• Beenie Man kleurt je dag

  Beenie_lovers

  Ik stond er zelf van te kijken: maandag plaatste ik op deze blog een artikel over het optreden van Beenie Man op Couleur Café. Ik was niet de enige. Het protest groeide zienderogen. Dinsdag meldde Studio Brussel dat het optreden niet doorgaat. De dag voordien had Parkpop in Den Haag hetzelfde gedaan.

  Het is altijd mooi als iemand anders bevestigt dat actie voeren loont. Dat doet Irene Rossi van Couleur Café in De Standaard: "Couleur Café, maar ook de pers, openbare sponsors, privésponsors en het publiek werden bestookt met dezelfde e-mail en er kwam een Facebook-groep tegen Beenie Man. We werden gisteren overstelpt met e-mails en telefoontjes van privépersonen, verenigingen, partners, sponsors en overheden. De gevolgen begonnen onoverzichtelijk te worden."  Bruno De Lille hoefde enkel de bal in de goal te trappen. Hij dreigde met het schrappen van de 55.000 euro subsidies voor het festival. Waarvoor dank. Behalve hij, Zoé Genot van Ecolo en Jan Roegiers zwegen de poltici. Wie zat er nog zoal in het complot? Uiteraard onze vrienden van WISH, maar ook het Brusselse Regenbooghuis, de organisatoren van de Pride en Wel Jong Niet Hetero. En het onheil kwam voorwaar ook uit Wallonië! In minder dan vier dagen groeide de  facebookgroep 'Plus jamais/Nooit meer homofobe zanger/chanteur @ Couleur Café' naar 1600 leden.  "Een legitieme manier om de verontwaardiging over de aanwezigheid van Beenie Man op de 21ste editie van Couleur Cafe openlijk te delen." zegt Jan Beddeleem van WISH. Hij besloot zondag de kat de bel aan te binden aan Vlaamse kant: "WISH vzw situeert zich in de hoek van de mensenrechtenorganisaties met een zeer specifiek doel. De focus ligt op rechten van homo’s in landen waar homoseksualiteit strafbaar is en waar homofobie door de staat wordt aangemoedigd." De actie kreeg meteen de steun van Bisi Alimi, de activist uit Nigeria die op de Brusselse Pride was: "Ik zei Jan dat het een schande is om zoiets (het op de affiche zetten van Beenie Man, nvdr) ook maar te overwegen in een land als België. Die kerel voelt nu de hitte van de 'Gay Power'. Hij mag dan een held zijn in  Jamaica, zijn drijfveren zullen nergens anders toegelaten worden." Beenie_OutrageTrouwens... hoe leg je uit aan een Afrikaanse lesbo of homo dat België toch zo'n fijn land is waar homofobie niet kan als je iemand als Beenie Man een podium geeft in Brussel?

  Een goed gesprek

  Couleur Café verwijt de actievoerders dat ze niet eerst op een gesprek hebben aangestuurd. Blijkbaar zat dat er niet echt in wat CC betreft: Jan Beddeleem: "De boodschap zoals we die hebben gepubliceerd was eerder telefonisch en per brief aan de organisatoren kenbaar gemaakt. Zij hebben de discussie over de toegankelijkheid en tolerantie van Couleur Cafe voor iedereen, (ook voor holebi's) afgeleid naar 'We hebben een handtekening van Beenie Man.' Couleur Café weet alles wat ze willen weten over Beenie man, maar geeft er blijk van niet te beseffen dat de leden van bv. WJNH ook deel uitmaken van het trouwe festivalpubliek." Amnesty International, niet bepaald een exclusieve holebi-organisatie, veeleer een gereputeerde mensenrechtenorganisatie met kennis van zaken, stuurde een brief op 14 juni, het antwoord was teleurstellend. Jan Beddeleem: "In dialoog treden over de terechte vraag om een concert te annuleren was voor Couleur Café duidelijk onmogelijk. De enige weg die voor ons open lag was om op een correcte manier het brede festivalpubliek, de subsidiërende overheid en de sponsors in te lichten over de reputatie van Beenie Man."

  De Handtekening

  Beenie_b&wCC zwaait ook met een document waarop Beenie Man zou verklaren op het festival geen homofobe teksten te zingen. Jan Beddeleem is niet onder de indruk: "Hier hebben we rechten en een maatschappelijk klimaat waarin we zijn homfobie kunnen aanklagen. Dus die handtekening doet er niet eens toe. Wat er wel toe doet is dat Beenie Man (en dat mag je voor mijn part' laf' noemen) zijn homofobe teksten alleen daar zingt waar hij geen risico's loopt omdat homo's er nog geen rechten hebben verworven. Te weinig ballen? Of had Couleur Café te weinig ballen om het been stijf te houden of gewoon te weinig harde argumenten om de reputatie van Beenie Man met hun project te kunnen verzoenen?" Frank Schoenmakers valt Jan bij in een commentaar onder het artikel van  Irene Rossi van Couleur Café in De Standaard: "Schijnheilig. Couleur Café schrapt eerst zelf het optreden. Niet uit inhoudelijke overtuiging, maar uit vrees voor het festival (lees: het geld in het laatje). Vervolgens komen ze in krant jammeren dat ze niet anders konden. Ze leggen de schuld bij de homolobby. Maar wat hebben wij anders gedaan dan onze mening uiten? Dat is ons goed recht! Als Couleur Café zo overtuigd was van hun programmering, hadden ze hun rug maar recht moeten houden. Wie weet hadden ze gelijk en was het goed voor het maatschappelijk debat, ik schrik daar niet voor terug. Maar kom nu niet de geslagen hond uithangen, beste organisatoren. Jullie besloten zelf het risico te nemen en Beenie Man te programmeren. Jullie besloten ook zelf om op je schreden terug te keren. Toon een beetje ruggengraat!" 

  Komt het ooit nog goed tussen CC en de holebi's? Ik hoop van wel. Jan Beddeleem vindt dat ze voor een keuze staan: "Vraag is welk soort festival Coleur Cafe in de toekomst wil worden. Puur commercieel of maatschappelijk relevant." Goeie vraag.

  Daar zijn de pedofielen weer

  In een interview zou Beenie Man verklaard hebben dat hij het niet tegen holebi's heeft, maar tegen de rijke sekstoeristen die naar Jamaica komen en jongetjes misbruiken. Sekstoerisme is een plaag die best mag worden aangeklaagd. Maar het door mekaar haspelen van pedo- en homoseks door homofoben is een truukje van de foor dat we intussen wel doorhebben. We hebben het onlangs nog zien opvoeren door het Vaticaan en door Madame Colen. Bovendien verklaart dat volgende kreet van Beenie Man niet: "Hang chi chi gal wid a long piece of rope" = "Knoop lesbiënnes op met een lang stuk touw." Of hebben de lesbo's zich intussen massaal op het sektoerisme gestort? Ik durf het te betwijfelen.

  Homofobie op Jamaica

  Beenie_flag001De website Reggae.be, die onze actie niet echt sympathiek vindt en zich afvraagt waarom reggae steevast negatief in het nieuws komt geeft in een persbericht aan hoe diep de homofobie in de hoofden van de Jamaicanen zit: "Homohaat is in het godsvruchtige Jamaica heel normaal. Niet alleen de orthodoxe rasta's en dancehallsterren beschouwen homofilie als een 'tegennatuurlijke' geaardheid. Wie op heterdaad betrapt wordt, riskeert zelfs tien jaar gevangenisstraf. Actievoerders worden op straat in elkaar geslagen en vermoord. Nog maar suggereren dat iemand wel eens homofiel zou kunnen zijn, is zowat de ergst denkbare belediging, zeker in het grofgebekte wereldje van de dancehall, de moderne variant van de reggae. Zelfs eerste minister Patterson moest zich enkele jaren geleden publiekelijk 'verdedigen' tegen de insinuatie dat hij een batty boy was. Jamaica verschilt in dat opzicht niet zoveel van de Amerikaanse bible belt en de door evangelische predikanten geïndoctrineerde Afrikaanse landen. Met de bijbel in de hand wordt homofilie een doodzonde genoemd die uitsluiting en bestraffing perfect rechtvaardigt." Interessant is dat ze bevestigen wat de actievoerders zeggen: de homofobie van de artiesten daar is echt niet om te lachen.

  Kill  the Activist!

  Het blijft verbazingwekkend hoeveel drek activisten op hun kop krijgen. Ook nu weer. Op De Wereld Morgen kregen we zelfs het verwijt aan 'Humanitair Imperialisme' te doen. Hallo? Op dezelfde site: "Vele mensen uit de reggaebeweging gewagen van een 'racistische' daad en ik vermoed dat er acties zullen volgen." De actie van WISH werd daar ook "tedentieus en hypocriet" genoemd. Gelukkig kwam daar commentaar op: "Dat het hier om racisme zou gaan, vind ik van de pot gerukt. Ik denk niet dat de huidskleur of afkomst van Beenie Man bepalend is geweest in het protest. Hoewel er racistische holebi's bestaan. So What? Omdat je van die idioten hebt is dergelijk protest onterecht?". En wat vindt U van deze: "Volgende keer als beweging eerst in eigen boezem kijken alvorens een Jamaïcaanse zanger te viseren en er Oeganda bij te sleuren?" En nog eentje om het af te leren: "Als die pipo's die dat bereikt hebben de volledige vertegenwoordiging zijn van de holebi-beweging (wat ongetwijfeld niet is, wat een leuke discussie rond legitimiteit) dan daalt mijn respect voor de holebi-gemeenschap met schreden, kom zeg..."Activists001

  Op Facebook was het niet anders. We zouden enkel uit zijn op goedkope media-aandacht, Beenie Man zou profiteren van de heisa (een stijging van zijn CD-verkoop werd gemeld!) en net zoals onze acties tegen het Vlaams Belang en Léonard wordt de actie contraproductief geklasseerd. Doodzwijgen was de boodschap. Wat bij  Iris De Caluwé van WJNH de reactie ontlokte: "Ja, tegenwoordig moet er nogal veel doodgezwegen worden... NOT dus!"

  Een speciale vermelding gaat naar Vlaams Belanger Werner Broux die ook even zijn licht laat schijnen op de website van De Standaard: "Het wordt voor onze progressieve vrienden alsmaar moeilijker om te kiezen tussen de multikul-kerk of de homo-kerk, nietwaar? Ze zijn er altijd van uitgegaan dat onze gekleurde medemensen ook zonder uitzondering progressief zouden zijn, maar dat was dus een al te simpele redenering. Ten tijde van de anti VB concerten stonden alle artiesten in koor te roepen dat zij recht hadden op een eigen mening, maar blijkbaar geldt dat ook weer louter in één richting." Waarop een andere lezer schrijft: "Bah, wat een haatdragende reactie. Ze illustreert vooral dat bij onze vrienden van het VB niet alleen het racisme, maar ook de homofobie welig tiert." Om maar even aan  te stippen: ook hier zitten nog homofoben, je hoeft er niet voor naar Jamaica of Afrika. Lees de reacties van sommige 'katholieken' op de Antwerp Pride er maar eens op na.

  Homonationalisme

  Ik ben een fervent verdediger van de ideeën zoals ze in het interview met sociologe Sarah Bracke worden uitgelegd. Ze heeft het over de breuklijn tussen 'het verlichte Westen', waar de emancipatiestrijd van vrouwen en holebi's al zou gestreden zijn en aan de andere kant  de Arabische en islamitische wereld, en bij uitbreiding ook de migrantengemeenschappen die in België leven. black_kiss002aDie worden gezien als 'achterop lopend' op die emancipatiestrijd. Vrouwen- en holebirechten worden tot deel gemaakt van een oorlogsverhaal en gebruikt om aan regio's zoals het Midden-Oosten, en aan etnische minderheden hier, zaken op te leggen. Ze waarschuwt voor het gevaar dat de holebi/transgenderbeweging zich hierin laat meeslepen. In de discussie op De Wereld Morgen wordt dit verhaal echter verward met een ander verhaal, dat van de holebi/transgenderemancipatiestrijd zoals we die hier de voorbije 50 jaar hebben gevoerd. Het is juist dat we van hieruit onze manier van actie voeren niet kunnen en niet mogen opleggen aan anderen. We gedragen ons best niet als missionarissen die de arme negerkes gaan helpen. We hebben in het verleden  gezien dat dit nefast is. Maar het is even juist dat landen waar die strijd al voor een deel gevoerd is een enorme steun kunnen betekenen voor de landen in het Zuiden. België is zo'n land. De actie tegen Beenie Man is een voorbeeld van een correcte en solidaire ondersteuning van de strijd die in Afrika en Jamaica wordt gevoerd. Acties zoals deze en het delen van expertise vanuit wederzijds respect is het beste tegengif voor racisme en nationalisme.

 • Peter Maes heeft ons verlaten

  Peter001aIk vernam deze week het overlijden van Peter Maes. Hij overleedt onverwacht op 41-jarige leeftijd de nacht van zaterdag op zondag tijdens een operatie in het UZA in Edegem.

  Ik leerde Peter jaren geleden kennen tijdens een ander triest moment: de dood van Kris Mariën. Kris was de laatste maanden van zijn leven opgevangen door Peter en zijn vrienden. Peter was toen een van de drijvende krachten van de HLWM(Homo/Lesbiennewerking Mechelen).

  Jaren later, begin 2010, ontmoetten we elkaar opnieuw in het comité 'Léonard en co? 10.000 X NO !!!' dat op 28 februari een geslaagde manifestatie  organiseerde naar aanleiding van de inauguratie van Léonard als aartsbisschop. Peter zette zich - samen met zijn vriend Michel - 100 % in voor deze actie. Hij nam ook initiatieven om in zijn vakbond BBTK de aandacht te vestigen op holebirechten.

  Zo zal ik mij Peter blijven herinneren. Mijn gedachten gaan ook naar zijn vriend en echtgenoot Michel, die ik veel kracht en troost toewens.

  Vrienden en familie nemen afscheid van Peter op zaterdag 26 juni 2010 om 15.00 uur in de aula van het Rouwcentrum Van Raemdonck, Albert Panisstraat 79 te Beveren.

 • Mag Beenie Man het podium op in Brussel?

  Beenie Man003
  Op de 21ste editie van het festival  Couleur Café  (25 tot 27 juni) staat ook Beenie Man op de affiche. Hij  is bekend om zijn homofobe songs waarin hij ertoe aanzet homo’s te lynchen en hardop droomt van een Jamaica waar homo’s vermoord worden. Wish hoopt de organisatoren op andere gedachten te brengen.

  De provocerende songs van Beenie Man zijn geen onschuldige meezingers. In een van zijn nummers zingt Beenie Man "I'm dreaming of a new Jamaica, come to execute all the gays". Beenie Man trad in december 2009 in Oeganda op. Dat is een van de Afrikaanse landen waar men sleutelt aan homofobe wetten. Jan Beddeleem van Wish"In Oeganda worden mensenlevens bedreigd door uitspraken van deze en andere mannen die leden van de menselijke familie ter dood veroordelen of gelyncht willen zien, louter en alleen op basis van hun seksuele oriëntatie of hun genderidentiteit."

  Charter

  Couleur Café verschuilt zich achter het argument dat Beenie Man een charter zou hebben ondertekend waarin hij homofobie zou afzweren. Volgens sommige bronnen zou hij dat achteraf ontkend hebben. Het feit dat hij doorgaat met het zingen van homofobe teksten is doorslaggevend. Het zou wel eens kunnen dat het ondertekenen van dergelijke verklaringen een truukje is om in landen waar homfobie gevoelig ligt toch te kunnen optreden. Jan Beddeleem: Beenie_couleur café001"Ook als Beenie Man een charter kan voorleggen (wat de organisatoren volgens onze bronnen niet kunnen), dan nog blijft het ingaan tegen de oproep van diverse parlementsleden om de homofobie in Afrika streng aan te pakken en alle betrokkenen die aanzetten tot homofobie waar mogelijk vleugellam te maken. De Minister van Buitenlandse Zaken bevestigde meermaals dat hij zich bewust is van het probleem welke zich stelt in Afrika. De besteding van sponsor- en belastinggelden aan het optreden van iemand die zijn eigen charter nog recent met voeten trad is onverantwoord ten aanzien van de homogemeenschap die lijdt onder zijn songs in Afrika en discriminerend ten aanzien van het interculturele holebi-publiek die Couleur Café een sympatiek festival vindt."

  Precedenten

  Eind 2009 werd om die reden een reeks concerten met Beenie Man afgelast in Australië en Nieuw Zeeland. Beenie Man002Het ging over het 'Big Day Out festival' dat plaats had in Sydney, Melbourne, Adelaide en Perth. De organisatoren meldden toen in een verklaring: "Het feit dat zijn teksten bepaalde groepen diep kwetsen en zijn aanwezigheid een tweespalt zou drijven tussen het publiek waardoor het plezier van het festival zou worden verstoord heeft ons ervan overtuigd zijn optreden op Big Day Out niet te laten doorgaan."

  België

  Beenie_Petrol001Het zou niet de eerste keer zijn dat ook in België wordt opgetreden tegen homofobe muziek. In maart 2008 gebeurde dit tegen een optreden van de Jamaicaanse dancehall-artiest Bounty Killer in de Antwerpse Club Petrol. Zijn concert werd afgelast onder druk van  çavaria en het Antwerpse stadsbestuur. Ook Bounty Killer wordt internationaal bekritiseerd omwille van zijn teksten die aanzetten tot extreem geweld tegen homo's. "Zolang een artiest zich niet expliciet distantieert van zijn uitspraken en consequent stopt met homofobe teksten te zingen, is er geen reden om hem op concerten te programmeren." zei Yves Aerts van çavaria toen.

  Je kan je verontwaardiging mailen naar de sponsers van Couleur Café: news@couleurcafe.org, info.belgium@inbev.com, info@fortisbanking.be, jean-marc.lietart@minsoc.fed.be, contact@didier-reynders.org, info@mivb.irisnet.be, kab.bz@diplobel.fed.be


  Updates

  WJNH reageerde op het persbericht van WISH. Intussen is het optreden van Beenie Man op het Parkpopfestival in Den Haag afgelast.

 • Kindjes in regenboogkleuren doen het goed

  Nanette Gartrell001Slecht nieuw voor Alexandra Colen en andere kwezels. Een Amerikaanse studie toont aan dat kinderen van lesbische koppels opgroeien tot stabielere volwassenen dan kinderen van hetero-koppels.

  Leading lady van het onderzoek is Dr. Nanette Gartrell (foto), die verbonden is aan de UCLA School of Law in Californië. Zij startte de studie (The National Longitudinal Lesbian Family Study (NLLFS) in 1986 en onderzocht onder andere het gedrag, het mentale welzijn en de sociale vaardigheden van de kinderen. Uit het onderzoek (dat 17 jaar duurde!) zou blijken dat kinderen van lesbische ouders minder gedragsproblemen hebben, het beter doen op school en stabieler zijn dan dan kinderen die zijn opgevoed door hetero ouders.

  Betrokken

  lesbian couple002De onderzoekers volgden 78 kinderen, opgevoed door lesbische moeders vanaf de geboorte tot de leeftijd van 17. Nanette Gartrell vermoedt dat de kinderen stabieler zijn, omdat lesbo's vaak wat ouder zijn wanneer ze aan kinderen beginnen dan heterostellen. Daardoor zouden ze onder andere meer betrokken zijn bij de opvoeding.

  Iets meer dan de helft van de tieners vond dat hun moeders hen degelijk hadden voorbereid op mogelijke negatieve reacties. Dat gebeurde vooral doordat de moeders hun lesbische identiteit actief beleefden en deelnamen aan het leven in de lesbische gemeenschap. Kinderen rond de leeftijd van 10 jaar vonden dat vanzelfsprekend. Het werd moeilijker voor tieners. Zij ondervonden wel eens problemen om als kind van lesbische ouders aanvaard te worden. Het bleek zeer belangrijk om de  tieners zelf te laten bepalen hoe en wanneer ze hun 'coming out' deden.

  Racisme

  De moeders zorgden er ook voor dat hun kinderen geïnformeerd werden over lesbian-parents-childfenomenen zoals racisme, sexisme, antisemitisme en homofobie. Gartrell is daar heel blij mee: "Het is veelbelovend dat de moeders dit hele spectrum aan hun kinderen aanbieden. Dat zou voor de komende generaties veralgemeend moeten worden".

  Seks

  Op hun 17de kregen de kinderen ook vragen over hun seksualiteit. Tot haar verbazing vernam Gartrell dat de helft nog helemaal geen seksuele contacten had gehad. De andere kinderen hadden allemaal seks met personen van het andere geslacht.  Dat blijkt althans uit interviews met de helft van de tieners, de andere helft moet hierover nog worden ondervraagd. Deze gegevens weerleggen de bewering van homofoben dat homo- en lesbische ouders hun kinderen zouden beïnvloeden om zelf homo of lesbisch te worden. Het is de bedoeling dat de kinderen op hun 25ste opnieuw ondervraagd worden.

  Bron: Holebitext en The Rainbow Babies

  Website NLLFS

 • Naar de dokter

  doctors001aDeze zomer worden in de grootste bevraging tot nu toe gegevens verzameld over seks, gezondheid en relaties bij mannen die seks hebben met mannen (MSM).

  De resultaten van het Europees Man-tot-Man Internetonderzoek 2010 zullen gebruikt worden om programma's over de gezondheid van MSM te verbeteren. In het onderzoek worden vragen gesteld over relaties, seksleven, risico's, voorzorgsmaatregelen en het gebruik van gezondheidsdiensten. Een van de doelen is te onderzoeken of homoseksuelen en andere mannen die seks hebben met mannen toegang hebben tot hiv-testen en -preventie. 

  Het onderzoek wordt verricht door een internationale groep onderzoekers en mensen werkzaam in de gezondheidszorg bij instellingen voor de volksgezondheid, universiteiten en niet-gouvernementele organisaties, afkomstig uit 31 Europese landen. Ze houden zich bezig met de problematiek rond hiv, mensenrechten en de gezondheid van homoseksuelen.

  De studie wordt gefinancierd door de Europese Commissie en wordt in Vlaanderen gecoordineerd door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Je hebt 20 tot 30 minuten nodig om de vragenlijst in te vullen.

  Naar het onderzoek

 • Kameroen: 5 maand cel op basis van leeg dossier

  In Kameroen werden op 25 maart twee mannen, Emile Mamougou Nkoa en Fabien Mbala, opgesloten in de gevangenis wegens ‘homoseksuele feiten’. Ze werden deze morgen tot 5 maand celstraf veroordeeld. 
   
  Beide mannen zitten sinds die dag opgesloten in de centrale gevangenis van Kondengui. De Kameroense 'Association pour la défense de l’homosexualité' (ADEFHO) werd pas begin mei bij het dossier betrokken. De feiten speelden zich af in Yaoundé.

  Ruzie

  _45836070_cameroon226Volgens ADEFHO is Emile getrouwd, terwijl Fabien nog bij zijn ouders woont. Beide mannen wilden met elkaar vrijen maar konden niet in een hotel of café terecht. Daarom trokken ze naar een bouwwerf. Na de vrijpartij eiste Fabien van Emile een financiële vergoeding. Emile tekende een schuldbekentenis, maar Fabien nam daar geen genoegen mee en graaide naar de gsm van zijn sekspartner. Beide mannen begonnen luid ruzie te maken, wat de aandacht trok van een patrouille van de gendarmerie. Toen de gendarmes te horen kregen wat er precies was gebeurd, namen ze de mannen mee voor een verhoor. Uiteindelijk werden de twee opgesloten in de gevangenis.

  Willekeurige aanhouding

  Emile Mamougou en Fabien Mbala moesten al op 26 maart, 9 april en 23 april voor de rechter verschijnen. Het eigenlijke proces startte op 14 mei. Beide mannen verklaarden onschuldig te zijn. Ze werden deze morgen tot 5 maand celstraf veroordeeld. ADEFHO is niet te spreken over deze willekeurige aanhouding. In Douala behandelt de vereniging momenteel ook nog een gelijkaardig dossier waarbij twee Kameroeners en een Australiër betrokken zijn. De groep hoopt dat de internationale gemeenschap en organisaties voor de mensenrechten en voor holebi’s ADEFHO willen steunen in deze dossiers.

  Alice003Jan Beddeleem van WISH: "In een telefoongesprek met Meester Alice Nkom (foto)  benadrukt de gerenommeerde advocate en bezielster van ADEFHO dat het dossier volledig leeg is en er in het dossier tegen deze twee jongeren geen enkel bewijs steekt van strafbare feiten. Alice Nkom is wat gewend: procedurefouten en aanklachten zonder grond zijn er legio, maar deze hoge graad van willekeur met de inmiddels gekende gevangenisstraf tot gevolg, is zeer verontrustend benadrukt ze."

 • De man achter Alexandra

  Colen_Vermeulen002
  Mijn aandacht werd getrokken door deze foto, genomen op de 'krantenverscheuractie' van Alexandra Colen op 7 juni in Antwerpen. De man die Alexandra op de achtergrond nauwlettend in het oog houdt is Luk Vermeulen. Hij heeft een lange staat van dienst in de Vlaamse Beweging. Correctie: in het donkerbruine randje van de Vlaamse Beweging.

  Voorpost en VMO

  Voorpost is opgericht als de stootgroep van het Vlaams Belang, door de oprichter van het Vlaams Blok Karel Dillen samen met Luc Vermeulen, Luk Dieudonné en de voor negationisme veroordeelde VB-senator Roeland Raes. de rol van Vermeulen is ondermeer het in goede banen leiden van bijeenkomsten en acties zoals die van Colen.  Vermeulen was ook een van de meest fervente militanten van de VMO, de Vlaamse Militanten Orde, die wegens haar geweldadige activiteiten ontbonden werd.

  Van VMO naar Vlaams Blok

  BERT_ERIKSSONDe oprichting van het Vlaams Blok werd door de VMO met enthousiasme begroet. "Toen Karel Dillen het leiderschap over het VB kreeg is de toestand voor alle Vlaamse militanten gaan veranderen. Wij hadden weer steun van een politieke partij" schreef het VMO-ledenblad in oktober 1980. In 1981 werd de VMO veroordeeld als privé-militie, wat in 1984 door het hof van Cassatie werd bevestigd.  Bert Eriksson (foto), die er in interviews vlotjes voor uitkwam er fier op te zijn om zich Nazi te noemen en het Nationaal-socialisme als alternatief voor het kapitalisme verdedigde, ging voor een jaar de cel in. Op 6 januari 1985 verlaat Eriksson de gevangenis van Merksplas. Buiten wordt hij opgewacht door enkele tientallen strijdmakkers, waarvan sommigen met de Vlaams Blok-vlag, die voor hem de rode loper hebben uitgelegd. Nadien wordt zijn vrijlating gevierd in café Odal in Antwerpen, de kroeg van Eriksson. Onder de feestvierders bevindt zich Filip Dewinter. Deze beseft dat hij moet opletten met een openlijke band met Eriksson. Bij de crematie van de VMO-leider op 8 oktober 2005 hulde de partij zich in een opmerkelijk stilzwijgen. Voorpost was wel aanwezig, onder leiding van Luc Vermeulen, die toen bij het VB op de loonlijst stond.

  GeweldVermeulen_Dewinter_006

  Vermeulen (op de foto naast Filip Dewinter) noemt zichzelf steevast 'actieleider'. Het soort acties waarin hij in de loop der jaren betrokken was beperkt zich niet tot het zwaaien met vlaggen of het roepen van Vlaamse leuzen. Hij was betrokken bij een aantal gewelddadige incidenten met politieke tegenstanders. “Zelf ben ik principieel niet tegen het gebruik van geweld," stelde Vermeulen in het Voorpostblad Revolte, "wat nog geen pleidooi is voor het gebruik ervan door de Vlaamse beweging de dag van vandaag." Hij deed mee aan het molesteren van politieke tegenstanders, het in brand steken van linkse lokalen, verstoren van bijeenkomsten en culturele manifestaties die niet passen in de ideologie van het VB. Een overzicht van de activiteiten van VMO en Voorpost vind je op de site van Blokwatch.

  Jonge Generatie

  Vermeulen wordt nog steeds gewaardeerd om zijn organisatietalent bij activiteiten van het VB. Hij leidt ongeveer elke 'ordedienst' bij manifestaties die zijn sympathie wegdragen. Op de website van Barbara Bonte van het Vlaams Belang zien we dat hij graag zijn kennis overdraagt op de jonge generatie: "Vrijdag 26 maart aanstaande organiseert VBJ Koepel Antwerpen een sessie "rechten en plichten van de militant". Luk Vermeulen, actieverantwoordelijke van Voorpost, zal ons komen toelichten wat een goed militant moet kennen en kunnen." VB'er Karim Van Overmeire op zijn website: Karim_Vermeulen_001
  "Vanavond had ik een debat in Aalst. Een wat bijzonder debat, want aan de overkant zaten geen vertegenwoordigers van andere partijen. Wel mijn goede vriend Luk Vermeulen. Het thema van het debat was dan ook: partij en beweging. Wat bindt het Vlaams Belang en Voorpost? En waar zit het verschil? Luk Vermeulen is de actieleider van Voorpost, maar werkt voor de partij. Ik ben zelf al sinds 1991 parlementslid voor het VB, maar ik ben zeer lang een actief lid van Voorpost geweest."