Wat wil çavaria eigenlijk?

Vandaag, Wereld Aids Dag, komen mensen ook hier op straat uit solidariteit met de slachtoffers van hiv. Çavaria stuurde een persbericht dat ik hier graag weergeef, maar waarbij ik vragen heb. Je vindt ze onderaan.

Wereld Aids Dag: taboe moet doorbroken worden!

Op 1 december staat de wereld stil bij de slachtoffers van hiv en aids. In België werden in 2009 maar liefst 1135 nieuwe besmettingen geregistreerd. 31,8 procent daarvan gebeurde waarschijnlijk via homoseksueel contact. Het aantal vastgestelde infecties bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) stijgt jaar na jaar. Volgens çavaria is de situatie dramatisch en moeten niet alleen de overheid maar ook homo's hiv als een absolute prioriteit beschouwen.

redribbon_man1.jpgNaar aanleiding van Wereld Aids Dag 2010 vraagt çavaria aan het beleid meer middelen voor gerichte preventiecampagnes naar MSM en voor onderzoek. Çavaria vraagt ook een doortastender, gecoördineerd aidsbeleid.

Daarnaast is er binnen de holebigemeenschap dringend nood aan een ommekeer. Hiv is taboe binnen de gemeenschap. Ook al is 1 op 20 Vlaamse homomannen hiv-positief, toch denken homo's doorgaans dat ze niemand met hiv kennen.

Mieke Stessens: "Aan het begin van de aidscrisis waren homo's meer open over hun serostatus. Omdat hiv-positieve mensen snel ziek werden, was dit ook niet te verbergen. Vandaag de dag zijn homo's heel gesloten over dit thema. Ze kunnen hun seropositiviteit verborgen houden en dat doen ze dan ook. Dat is begrijpelijk, maar problematisch, want de onbespreekbaarheid van hiv leidt tot onzichtbaarheid. Zo lijkt het alsof hiv niet relevant is, maar gezien het hoge aantal hiv-positieve homo's, is hiv eigenlijk voor iedere man die seks heeft met mannen, belangrijk."

Çavaria wil dat MSM hiv opnieuw prioritair gaan vinden in hun leven. Volgens de holebi- en transkoepel moet het duidelijk zijn dat er opnieuw sprake is van een aids-crisis, alleen in een andere gedaante.  "Mensen sterven nog zelden aan aids, maar hiv is meer dan ooit aanwezig binnen de holebigemeenschap. MSM moeten weten dat ieder seksueel contact een risico inhoudt en ze anderen en zichzelf moeten beschermen. Veilig vrijen en openheid zijn meer dan ooit de boodschap."

Mijn commentaar: Een maat voor niets, dit persbericht

candle2.jpg1. Çavaria wil een doortastender, gecoördineerd aidsbeleid. Prima, maar wat bedoelt çavaria daarmee? En wat loopt er nu fout? Ik verwacht van een koepelorganisatie dat ze dat hard maakt bij de verantwoordelijke beleidsmakers en ons inlicht wat daarbij de prioriteiten zijn. Zoiets gaat niet vanzelf, daarbij heb je een actieplan nodig. Komt dat er? Of gaat men op 2 december terug naar een volgende onderwerp? Enige transparantie in de bedoelingen van çavaria zou welkom zijn.

 2. Çavaria wil dat MSM hiv opnieuw prioritair gaan vinden in hun leven. Men spreekt zelfs van een ommekeer. Wow... dat lijkt me een bijzonder moeilijke opdracht, waarbij alweer geen concrete zaken worden gezegd. Oefening: ik wil hiv prioritair maken in mijn leven, dus vanaf nu... doe ik wat?

3. Alles wat in het persbericht staat is juist. Maar dat was het ook vorig jaar, en zal het ook volgend jaar zijn. Dit is geen beleid, maar een opsomming van vrome wensen waarvoor we een kaarsje kunnen branden. Zullen we doen. Maar kan çavaria echt niet beter?

Lees het vervolg op dit artikel: We hebben een eisenplatform rond hiv nodig 

De commentaren zijn gesloten.