• Homofobe rappers komen naar Brussel

  Sexion d’Assaut003.jpg

  De Parijse rappers van Sexion D’Assaut doen het goed: 350.000 verkochte albums, een cijfer dat de laatste tien jaar ongezien is in de Franse rap. Prima toch?  Jongens uit de banlieus die zich opwerpen tot populaire artiesten? Probleempje: ze zijn zo homofoob als de pest. Of is er beterschap? Rendez-vous op 2 november in Brussel.

  In een interview met het tijdschrift International Hiphop winden ze er geen doekjes om: "We hebben homoseksualiteit veel aangevallen, omdat we homofoob zijn en we menen het voor 100%!” Naar het einde van hun interview stellen ze dat het “modeverschijnsel” homoseksualiteit als “zonde” moet gezien worden en dit moet tegengegaan worden door zich tot "de enige echte” godsdienst, de Islam, te bekeren. "We zijn erg religieus en zelfs God heeft naar de homoseksuelen een profeet gezonden om ze naar de Islam te leiden en hun zonden te vergeven.”  De verbijsterde journalist noteerde nog:  "We kunnen het ons dus niet veroorloven om openlijk te zeggen dat voor ons homoseksualiteit een afdwaling en onaanvaardbaar is? We begrijpen totaal niet dat in sommige landen het homohuwelijk of adoptie voor homo’s geaccepteerd wordt!”

  Stel je voor!Sexion_quote002.jpg

  De uitspraken veroorzaakten de nodige commotie (zie clipje) en dat vonden de jongens van Sexion D’Assaut niet echt leuk. Er kwamen excuses en de rappers kwamen er plots achter dat ze wel eens mensen zouden kunnen kwetsen met hun homofobe taaltje: “We hebben er al veel over nagedacht en er is ons verteld dat we het er op onze nieuwe plaat beter niet over zouden hebben. Het kan ons schaden en het publiek afschrikken. Stel je voor, er zijn zelfs homo’s die naar onze concerten komen!” Platenmaatschappij Sony bevestigt dat de opmerkingen wel degelijk zijn gemaakt en toonde zich not amused. Tot zover de zoveelste rel in rij? Zaak gesloten?  Veel hangt af van wat ze tijdens hun komende optredens gaan doen.

  "Niet als homo geboren"

  De groep riep in vorige albums op om homo’s te vermoorden. In de song 'On t'a humilié' (We hebben je vernederd) zingen ze: “Ik denk dat het hoog tijd is dat de homo’s hun lul wordt afgesneden en dat ze voor dood op straat achter gelaten worden” en nog “Ver weg is de tijd waar homo’s zich in het geheim schminkten. Nu stappen ze door de stad lijkend op een regenboog. Maar beweeg, komaan beweeg. Al deze praktijken zijn niet gezond" En : "Je krijgt het koud als een travestiet je roept, want je weet dat de mens niet als homo is geboren maar hij het wordt in 30% van de gevallen “.  Staan de songs waarin de homofobie verwerkt is nog op hun playlist? Voor hun optreden in Brussel bijvoorbeeld? Zeker de oproep om homo's te vermoorden kan niet volgens de Belgische antidiscriminatiewetgeving.

  black_kiss20090407.jpgAfstand nemen

  Sexion D’Assaut komt optreden in Brussel op dinsdag 2 november. Plaats van het gebeuren: de AB. Dat is een zaal die vlakbij de Brusselse homobuurt ligt. Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille (Groen!) kondigde een campagne rond geweld tegen holebi’s aan voor dit najaar.  Misschien moet hij het management van Sexion D’Assaut maar eens aanspreken. Of ze vanop het podium iets willen zeggen daarover? Ze hoeven homo's niet op schoot te nemen, maar ze zouden wel afstand kunnen nemen van geweld tegen homo's. Het valt te proberen: een nee heb je, een ja kan je krijgen. Op de Facebookgroep die oproept tot een boycot van Sexion D’Assaut stroomt intussen de informatie over acties binnen.  Chabada, de organisatie die instaat voor twee concerten in Angers op 13 oktober twijfelt nog tussen het afgelasten ervan of een debat tussen het publiek en de groep. Hun muziek zou ook al geboycot worden op een Franse jongerenzender.

  Risicomatch

  Blijven de jongens hardleers dan zou zich een probleem kunnen voordoen die dinsdagavond in Brussel. Enkele honderden (mosllim)jongeren die na het concert de stad intrekken is wat je in voetbaltermen een 'risicomatch' zou kunnen noemen. Haal je regenboogvlag maar binnen. Beter niet hand in hand lopen die avond?  De spanningen tussen de twee minderheden zou wel eens tot onaangename confrontaties kunnen leiden. Als Bruno zijn campagne tegen anti-homogeweld hard wil maken is er voor hem alvast die avond werk aan de winkel.

  Lees hier hoe het afloopt!

  Meer achtergrond: Homophobie: L'interview scandale du groupe Sexion d'Assaut. Volg de acties rond de groep op de Facebookgroep. Lees ook: Wat gebeurt er in Amsterdam?. Vergelijk dit onderwerp met de actie rond Beenie Man. Lees reacties op dit artikel op de website van De Wereld Morgen.


   

 • Timo op de vuist met Richard

  Timo Descamps, NOH8.jpgTimo Descamps, Richard Harmon001.jpgTimo Descamps was in de VS voor de opnames van de film Judas Kiss. Zoals altijd lag fotograaf Adam Bouska op de loer om hem en zijn mede-acteurs te strikken voor een fotosessie. Bouska heeft zijn naam verbonden aan de NOH8-campagne.  De campagne neemt Proposition 8 onder vuur. Dat is een voorstel om huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht definitief te verbieden. Op de tweede foto zie je Timo met Richard Harmon die ook een rol in Judas Kiss speelt.

 • Wat gebeurt er in Amsterdam?

  Amsterdam Lodewijk Asscher Mayor.jpgPolitici met roze stropdassen, homo's en lesbo's verbaal en fysiek aangevallen door jongeren, twee demonstraties tegen al dat geweld en oproepen om roze knokploegen op te richten. Amsterdam is weer the place to be. Of net niet?

  Op 5 september kwamen holebi's en  transgenders voor de tweede keer op straat in Amsterdam om te protesteren tegen het geweld dat hen treft. Tijdens een eerdere demonstratie op 13 juni had waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher (PVDA, foto) de demonstranten verzekerd dat het allemaal in orde zou komen maar dat bleek drie maand later helemaal niet het geval. De actiegroep 'Right to feel safe' legt in een persbericht uit waarom men opnieuw de straat op gaat: "De nieuwe protestactie is een reactie op de aanhoudende golf van homogeweld in onze hoofdstad. De afgelopen weken werden homo´s en lesbiennes mishandeld op de Zeedijk, in de Reguliersdwarsstraat en op het Muiderpoortstation."

  Politie

  Amsterdam_equal003.jpgDe demonstranten eisen een efficiënt politieoptreden en daar hebben ze voor 100 % gelijk in. Het COC van Amsterdam wijst op de noodzaak om van elke incident aangifte te doen. COC Nederland roept de onderhandelende partijen op om de aanpak van geweld tegen holebi's en transgenders in het regeerakkoord op te nemen: "Het COC pleit voor forse maatregelen in het regeerakkoord om het anti-LHBT geweld de kop in te drukken. Zo zou er verplichte voorlichting over homoseksualiteit en transgenderisme op elke school moeten komen. Ook wil de belangenorganisatie een verankering in de wet van hogere straffen bij discriminerend geweld (een zgn. hatecrime-artikel). Er zou cameratoezicht moeten komen op plekken waar veel geweld plaatsvindt, de aangiftebereidheid moet worden vergroot en de registratie ingrijpend verbeterd. Niet één van deze maatregelen is opgenomen in de beleidsbrief die de huidige regering met het rapport naar de Tweede Kamer stuurt."

  Als het regent in Amsterdam...

  Druppelt het in Brussel? Dit najaar komt er een nieuwe campagne rond geweld tegen holebi’s op initiatief van Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille (Groen!). Want ook hier leeft het probleem. Volgens De Lille neemt het geweld tegen homo’s en lesbiennes niet toe in Brussel, maar is de sfeer er wel harder dan in andere steden zoals Antwerpen en Luik.Amsterdam_mocro002.jpg

  Maar dat is natuurlijk niet veel meer dan het bestrijden van symptomen.  Hoe komt het dat (vaak allochtone) jongeren zich tegen holebi's en transgenders keren? Je kan hun gedrag verklaren vanuit de machocultuur waarin ze leven. Maar ook dat is maar een stukje van de werkelijkheid.  Of zoals Yves Aerts het in De Standaard van 24 augustus analyseert: "Hoe groter de stad, hoe groter het proletariaat, zeg maar, en hoe uitgesprokener de machocultuur. Anders gezegd: hoe groter de stad, hoe meer mensen die sociaaleconomisch achtergesteld zijn. En het is die groep die het sterkst vasthoudt aan machogedrag, aan een strikte, traditionele rolverdeling tussen man en vrouw en aan rigide ideeën over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Want dat biedt houvast. Dat mannen beter zijn dan vrouwen, bijvoorbeeld. Waardoor er jongeren zijn die zich bijvoorbeeld aangetast voelen in hun mannelijkheid als ze een jongen zien die zich vrouwelijk gedraagt". Dat is allemaal waar.  Maar wat hebben we daar eigenlijk aan? Brengt het aarde aan de dijk om te blijven herhalen dat jonge allochtonen gefrustreerde macho's zijn? Wat ben ik daar mee als ik in mekaar geslagen ben?

  Amsterdam_love002.jpgRacisme leidt tot (meer) geweld

  Er ontbreekt een klein woordje in de analyse van Yves Aerts: racisme. Het lijkt wel alsof we dat woord niet meer durven gebruiken. Terwijl het racisme in onze gemeenschap verder woekert.  Hier is wat zich in Amsterdam afspeelt heel interessant. Daar is men zover dat er openlijk wordt opgeroepen tot het gebruik van geweld. jeugdtrendwatcher Bamber Delver riep in de Nederlandse krant Het Parool op tot het vormen van knokploegen: "Organiseer een tegentrend. Leer van de potenrammende straatvechters en leg een mobiele meldketen aan, zodat de gay knokploegen op tijd kunnen terugslaan." Ook stadsgenoot Erwin Olaf sluit het gebruik van geweld niet uit. Een nieuwe trend? Een lezer van de Gaykrant reageert op het artikel van Delver: "We hebben al tientallen jaren voorlichting gegeven, maar dat heeft niets geholpen. We vragen al jaren de politie(k) om ons te beschermen, maar dat helpt ook niet. Ik ben het dus volstrekt eens met Delver: we moeten eindelijk maar eens terug vechten..." Een andere lezer reageert: "Ik neig er naar het er mee eens te zijn. Maar... wie gaat knokken en wanneer? Het tuig is als vallende bladeren dat overal op onverwachte momenten in de stad ronddwarrelt. Wie gaat dan knokken? Hoe organiseer je dat? Het is makkelijk roepen, maar denk aan het vervolg. Die gastjes weten het wel, die hebben elkaars gsm-nummer paraat! Kunnen we nog wat van leren.... "

  Minderheden onder elkaar

  Als mensen op dergelijke wijze beginnen redeneren gaat er iets fout, zoveel is duidelijk. Hier zijn we nog niet zo ver en we weten ook wel dat stoere taal (wie zijn hier de macho's?) op internet met een korrel zout te consumeren valt. Maar toch. Ook in België zijn er mensen die pleiten voor 'confrontatie' met allochtonen, moslims. Het discours is altijd hetzelfde: allochtonen (of hun godsdienst en cultuur) vormen een bedreiging en 'Ik eis het recht om dat te mogen zeggen'.  Natuurlijk hebben we dat recht, maar als holebi/transgenderactivisten hebben we vooral de plicht om problemen op te lossen. Eenzijdige kritiek brengt geen aarde aan de dijk. Het versterkt enkel het superioriteitsgevoel van de witte mens. Het is een gevaarlijke trend van om het luidste roepen. Het versterkt de haat tegenover een segment van de maatschappij die uiteindelijk ook maar een kleine, langs alle kanten getergde minderheidsgroep is. Zoals wij dus.

  Draagvlak

  Het wordt tijd dat de holebi/transgenderbeweging op zoek gaat naar een gemeenschappelijk draagvlak met wat we moslims of allochtonen noemen. Op korte termijn zal dat weinig oplossen. Maar op lange termijn is het de enige oplossing voor de problemen zoals ze zich momenteel in onze steden voordoen.  Meer nog: het zal onze emancipatiestrijd een nieuwe dimensie geven en aan kracht doen winnen. Beide minderheden hebben hun lijstje met grieven en eisen. Die lijstjes moeten eens naast mekaar gelegd worden. Ze hebben heel veel gemeenschappelijk. interracial_hands.jpgProblemen zoals in de bedrijfswereld, het onderwijs, huisvesting, de sport, de media... we hebben ze allemaal gemeen met Marokkanen en Turken. Een verkenning van elkaars visie en het bundelen van krachten kan beide groepen enkel versterken. In plaats van 'wij' versus 'zij'  de omslag maken naar  'wij' + 'zij' = 'wij+'  Wie begint eraan?

  Lees ook: Voorbij wij & zij: naar een andere kijk op onze samenleving

   

 • L-day nu op zondag!

  L Day2010_001.jpgzondag 31 oktober 2010 heeft de zoveelste L-day plaats. Een unieke formule die blijft aanslaan tot in het buitenland.  De dames van Folia verwennen je terug met een cocktail van activiteiten.

  Lies Remmerie van Folia: "We verwelkomen zowel nationaal als internationaal talent op onze podia. Rona Kennedy, Gloria, Lies Lefever, Tigresse, Three times a lady, en vele andere … staan te popelen om jullie te entertainen. Daarnaast is er ruimte voor ontmoeting, info en verschillende workshops." Het avondprogramma mag er ook zijn. Lies: "Om 21.30u vliegen we erin met een spetterende openingsact van het deense duo de Fagget Fairys (Feed The Horse!!!). Eens opgewarmd verleiden verschillende djane's je tot de zwoelste dancemoves tot in de vroege uurtjes." Djane's dus.

  Wie door de crisis getroffen werd en geen geld heeft hoeft niet weg te blijven: "Ook dit jaar op de L-day kunnen we ook nog heel wat helpende handen gebruiken. Bonnetjes verkopen, controle backstage, barvrouwen,..." Krijg je daarvoor iets in de plaats? "Jazeker, naast onze eeuwige dankbaarheid mag je gratis binnen, krijg je een t-shirt van de L-day en mag je een dag gratis sporten in Healthcity te Gent! " Je kan er dus alleen maar beter van worden. En die barvrouwen, zijn dat dan Bjane's?

  http://www.l-day.be/
  L-day op facebook

   

 • Holebi's en Vangheluwe

  5_9_2010_MR.jpgNa de affaire Dutroux (1996) is het de tweede keer dat seksueel misbruik op grote schaal in de media komt. De schandalen in de katholieke kerk zorgen opnieuw voor een stroom aan berichten en commentaren. Ook voor holebi's en transgenders heeft de affaire interessante kantjes.

  De donkere jaren

  De getuigenissen en klachten over seksueel misbruik situeren zich vaak in de jaren '50 en '60.  Donkere jaren. De maatschappij was nog grotendeels in de greep van de kerk. Seks was vies en enkel toegelaten binnen een huwelijk en tussen man vrouw.  Masturberen zou voor allerlei ziektes zorgen. Homoseksualiteit werd behandeld met pillen en electroshocks. Maar het bloed (alsook het sperma) kruipt waar het niet gaan kan. In zijn ophefmakend artikel 'Psychiatrische moord op homoseksuele puber' beschrijft Dirk Cantillon (foto) hoe het er aan toeging op de patersschool: "Gemeenschappelijke kleedkamers waren taboe, maar de individuele kleedhokjes waren gemaakt uit hout en dat opent duidelijk mogelijkheden voor ieder die een dosis handigheid weet te koppelen aan een meer dan gemiddelde belangstelling voor jongenskontjes en primaire schaamhaartjes. Onze voorgangers hadden er net zo over gedacht want de houten tussenschotten waren met zakmesjes zodanig bijgewerkt dat ieder zijn voyeurslusten rustig kon botvieren. Er werd wat afgehijgd in die dampige hokjes. Je bekeek de andere, je geilde je eraan op. Je wist dat je bekeken werd,je geilde je eraan op." Dirk Cantillon_Ander Strand001.jpg Buiten het hokje dreigde het gevaar. Dirk wilde meer en betaalde de tol. Zijn leven werd een hel: "Ze hebben me mijn jeugd afgepakt en het is moeilijk in een toekomst te geloven als je geen verleden hebt."  Naast de slachtoffers van seksueel misbruik zijn er de slachtoffers van de seksuele repressie.

  Behaarde man

  Op bladzijde 44 van het eindrapport van de Commissie-Adriaenssens lezen we volgend verhaal: "Toen ik er 15 was (of zo ongeveer toch, ik herinner het mij niet zo goed meer) gingen wij met de jeugdbeweging tijdens de grote vakantie op bezinning (retraite zoals we dat dan noemden) bij de paters van congregatie A in xxxx. (...) 's Avonds als we al in bed waren (in ons 'chambrette' en wil je geloven dat ik het nederlandse woord daarvoor niet ken?) kreeg ik altijd bezoek van pater A. Wat nu gaat volgen zal misschien choqueren, misschien ook niet, maar ik vond het wel leuk. Ik herinner mij heel goed de eerste keer dat hij zijn soutanne omhoog deed en dat hij eronder naakt was. Ik herinner mij heel goed toen hij zich gans uitkleedde omdat ik eigenlijk nog nooit zo'n behaarde man gezien had. (...) Ik ben mij waarschijnlijk in die periode bewust geworden dat ik homoseksueel was (...) Vandaar dat ik hoegenaamd niet wens dat er veel gevolg gegeven wordt aan mijn verhaal." ac08281001.JPGMaar ook hier heeft de medaille een keerzijde: "Mijn trauma echter is iets heel anders. Door een of andere loslippigheid is dit aan de oren gekomen van X (hier ga ik de naam niet echt vermelden), een pilarenbijter van de ergste soort en toemalig verantwoordelijke van de jeugdbeweging in xxxx. Hij heeft maanden ja jaren gedreigd om alles te vertellen aan mijn vader en moeder als ik ook maar durfde een woord te zeggen tegen gelijk wie over mijn nachtelijke pleziertjes met pater A. En dat is veel erger... steeds met de schrik op het lijf moeten lopen dat hij iets zou zeggen tegen mijn ouders. Dus het is niet de pater die achter de tralies moet, maar de man die altijd alles onder de mat wou vagen om de goede naam van de pater, de jeugdbeweging of de Kerk te beschermen."

  Zelfonderdrukking

  cross_blood001.jpgDe repressie veroorzaakt nog een ander gevaarlijk fenomeen. Wat De Rooie Vlinder benoemde als zelfonderdrukking en wat met een duurder woord 'geïnterioriseerde homofobie' genoemd wordt. Het komt er op neer dat de homofobe signalen die je bewust of onbewust ervaart je eigen houding gaan beïnvloeden. Daardoor zullen holebi's hun coming out uitstellen, of zelfs hun eigen homoseksualiteit gaan ontkennen. In extreme gevallen leidt dat tot zelfmoord, depressies of tot geweld tegen andere holebi's. Je slaat als het ware je eigen seksualiteit kapot door anderen aan te vallen.  Een fenomeen dat ook een rol speelt in de gewelddadige confrontaties tussen holebi's en jongeren in bepaalde steden.

  Het slappe handje van Fernand

  Rond beerputten kruipt altijd wel ongedierte rond. Fernand Keuleneer (foto) is de advokaat van kardinaal Danneels. "Een briljante maar wat cynische intellectueel" noemt De Standaard hem.  Vijftien jaar geleden schreef hij naar aanleiding van de zaak Dutroux: "Bedankt de politici die nog durven komen aandragen met principes van niet-discriminatie op basis van seksuele geaardheid, voorkeur of beleving voor bewezen diensten, en maak ze werkloos bij de volgende verkiezingen. Herstel de traditionele opvattingen over normaliteit in intieme relaties. Zorg voor een herstel van de spontane sociale controle. Stigmatisering is wel degelijk effectief." Fernand Keuleneer001.jpgU denkt spontaan aan Alexandra Colen? Dat is geen toeval. Keuleneer en Colen kennen elkaar. Samen met Paul Beliën, Colens echtgenoot, werkten ze begin jaren negentig samen met Guy Verhofstadt in de Eén-oktobergroep. Verhofstadt wilde de PVV (nu open VLD) hervormen en dacht daarbij even aan een rechtse koers. Als student was Keuleneer lid van het rechts-katholieke KVHV en ontmoette daar VB-kopstuk Gerolf Annemans. In 2004 sprong hij het Vlaams Belang bij door zich af te zetten tegen de veroordeling van de partij wegens racisme. Zowel Colen, Keuleneer als Beliën zouden liefst het onderscheid tussen holebi's en pedo's in rook zien opgaan.

  Beliën naar Wilders

  Intussen vraagt COC Nederland (de Nederlandse holebi-koepelorganisatie) duidelijkheid over het nieuws dat Paul Belien (foto), de nieuwe adviseur is geworden van PVV-voorman Geert Wilders. Het is het COC niet ontgaan dat deze er uiterst homovijandige opvattingen op na houdt. Ze verwijzen ondermeer naar een artikel over adoptie waarin Beliën schrijft: "Wie kinderen toevertrouwt aan 'twee papa's' of 'twee mama's,' doet deze kinderen het grootst mogelijke onrecht: hij levert ze over aan de perversie." Elders noemt Beliën vrije abortus, vrije euthanasie, gelijke rechten voor homoseksuelen en legalisering van drugs, "symptomen van de dood van het liberalisme." Paul Belien001.jpgtoen holebi's en transgenders in Mechelen hun ongenoegen uitten over de aanstelling van Léonard tot nieuwe aarstbisschop kon dit ook op de afkeuring van Beliën en co rekenen. Vlaams Belanger Johan Bellens stelde toen op Beliëns website dat de beweging hypokriet is en zich van tegenstander vergist.


  Dubbele taktiek zoals bij het VB?

  "Van een partij die mee-onderhandelt over het regeerakkoord mag volstrekte helderheid over homorechten verwacht worden," stelt COC-voorzitter Vera Bergkamp. "Met een dergelijke topadviseur is daarvan geen sprake". Wilders heeft zich totnogtoe tegen homofobie uitgesproken. Dat komt hem handig uit omdat hij op die manier holebi's kan uitspelen tegen moslims. De aanwezigheid van Beliën in zijn rangen zou zijn homovriendelijk imago kunnen beschadigen. Paul Belien nam ook meerdere malen deel aan bijeenkomsten van het Vlaams Belang, terwijl Wilders samenwerking met Dewinter altijd heeft afgehouden. Wilders zag de bui hangen en reageerde in het Algemeen Dagblad: "De PVV is overtuigd voorstander en ook voorvechter van homorechten in de breedste zin van het woord en zal daar altijd voor blijven knokken". Dat doet denken aan wat we de voorbije verkiezingscampagne bij het Vlaams Belang zagen: Alexandra Colen mocht voluit de homofobe kaart trekken, terwijl Filip Dewinter met een uitgestreken gezicht verklaarde dat het VB 'niets tegen homo's heeft'

 • Piot: meer hiv-preventie voor homo's in Europa

  peter-piot-belgium.jpgDe Belgische wetenschapper Peter Piot, ex-directeur van UNAIDS, maakt zich zorgen over een gebrek aan lange termijnvisie en vreest ook dat er minder geld beschikbaar is voor de bestrijding van hiv.

  Peter Piot was directeur van UNAIDS tussen 1995 en 2008. Momenteel leidt hij het 'Institute for global health' aan het Imperial college in London. Hij zei een en ander naar aanleiding van een colloquium over een langetermijnstrategie in de strijd tegen hiv dat in Parijs plaats vond.

  Piot: "We leven momenteel in een paradoksale situatie. Enerzijds is er echt wel vooruitgang - vijf miljoen mensen worden behandeld, er zijn resultaten met een microbicide - anderzijds zit de financiering in een impasse en ontbreekt een lange termijnvisie. Het is duidelijk dat hiv nog lang onder ons zal zijn. Met de huidige scenario's zullen erin 2031 nog één miljoen besmettingen per jaar bijkomen."

  De deelnemers aan het colloquium hadden het ondermeer over het onderzoek naar een vaccin - dat men nog altijd niet heeft gevonden - de 'reservoirs' waarin het virus zich nog steeds weet te verspreiden, de genetische kenmerken van het virus en het gebruik van antiretrovirale middelen. De  toegang tot deze ARV's had dit jaar voor iedereen mogelijk moeten zijn maar dat is nog lang niet het geval. Dat heeft met de financiële situatie te maken in sommige landen. In Oeganda moet er eerst een patiënt sterven vooraleer een nieuwe patiënt met een behandeling kan starten. "Er is een vertraging opgetreden bij het toegankelijk maken van de behandeling" zegt Piot.

  Piot pleit onomwonden voor grotere inspanningen op het vlak van preventie: "De activiteiten moeten nauwkeuriger gericht worden, met name op de homoseksuelen in Europa, elders op druggebruikers. De inspanningen moeten beter aangepast worden aan de realiteit op het terrein." En bovendien: de staten moeten dit ondersteunen met voldoende financiering.

  Piot sprak op de vooravond van een conferentie in New York van het Mondiale fonds tegen aids. Daar zal voor de volgende drie jaar het engagement van de grote sponsors worden vastgelegd. Piot is daar niet gerust in: "Het zal de grote test zijn, ik ben niet echt optimistisch. Deze vergadering hier in Parijs mag dan een wetenschappelijk karakter hebben, de boodschap aan de politieke verantwoordelijken is zeer duidelijk" besluit Piot.

  In België is 1 op 20 mannen die seks hebben met mannen besmet met hiv. De week die voorafgaat aan Wereld Aids Dag (1 december) is opnieuw Take Care week.

  Bron: AFP, E-llico.com

  Take Care2010_knitting.jpg

 • Nikolai Alekseev achter de tralies

  Nikolai_Alekseev000.jpgHet rommelt in Moskou en St. Petersburg. ILGA Europe is bezorgd over de druk die momenteel wordt uitgeoefend op LGBTI (Lesbian, Gay, Bi, Transgender, Intersex)-activisten in Rusland.

  Op 15 september werd Nikolai Alekseev (foto) opgepakt en vastgehouden door de Russische autoriteiten. Alekseev, een prominent figuur in de holebibeweging, kreeg te horen dat hij dringend zijn klacht bij de Russische Federatie en bij het Europees Hof voor de Mensenrechten moest intrekken. Deze klachten gaan over het voortdurend schenden van het recht op vereniging van de holebi's en transgenders in Rusland.  Hij heeft dat uiteraard geweigerd en dus blijft hij vastzitten.

  Diezelfde dag kon de opening van het 'Queer Culture Festival'  in Sint Petersburg niet doorgaan. Het hele festival staat op de helling want de plaatselijke overheid omschreef het als 'propaganda voor homoseksualiteit'.Queerculture001.jpg

  ILGA Europe staat in contact met de activisten ter plaatse die bevestigden dat hij deze middag nog steeds vast zat.  Juris Lavrikovs van ILGA Europe: "Het ziet er naar uit dat de Russische autoriteiten hun nederlaag bij het Europese Hof beseffen. Ze grijpen naar wanhopige methodes zoals intimidatie, dreigementen en arrestaties." ILGA Europe eist de onmiddellijke vrijlating van Nikolai. Ze roepen de autoriteiten op de grondwettelijke rechten van LGBTI te respecteren en het festival zonder beperkingen te laten plaatsvinden. ILGA Europe heeft ook de betrokken Europese instellingen gecontacteerd met de vraag om druk uit te oefenen.