Çavaria nomineert voor Folie- en Fobieprijs 2011

Çavaria reikt de Folie- en Fobieprijs ieder jaar uit aan wie zich verdienstelijk maakte in de emancipatiestrijd voor holebi's en transgenders enerzijds, en aan wie deze emancipatie tegenwerkte anderzijds. Çavaria stuurde vorige week de shortlist naar de pers. Uitreiking is op 15 januari.

Het is raar met de jaarlijkse prijzen. Het ene jaar hoor je dat ze beter zouden worden opgeborgen 'omdat er betere manieren zijn om iets onder de aandacht te brengen' en het andere jaar lopen ze als een trein. Ligt het aan de promotie? Dit jaar kon je op de website van çavaria alvast invullen wie jij de grootste homofoob en de grootste homofiel van het jaar vindt. Ik vind het nog altijd een interessante oefening. Je kan mijn voorkeuren lezen op facebookprijzen2011_Ali Salmi0001.jpg

Folieprijs

Çavaria: KV Mechelen, Racing Mechelen en de dienst Diversiteit van stad Mechelen pakten uit met de campagne 'Homofobie? Geen bal aan!' Beide voetbalploegen tooiden zich naar aanleiding van de Dag tegen Homofobie (17 mei) in roze shirts. Ook het stadhuis werd in het roze gestopt. Hiermee maakten de stad Mechelen en beide voetbalploegen een duidelijk statement tegen homofobie in de sport. Er komt ook een vervolg op deze campagne. Mijn commentaar: Dit zou mooi zijn, zeker omdat je dan Ali Salmi, de schepen die het allemaal heeft georganiseerd, op het podium kunt roepen. Eindelijk een moslim die op een positieve manier aandacht krijgt van de beweging en een duidelijk statement tegen de islamofobie in de holebitransgenderbeweging.

prijzen2011_hiv.jpgÇavaria: Liesbeth, Helen, Frankie, Thierry en Kenny uit het één-programma Hiv+ , stelden het moedige en belangrijke gebaar om een inkijk te geven in hun leven met hiv. Op die manier maakten ze hiv bespreekbaar en wilden ze tonen dat leven met hiv mogelijk is, ook al is de maatschappij soms hard voor seropositieve mensen. Mijn commentaar: Dat TV-programma was in 2011 een van de weinige constructieve bijdragen aan het hiv-debat.  Er was ook de bijeenkomst van çavaria op 26 november waar Yves Aerts op het einde verklaarde: "'Het stopt hier niet, het begint nog maar." Het zal nodig zijn want de beleidsmakers vinden het blijkbaar helemaal niet zo erg dat de epidemie in dit land beperkt blijft tot homomannen. Naar schatting leeft één op twintig homomannen reeds met hiv. Aan het huidig ritme zijn dat er weldra één op vijftien. Frankie Devuyst van de HIV VERENIGING BELGIË op mijn facebook: "Ik hoop dat we op 1 december 2012 niet opnieuw allemaal samen collectief verwonderd zullen zijn over de stijgende infecties. De aanpak van hiv & aids in België duurt vééél langer dan een regeringsvorming en we weten allemaal hoe lang deze heeft geduurd."
Foto: enkele deelnemers aan het programma op de boekenbeurs bij de voorstelling van het boek.

prijzen2011_Robert Biedron Ania Grodzka .jpgÇavaria: Robert Biedron en Ania Grodzka zijn een holebi- en een transactivist, op 9 oktober 2011 verkozen in het Poolse parlement. Dit is een hoopgevend signaal voor dit strenge  rooms-katholieke land, dat de laatste jaren een sterke vooruitgang heeft gekend maar nog steeds de traditie en reputatie heeft niet homo- of transvriendelijk te zijn. Mijn commentaar: Een kletterende overwinning. Oost-Europa blijft met de vele problemen in Afrika misschien een beetje onderbelicht op homogebied maar dit is een opsteker.

Fobieprijs

prijzen2011_Winterland.jpgÇavaria: De plegers van homo- en transfoob geweld in 2011. Het afgelopen jaar deden zich enkele voorvallen van geweld tegen holebi's voor in ons land. Een doordachte aanpak dringt zich op. Mijn commentaar: U zegt daar zoiets, een doordachte aanpak.  Als het homofoob geweld door daders op straat gepleegd wordt staat iedereen op de achterse poten. Dat was, op facebook althans, ook het geval toen een Lommels homokoppel hard werd aangepakt op de plaatsellijke winterkermis in Hasselt. Er was bijna een kus-actie als protest daartegen maar het management van Winterland wist van aanpakken: ze gingen meteen in de tegenaanval en beschuldigden het koppel ervan de agressie te hebben uitgelokt en zich te hebben misdragen.  De beweging liet zich gewillig in de war brengen en van ondersteuning van het koppel was nauwelijks sprake.  Als mannen in stropdas of in uniform via advocaten en persberichten de slachtoffers tegenspreken zijn we blijkbaar veel minder geneigd om het voor hen op te nemen. Het zal je maar overkomen: eerst slachtoffer van geweld en daarna van het wantrouwen van de organisaties die er zo prat op gaan voor jou op te komen.

prijzen2011_Dorine Chamon.jpgÇavaria: Dorine Chamon, Vlaams Adoptieambtenaar (Vlaamse Autoriteit inzake Adoptie). In 2006 werd adoptie in de Belgische wet opengesteld voor paren van gelijk geslacht. In 2011 is het nog steeds onmogelijk voor een holebikoppel om een buitenlands kind te adopteren. Vlaanderen werkt immers enkel samen met herkomstlanden die weigeren om kinderen bij holebiparen te plaatsen. Mevr. Chamon speelt een sleutelrol in het adoptiebeleid maar blijft weigerachtig staan tegenover de vraag om samenwerking aan te gaan met landen die wel open staan voor adoptie door holebi's. Die zijn er wel degelijk, bv. in de Verenigde Staten. Ook holebikoppels die voor  zelfstandige adoptie kiezen, vangen bot. Mijn commentaar: een dossier dat al jaren aansleept. Sedert de Staten-Generaal voor Adoptie van eind 2009 is er blijkbaar nog niet veel veranderd.

prijzen2011_Jan Roegiers.jpgÇavaria: de Wetgevende Raad van St. Petersburg heeft een wetsvoorstel gemaakt dat alle "publieke uitingen en acties die bedoeld zijn om pederastie, lesbianisme, biseksualiteit en transgenderisme onder jongeren te promoten", te verbieden. Als dit wet wordt, zal iedere uiting van homoseksualiteit strafbaar worden en zullen verenigingen van seksuele minderheden verboden zijn. Dit zou een schending zijn van de aanbevelingen van de  Raad van Europa over holebi- en transrechten, die in 2010 ook door Rusland werden ondertekend. Mijn commentaar: de zoveelste homofobe wet die het succes in Polen relativeert. Vlaams parlementslid Jan Roegiers trekt het zich alvast ook aan.

De Winnaars

De prijzen werden uitgereikt op de Nieuwjaarsreceptie van çavaria op 15 januari. De Folieprijs ging naar KV Mechelen, Racing Mechelen en de dienst Diversiteit van stad Mechelen. De Fobieprijs naar De plegers van homo- en transfoob geweld in 2011.

De commentaren zijn gesloten.