Nieuwjaarsboodschap: Léonard aan de schandpaal

Jean marie_yves002.jpg

"Léonard aan de schandpaal!" dat is de aanhef van een van de mailtjes die Çavaria mocht ontvangen van een van mijn facebookvrienden.. Ik maak het tot mijn motto voor dit jaar.

Hij vergeleek homoseksualiteit met anorexia. Hij noemde hiv een 'vorm van immanente gerechtigheid'. Hij bracht hiv rechtstreeks in contact met het 'promiscue gedrag van homomannen'.  Voor verbijsterde kamerleden suggereerde hij dat kinderen die opgroeien in een holebigezin zoveel schade zullen ondervinden dat ze misschien wel eens klacht zouden kunnen neerleggen tegen... hun ouders.  Dit is in enkele zinnen de drek die aartsbisschop Léonard over ons heen kieperde het voorbije jaar.

Dit is nooit eerder vertoond. Zelfs het Vlaams Belang, dat toch een indrukwekkende collectie homofobe verklaringen produceerde, heeft zich niet voluit achter Léonard gezet. Als Çavaria hem op 15 januari de homofobieprijs geeft zal dat meer dan verdiend zijn.

Een té zacht prijsje...

Maar zo'n prijs is natuurlijk snel verteerd. Er moet meer gebeuren om deze homofobe kerkleider op zijn plaats te zetten. Dat vindt ook Jean Marie Demeester (links op de foto): "Na consultatie bij andere juristen meen ik dat de aartsbisschop inbreuken pleegt op de antidiscriminatiewet en laster en eerroof pleegt door zijn homofobe uitspraken. Ik wil daarom een juridische toetsing van het spanningsveld tussen de vrijheid van meningsuiting en het homorecht binnen een religieuze context."  Als Jean Marie zijn zin krijgt zal Léonard zich dus moeten verantwoorden voor de rechtbank.

Çavaria doet NIET mee

Gesneden brood voor de holebitransgenderbeweging, zou je dan denken. Maar dat is fout gedacht. toen Jean Marie contact opnam met Çavaria met de vraag mee op de kar te springen organiseerde Yves Aerts (rechts op de foto) snel een persconferentie waarin hij hem de nodige schouderklopjes gaf maar ook niet meer dan dat. Later zou de raad van bestuur van Çavaria droogweg beslissen om niet mee in het proces te stappen en ging terug over tot de orde van de dag. Trek uw plan Jean Marie.

Recentere informatie over wanneer Çavaria de beslissing neemt lees je hier.

Daar krijg je toch wel - excusez le mot - het vliegend schijt van? Wat moet Léonard nog meer doen? Casa Rosa in brand steken? Sven Pichal gijzelen in de crypte van de Mechelse kathedraal?  Heel wat mensen begrijpen het standpunt van Çavaria absoluut niet.

Kort geheugen

Zijn de geachte leden van de raad van bestuur vergeten hoe hun toenmalige voorzitter Paul Van Gelder, samen met een kleine groep mensen ervoor pleitte om met zoveel mogelijk holebi's op straat te komen en de wereldwijde traditie van de Gay Prides ook op de Belgische kaart te zetten? Het lukte hem, ook al waren er op 5 mei 1990 slechts enkele honderden Belgen (aangevuld met evenveel solidaire nederlanders) te zien in de straten van Antwerpen. Tegenstanders spraken toen van een compleet fiasco. Maar de toon was gezet. Elk jaar kwamen er meer mensen op af en de Belgische Pride is nu een van de grootste in Europa. Zijn ze vergeten dat nog veel vroeger ene Will Ferdy uit de kast kwam in een land dat toen nog katholieker was dan de paus en half Vlaanderen over zich heen kreeg met een boycot van zijn optredens door de parochiezalen? Leonard_rits001.jpg

Paul Van Gelder en Will Ferdy kregen ook heel veel steun. Ze hebben allebei iets gepresteerd dat later enorm veel respect afdwong. Ze hebben de emancipatie van holebi's en transgenders een flinke duw gegeven, tegen beter weten in.  Ze hebben allebei geschiedenis geschreven. Ze hebben wel veel moed getoond. Wat je van de Çavariatop niet kunt zeggen op dit moment.

Dan doen we het toch zelf?

Niet getreurd. We gaan er dit jaar een lap op geven: iedereen die het initiatief van Jean Marie Demeester steunt kan zich binnenkort tenvolle uitleven. Tegen beter weten in. Interesse? Je kan al beginnen met Çavaria een mailtje te sturen waarin je hen aanport om toch mee  te doen. Als je deze blog in CC zet hou ik je op de hoogte van wat we dit jaar nog allemaal gaan doen. Leden van de raad van bestuur van Çavaria mogen zich ook melden.

Ik wens je een strijdbaar en gezond 2011!

De commentaren zijn gesloten.