Ik verstop me niet achter mijn uniform

Aron002.jpgToen ik hem aansprak op facebook of hij stickers tegen Léonard wou kreeg ik als antwoord dat hij die best wou verspreiden. De 23-jarige Aron is militair op een belgische mijnenjager (in de Marinecomponent van het leger, zo heet dat). Of ik hem mocht interviewen voor deze blog?  Over macho's, transgenders en angst voor de dood.

Val je op mannen in uniform?

Eigenlijk niet. Maar ik ben er van overtuigd dat een man in uniform een bepaald gevoel kan opwekken. Veel mensen en ook ikzelf zien in een uniform een bepaalde status. Wanneer er iets moois in dat uniform zit, kan dat een erotische gevoel opwekken. Maar ik weet gewoon dat de realiteit anders is. Niet alle militairen zijn jong, mooi, gespierd en slank…

Je wist dat er in het leger een machocultuur heerst en mogelijke gevolgen voor jou als homo. Waarom koos je dan toch voor deze job?

Inderdaad. Ik dacht dat. Maar dat zijn vooroordelen. Ik heb sinds dag een nooit problemen gekend binnen de krijgsmacht. Integendeel. Ik kreeg van veel collega’s een positieve reactie te horen. Wanneer je functioneert als een militair is er geen probleem. Ik ga natuurlijk niet ontkennen dat er mensen zijn in bepaalde militaire eenheden die het er niet zo makkelijk hebben. 

Hoe ga je tegen het machogedrag in? Door zelf de macho uit te hangen? Of juist niet?coming-out,leonard

Ik ben wie ik ben. Ik blijf militair en voer de taken uit, die me opgedragen worden. Maar dit belet niet mezelf te zijn. Ik verstop me niet achter mijn uniform. 

Heb je de acties in de VS rond 'Don’t Ask don’t tell' (Je mag homo zijn, maar je mag er niet voor uitkomen in het leger) gevolgd? Wat vind je daarvan? 

Amerikanen zijn zeer militaristisch. Iedereen is daar militair geweest en zelf geloven ze te vaak in hun eigen perfectie. Het is erg dat holebi’s niet uit de kast mogen of kunnen komen. Persoonlijk heb ik enkele Amerikaanse homo collega’s ontmoet, die niet begrepen hoe open ik kon zijn. Toch denk ik dat, wanneer het ‘toegestaan’ zal zijn, er nog weinig hun coming-out zullen doen bij hun collega’s. Deze mentaliteit haal je niet van dag-op-dag weg. Dit vergt vooral tijd.

Kan je ons een idee geven hoe het zit met openheid en tolerantie in het belgische leger?

Ik ben zeker niet de enige holebi. Toch zijn er nog velen die zich verstoppen in hun kastje. Dat is jammer, omdat dit een bepaalde sleur is die je meeneemt op de werkvloer. Wetende dat je als militair vaak meer bij collega’s, dan bij je familie kan zijn. 

Aron003.jpg

Op het vlak van discriminatie is defensie heel duidelijk. Mensen discrimineren op basis van geaardheid, geslacht, religie of huidskleur is onaanvaardbaar. Er is een speciale interne commissie die kan aangesproken worden wanneer er geen gehoor aan het eventuele probleem wordt gegeven. 

Ken je nog andere holebi's en transgenders in het leger?

Uiteraard. Zowel mensen die out zijn, als mensen die niet durven. Mensen van alle rangen en machten. Van soldaat tot officier. En misschien verwacht je het niet, maar ook transgenders zijn goede militairen. Weg met de vooroordelen!

Wat is je advies voor een holebi of transgender die dienst wil nemen in het leger?

Wanneer je gedreven en gemotiveerd de uitdaging tegemoet gaat, komt alles goed.

Ben je bang om te sterven? Soldaat zijn houdt immers ook in dat je vroeg of laat geconfronteerd wordt met geweld?

Neen. Je weet dat er risico’s zijn. Maar het is net de bedoeling om de risico’s te beperken. 

Ben je ooit verliefd geworden op een collega? Hoe ging je daar mee om?

Als ik heel eerlijk ben… Ja. Maar helaas was het een hetero. Ik probeer verliefdheid echt te vermijden. En wanneer dat gevoel er toch was, dan verdrong ik het. Werk en privé hou ik graag gescheiden. Dit is beter voor de werksfeer en de relatie.

Aron004.jpg

De commentaren zijn gesloten.