• Personeelswissel bij WJNH

  Leonie Nelissen001.jpgWJNH, de jeugdbeweging voor holebi's en transgenders die zich langzaam maar zeker op gelijke hoogte weet te werken als de scouts en de chiro, heeft vanaf januari een nieuwe nieuwe algemeen coordinator. Ze heet Leonie Nelissen en volgt Iris de Caluwé op. Woordvoerder Seppe Geerts gaf intussen de fakkel al door aan 'prince charming' Michiel Vanackere.

  Leonie Nelissen is de trotse mama van de 8-jarige Stefan. Lesbiennes met kinderen: deal with it!  Ze werd geboren op 29 augustus 1979 het Limburgs-Nederlandse Geleen. WJNH kiest dus opnieuw voor een iets oudere coördinatrice èn voor een vrouw.  Ze begint haar job op 1 januari.

  Michiel_baardje001.jpgMichiel Vanackere werd geboren in Kortrijk op 3 november 1989. Hij is (tot nader order, je weet maar nooit tegenwoordig) van het mannelijke geslacht.  Volgens zijn facebookpagina is hij vrijgezel. Toen ik hem citeerde in een artikel over Leonard kreeg ik meteen een berichtje dat hij toch liever een andere foto bij de tekst had gezien. Maar het huidige fotooke op zijn facebookpagina is onweerstaanbaar: dromerige ogen en een baardje. Sorry Michiel! Volgende keer gebruik ik je officiële foto.

 • Politici: uitspraken Leonard stigmatiserend

  Volgens minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx zijn de uitlatingen van aartsbisschop Léonard over aidspatiënten en homoseksualiteit onfatsoenlijk, respectloos, stigmatiserend en onthutsend. Ook alle fracties in het Vlaams Parlement (op het Vlaams Belang na) wijzen de uitspraken van Léonard af.

  laurette Onckelinckx002.jpgOnkelinx zegt zelfs "dat het een recidive betreft van de hoogste gezagsdrager van de Belgische kerk betreft". Léonard had onder meer gezegd dat aids een immanente vorm van rechtvaardigheid is voor promiscue gedrag. De immanente rechtvaardigheid en besmettelijke ziekten op een hoop gooien, kunnen volgens Onkelinx bij de patiënten een bijkomend schuldgevoel opwekken. "Dat kan nefaste psychologische gevolgen hebben, terwijl ze net behoefte hebben aan een respectvolle behandeling." De minister voegde er aan toe: "De uitspraken van monseigneur Léonard over homoseksualiteit zijn even verwerpelijk. Ze stigmatiseren een gemeenschap en treden een fundamenteel beginsel van onze democratische samenleving met de voeten, de vrijheid van seksuele handelingen tussen instemmende volwassenen. Een beginsel dat sommige leden van de clerus eerder met enige vrijheid lijken te hebben toegepast."

  Jan Roegiers002.jpgJan Roegiers en Pascal Smet

  Het Vlaams Parlement keurde tijdens de plenaire zitting een motie goed waarin het de onaanvaardbare uitspraken van aartsbisschop Léonard officieel verwerpt. Vlaams volksvertegenwoordiger en initiatiefnemer Jan Roegiers (sp.a) toont zich tevreden met dit krachtige signaal vanuit alle democratische partijen. Op 9 november interpelleerde Jan Roegiers Vlaams minister van Gelijke Kansen Smet over het standpunt van de Vlaamse regering ten opzichte van de intussen welbekende uitspraken van Léonard. In zijn antwoord betreurde Smet de uitlatingen van de aartsbisschop in naam van de hele regering. Hij heeft ook contact genomen met de kerkelijke overheid om dat standpunt klaar en duidelijk over te brengen.

  Vlaams Belang doet niet mee

  Toch vond Roegiers ook een sterk signaal vanuit het parlement zelf erg belangrijk. Daarom stelde hij een korte tekst op die door alle partijen (behalve het Vlaams Belang) mee ondertekend en  gestemd werd. De motie stelt dat het Vlaams parlement met klem afstand neemt van de uitspraken over hiv en homoseksualiteit en dat het die ook veroordeelt. Bovendien vraagt het aan zijn voorzitter om dat standpunt over te brengen aan de aartsbisschop.

  Bron: Zita en persbericht van Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Roegiers (sp.a)

 • Take Care Week gestart

  condom_thumb.jpgVandaag begint de Take Care Week.  Deze week is de aanloop naar 1 december: Wereld Aids Dag. Tijdens de Take Care Week slaan de beweging en de horeca de handen in elkaar om via allerlei activiteiten aandacht te schenken aan hiv en aids. Hoogtepunt wordt de solidariteitsmars op 1 december.

  Hiv is ongeneeslijk maar behandelbaar. Met de juiste medicatie ga je er niet meer aan dood. Maar de angst om bij andere homomannen je coming-out te doen als seropositief is groot. Hiv is vaak een taboe. Seropositieve homomannen wachten vaak om het te vertellen tot ze iemand beter leren kennen.  Hierdoor wordt hiv steeds minder zichtbaar.

  Geen veroordeling maar solidariteit

  Na de negatieve sfeer die door aartbisschop Leonard werd gecreëerd komt de Take Care Week geen dag te vroeg. Sensoa en çavaria  werken samen voor de Take Care Week. Onder het motto ‘Geef steun aan mensen met hiv’ roepen zij holebiverenigingen en horecazaken op om tijdens de week voor Wereld Aids Dag extra aandacht te schenken aan hiv en aids. De Take Care Week brengt een boodschap van solidariteit en legt de nadruk op het feit dat hiv het probleem is, niet de mensen met hiv.

  Mieke Stessens001.gifMieke Stessens van çavaria: "1 op 20 homo's is hiv-positief. 1 op 3 kent zijn hiv-status niet eens. Hiv vormt dus een reëel probleem binnen onze gemeenschap. Toch denkt niemand andere mensen met hiv te kennen. Er wordt weinig over gesproken. Het thema is taboe. We moeten samen onze verantwoordelijkheid nemen en hiv opnieuw bespreekbaar maken. Alleen zo kunnen we het stigma doen verdwijnen. Alleen door over hiv te praten kunnen we veilig vrijen weer hoog op onze eigen agenda zetten, onszelf en anderen beschermen en het aantal besmettingen doen dalen."

  Yves Aerts002.jpgSolidariteitsmars

  çavaria zal er ook zijn op 1 december. Yves Aerts via email: "Çavaria roept op om deel te nemen aan de optocht op 1 december in Brussel. Vanaf 16u zullen we mee aanwezig zijn op het Europakruispunt, voor de "light for rights" - acties: mee sensibiliseren, deelname aan de optocht, quiltspreiding (op grote markt). Wij zullen zichtbaar aanwezig zijn (de Léonard posters zullen ter beschikking zijn), maar zonder het 'Léonard-thema' de rest te laten overschaduwen. In de eerste plaats is dit immers een actie die de schijnwerpers op solidariteit met mensen met hiv wil richten."

  Nog niet aangemeld voor de optocht? Dat kan hier.
  http://www.takecareweek.be/

 • Virus in het Fakkeltheater

  Virus001.jpg"VIRUS is mijn volgende toneelstuk, waar ik heel trots op ben" schrijft Wim Morbée in een mailtje. De titel laat al vermoeden dat het stuk over hiv gaat.  Het nieuwste project van toneelgezelschap Vreak (Vlaams Recreatief en Andersgeaard Kunsttheater) is in januari te zien.

  Sebastian is er net achter dat hij seropositief is. Hij kan er niet mee om en zijn stoppen slaan door. Hij nodigt zijn zes laatste bedpartners uit en speelt met hen het spel van zijn leven. Hij bepaalt de regels. Hij wil weten door wie hij besmet is. Hij wil de waarheid kennen en drijft hen tot het uiterste.

  Wim Morbée (foto): "In 'VIRUS' komen heel wat aspecten van de samenleving aan bod. Verschillende personages, verschillende verhalen en heel wat diepgang. We willen uiteraard in de eerste plaats ons publiek laten genieten van dit zeer spannend verhaal, maar vinden de boodschap die we willen meegeven zeker even belangrijk. Wim Morbée002.jpgWe vonden het tijdens de brainstormvergaderingen altijd zeer belangrijk om nooit onze boodschap belerend of schools te laten overkomen. Iedereen haalt zijn eigen waarheid uit dit toneelstuk."

  Met: Willy Ngala, Jef Mertens, Sven Pichal, Bieke Meuldermans, An Morbée, Pieter Van Keer, Wim Morbée, Lydia Smet, Tuur Van Hove, Johan van Oevelen en Sarah De Neubourg. Regie: Dirk Belloy.

  6 7 8 14 en 15 januari 2011 om 20u30.
  Info en tickets (9 euro) bij Vreak, Fakkeltheater of 070 246 036

 • Agressie tegen transgenders herdacht

  Vladimir Luxuria001.jpgIn 37 steden wordt vandaag de Transgender Day of Remembrance georganiseerd. Elke dag krijgen transgenderpersonen te maken met geweld, discriminatie of pesterijen. Transgender Day of Remembrance wil de slachtoffers herdenken en oproepen tot actie om geweld in de toekomst tegen te gaan.

  Transgender Europe verzamelt info over activiteiten die plaatsvinden en wil ook het brede publiek informeren over het transthema. Het initiatief krijgt de steun van ILGA Europe, de holebitransgenderkoepel in Europa.

  Vladimir Luxuria, (foto) communistisch parlementslid in Italië, is een van de bekendste transgenders in Europa. Ze  hield een toespraak op een bijeenkomst van de  Transgender Council in Malmö op 1 oktober 2010. Ze had het ondermeer over de houding van de godsdiensten: "Weinig religies respecteren ons, de grote meerderheid zien ons als zondaars. Nochtans kennen we transgenderpriesters. Ik heb het nu niet over de paus met rode pradaschoenen, een lang kleed en een hoedje in bont die met het wierookvat zwaait als ware het een modieuze handtas... Ik heb het over 'Waria', transpriesters in de Bugisgemeenschap in Indonesië. Ze zijn een soort mix tussen islam en de pre-islamitische cultus."

  Toevallig kreeg ik vandaag ook een mailtje waarin de oprichting van een nieuwe transgendergroep wordt aangekondigd: Trant (Transgender Antwerpen). 

 • Stefano, Bart, Yasmine en de anderen

  Stefano Giuliani002.jpg

  "I am gay so what!!!". Stefano schreeuwde het uit in 'So You Think You Can Dance'. Hij had commentaar gekregen 'dat hij niet mans genoeg is'. Zijn reactie was klaar en duidelijk.

  We hebben het nog meegemaakt. TV-commentatoren die het niet kunnen laten om lacherig te doen over atleten of dansers die zich naar hun smaak niet mannelijk genoeg gedragen. Wie daartegen protesteert wordt niet altijd begrepen. Sommige gays zeggen dat al dat vrouwelijk gedrag maar beter niet gezien wordt. Het zou slecht zijn voor de acceptatie van holebi's. Stefano heeft juist gereageerd. Hij heeft het podium gebruikt om duidelijk te maken dat 'mannen' die zich niet volgens het boekje gedragen van zich af kunnen bijten. Met applaus op alle banken.

  bart kaëll.jpgIk denk dan bijna vanzelf aan die andere VTM-ster die heel lang gewacht heeft om te zeggen waar het op staat. "(Bart) Kaëll heeft een streepje voor bij de holebi's sinds hij naar buiten bracht dat hij al jaren een koppel vormt met Luc Appermont." schreef het Nieuwsblad. Hij won met 'Zeil je voor het eerst' de zevende editie van Vlaanderens HOMO TOP 100. Yasmine.jpgHij volgt Yasmine op die (helaas na een tragische dood) vorig jaar op nummer één stond. Het zegt iets over het belang dat holebi's hechten aan de eerlijkheid van hun idolen. Ook de transseksuele Dana International, die in 1998 het Eurosongfestival won voor Israel, werd door de holebi's op handen gedragen.

  dana_international4_c.jpgEn dan komen we terecht bij Will Ferdy. Hij deed zijn coming-out in 1970. Dat is bijna een halve eeuw geleden. Hij deed dat in een orkaan van vijandigheid, maar hij deed het. Sedertdien heeft elke generatie holebi's meer en meer rolmodellen. Het blijft nog altijd vechten. Tegen je angsten vooral. Dat geldt voor elke coming-out trouwens. Maar de overwinning smaakt des te zoeter.Will_Ferdy.jpg

  Toch blijft de oppervlakte waarop je dit kunt doen beperkt. In grote delen van de wereld staat coming-out gelijk met de dood. Het outen van holebi's is daar zelfs een strategie die door homofobe media gretig wordt toegepast. Nog een reden voor ons om het hier wel te doen, telkens als het kan.

  So You Think You Can Dance
  Zondagavond, VTM, 19:55


 • Lesbiennedag gemist? Hier komt de L-Week!

  L Week001.jpgU hebt nog een ganse week tegoed. Van 12 tot 20 november In Brussel. Met een aanbod aan activiteiten waar u duimen, vingers en andere lichaamsdelen van zult aflikken. Jazeker! Of wat verwacht u anders van een Upperwear-avond?

  Sport en lesbofobie

  Voor de opening moet u op 12 november in het Regenbooghuis zijn. 's Anderendaags kan u zich al verbazen in de workshop Trans voor dummies. Bent u eerder het huisje-boompje-beestjestype? Dan gaat u toch lekker naar de workshop 'Koppels'? Er is die dag ook nog een artistiek forum. 's Avonds geniet u van de Karaoké & Coktail-avond. Zondagmiddag 14 november laat u alles wapperen tijdens de sportnamiddag terwijl uw kinderen onderwezen worden in 'Sprookjes en yoga voor kinderen'  Gooi weg die relatine, vanaf dan hangt uw kleine spruit te zweven boven zijn bedje.  Op maandag 15 november wordt het serieus. Als u tenminste deelneemt aan de studiedag: lesbofobie, een eenvoudige variante van homofobie? Dat vind ik nu interessant. Dus klikte ik even op de link en las: Magenta en het Regenbooghuis organiseren een studiedag met als thema: lesbofobie, een eenvoudige variante van homofobie? Lesbofobie wordt soms gelijkgesteld met homofobie, maar dan met als doelgroep de niet-hetereoseksuele vrouwen zou nemen. Lesbofobie wijst op de onderdrukking van de lesbienne, maar wat zegt dit concept over de principes sexisme en heterosexisme? Deze vragen zullen besproken worden in het licht van twee empirische studies uit Quebec rond dicriminatie op de werkvloer en op school. We besteden aandacht aan nieuwe vragen, theoretische kwesties maar ook wat dit alles in de praktijk betekent voor niet-uitsluitend-heteroseksuele meisjes en vrouwen." Meer moet dat volgens mij niet zijn.

  Armoede en Upperwear

  Er is die dag ook nog een rondetafelgesprek over 'lesbiennes en armoede'. 2010 is het Europese jaar van de strijd tegen armoede. Er bestaat weinig materiaal over de relatie tussen lesbiennes en armoede. Zijn zij betrokken partij? Omdat zij lesbienne zijn, of omdat zij vrouw zijn? Wat betekent dit concreet op de werkvloer? Heeft het beroep een invloed, hun statuut, … ? Wie na donker niet meer buiten durft schuift aan bij de worskhop 'self defense'.

  Leonera001.jpgDinsdag 16 november is er een workshop over 'Vrouwen en Gezondheid' en de langverwachte 'Upperwear-avond'. Tupperwear? Nee, upperwear. Ik klik met hoge culinaire verwachtingen op de link en lees: "Laat een atmosfeer waar taboes niet bestaan in u doordringen, waar u niet beoordeeld wordt, noch zich opgesloten voelt, een atmosfeer waarin u zonder afhouding kunt spreken van uw fantasieën, uw verlangens en waarin u uw eigen lichaam kan ontdekken." Volgens mij is dat een zeer slecht uit het frans vertaalde tekst maar dat mag de pret niet drukken.  Voor u met het nieuwe speelgoed de sponde induikt kan u nog naar de film in Cinema Arenberg die 'Leonera' (foto) vertoont.

  Van alle genders thuis

  Woensdag 17 november (we zijn al halfweg dames!) gaat u luisteren naar Judith Wangu Ngunjiri, de Keniaanse activiste die een toernee door België doet. Fuchsia laat een lading boeken aanrukken. Donderdag 18 november gooit u alles van u af op het ontmoeting-debat en bezinningsmoment: “Herbron jezelf”. 's Avonds is er nog een quiz, gecombineerd met speeddating. dj poussin002.jpgAls dat maar goed afloopt. Waar heeft u die speeltjes van dinsdag ook alweer gelaten? Vrijdag 19 november is er een avond onder het motto 'Van alle genders thuis' gevolgd door een muzikale avond onder begeleiding van Dj poussin met  'funkypinkycrazysexybitchydarkyhappyjoky' muziek. Als u dan nog pap kunt zeggen gaat u zaterdag 20 november naar de schrijfworkshop en sluit u deze zware maar zeer lesbische week af op de Soirée musicale /Muziekavond. Want jawel: in Brussel doen franstalige en nederlandstalige potten het samen.

  Een overzicht van het programma vindt u hier.