• Nominaties Folie- en Fobieprijzen bekend

  ARGENTINA_MARRIAGEX390.jpg

  Wie valt er dit jaar in de prijzen?  Vorig jaar zorgde dit jaarlijks weerkerend evenement nog voor een pittige discussie.  Dit jaar speelt çavaria op veilig. De Folieprijs gaat zoals ieder jaar naar een persoon of organisatie die zich verdienstelijk maakte in de strijd voor holebi- en transgenderemancipatie. De Fobieprijs gaat naar wie deze emancipatie verhinderde. Op 15 januari kennen we de winnaars. Vandaag maakte çavaria de genomineerden bekend.


  Folieprijs

  patrickreyntiens-tl-186.jpgPatrick Reyntiens  Patrick deed in de media meerdere malen zijn verhaal als hiv-positieve homoman. Patrick werkt ook voor Sensoa. Hij vertegenwoordigt het belang van de bespreekbaarheid van het hiv-thema en symboliseert ook de anonieme hiv-positieve homoman. Hiv is zeer onzichtbaar, ook al zijn de cijfers van het aantal hiv-besmettingen bij homomannen onrustwekkend hoog.

  Het Argentijnse parlement In juli 2010 werd het burgerlijk huwelijk voor holebi's opengesteld in Argentinië. Argentinië is daarmee het eerste land in Zuid-Amerika waar holebi's kunnen huwen. Holebivriendelijke wetgeving kan een positieve invloed hebben op de mentaliteit van een bevolking. Dat meer en meer landen het huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht erkennen, is dan ook toe te juichen.

  Stefano Giuliani003.jpgDe ouders van 'So you think you can dance'-deelnemer Stefano. Zij verdienen een nominatie voor de steun aan hun homoseksuele zoon. Zij deden een hartverwarmende getuigenis op televisie en riepen andere ouders op om hun holebikinderen te steunen.

  Fobieprijs

  logo belgië_002.jpgDe Belgische regering  De huidige ontslagnemende regering gaf geen enkele impuls aan het parlement om de lacunes in de wetgeving aan te passen. Er zijn enkele dossiers hangende, zoals het geslachtsneutraal maken van het vaderschapsverlof, de aanpassing van de wet op de transseksualiteit of het toegankelijk maken van het adoptieverlof voor holebi's. Er is met deze dossiers niets gebeurd.

  DavidBahati_001.jpgDavid Bahati Dit Oegandese parlementslid is verantwoordelijk voor het beruchte wetsvoorstel dat strengere straffen wil opleggen aan holebi's. Hij pleit onder andere voor het toepassen van de doodstraf bij homoseksuele contacten. Bahati speelt een zeer grote rol in het homovijandige klimaat in Oeganda.

  Aartsbisschop André-Joseph Léonard  Léonard noemde hiv een 'vorm van immanente gerechtigheid'. Hij bracht hiv rechtstreeks in contact met het 'promiscue gedrag van homomannen'. In de Kamercommissie over seksueel misbruik in de Kerk, legde hij een link tussen schadevergoeding voor kinderen en opgroeien in een holebigezin.Leonard_rits003.jpg Je kan intussen ook lid worden van de nieuwe Facebookgroep 'Léonard moet dringend eens de mond gesnoerd worden / Léonard doit se taire' Onder het motto "haal dat condoom er stilaan maar uit! nieuwe campagne en kletsen uitdelen!" krijgt de strijd tegen Léonard ook hier een nieuw élan. Een radicalisering die ik alleen maar kan  toejuchen. Nu çavaria nog zo ver krijgen dat ze zich burgerlijke partij stellen in het proces dat Jean Marie Demeester tegen de aartsbisschop voert. Je kan hen daarvoor een mailtje sturen.

  De winnaars van de Folie- en Fobieprijs 2010 worden op 15 januari 2011 bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van çavaria. Die vindt plaats in de Balzaal van de Gentse Vooruit, vanaf 20u.

 • Homo-ouder: Léonard creëert nieuwe slachtoffers

  De uitlatingen van Léonard over holebikoppels met kinderen hebben vele mensen gekwetst. Kurt Naert-Segaert (hier op de foto met zoontje Briek) plaatste onderstaande notitie op Facebook. Hij vreest dat de grootste slachtoffers de kinderen zullen zijn.

  Kurt_Briek002.jpgAnti-klimaat

  In tijden dat de kerk onder vuur staat heeft het weinig zin om te beginnen rondschieten op alle 'makkelijke prooien'. Daags nadat er gesproken werd over schadevergoedingen omwille van de pedofilieschandalen werden KID-ouders, holebi-ouders op de brandstapel gezet... Wanneer onze kinderen al klacht zouden indienen tegen hun ouders (wat ik helemaal niet verwacht) dan zou de enige reden kunnen zijn de stigmatisering door de Kerk. Door die stigmatisering creëer je mee een anti-klimaat bij sommige mensen. De grootste slachtoffers daarvan zullen niet de holebi-ouders zijn of de ouders die via KID een kind konden verwekken. De grootste slachtoffers zullen de kinderen zijn.
  Naast de vele slachtoffers vanuit de pedofilieschandalen bouwt de kardinaal dus nu aan een nieuwe slachtoffergroep: weerloze kinderen stigmatiseren en hopen dat hij ooit gelijk krijgt; ouders en kinderen tegen elkaar opzetten.

  Liefdevol nest

  Wij hebben een liefdevol nest gecreëerd waar we een kind willen laten opgroeien in een tolerante omgeving. We zijn 2 papa's en hebben een zoon met een andere huidskleur. Dat past misschien niet in jullie 'kraam', maar ik ben ervan overtuigd dat mijn zoon beter af is bij ons, dan als misdienaar bij een pedofiele priester of als leerling op een katholiek internaat... Als je dan nog eens in overweging neemt dat bij de 'spreekbuizen' van de slachtoffers binnen de Kerk ook holebi-ouders zitten, dan denk ik dat het respect voor de slachtoffers weer maar eens miskend wordt... maar we zijn niet anders gewoon.

  Hoog tijd dat de Kardinaal en zijn entourage eens de ware boodschap van het kerstverhaal leren begrijpen. Wij willen de herberg zijn voor een zoon zonder thuis... De koning die de kinderen willen laten vermoorden, dat is de rol die nog het meeste past bij de huidige kerkleiders.

 • Stuur Çavaria een kerstmailtje

  Kerstman001.jpgIn deze periode van kerst en nieuwjaar worden de beste wensen verstuurd en goede voornemens gemaakt. Ik lanceerde gisteren op facebook volgende oproep:

  Léonard heeft gisteren de holebi's nog maar eens geschoffeerd. Nu waren de holebi-ouders aan de beurt. Vind jij ook dat de holebitransgenderbeweging te flauw reageert? Ze kunnen alvast meer doen: een advokaat legde klacht neer tegen Léonard. Als Çavaria zich bij deze klacht  burgerlijke partij stelt (dat is een juridische term die zoveel betekent dat Çavaria namens holebi's en transgenders optreedt in dit proces) laten holebi's en transgenders hun tanden zien. Çavaria is immers erkend als koepelorganisatie voor Vlaanderen en Brussel.

  Eerste reacties

  Mijn faceboekvrienden lieten er geen gras over groeien. Ze stuurden de mail en sommigen gaven daar hun eigen motivatie bij. Dirk: "Het wordt tijd dat hij eens beseft met wat hij bezig is en eens goed op zijn plaats wordt gezet."  Ime: "Die houdt niet op met mensen kletsen op hun ziel te verkopen. Dus, ja hij moet gestopt worden. Ik stel me in alle mensen die uitgemaakt worden hun plaats en dat met de kerstdagen, dat kan toch niet." Yvan (naamgenoot van mij): "Je moet het geloof van mensen niet beschamen maar de persoon in kwestie aanpakken denk ik maar zo." en Dimitri: "Ik vraag mij eigenlijk af op wie of wat Çavaria aan het wachten is, tot er door zijn uitspraken nog meer discriminatie is en er nog meer zelfdodingen gebeuren?" Leonard_condoom001.jpgDiana Huysmans, die in de jaren '90 met haar echtenote Lily vocht voor het hoederecht over hun kinderen: "Het wordt hoog tijd dat deze onnozele vent zijn mond gesnoerd wordt. als ik niet beter wist zou ik denken dat hij Hitler was in hoogsteigen persoon." Leen ondertekende haar mail naar Çavaria met: "Een toekomstige meemoeder".

  Misleidende ideologie

  Thierry voegde aan zijn mail volgende commentaar toe: "Kan men toelaten dat Léonard zijn homofobe achterban blijft versterken?  Moeten we wachten en pas tot een gerechtelijk optreden overgaan wanneer iemand op basis van Léonards propaganda effectief een LGBT discrimineert?  Ik ben tegen het aanpakken van gewone mensen die dingen doen op basis van een misleidende ideologie waarvoor ze opkomen en waartegen de overheid hen niet waarschuwt.  Tegen die mensen optreden is misplaatst als de overheid niet eerst een signaal van waarschuwing wil geven naar verdachte leiders die mensen inspireren.  Mensen van çavaria, doe het niet voor mij of anderen die hier dit komen vragen maar in naam van mogelijke slachtoffers. "

  Lees ook: Proces Léonard: çavaria zegt NJET

  En nu jij nog

  Stuur onderstaande mail naar: info@cavaria.be
  en zet in CC: holebiplus@skynet.be (dan weet ik dat je gemaild hebt naar Çavaria)
  Hoe de actie verder verloopt kan je volgen via mijn blog.  


  begin van de mail------------------------------

  Aan de leden van de Raad van Bestuur van Çavaria

  Beste,

  De beledigende uitspraken van Monseigneur Léonard zijn U zeker niet ontgaan. Ik ben van mening dat de holebitransgenderbeweging onvoldoende onderneemt om deze man tot de orde te roepen.

  Ik vind het hoog tijd worden dat Çavaria zich aansluit bij het initiatief van Jean Marie de Meester. Na consultatie bij andere juristen meent hij dat de aartsbisschop inbreuken pleegt op de antidiscriminatiewet en laster en eerroof pleegt door zijn homofobe uitspraken. Hij wil dat Léonard zich hiervoor voor de rechtbank komt verantwoorden.

  Çavaria heeft totnogtoe de klacht van Jean Marie de Meester enkel met woorden ondersteund. Dit is onvoldoende. Ik ben van mening dat Çavaria dringend tot daden moet overgaan en zich burgerlijke partij stellen in deze zaak. Zo zal ik mij, als lid of sympathisant van Çavaria, nauwer betrokken voelen bij het verzet tegen de homofobie van de aartsbisschop.

  Met vriendelijke groeten,
  ----------------------------------------Einde van de mail

  Het volledige dossier over Léonard op deze blog vind je hier. Lees ook: Léonard neemt controversiële uitspraken niet terug

 • Léonard schoffeert holebi-ouders

  Leonard_commissie.jpgIn de Kamercommissie seksueel misbruik kregen we van Léonard voor de zoveelste keer een klets in het gezicht. Dit keer werden de holebi-ouders aangepakt.

  Léonard zei niet tegen het principe van schadevergoedingen te zijn, maar riep op tot waakzaamheid. Zo verwees hij naar het recente arrest waarbij een kind een schadevergoeding kreeg omdat het geboren was. En wat als morgen schadevergoedingen gevraagd worden omdat men opgevoed werd door ouders van hetzelfde geslacht of omdat men via ivf-technieken verwekt werd en vatbaarder blijkt voor genetische ziekten? (Website De Standaard).

  Léonard kan het niet laten. Bijna systematisch brengt hij holebi's in negatieve zin ter sprake in zijn tussenkomsten in de media. Het wordt tijd dat de holebitransgenderbeweging haar verantwoordelijkheid neemt en Léonard voor de rechtbank brengt. Al was het maar omdat hij op die manier eens oog in oog komt te staan met de mensen die hij beledigt en vernedert. Ik denk dat heel veel mensen deze zitting van de rechtbank niet zullen willen missen.

  Lees ook: Çavaria moet consequent zijn


 • Jommeke en de Tentsletjes

  tent003c.jpg

  Wat is er toch mis met onze jeugd? De jongens laten zich pakken door geile paters en de meisjes kopen een tentje en gaan er in zitten alsof het een vitrine met roze lampen betreft. Er is duidelijk iets mis met onze normen en waarden.

  'Tentsletje' (meisje dat bv. op een festivalweide met verschillende mannen seksuele betrekkingen in haar tentje heeft) is door Van Dale Uitgevers en de VRT uitgeroepen tot Woord van het Jaar 2010. Het werd gelanceerd door de 19-jarige Sophie Mariën (niet op de foto) in een VRT-reportage over Rock Werchter. Sophie laat er echter geen twijfel over bestaan:  "Ik ga in de eerste plaats voor de muziek naar een festival. En ook voor de sfeer. Maar die zoek ik niet door met allerlei jongens in een tent te duiken. Ik vind zo'n gedrag fout."  Flink zo Sophie. Ik zou het wel zien zitten: een rockfestival waar op de camping jonge mannen voor hun tentje zitten, wachtend op heren zoals ik. Maar dat zou helaas teveel deining veroorzaken. En terecht.  Jongens zitten niet te wachten bij tentjes en al zeker niet op mij. Jongens willen tentjes - en tentsletjes - binnendringen.

  Bevroren room

  Het Vrouwen Overlegcomité (VOK) reageerde onmiddellijk: "VRT en Van Dale hadden het woord gewoon niet in de shortlist moeten zetten, De verkiezing van tentsletje maakt seksisme sexy en biedt een uitgelezen excuus om zonder schroom nog eens sletten te gebruiken om vrouwen met wisselende seksuele partners te labelen. Dat een seksistische term voorkomt op de shortlist voor de verkiezing van het woord van het jaar 2010 is onaanvaardbaar.”  tent005.jpgVoor alle duidelijkheid: Het VOK spreekt zich niet uit over het feit dat het woord werd opgenomen in de Van Dale. Ook scheldwoorden horen immers thuis in een woordenboek. Nele Vanhee uit Gent zette deze commentaar bij het artikel in De Standaard: "Het woord past in de lange rij van woorden waar geen mannelijke tegenhanger voor bestaan, zoals trut, kreng, dom blondje,feeks, heks, tang, serpent, helleveeg, draak, secreet, trien, troela, sloerie, slons, lellebel. De onderdrukking van de vrouw via taal."  Het woord 'Breezersletje' is trouwens al langer in gebruik. Voor Tom H. uit Brussel is het de evidentie zelve: "Vrouwen met wisselende seksuele partners worden als 'sletten' aangeduid omdat dat nu eenmaal de definitie van het woord is. Een toestel met vier poten en een plat vlak waarop je zit heet een 'stoel', een gerecht van bevroren room met al dan niet natuurlijke smaakstoffen heet een 'ijsje', en een vrouw met wisselende seksuele partners heet een 'slet". Tom H. wil daar duidelijk niet meer woorden aan vuilmaken.

  Wat is seksisme nu ook alweer?

  Van Dale omschrijft het als "verschijnsel waarbij personen op grond van hun geslacht een bepaalde rol wordt toebedeeld"  Een vrij vage omschrijving als je het mij vraagt. Ik zou het eerder omschrijven als een verschijnsel waarbij mannen vrouwen domineren.  Maar ik zou 'tentsletje' dan ook nooit promoten als woord van het jaar. De vrouw als ondergeschikte van de man, die beschikbaar is als de man dat wenst. Volgende reactie van een lezer van Het Laatste Nieuws illustreert dat deze opvatting nog dagvers is. Koen Van Wolleghem uit Gent schrijft: "Wetende dat het VOK uit gefrustreerde manhatende dames van gemiddeld 60 jaar bestaat, begrijp je meteen waar de kritiek vandaan komt. Ouder worden is nu eenmaal niet plezant. Ze lagen vroeger zelf in een tentje op een festivalweide, maar de klok terugdraaien kunnen ze helaas niet." Vrouwen van een zekere leeftijd zijn gewaarschuwd: oude besjes horen niet thuis in een slettentent wegens niet meer geschikt voor consumptie door de geile meute tenthengsten.Jommeke003a.jpg Het doet me er aan denken dat ik nog eens een artikel over agisme (discriminatie naar leeftijd) moet schrijven. Discriminatie komt zelden alleen.

  De jeugd van tegenwoordig

  Weerspiegelt de populariteit van zo'n woord niet gewoon de heersende mentaliteit? "Dat zegt inderdaad iets over de opvattingen van jongeren. Zij hebben een klassieke kijk op de mannen en vrouwen", zegt Sofie De Graeve van het VOK. Ze zal wel gelijk hebben. Uit een studie van onderzoekers van de VUB en de UA blijkt dat jongeren het nut van geschiedenis niet inzien. Ze volgen het politieke debat veel minder. Ze voeren weinig of geen politieke discussies en zien geen redenen om te betogen of te protesteren. Nergens in Europa, behalve in Nederland, hebben jongeren zo'n negatieve houding tegenover migranten. Toch kan je de jeugd moeilijk verantwoordelijk stellen voor wat er misgaat. Het probleem zit veel dieper. Wat mag blijken uit dit prentje uit de populaire strip Jommeke van Jef Nys. We hebben het seksisme dus allemaal met de paplepel binnengekregen. Als kind verslond ik de Jommekestrips.

  Anatool_Krimson.jpgKindjes worden vuil van chocomelk

  Jommeke brengt ons nog een andere 'Westerse waarde' bij: het racisme. In het Jommeke-album nummer 89 'Het piepend bed' hebben twee meisjes een aapje als baby aangekleed en in een kinderwagen gelegd. Het beestje nuttigt chocolademelk uit een papfles. Op straat komen ze een grijze dame tegen, die blijkbaar niet goed ziet. Haar commentaar luidt als volgt: "Hemel, wat geven jullie dat kindje? Chocolademelk! Maar dat mag je niet geven! Van chocolade worden kindjes lelijk! Kijk maar, hoe donker zijn huid al is!" Vaste schurk van dienst in de albums van Jommeke is Anatool. Anatolië is een streek in Turkije. Onbetrouwbare figuren zien er wel meer uit als halve Turken. Krimson, de schurk uit Suske en Wiske van Willy Vandersteen ziet er ook niet echt Arisch uit. Het zal ook niet toevallig zijn dat zowel Vandersteen als Nys iets hadden met anti-semitisme en nazisme. Toen Jef Nys in 1996 de kans kreeg om een beeld van zijn stripfiguur in het Antwerpse stadspark te plaatsen, weigerde hij omdat daar “overdag joden komen en ‘s nachts misdadigers”. Of onze Jef ook de homo's in gedachten had die daar 's nachts cruisen is niet echt duidelijk. Vandersteen was betrokken bij de culturele collaboratie met de nazibezetter. Kaproen001.jpgIn de periode half 1942 tot voorjaar 1943 valt er een gat was in de carrière van Vandersteen. Toen was er onder de naam Kaproen een striptekenaar actief met een gelijkaardige stijl als die van Vandersteen. Deze viel op door zijn anti-joodse en nazistische spotprenten, die onder meer werden gepubliceerd in Volk en Staat en De Nationaal-Socialist. Je kan van Vandersteen veel zeggen maar niet dat hij de 'tijdsgeest' niet wist te vatten.

  Opa en de joden

  Mijn grootvader had een bijzonder gevoel voor humor. Als kleine jongen kon hij mij enorm aan het lachen krijgen. Later vernam ik dat hij vrijwillig in Duitsland ging werken tijdens de oorlog en dat mijn grootmoeder geen leven met hem had. Hij sloeg haar. Een van zijn grappen ben ik later anders gaan beoordelen: Hij placht bij het betrappen van iemand op gierigheid steevast te roepen: "De laatste Jood is nog niet dood!".  Racisme en seksisme zitten in mijn opvoeding en in die van vele anderen. Er is toen een fond gelegd die je niet meer weg krijgt. Niet moeilijk dat we vatbaar zijn voor racisme en zijn moderne variant: islamofobie.

  Horny001.jpgPromiscuïteit

  Nathalie V. uit Dilbeek reageerde op de website van De Standaard: "Men is niet tegen het woord omdat men preuts is. Men is tegen het woord omdat de connotatie de handeling veroordeelt terwijl er helemaal niets te veroordelen valt. De term 'tentslet' maakt dat vrouwen zich schuldig zouden moeten voelen omdat ze ook eens een one-night stand op een festival hebben en zich daarom een slet, een hoer moeten voelen. Een man die een one-night stand heeft krijgt een high five van zijn makkers terwijl wij ons vies moeten voelen? en iedereen die maar aanhaalt dat de maatschappij verloedert. Is het zich vrij voelen als vrouw bij seksuele relaties is een achteruitgang van de maatschappij? haal de boerka dan maar boven en geef je dochters een kuisheidsgordel. Seks zullen ze sowieso hebben. Is het dan niet beter dat ze zich daar comfortabel bij voelen in plaats van een hoer? " Het VOK doet inderdaad opmerken dat ze niet de promiscuïteit viseren: "Het is niet het gedrag waar het ons om gaat, maar wel de manier waarop het benoemd wordt en de ongelijkheid daarin."  Toch is promiscuïteit - en het risico als promiscu bekeken te worden -  een zwaard van Damokles dat boven ons seksleven blijft hangen. Leonard noemt hiv een vorm van immanente gerechtigheid voor wie geen monogaam gedrag vertoont.  Dat hij goed kan surfen op een bestaande mentaliteit blijkt uit de lezersreacties: bijna niemand wijst erop dat seks met wisselende partners het gebruik van een condoom vereist. Tentsletjes als nieuwe risicogroep? De katholieke kerk weet als geen ander dat je mensen goed kunt controleren via hun seksualiteit. Alleen daarom al vind ik dat de holebitransgenderbeweging zich moet aansluiten bij het protest van het VOK tegen het verkiezen van dit woord van het jaar.

  "Jij bent mijn sletje"

  Dolce_gabbana001a.jpgHolebitransgenderactivist Jo Vansteenkiste vertelde op Facebook: "Op mijn vorig werk in een magazijn (een redelijk 'macho-omgeving') zeiden mijn mannelijke collega's en ikzelf ook constant plagend 'Jij bent mijn sletje' tegen elkaar (als we iets voor elkaar deden). Eigenlijk wel grappig. Als iemand je daar "sletje" noemde was dat een teken dat je goed met elkaar overweg kon." (1) Een fijne manier om een scheldwoord te neutraliseren. Maar in de meeste andere gevallen wordt 'slet' gebruikt bij activiteiten waarvan je de details liever niet kent: geweld en seksuele mishandeling van vrouwen, groepsverkrachtingen. Bij dat soort 'feestjes' staat het woord hoog in de toptien. 

  Homosletten en homo-moekes

  In de homowereld wordt het woord 'slet' ook wel gebruikt. "Ik neem graag sletjes" lees je dan in een profiel van iemand die graag de actieve partner is bij het neuken. Ooit hoorde ik tijdens een zomerse wandeling een cruisende homo zichzelf als 'de slet van het stadspark' omschrijven. Homo's nemen het seksistische taalgebruik gewoon over. Een holebi-activist had het over 'de trutten van het VOK', Logo001.jpgwaarmee hij ongewild mijn punt aantoont. Seksisme heeft niets met seksuele voorkeur te maken.  Dat weten we al sedert het artikel "Homo's houden niet alleen van andere mannen, ze zijn zoals andere mannen" in september 1980 verscheen. Ik wil u de lectuur van deze tekst van harte aanraden. Dit striemend pamflet is nog geen letter verouderd en houdt homomannen alert over hun eigen seksisme. Het gaat ondermeer over 'homo-moekes', vrouwen die graag in het gezelschap van homo's verkeren. Een citaat: "Waarvoor dienen deze vrouwen? Niet voor de seks,dat doen ze met mannen. De homo-moekes doen gewoon wat alle moeders doen: emotioneel oplapwerk. Daarbij 'het mannelijk ego opbouwen', dwz. hem niet tegenspreken, als aangever fungeren in een gesprek,... De homo heeft behoefte aan een homo-moeke omdat dat de illusie schept dat ook hij een vrouw bezit. De homo-moekes zijn de emotionele peppillen die de mannelijkheid van de homo bevestigen."  Ofwel bent u nu al tot in uw ballen gedegouteerd, ofwel klikt u door naar de volledige tekst.

  Komt het ooit nog goed met onze normen en waarden? En wat ik me nog meer afvraag: komt 'tentslet' nu ook in de woordenlijst die iedere nieuwkomer in dit land moet blokken in het kader van zijn inburgeringscursus?

  (1) Naschrift van Jo Vansteenkiste:
  Alles hangt af van de intentie en de context waarmee men een woord gebruikt: in een spreekbeurt over 'De Boerderij' zal een leerkracht geen enkel probleem hebben met het woord "varken", maar oh wee als je hem met datzelfde woord aanspreekt. Onder vrienden kan een woord als" slet" of "janet" plagend of als geuzenaam worden gebruikt, en dat moet kunnen. Wanneer diezelfde woorden met slechte bedoelingen worden gebruikt (om te pesten of stigmatiseren) is het natuurlijk niet ok.

  Lees ook: Jommeke in Antwerpen

 • ILGA: Wat hebben we bereikt in 2010?

  ilga_Eveline003.jpgNaar aanleiding van de Internationale Dag van de Mensenrechten maakten enkele politiek verantwoordelijken van Çavaria ons attent op de grote problemen die er nog in de wereld zijn voor holebi's en transgenders. Evelyne Paradis (foto), uitvoerende Directeur van ILGA Europe (International Lesbian and Gay Association) maakte een stand van zaken op waarin de nadruk wordt gelegd op de hoopgevende ontwikkelingen: Wat hebben we zoal bereikt in 2010? Hieronder haar persbericht.

  Vandaag wil ik hulde brengen aan alle lesbische, homo, biseksuele, transeksuele en interseksuele (LGBTI )verdedig(st)ers van mensenrechten en hun bondgenoten, aan iedereen die zich op een of andere manier inzetten in de strijd tegen discriminatie en voor gelijkheid.

  De strijd tegen discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit kan hard zijn en soms zelfs gevaarlijk.

  Maar het is dankzij jullie engagement, moed en vastberadenheid dat Europa en de wereld vooruitgang boeken zodat ze een betere plek worden voor LGBTI om te leven.

  Ilga_gay-pride-moskou-politie.jpgDe toestand is natuurlijk nog niet perfect, maar jullie maken het verschil en veranderen de wereld van dag tot dag.

  Geweld getrotseerd

  LGBTI-verdedig(st)ers van de mensenrechten zijn vaak het slachtoffer van agressie, mishandeling en geweld, in Europa en de rest van de wereld. De daders behoren soms net tot die instellingen die verondersteld worden de mensenrechten te beschermen en de wet te doen naleven. Helaas betalen nog veel te veel mensen de hoogste prijs bij het verdedigen van de mensenrechten: hun leven.

  Maar het verandert en jullie maken die verandering mogelijk!

  Resultaten bereikt

  ilga_baltic001.jpgHet afgelopen jaar realiseerden jullie de eerste Pride in Litouwen (foto). Jullie marcheerden dapper in Belgrado, ondanks alle dreigementen en intimidaties. Jullie bereikten een wetswijziging in Portugal rond huwelijk en erkenning van gender. Jullie hebben met succes het verbod - dat reeds drie jaar van kracht was - op het organiseren van de Pride in Moskou doorbroken. Jullie hebben de autoriteiten van Noord Cyprus gedwongen om homoseksuele relaties uit de strafwet te halen.

  Dit zijn maar enkele voorbeelden van de machtige invloed van jullie werk tijdens de voorbije 12 maanden.

  Geëngageerd blijven

  Iedereen kan de rechten van LGBTI verdedigen. Of je nu actief bent in de beweging van jouw land, of individueel inspanningen doet. Zonder jullie betrokkenheid, toewijding en vastberadenheid zouden we niet staan waar we vandaag staan. Daarom wil ik jullie aanmoedigen dit te blijven doen. Het maakt niet uit of je dit doet door in een Pride mee te lopen, een opleiding te geven aan de politie of een lezersbrief naar je plaatselijke krant te sturen. Wees actief en geëngageerd in het verdedigen van de mensenrechten!

  Bekijk hier een video over ILGA Europe.

 • VS bespioneerde Brits homopoliticus

  alan-duncan.jpgDe jongens en meisjes van WikiLeaks zijn erin geslaagd de VS het schaamrood naar de wangen te jagen met hun onthullingen. Ze ontdekten ook dat een Brits homoseksueel politicus werd bespioneerd.

  Het gaat over Alan Duncan (foto) van de Tory-partij. Volgens de Daily Mail wou de VS informatie over hem toen hij voor zijn partij woordvoerder was ivm. het gevangeniswezen. Hij woonde een tijdje samen met minister van buitenlandse zaken William Hague. Hague deelde ook een hotelkamer met een jonge medewerker maar ontkende met hem 'onfatsoenlijk gedrag' te hebben gehad. Als lid van de conservatieve Tory-partij kon hij zich dat blijkbaar niet permitteren. 

  WikiLeaks vond een document 22 januari - vier maanden voor de Tories een regering vormden met de Liberaal Democraten - waarin door de VS informatie werd opgevraagd over Duncan. Het document was ondertekend door Elissa Pitterle, hoofd van de informatiedienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij vroeg: "Welke rol zal Duncan spelen als de Tories een regering vormen? Wat weten we over zijn politieke ambities?"  Informatie die van pas komt als je iemand onder druk wil zetten, zeker als hij homo is in een conservatieve partij. 

  Altijd goed om weten hoe de VS met haar 'bondgenoten' omgaat...

  Bron: The Advocate