Nominaties Folie- en Fobieprijzen bekend

ARGENTINA_MARRIAGEX390.jpg

Wie valt er dit jaar in de prijzen?  Vorig jaar zorgde dit jaarlijks weerkerend evenement nog voor een pittige discussie.  Dit jaar speelt çavaria op veilig. De Folieprijs gaat zoals ieder jaar naar een persoon of organisatie die zich verdienstelijk maakte in de strijd voor holebi- en transgenderemancipatie. De Fobieprijs gaat naar wie deze emancipatie verhinderde. Op 15 januari kennen we de winnaars. Vandaag maakte çavaria de genomineerden bekend.


Folieprijs

patrickreyntiens-tl-186.jpgPatrick Reyntiens  Patrick deed in de media meerdere malen zijn verhaal als hiv-positieve homoman. Patrick werkt ook voor Sensoa. Hij vertegenwoordigt het belang van de bespreekbaarheid van het hiv-thema en symboliseert ook de anonieme hiv-positieve homoman. Hiv is zeer onzichtbaar, ook al zijn de cijfers van het aantal hiv-besmettingen bij homomannen onrustwekkend hoog.

Het Argentijnse parlement In juli 2010 werd het burgerlijk huwelijk voor holebi's opengesteld in Argentinië. Argentinië is daarmee het eerste land in Zuid-Amerika waar holebi's kunnen huwen. Holebivriendelijke wetgeving kan een positieve invloed hebben op de mentaliteit van een bevolking. Dat meer en meer landen het huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht erkennen, is dan ook toe te juichen.

Stefano Giuliani003.jpgDe ouders van 'So you think you can dance'-deelnemer Stefano. Zij verdienen een nominatie voor de steun aan hun homoseksuele zoon. Zij deden een hartverwarmende getuigenis op televisie en riepen andere ouders op om hun holebikinderen te steunen.

Fobieprijs

logo belgië_002.jpgDe Belgische regering  De huidige ontslagnemende regering gaf geen enkele impuls aan het parlement om de lacunes in de wetgeving aan te passen. Er zijn enkele dossiers hangende, zoals het geslachtsneutraal maken van het vaderschapsverlof, de aanpassing van de wet op de transseksualiteit of het toegankelijk maken van het adoptieverlof voor holebi's. Er is met deze dossiers niets gebeurd.

DavidBahati_001.jpgDavid Bahati Dit Oegandese parlementslid is verantwoordelijk voor het beruchte wetsvoorstel dat strengere straffen wil opleggen aan holebi's. Hij pleit onder andere voor het toepassen van de doodstraf bij homoseksuele contacten. Bahati speelt een zeer grote rol in het homovijandige klimaat in Oeganda.

Aartsbisschop André-Joseph Léonard  Léonard noemde hiv een 'vorm van immanente gerechtigheid'. Hij bracht hiv rechtstreeks in contact met het 'promiscue gedrag van homomannen'. In de Kamercommissie over seksueel misbruik in de Kerk, legde hij een link tussen schadevergoeding voor kinderen en opgroeien in een holebigezin.Leonard_rits003.jpg Je kan intussen ook lid worden van de nieuwe Facebookgroep 'Léonard moet dringend eens de mond gesnoerd worden / Léonard doit se taire' Onder het motto "haal dat condoom er stilaan maar uit! nieuwe campagne en kletsen uitdelen!" krijgt de strijd tegen Léonard ook hier een nieuw élan. Een radicalisering die ik alleen maar kan  toejuchen. Nu çavaria nog zo ver krijgen dat ze zich burgerlijke partij stellen in het proces dat Jean Marie Demeester tegen de aartsbisschop voert. Je kan hen daarvoor een mailtje sturen.

De winnaars van de Folie- en Fobieprijs 2010 worden op 15 januari 2011 bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van çavaria. Die vindt plaats in de Balzaal van de Gentse Vooruit, vanaf 20u.

De commentaren zijn gesloten.