmodel."

  Toch is hij niet naar de Pride gegaan op 15 mei: "Want ik wil geen masker dragen. Wat ik wel ga doen? Iedere dag opkomen tegen racisme en tegen homofobe uitlatingen zoals de  jouwe. Want voor mij is een uitspraak als 'ik heb niets tegen homo's, maar wel tegen Marokkaanse homo's' even kwetsend en haatdragend als “ik heb niets tegen vreemdelingen, maar Marokkanen ...”. En er bestaan evenveel variaties op dit thema, als er vooroordelen zijn."

  Said wil van de 'tweestrijd' één strijd maken. Volgend jaar samen naar de Pride met de slogan 'Samen tegen homo/transfobie en racisme'?

  De volledige artikels van Korneel en Said.

 • çavaria, Wjnh en Het Roze huis ontzet door veroordeling homokoppel in Malawi

  Rechter Nyakwawa Usiwa-Usiwa heeft het homopaar Steven Monjeza en Tiwonge Chimbalanga de maximum straf opgelegd: 14 jaar cel met dwangarbeid. De rechter maakte in zijn vonnis duidelijk dat hij de maximumstraf heeft opgelegd als 'afschrikking' en om de bevolking te "beschermen".

  Çavaria, Wjnh en Het Roze huis reageren met afschuw en verontwaardiging op de zware veroordeling van het homokoppel in Malawi. Tiwonge Chimbalanga en Steven Monjeza werden door de rechter veroordeeld omdat ze een homoseksuele relatie hebben. De mannen organiseerden eind 2009 een symbolisch verlovingsfeest. Volgens de rechter is homoseksualiteit tegen "de orde van de natuur" en wordt met dit vonnis een voorbeeld gesteld. Homoseksualiteit is strafbaar in Malawi.Steven Monjeza en Tiwonge Chimbalanga001

  Seppe Geerts van WJNH: "Alhoewel het vonnis zeer zwaar is, verbaast het niet. De situatie in Malawi en omringende landen is immers precair voor holebi's en transgenders. Het sterkt de holebi- en transgenderbeweging in haar strijd voor gelijke rechten wereldwijd." Çavaria, Wel Jong Niet Hetero en Het Roze Huis vragen de Vlaamse regering bij monde van Kris Peeters om dit vonnis krachtig te veroordelen. Yves Aerts van çavaria: "We vragen dat Vlaanderen duidelijk stelling inneemt. Malawi is een partnerland van Vlaanderen in een aantal ontwikkelingsprojecten. De Vlaamse regering mag niet pikken dat een partnerland holebi's en transgenders vervolgt." Ook WISH (Werkgroep Internationale Solidariteit met Holebi's), een organisatie aangesloten bij de koepels, neemt de zaak ter harte. Ze schreef een brief over de kwestie aan de minister-president. De holebi- en transbeweging spreekt haar steun uit aan de mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die de zaak van zeer nabij opvolgt.