• Waanzin

  Einde_Pride_Brussel.jpgAls er niet dringend meer geld op tafel komt, is er volgend jaar geen Gay Pride in Brussel.  Dat blijkt uit documenten die Brussel Deze Week inkeek.

  Hoe dat zo? Brussel Deze Week brengt het verhaal. De Belgian Pride is een organisatie van (het Vlaamse) Çavaria, Arc-en-Ciel Wallonie en het Brusselse Regenbooghuis. Maar de bijdrage van de verschillende overheden is zeer ongelijk. De Vlaamse regering (50.000) en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (20.000) zorgen in 2011 samen voor tweederde van de bijdragen. Ook de Brusselse overheden deden hun duit in het zakje: de Brusselse regering met 26.500 euro, de stad Brussel met 13.000 euro en logistieke steun.  Het Waalse gewest en de Franse Gemeenschapscommissie dragen samen maar 9.000 euro bij, de Franse Gemeenschap maar 4.000 en dan nog onder voorbehoud. Als de Franse Gemeenschap en de Franse Gemeenschapscommissie hun bijdrage niet substantieel verhogen, wordt gevreesd voor het voortbestaan van de Belgian Pride.

  Inspectie001.jpgDe inspectie komt langs

  Die ongelijke bijdrage is ook de Inspectie van Financiën opgevallen. De Inspectie, die de Vlaamse regering adviseert, gaf twee jaar na elkaar een negatief advies. Ze stelt zich onder andere vragen bij de hoogte van de bijdrage van de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. En vooral bij de ongelijkheid van die bijdrage. Er wordt dus opnieuw een spelletje 'De Walen profiteren van de Vlamingen' van gemaakt.

  Dreigement Muyters (NVA)Philippe-Muyters0001.jpg

  Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA) heeft twee jaar na elkaar de bijdrage van de Vlaamse regering tegen het advies van de inspectie in goedgekeurd. Waardoor hij eigenlijk zelf toegeeft dat het communautair opdelen van dit soort zaken van de pot gerukt is. Nu dreigt hij ermee dat volgend jaar niet langer doen. Daarmee staat de Vlaamse bijdrage voor de Gay Pride op de helling. Tenzij natuurlijk de Franse gemeenschap een vergelijkbare inspanning levert.

  Pride2011_01_black.jpgPride is uniek

  U hoeft dit echt niet te herlezen: het is echt waanzin. Het resultaat van een communautaire politiek waar alle partijen - behalve de PVDA - verantwoordelijk voor zijn. België - een land dat buitenaardse wezens niet eens zouden zien liggen als ze onze planeet overvliegen -  wordt in stukken gescheurd en de pride zit zodanig gekneld tussen deze helse machinerie dat ze mee het slachtoffer dreigt te worden. De pride is niet toevallig een van de weinige manifestaties waar Vlamingen, Walen, Brusselaars en al het volk dat nog in ons land woont (waaronder allochtonen en politieke vluchtelingen)  samen op straat komt om te feesten en om hun eisen kenbaar te maken. Een uniek gebeuren met een internationale uitstraling. Een feest voor iedere Brusselaar en een goudmijn voor de horeca.

  Chille0001.jpgReacties

  Gelukkig zijn de organisatoren van de pride verstandige en geduldige mensen. Chille Deman, Voorzitter van de  Belgian Pride en een van de LGBT-activisten die een monument verdienen (maar ik hoop dat het nog lang mag duren vooraleer hij het krijgt, want zolang je leeft krijg je het toch niet) zegt in een reactie: "Wij vinden dat alle overheden en instanties ervoor moeten zorgen dat de Belgian Pride zich verder kan ontwikkelen en wij stellen de problematiek veel breder dan die bepaald door de binaire tegenstelling franstalig/ nederlandstalig België. Christos Doulkeridis002.jpgBinenkort komen alle instanties opnieuw samen voor een tweede ronde tafel. Wij vertrouwen erin dat daar oplossingen gevonden worden die OK zijn voor iedereen." Jan Roegiers heeft al een vraag gesteld aan onze minister Pascal Smet en Christos Doulkeridis (Ecolo), Ministre-Président du Gouvernement francophone bruxellois (Cocof), heeft al verklaard dat hun bijdrage wordt opgetrokken van 5.000 naar 20.000 euro.


 • Nieuwe actiegroep voor het eerst de straat op

  Slutwalk0007.jpg

  Outrage!, de actiegroep die werd opgericht naar aanleiding van het homofoob geweld in Brussel heeft zich voor het eerst vertoond in een betoging tegen seksisme. De Slutwalk of Slettenmars trok enkele honderden deelnemers. Het nagelnieuwe logo van Outrage! was er voor het eerst te zien. Het VRT-radiojournaal liet kort een homo aan het woord die het recht om met je partner hand in hand te lopen op straat verdedigde.

  Interessant toeval: ook De Rooie Vlinder, één van de eerste LGBT-actiegroepen in België, begon zijn geschiedenis met deelname aan manifestaties voor vrouwenrechten met name de legalisering van abortus, in 1977 in Kortrijk en Brussel.


  (met dank aan Kurt van Pinkwave en Patsy Slabbaert voor de foto's)

  vrouwen,brussel

  vrouwen,brusselvrouwen,brusselvrouwen,brusselvrouwen,brusselvrouwen,brussel

 • Heksenjacht op homo's in Kameroen

  afrika,wishIn Kameroen wordt er de laatste twee weken een echte klopjacht gehouden op homoseksuelen.Niet alleen krijgen homo's steeds vaker te maken met geweld maar zelfs de minste verdenking van homoseksueel gedrag is voor de politie reden genoeg om mannen op te sluiten. Dat meldt WISH in een persbericht.

  Alice gaat naar de president

  afrika,wishWISH kreeg een email van de Kameroense advocate Alice N'Kom (foto) waarin ze de internationale gemeenschap vraagt om druk uit te oefenen op president Paul Biya (foto). De 66-jarige Alice N'Korn verdedigt al tien jaar lesbiennes, homo's, bi- en transeksuelen in Kameroen en is de oprichtster van ADEFHO (Association pour la Défense de l'Homosexualité). Ze schrijft: "De toestand is nog nooit zo erg geweest. Er is maar een persoon die dit kan stoppen en dat is de president. Ik ga naar de hoofdstad Yaoundé om de president hiermee te confronteren. Hij kan de escalerende crisis van homofobe arrestaties en aanvallen stoppen, de opgepakte mannen onmiddelijk vrij laten en de wetten die homoseksualiteit verbieden herroepen."

  Drie jaar voor een SMS

  Volgens de advocate kan hij een internationaal teken van verontwaardiging niet negeren. De afgelopen maand zijn er meer dan tien homo's door de politie opgepakt op verdenking van homoseksualiteit. afrika,wishDe minste verdenking is genoeg om opgepakt te worden. "Eén van de mannen, Jean-Claude werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar enkel omdat hij een sms naar een andere man heeft gestuurd. Ik heb verschillende verhalen gehoord van homofoob geweld in het hele land." zo laat Alice N'Korn weten. Samen met de organisatie Allout heeft Alice N'Kom een petitie opgestart waarin ze de president vraagt om een einde aan het homofobe geweld te maken.

  WISH roept op deze petitie massaal te tekenen. Petities zoals deze hebben hun effect reeds eerder bewezen, ondermeer in Oeganda. Tekenen dus. Doorsturen en op je facebookprofiel zetten.

 • Tips voor homoseksuele bloedgevers

  Canada-ban-gay-blood-donation.jpgTom De Cock heeft de kat de bel aangebonden. Hij wil als homo bloed kunnen geven terwijl het Rode Kruis dat weigert. Ben je ook in die situatie? Dan heb ik enkele suggesties voor jou.

  Vooreerst dit: stel dat je zelf een kind hebt dat in levensgevaar verkeert en dringend bloed nodig heeft. Of iemand uit je omgeving heeft zo'n kind. Als je kunt kiezen tussen twee zakjes bloed wat ga je dan nemen? Het zakje waarvan de kliniek weet dat het van een homo komt, of het tweede zakje waarvan de donor duidelijk heeft verklaard nooit homoseksuele contacten te hebben gehad?

  blood_test.jpgHet ene probleem verbergt een ander

  Het antwoord is duidelijk. En het heeft niets met homofobie te maken. Wie de homowereld kent en wie de statistieken goed leest weet dat het bloed van mannen die seks hebben met mannen een gevaar vormt voor de volksgezondheid. Niet omdat ze daar zelf voor gekozen hebben.  Niet omdat ze een verkeerde levenswijze hebben. Maar omdat ze tot een groep behoren waarin om uiteenlopende redenen het hiv-virus zich veel sneller verspreidt. Volgens de meest recente cijfers zou 1 op 20 Belgische homomannen hiv hebben. Dit betekent dat 1 op 20 mensen binnen een klein gedeelte van de bevolking het virus dragen. Bovendien kennen 1 op de 6 homo's hun hiv-status niet, omdat ze zich niet laten testen. Doordat het aantal hiv-positieve mensen binnen deze kleine groep, toeneemt, is er sprake van een sneeuwbaleffect. 80 % van de homomannen heeft wisselende seksuele partners, blijkt uit onderzoek. Met 'homobloed' heb je 1 op 20 kans om besmet te worden, met 'heterobloed' is dat  1 op 1000. Dat is een factor 50 verschil.

  Hoe komt het001.jpgZijn wij achterlijk?

  Je hoeft je niet beledigd te voelen omdat het Rode Kruis jouw bloed weigert. Ze doen daar gewoon hun werk. Maar je boosheid is 100 procent terecht. Laat je niet sussen door mensen die suggeren dat je verkrampt zou reageren. Je hebt alle reden om boos te zijn omdat het hier om discriminatie gaat. Hoe is het mogelijk dat na meer dan 30 jaar aids men er niet in geslaagd is om homo's op een doeltreffende wijze te beschermen? Zijn wij dan zo achterlijk? Ik dacht van niet!

  Jouw boosheid is terecht, doe er iets mee!

  Hoe is het zover kunnen komen? Het antwoord daarop is vrij simpel: homoseksualiteit is in de maatschappij nog steeds niet aanvaard zoals dat zou moeten. Als homo's ziek worden is dat dus 'minder erg' dan als hetero's ziek worden. Dat is de redenering van nog veel mensen en instanties.   Homoseksuele bloedgevers zijn niet de enigen die dit ervaren. Homokoppels die kinderen willen opvoeden worden vaak nog van het kastje naar de muur gestuurd als ze willen adopteren. Ook zij willen - zoals jij dat wilt door bloed te geven -  de maatschappij een dienst bewijzen maar ze mogen niet. Jonge holebi's worden in vele scholen nog steeds aan hun lot overgelaten en lopen veel méér kans om zelfmoord te plegen of onveilig te vrijen. Je bent één van de velen die discriminatie ervaart. We zijn met velen. Dat is belangrijk om weten. We kunnen samen iets bereiken.

  Vrij veilig en voer actie

  Mijn tips:

  condom_jewel.jpg1. Vrij veilig en laat je regelmatig onderzoeken. 1 op de 6 homo's hun hiv-status niet, omdat ze zich niet laten testen. Als je besmet bent is het belangrijk om daar snel achter te komen zodat je zo vroeg mogelijk de nodige medische zorgen kunt krijgen. Volksgezondheid is ook jouw gezondheid. Meer info op Mannenseks.be

  2. Doe iets concreets met je boosheid. Er is een wereldwijd netwerk van organisaties en actiegroepen die vechten tegen discriminatie omwille van seksuele voorkeur. Enkele suggesties:

  ontwerp_Facebook001.jpg- Immanent vecht tegen de homofobe uitspraken van Mgr. Léonard. Over hiv verklaarde hij dat het een vorm van 'immanente rechtvaardigheid' is, met andere woorden: je eigen schuld.  Schrijver Bart Moeyaert zegt hierover: "Wat Léonard doet, is gif verspreiden. Als een persoon van aanzien iets zegt, zullen altijd een aantal mensen slaafs volgen. Dan voel ik het als mijn plicht om op zijn minst in te schatten of ik al dan niet moet reageren." Immanent wordt niet gesubsidieerd zoals bv. çavaria en ze kunnen je financiële steun dus goed gebruiken. Je kan de website ook verder bekend maken door stickers en ballonnen te verspreiden.


  Holebifoon001.jpg- Ga een paar uur per maand voor de holebifoon werken. Wist je dat deze hulplijn misschien moet verdwijnen omdat de Vlaamse overheid en 'onze' minister Pascal Smet het nodig vond çavaria minder subsidies te geven? Ook dat is een regelrechte schande.


  black_kiss002.jpg- Ook je solidariteit met holebitransgenders en mensen met hiv in de rest van de wereld is welkom. WISH werkt aan die solidariteit.


  Outrage_logo001.jpg- Outrage! is opgericht naar aanleiding van het homofobe geweld in steden zoals Antwerpen en Brussel. Een probleem dat je allicht ook aanspreekt. 

  blood.jpg3. Geef geen bloed zolang het Rode Kruis dat niet OK vindt. Wat dat betreft weten ze heel goed wat ze doen. Het is een vorm van discriminatie die je niet op je eentje kunt oplossen. Liegen is in dit geval geen optie, ook al denk je van jezelf dat je 100 % veilig bent. 

 • Tom, de rebel

  Tom De Cock twitterde dit weekend dat hij als homo toch bloed geeft en het Rode Kruis bij de neus neemt als hij hun vragenlijst invult.

  hiv,cavaria,moslimTom De Cock in het Nieuwsblad: "Dat ik zelfs geen bloed mag geven als ik veilig vrij, voelt als een kaakslag. Het insinueert dat mijn man en ik - we zijn intussen getrouwd - niet even trouw kunnen zijn aan elkaar als het gemiddelde heterokoppel." Ik probeer vooral niet te vallen over het feit dat hij er wel een zeer naïeve opvatting over huwelijkstrouw op nahoudt. Je kan de Schelde dempen met alle getrouwde mannen en vrouwen die na enkele jaren huwelijk een andere invulling aan 'huwelijkstrouw' geven. Vaak wordt hiv op die manier doorgegeven: het koppel neukt zonder condoom, eentje gaat vreemd, wordt besmet en neukt zijn partner mee het paradijs in. Maar misschien is dat voor een radiopresentator van MNM een iets te gewaagde boodschap.

  Het probleem is dat het Rode Kruis verdomme nog gelijk heeft ook. De homogemeenschap is een broeinest van hiv-besmetting. 

  Mieke Stessens van çavaria las het deze morgen nog van haar computer af: "Volgens de meest recente cijfers zou 1 op 20 Belgische homomannen hiv hebben. Bovendien kennen 1 op de 6 homo's hun hiv-status niet, omdat ze zich niet laten testen. Dit betekent dat 1 op 20 mensen binnen een kleine groep van de bevolking het virus dragen. Doordat het aantal hiv-positieve mensen binnen deze kleine groep, toeneemt, is er sprake van een sneeuwbaleffect. 80 % van de homomannen heeft wisselende seksuele partners, blijkt uit onderzoek.  De homosubcultuur kent een uitgebouwde sekshoreca, waar mannen elkaar - vaak ook via internetdating- anoniem kunnen ontmoeten. Anoniem sekscontact kan 'seksuele etiquette' in de weg staan."

  hiv_ribbon.jpgWeet je wat mij kwaad maakt? Dat na méér dan 30 jaar aidscrisis bijna niemand die cijfers kent: noch in de homowereld, noch in de media. Een paar keer per jaar is er wel iets rond hiv en dan gaan we met z'n allen met kaarsjes rondlopen en rode lintjes dragen. Er is meer nodig dan dat. Iedere homo zou dit soort dingen even goed moeten ingehamerd krijgen als het besef dat je van onzuiver water buikloop krijgt.  Dan zouden er misschien een paar heel kwaad worden omdat men ons in deze laat stikken. En dat willen de beleidsmensen niet: we moeten vooral rustig blijven, niet opstandig worden. U kunt lang in leven blijven, neemt u vooral nog een pilletje! Zolang de ziekte in de groep 'mannen die seks hebben met mannen' blijft ligt er niemand wakker van. Het Rode Kruis zorgt voor de quarantaine en klaar is kees.

  hiv+_Frankie003.jpgWel, laat ik het toch nog maar eens proberen. Gisteravond zag ik in de "realityreeks" over mensen met hiv dat Frankie (op de foto met zijn maandelijkse vracht pillen)  twee keer werd verstoten door zijn familie: de eerste keer na zijn coming-out als homo, de tweede keer toen hij meldde dat hij besmet is met hiv.  Is Frankie een moslim of een zwarte Afrikaan? Nee hoor, een rasechte Vlaming. Zo'n dingen staan je te wachten als je besmet raakt. Hemeltergend is dat.

  Mieke Stessens liet vandaag aan de pers weten: "Çavaria  zal in het najaar, met een denkdag voor de beweging, een start maken met een diepgaande en brede discussie over het seksuele gedrag van homomannen. Het doel van deze discussie zal zijn om de complexiteit van hiv bij msm te doorgronden, om op die manier samen strategieën te ontwikkelen om homomannen  en hun partners te beschermen." Dat klinkt heel diepgaand en breed, en vooral zo braafjes. 

  Gelukkig is Tom De Cock eventjes rebels geweest. Waarvoor dank.

  Lees ook:Tips voor homoseksuele bloedgevers en  We hebben een eisenplatform rond hiv nodig

 • Çavaria bezorgd om hoge zelfdodingscijfers

  cavaria,jongerenVandaag is het Wereld Suïcidepreventiedag. Een niet te missen aanleiding om de hoge zelfmoordcijfers bij holebi's en transgenders onder de aandacht te brengen. çavaria stuurde een persbericht uit.

  De zelfmoordcijfers in Vlaanderen liggen fors hoger dan het Europese gemiddelde. In 2009 stierven 1102 Vlamingen door zelfdoding, een stijging tegenover het jaar voordien. Holebi's en transgenders zijn een bijzonder kwetsbare groep als het om zelfdoding gaat.

  Cijfers liggen hoger bij holebi's en transgenders

  33% tot 45% van de holebi's heeft tijdens het opgroeien zelfmoordgedachten. 12,4% van de homojongens onderneemt effectief een zelfmoordpoging. Tegenover 5,9% van de heterojongens is dat meer dan het dubbele. Deze cijfers komen uit een onderzoek uit 2000, geleid door wijlen Professor John Vincke. Uit het Welebi-onderzoek van 2009 blijkt dat 56,6% van de lesbische en bi-meisjes er minstens één keer ernstig aan dacht een einde te maken aan haar leven. 14,4% had minstens één suïcidepoging achter de rug. Uit een onderzoek van Joz Motmans van het Steunpunt Gelijkekansenbeleid bleek dat voor de groep van transseksuelen (mensen wiens geslacht juridisch en operatief wordt aangepast) maar liefst 62,3% ooit gespeeld heeft met de gedachte aan zelfmoord. 22% ondernam ten minste één zelfmoordpoging.

  Red de Holebifoon

  cavaria,jongerenÇavaria pleit voor een doelgroepgerichte aanpak om het zelfdodingsrisico voor deze specifieke groep terug te dringen. Er zijn structurele middelen voor de Holebifoon, die wegens de bezuinigingswoede van de Vlaamse Overheid dreigt te verdwijnen. Mieke Stessens van çavaria legt uit: "De Holebifoon is een laagdrempelige hulplijn waar mensen een luisterend oor vinden. Wij zijn ervan overtuigd dat zo'n initiatief broodnodig blijft om het welzijn van onze doelgroep te verbeteren. Voor transgenders is er momenteel zelfs geen centraal aanspreekpunt waar zij door een deskundige beluisterd kunnen worden" Eerder moest çavaria holebitext reeds stopzetten wegens gebrek aan geld.

  Extra aandacht voor kwetsbare groepen

  Çavaria dringt er bij minister Vandeurzen op aan om in de nieuwe plannen over suïcidepreventie voldoende aandacht te besteden aan kwetsbare doelgroepen. Mieke Stessens: "De toegankelijkheid van de welzijnssector voor holebi's en transgenders vergroten, is een prioriteit.cavaria,jongeren Ook moet blijvend gewerkt worden aan een mentaliteitswijziging. Çavaria streeft onophoudelijk naar een samenleving waarin holebi's en transgenders zichzelf kunnen zijn en een leven kunnen uitbouwen, vrij van angst voor de reacties van hun omgeving en vrij van vooroordelen, discriminatie en geweld. Onze doelgroep is kwetsbaar op het vlak van welzijn en zelfdoding. Hij verdient dus gepaste, specifieke zorg. Wij willen die bijzonder graag geven, en willen daarvoor graag meewerken met de overheid aan het suïcidepreventiebeleid, " besluit Stessens.

  Lees ook: "We geven holebi-tieners de boodschap dat ze suicidaal zijn."

 • Een stad zonder homofoob geweld

  brussel,pascal smet,cavaria,wjnhHet gaat goed met de strijd tegen homofoob geweld in Brussel. Na de laffe aanval op Bart werden zaterdag Marleen en Veerle het slachtoffer. Ze hebben de feiten netjes aangegeven maar dat gaf niet de doorslag voor de stroomversnelling: vooral de nieuwe media-aandacht en de kordate reactie van Outrage! schudde een aantal mensen wakker.

  Daags na het persbericht van Outrage! reageerde de burgemeester van Brussel: "Brussel is een stad die openstaat voor iedereen en waar iedere vorm van geweld er een te veel is. Om die reden wenste ik dat de stad Brussel vanaf het begin deel uitmaakte van de Belgian Pride". Hij wees er ook op dat "Een gespecialiseerd team is daarvoor 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 aanwezig is. Bovendien hebben we sinds 2010 de patrouilles in het stadscentrum versterkt." Toen iemand op facebook de opmerking maakte dat burgemeester Thielemans dit om electorale redenen deed reageerde Yves Aerts van çavaria: "Ik vind dit een belangrijk signaal. Ik zou dit niet afdoen als goedkoop stemmen winnen. in het verleden deden politici dit soort uitspraken niet. nu doen De Lille, Smet, Thielemans, Turtelboom,.. het wél. vele hetero's vinden dit trouwens overroepen, 'hun eigen schuld', enzovoort. Of ze er stemmen mee winnen is dus nog maar de vraag."

  De Pride als troefkaart

  Pride2011_029.jpgYves heeft gelijk, maar hij schetst niet het volledige plaatje: de Brusselse burgervader vermeldt de Pride niet zo maar. De Pride is big business geworden voor Brussel. Dat is niet de enige, maar wel een belangrijke reden waarom men dat in Brussel belangrijk vindt. Stel je maar eens voor dat de LGBT beweging zou beslissen om haar jaarlijkse massamanifestatie in een andere stad te organiseren... Zeker met de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 in het vizier komt dat de Brusselse politici slecht uit. Het is een kaart die we ten gepasten tijde nog kunnen uitspelen indien nodig. Als de principes tekortschieten zullen we verplicht zijn we op het geldgewin in te spelen. Een Pride in je stad? Dat moet je verdienen!

  Bedenk acties!

  Yves Aerts was niet de enige uit de LGBT beweging die reageerde. Op de facebookpagina van Het Roze Huis kan je intussen suggesties doen. Sven Pichal liet in de eerste 'Peeters&Pichal' van het seizoen direct Veerle en quote_Michiel001.jpgMarleen aan het woord en meldde via facebook: "Ondertussen blijf ik vanuit mijn vrijwilligersengagement bij çavaria en Het Roze Huis ook druk zetten op politici om concreet dingen te doen. Maar ook iedereen hier kan bijdragen Mail politici, bedenkt acties, blijf praten, en meld je verhalen!"

  WJNH roept op tot overleg

  Michiel Vanackere
  van Wel Jong Niet hetero riep iedereen om om vooral hand in hand te blijven lopen in Brussel maar beseft ook dat individuele acties niet volstaan:  "De verontwaardiging is opnieuw bij iedereen groot. Ook politici en de holebi- en transgenderbeweging schuiven het belang van melden en sensibiliseren/informeren opnieuw naar voor… Super! Maar er is meer nodig! Is er een eenduidige oplossing? Nee! Zal het een makkelijk proces worden? Nee! Wat valt er aan te doen? Wel Jong Niet Hetero roept op om allereerst met politici, de beweging en de politie aan tafel te zitten, kijken wat de mogelijkheden zijn en dan pas te antwoorden op die vraag. Als het van ons afhangt: hoe sneller, hoe liever!"

  De minister met het skateboard

  En Pascal Smet? Hij belooft op facebook een "duurzaam en uitvoerig actieplan in samenwerking met de scholen." Zijn verantwoordelijkheid is groot. Sedert hij in september 2009 minister werd heeft hij wel heel weinig gedaan voor holebi's en transgenders. We hebben hem tot vervelens toe op alle recepties en feestelijkheden van LGBT-organisaties gezien maar dat heeft weinig indruk gemaakt. Om het met de woorden van Mieke Vogels, één van zijn Pascal Smet_Humo_sept2011_3.jpgvoorgangers te zeggen: iets minder blabla en iets meer boemboem graag. Op een moment dat twee lesbische vrouwen in mekaar geslagen worden is poseren met een skateboard geen goed idee. Een 44-jarige die de overjaarse puber uithangt is eigenlijk nooit een goed idee. In het Humo-interview (Humo van 30/08/2011) waar de foto bij staat wordt met geen woord gerept over de problematiek in Brussel. We vernemen in het interview wel dat hij minister-president van Brussel wil worden. Toch eerst nog wat huiswerk maken als minister van gelijke kansen.

  Zes voorstellen

  Het zal, zoals Michiel schrijft, geen gemakkelijk proces worden. We zullen moeten denken op korte én op lange termijn. Een stad zonder homofobie komt er niet vanzelf. Na tientallen discussies op facebook heb ik mijn actievoorstellen aangepast. Ik vertrek hierbij nog altijd van het uitgangspunt dat je homofobie nooit beantwoordt met racisme. Als U het daarmee eens bent zie ik uw commentaar en aanvulligen graag tegemoet op facebook.

  1. Crimineel gedrag wordt bestraft. Campagnes als deze dienen te worden veralgemeend over heel het land en gooi er maar wat meer geld tegenaan. Bezuinigen? Niet op plaatsen waar er doden dreigen te vallen. Aangifte doen wordt zoveel mogelijk gestimuleerd.

  brussel,pascal smet,cavaria,wjnh

  2. Hou de daders uit de gevangenis. Geef ze taakstraffen bij holebi- en transgenderorganisaties. Zo leren ze 'onze wereld' beter kennen. Besteed aandacht voor het verhaal en de sociale achtergrond van de daders bij de betrokken organisaties. Zo leren holebitransgenders 'hun' wereld beter kennen, want ook dat is nodig om het vijandbeeld te doen vervagen. Breng hen in contact met holebitransgenderjongeren. Maak hen tot ambassadeurs van onze gemeenschap. Het verhaal van Jarno kan als inspiratie dienen.Interracial20110810.jpg

  3. Ga niet alleen in gesprek met politici en politie, maar zeker ook met de organisaties van 'allochtonen'. Praat meer MET dan OVER allochtonen. Er moet een overlegplatform komen waar holebi's, transgenders, migranten en asielzoekers de problemen bespreken en naar oplossingen zoeken. Fundamenteel uitganspunt is niet: "Wat kunnen allochtonen doen voor holebitransgenders?" maar wel: "Hoe kunnen we samen racisme, seksisme en homo/transfobie bestrijden?".

  4. Ondersteun initiatieven van vakbonden en andere middenveldorganisaties die de positie van allochtonen en holebitransgenders op de arbeidsmarkt, het onderwijs, de media en andere maatschappelijke terreinen verbeteren. Sociale uitsluiting is immers de voedingsbodem voor agressief en Brussel_onderwijs001.jpgcrimineel gedrag. Werkloosheid en schoolmoeheid brengt homofobie op straat, waar het sneller een gewelddadig karakter krijgt. Dat heeft niets met cultuur te maken, maar met de socio-economische situatie van de betrokkenen.  Werk en een toekomstperspectief zijn de beste remedies tegen het indijken van geweld zoals we dat in de grote steden kennen.

  5. Onderwijs is een sleutelsector. Lessen over homoseksualiteit moeten zo snel mogelijk verplicht worden in alle onderwijsnetten.  Homoseksualiteit staat in de vakoverschrijdende eindtermen vermeld. Het is aan de schoolnetten om ze in hun leerplannen op te nemen en aan de individuele scholen om het te behandelen. Eindtermen zijn minimum en verplicht te behandelen leerstof. In vele scholen blijft dat dode letter. In Nederland is de situatie wat dat betreft vergelijkbaar. Daar is men een petitie gestart. Wie neemt hier het initatief? Of maakt minister Smet er direct werk van?

  Holebitext001.jpg.png6. Stop de kaasschaaf-bezuinigingen van de Vlaamse Overheid. Als Pascal Smet zich al heeft doen opmerken door de LGBT-beweging dan is het door de subsidies terug te schroeven. Omdat çavaria minder werkingsmiddelen van de overheid krijgt is een laagdrempelig project als Holebitext al afgeschaft. Hetzelfde dreigt te gebeuren met de Holebifoon. Dat is onaanvaardbaar.