"We hebben ons steentje bijgedragen"

Brent_Didier001.jpg

Ook opvallend veel naar De Premiejagers gekeken vorige week? Didier Blokland en zijn goeie vriend B. (hij vroeg mij om zijn volledige naam niet te vermelden wegens het risico op homofobe reacties tijdens het solliciteren) leken onoverwinnelijk en het was dan ook voor velen een opdoffer dat ze er op donderdag 28 juli uitgespeeld werden. Voor alle ontroostbare fans en aanbidders (waartoe ik mezelf reken) dit interview met Didier.

Didier_sterilisatie001.jpgJullie kwamen heel gevat over. Werken jullie op de humor of gaat dat spontaan? Worden er veel quotes geknipt?

Didier: (die hier net het woord 'sterilisatie' gevonden heeft) Het verwondert veel mensen, maar de opnames van De Premiejagers lopen in één enkele take vanaf het begin tot aan de finale. Enkel voor dat laatste stuk wordt de opname 5 minuten stilgelegd omdat de setting wijzigt (stoelen worden weggenomen, ander camerastandpunt, enz.). Bruno Wyndaele heeft geen bindteksten en presenteert de ganse kwis uit 'de losse pols'. Ook de gesprekjes met de kandidaten gebeuren helemaal spontaan. Onze opmerkingen, antwoorden en grapjes zijn dus niet afgesproken of voorbereid. Het soort humor dat we daar lieten zien, is gewoon eigen aan ons. Voor onze vrienden en familie was dat alvast geen verrassing.

Presantator Bruno Wynendaele (foto) amuseerde zich duidelijk met jullie. Zijn er afspraken gemaakt over jullie coming-out? Hebben jullie daar zelf op aangedrongen?Brent_Didier_Bruno002.jpg

Didier: Van bij onze inschrijving hebben we ons getoond zoals we zijn: zonder complexen over onze geaardheid. Blijkbaar vielen we daardoor wel op. Maar we hebben niet de vraag gekregen of en hoe daarover moest gesproken worden. Met Bruno Wyndaele was er meteen een spontane 'klik' op vlak van humor en daar hebben we gewoon wat mee gespeeld. Dat we op die manier een etiket als 'gay' opgeplakt kregen, stoort ons niet. Ook al is dat op zich maar een deel van onze persoonlijkheid.

Op Falko De Bolster kwam kritiek omdat hij met zijn vrouwelijke kantjes een verkeerd beeld van van homo's zou ophangen. Hoe zijn de reacties op jullie optreden en hoe reageer je op wat over Falko werd gezegd?

Didier: Falko leverde ons 10 seconden op in een finale, dus we zijn hem eeuwig dankbaar! We kennen Falko onrechtstreeks en zullen de laatsten zijn om kritiek op iemand te geven ook al is zijn stijl niet de onze. Ieder heeft zijn manier om zich uit te drukken. Iemand die op 17 jaar stevig genoeg in zijn schoenen (al dan niet met hakken) staat om zichzelf te zijn, verdient daarvoor alleen al respect.

Brent_Didier002.jpg

Wijzelf kregen enorm veel leuke en positieve reacties op onze verschijning op tv. Elke avond stroomden de sms'jes, berichten en vriendschapsverzoeken op Facebook toe. Ook op straat worden we regelmatig aangesproken door mensen die met plezier hebben gekeken. Als niet alleen wij, maar ook de kijkers, er plezier aan beleefden, kunnen we alleen maar blij zijn!

Kennen jullie de campagne van WJNH en wat vinden jullie ervan?

wjnh_janetmachogroot.jpg

Didier: Ja, we kennen de campagne wel die al een tijdje loopt. Om het met een woordspeling te zeggen: Niet alle holebi's zijn voor één gat te vangen!... Algemeen worden in de samenleving mensen in hokjes geduwd. Elke actie die kan helpen om dat beeld bij te stellen, is positief.

Het viel me op dat julllie het woord 'emancipatie' niet vonden. In hoeverre zijn jullie daarmee bezig?

Didier: Dat was in een finale en door de tijdsdruk durf je dan wel eens de meest voor de hand liggende dingen te vergeten. Emancipatie, in de meest brede zin van het woord, blijft natuurlijk een aandachtspunt. Of het nu gaat om rechten voor vrouwen, holebi's en transgenders, allochtonen of anderen, soms wordt te makkelijk aangenomen dat alles zomaar verworven is. 

Ook al zijn wij niet meteen degenen die op de barricades zullen staan roepen, met ons te tonen zoals we zijn, hebben we misschien ook ons steentje bijgedragen. Didier was trouwens ook lange tijd politiek actief bij CD&V. In 2001 was hij één van de jongeren die deze partij ervan overtuigde om 'ja' te zeggen tegen het homohuwelijk.

Hebben jullie veel aanbidders na jullie tv-optreden?

Didier: We hebben in elk geval sommige mensen de ideale openingszin gegeven: "Heb ik jou niet op tv gezien?

Didier_tv.jpgHet is natuurlijk leuk om even wat extra aandacht te krijgen, maar het is niet omdat we aan een kwisje op tv meededen, dat we meteen zoveel interessanter geworden zijn. Via onze fanpage op Facebook blijven we in rechtstreeks contact met wie ons wil volgen, zonder dat hen toegang tot ons persoonlijk profiel moesten geven. Zo blijft het voor iedereen fijn.

Hebben jullie nog plannen met de media?

Didier: Dit was een heel leuke ervaring en ook een kwis als 'De Pappenheimers' zou ons zeker liggen. We hebben onze kandidatuur doorgestuurd. We roepen binnenkort onze supporters misschien wel op om de mensen van Woestijnvis er van te overtuigen om ons een kans te geven. Ik heb ook 'Blokken' op mijn verlanglijstje staan. Maar geen van beiden wil iets professioneels in de media gaan doen. Ik heb al een mooie carrière bij Peugeot en B. start in september verdere studies aan de universiteit van Gent.


facebook_logo_klein.jpg

De commentaren zijn gesloten.