• Verhalen uit de Grote Refter

  Verhalen_Oudaan0001.jpgZondag 15 januari. Ik sta aan de politietoren ('Den Oudaan') in hartje Antwerpen. Ik zal over enkele minuten de nieuwjaarsreceptie van çavaria betreden. Razend nieuwsgierig want de homofobie en homofolieprijzen worden uitgereikt.

  Ik heb fijne herinneringen aan dit gebouw. Het is de eerste keer dat ik hier zonder escorte zal binnengaan. Vroeger werd ik met andere actvisten tijdens een optreden aan een middelbare school al eens tot hier gebracht door ijverige agenten die ons op verzoek van de schooldirectie aan de schoolpoort hadden weggeplukt. We deelden daar flyers uit met een roze driehoek en de oproep om op school de orde te verstoren. Verhalen_roze driehoek0001.jpgDat waren tijden! U vindt het misschien raar dat ik goede herinneringen heb aan arrestaties door de politie. Wel, als de actvisten sterk in hun schoenen staan kan dat zeer plezant zijn. Nu word ik door een vriendelijke jongedame tot in de lift gewenkt. We gaan helemaal naar boven.

  Ratten met zonnebrillen

  Tegenwoordig overkomt het mij niet zo vaak meer dat ik door flikken vriendelijk maar kordaat word uitgenodigd om met hen een ritje naar de Oudaan te maken. Maar die goede gewoonte blijkt nog altijd springlevend. Onlangs las ik nog een artikel waarin iemand van Occupy-Antwerpen zijn verhaal hierover doet. Er zijn ook nogal wat klachten over brutaal politiewerk rond het De Coninckplein waar de Afrikaanse medemens zich dezer dagen vestigt. Je kan niet naast de harde repressieve aanpak kijken. Thomas Decreus in zijn open brief aan Patrick Janssens: "Op basis van een recente studie van het leidingwater is gebleken dat in Antwerpen-Zuid het meest cocaïne wordt gesnoven van gans Europa. Europa, zeg ik u! Zelfs de ratten in de riolen lopen er rond met zonnebrillen (dixit Nigel Williams). Maar op het Zuid zie ik geen extra patrouilles. Een samenscholingsverbod is er evenmin. Nee, daar gaat alles zijn verdere gangetje. Cava na cava, lijntje na lijntje. Want het echte drugsprobleem situeert zich rond het De Coninckplein. Ach, werkelijk? In deze stad wordt een gedoogbeleid gevoerd voor en door de rijken. Zij kunnen snuiven, zuipen, dealen, het verkeer onmogelijk maken met hun al te dikke 4x4’s, tot zonsopgang champagne achterover slaan. No problem. Maar ben je arm en zwart en woon je ergens in 2060 dan levert een microgram weed je zonder pardon een fikse boete op. Drink je er een carapils op straat. Idem."  Verhalen_publiek0002.jpgcavaria,moslim,sport

  Ik heb beslist om vandaag daarover niet moeilijk te doen. Mijn fantasie om met een spandoek ("Stop racistische flikken") de aangekondigde speech van korpschef Eddy Baelemans te verstoren wordt vandaag niet in praktijk gebracht. Ben ik oud aan het worden?

  Hol van de Leeuw

  Intussen weet ik van het liftmeisje dat de receptie plaats heeft in wat eigenlijk gewoon de refter is. Een ruimte die twee verdiepingen beslaat en een mooi uitzicht biedt op de stad. Hier je boterhammen opeten heeft wel iets denk ik.  Ik loop me nog altijd af te vragen of ik nu blij moet zijn dat ik hier als gast binnenkom. Wil ik wel mee aanschurken tegen een van de meest racistische politiekorpsen van dit land? Als ik mij dat luidop afvraag in gesprek met Chris Lambrechts, directeur van Sensoa antwoordt deze spits: "Maar je bent hier toch maar".  In het hol van de leeuw.

  Verhalen_Eddy Baelemans0001.jpgHet officiële gedeelte vangt aan met de speech van korpschef Eddy Baelemans. Ik leer dat zijn manschappen sedert 2003 "leren omgaan met diversiteit". Ze worden dan ondermeer naar het Roze Huis gelokt. Waar er de eerste uren nog koudwatervrees is komt snel alles goed en zijn de reacties alleen maar positief, zo verzekert hij ons. De politie is niet meer de machoclub zoals die vroeger bekend stond. We zijn geen taboe meer bij de Antwerpse dienders. Een eerste golf van opluchting trekt door de refter. Commissaris Serge Muyters (broer van de NVA minister en ooit ge-out door de rakkers van De Magneet) knikt instemmemd en krabt veelbetekenend aan zijn kruis.

  Witter dan wit

  Ik geraak in gesprek met Ali Salmi, de Mechelse schepen van Marokkaanse origine die genomineerd is voor de homofolieprijs.  De familie Salmi is mij bekend. Op 28 november 1992 zat ik samen met zijn broer Omar in een werkgroepje op een congres van de Holebifederatie dat (toen al!) besprak hoe we de relaties tussen LGBT en allochtonen konden verbeteren. We zijn 20 jaar verder. Is er veel veranderd? Ik vrees van niet. Çavaria is nog steeds een voor 99 % witte club. Wat een verschil met de pride! Organisaties van allochtone holebi's en groepen die zich bezig houden met empowerment van asielzoekers worden gedoogd. De 'power' die ze aanmaken blijkt niet echt in de smaak te vallen van de Kammerstraat.

  Dorine kreeg een 'Vandeurske'

  Intussen is men op het podium toe aan de uitreiking van de prijzen.  Dorine Chamon kreeg een nominatie voor de homofobieprijs aan haar broek wegens niet ijverig genoeg. Ze is vlaams adoptieambtenaar bij Kind&Gezin moet u weten. Nu is de kans dat je in mekaar geslagen wordt in Brussel groter dan dat je als homokoppel een kind kunt adopteren. Mevrouw Chamon uitte haar verontwaardiging over de nominatie in een lange brief aan çavaria. ik hoor tijdens het voorlezen ervan "hard aangekomen" en "grove belediging" vallen wat mij even doet vrezen dat het nooit meer goed komt tussen haar en çavaria.  verhalen_Kris_Mieke0001.jpgMaar verder hoor ik dan weer dat elk voorstel van mogelijke adoptiekanalen met de nodige zorg zal worden bekeken. Er trekt een tweede golf van opluchting door de zaal als Mieke Stessens op vraag van MC Kris Gielen "of er binnenkort toch wel weer een gesprek komt met Kind&Gezin" bevestigend antwoordt. Ik vermoed dat çavaria gedacht heeft: "We gaan nog eens een 'Vandeurske doen" Jean Marie Vandeurzen kreeg in 2009 een nominatie omdat hij niet genoeg deed voor de transgenders. Waarop hij prompt liet weten dat çavaria op de koffie mocht komen. Heeft u de transgenders sedertdien nog horen klagen over Vandeurzen?

  "Dubbel waakzaam op straat"

  De plegers van homo- en transfoob geweld in 2011 zijn ook genomineerd voor de fobieprijs. Kris Gielen leest een brief voor van Bart over het geweld dat hem te beurt viel in Brussel in de nacht van 12 op 13 juni. Zijn vriend Kris bond de kat de bel aan met een artikel op Facebook. Het valt mij weer op dat ze het incident zonder enige vorm van haat of  racisme bespreken: "Sinds die rotgebeurtenis ben ik dubbel waakzaam op straat. Ik kijk rond vooraleer ik m’n lief een kus geef, hand in hand lopen durf ik niet, zelfs niet met de beste wil van de wereld. Hopelijk komt er een dag dat dit wel kan, voor iedereen. (...) Als het geweld dat mij en anderen al overkomen is op lange termijn een aantal opvattingen positief kan beïnvloeden, dan is dit alles misschien minder zinloos. Laten we het debat gaande houden en samen vechten voor gelijke kansen, voor arm en rijk, voor allochtoon en autochtoon, voor man en vrouw, voor holebi en hetero." Het koppel was trouwens aanwezig op de receptie. Ze liepen er een beetje verloren bij, hoorde ik achteraf. Blijkbaar was er niemand aangeduid om hen een beetje op te vangen.


  verhalen_Annemie Turtelboom0001.jpgTijd voor de excellenties om zich te melden. Annemie Turtelboom mag de homofobieprijs bekendmaken.  Eerst belooft ze nog eens dat de regering werk zal maken van het verbeteren van de wettelijke regeling rond ouderschap en roept ze op homofoob geweld te melden. Meten = weten, zegt ze. De prijs gaat dan ook naar de plegers van homo- en transfoob geweld.

  Henk, Ali en de voetbalspelers

  Bij de  Homofolieprijzen gaat de aandacht naar Ali Salmi en Henk Van Nieuwenhove van Hattrick. (Hattrick?) Ali is schepen in Mechelen en organiseerde met Henk een mini-parade met de spelers van KV en Racing Mechelen op 17 mei, internationale dag tegen homofobie.  Een dubbele prestatie wegens het machismo in het voetbalmilieu en in de moslimwereld. Blijkbaar is dat allemaal heel relatief. Veel moeite heeft Ali niet echt moeten doen. Het Vlaams Belang + afgestofte aanhangers zoals Wim Van Rooy en Benno Barnard mogen dan wel verklaren dat islam en homoseksualiteit niet te verzoenen zijn, Ali bewijst het tegendeel. Toch weer een gemiste kans dat Ali niet vermeld wordt in het persbericht van çavaria. Verhalen_Mechelen0001.jpgBlijkbaar is het héél moeilijk voor çavaria om allochtonen in een positieve en emancipatorische rol te vermelden. In Zizo meer van dat. Op bladzijde 41 van Zizo 117 wordt een overzicht gegeven van wat er al gebeurde rond homofoob geweld. Ook het fluitconcert op de Grote Markt wordt vermeld... maar de opgemerkte aanwezigheid van Naima Charkaoui die namens het minderhedenforum solidariteit kwam betuigen wordt in het artikel van Paul Borghs niet vermeld. De sympathie van Borghs voor het racistische en islamofobe discours van Wim Van Rooy is daar allicht niet vreemd aan. Volgens Van Rooy zijn moslims immers nooit te vertrouwen.

  Hiv+

  Kobe Ilsen wordt op het podium geroepen. De charmante VRT-journalist die de uitstekende reeks over mensen met Hiv heeft gemaakt.verhalen_hiv0001.jpg Hij voegt zich een aantal hiv-positieven  die in de reeks gevolgd werden. Frankie de Vuyst is één van hen. Ik heb hem onlangs leren kenen als een gedreven activist van de HIV Vereniging België.  Er is een nieuwe generatie opgestaan die rond hiv de actuele boodschap wil brengen: "Ik heb hiv, maar ik kan daarmee perfect functioneren".  Een boodschap die de fase van de rode lintjes en de quiltspreidingen achter zich laat zonder daar negatief over te doen. Tijd voor een nieuwe boodschap en een betere verpakking.

  verhalen_Pascal Smet0001.jpgDe homofolieprijs gaat naar KV Mechelen, Racing Mechelen en de dienst Diversiteit van stad Mechelen. Pascal Smet reikt de prijs uit en kondigt ook nog aan dat hij een leerkracht zal ter beschikking stellen om de situatie in het onderwijs door te lichten. Een volledige leerkracht! Nu gaat het vooruitgaan. Waarom hoor ik nu geen overdonderend en minutenlang applaus?

  Verhalen_Yves Aerts0001.jpgIn de speech van Yves Aerts namens çavaria sijpelt een klein beetje kritiek op het beleid tussen de regels: dat de politie het homofobe geweld vaak minimaliseert en dat justitie het dossier geen prioriteit geeft. Yves Aerts is blij dat Turtelboom, Smet en Baelemans aanwezig zijn maar hij wijst hen op onvoldoende steun van hun medewerk(st)ers.  Opvallend is ook dat Yves geen oproep doet aan Pascal Smet om de Holebifoon te redden. Dat is blijkbaar de moeite niet meer. We krijgen allemaal een formuliertje in de handen gestopt waarmee we een bankopdracht kunnen geven.

  Asiel in Brugge

  Verhalen_Albert Viaene0001.jpgIk sla nog een praatje met de interessante mensen op de receptie. Eén van hen is Albert Viane van Omegagay Brugge. Ik had op facebook gezien dat deze groepering ook zwarte asielzoekers onder haar leden telt. "Ongelooflijk hoe moeilijk die gasten het hebben om hier asiel te krijgen" zegt hij me. "Het minste detail in hun dossier kan hen een afkeuring van hun aanvraag kosten terwijl we allemaal weten dat ze echt wel homo zijn" Ik neem nog een foto van Ali en Frankie. Voor mij zijn zij de sterren van deze receptie.Verhalen_Ali_Frankie0001.jpg

  Lees ook mijn nieuwjaarsboodschap en mijn jaaroverzicht van 2011 en het verslag van de prijsuitreiking op de site van Hattrick.

 • 2012, Jaar van de waakzaamheid

  nieuwjaarsbriefLaat de trommels roffelen en de trompetten schallen. Bij deze roep ik 2012 uit tot het jaar van de waakzaamheid. Mijn nieuwjaarsbrief.

  VERGEET LEONARD

  "Heel de culturele en sociaal-culturele sector lijdt onder de besparingen. Zo heeft de holebikoepel een betaalde medewerker moeten opgeven en moet elke deelwerking extra op de centen tellen." Dit fragment uit de nieuwjaarsspeech van Roze Huisvoorzitter Sven Pichal zou wel eens de toon kunnen zetten voor iedereen die dit leest, zowel op persoonlijk vlak als op het niveau van de LGBT-beweging.

  De nieuwe hogepriesters
  Ongeveer alle politici zeggen dat er verder moet bezuinigd worden. Er zou geen geld genoeg zijn in dit land om uit de crisis te te geraken. Dat geld is er wel. Het zit op plaatsen en bij mensen die niet in onze straat of buurt wonen. De oppervlakte van hun villa's en domeinen zijn honderden keren groter dan die van onze bescheiden woning. Hun fortuinen zijn navenant. Ze zijn de nieuwe goden. Vergeet Léonard en zijn katholieke kerk. De bankiers, speculanten en eigenaars van grote fortuinen zijn de nieuwe goden op de Olympusberg. We worden verondersteld het hoofd te buigen en hun rijkdom te respecteren. Wie dat niet doet wordt verketterd. Zoals de stakers van 22 december. De hogepriesters van deze zelfverklaarde goden zitten in de ratingbureaus.  Ze dicteren de beleidsvoerders waar ze het geld moeten halen: bij iedereen wiens inkomsten bekend zijn bij de fiscus. Bij U en mij dus. En ook bij de organisaties die opkomen voor LGBT-rechten. Niet alleen het Roze Huis in Antwerpen wordt getroffen. Çavaria mocht de 'kaaschaafoperatie' van de Vlaamse regering voelen en diende Holebitext af te stoten. Hetzelfde dreigt te gebeuren met de L-Day en de Holebifoon. Sensoa heeft de Veilig Vrijenlijn afgeschaft.

  Armoede en isolement voor oudere LGBT
  Intussen leeft in dit rijke land, waar elk jaar miljonairs bijkomen en de grote bedrijven nauwelijks belastingen betalen, bijna vijftien procent van de Belgen onder de Europese armoedegrens. Dat blijkt uit de cijfers van het eerste Federaal Jaarboek Armoede.nieuwjaarsbrief Vooral eenoudergezinnen en ouderen lopen een zeer hoog armoederisico. De pensioenen zullen  verlagen voor veel werknemers tijdens de volgende jaren: 160 tot 180 euro in de privé, 3 tot 12% in de publieke sector. De structurele armoede zal dus enkel groter worden onder deze regering.  Tijdens de Roze Belweek werden inspanningen gedaan  om oudere holebi's en transgenders te bereiken, wat zeer moeilijk bleek te zijn. Voor velen onder hen komt daar dus nog de sociale ellende bovenop. Oud worden, zich slecht voelen als homo en dan nog eens in armoede leven? Elio, this is not gay. Helaas, hij zit verstrikt in deze logica, opgejaagd door de Europese Commissie. De kloof tussen rijk en arm zal in 2012 vergroten.

  Verdeel en heers
  Als je controle wilt houden over de situatie is het belangrijk dat je onderdanen onder elkaar bakeleien. Daar wordt voor gezorgd. Er zijn geen twee bevolkingsgroepen of ze worden tegen elkaar opgezet: ouderen tegen jongeren, werkenden tegen werklozen, Vlamingen tegen Walen, autochtonen tegen allochtonen, stakers tegen niet-stakers...nieuwjaarsbrief Het dunne laagje tolerantie waar LGBT momenteel van genieten komt ook onder druk te staan. Professor Jan Blommaert stelt in zijn boek 'De heruitvinding van de samenleving' dat achterstelling en discriminatie niet zullen verminderen, maar zich zullen uitbreiden: "Voor een deel is dat nu al zo op de arbeidsmarkt. Je hebt daar een enorme reeks van formele en vooral informele barrières die worden opgetrokken en die te maken hebben met je achtergrond, met wie je bent, je opleiding, je kleding… Je krijgt een aantal mechanismen, op alle niveaus te vergelijken met wat men over migranten zei. Maar hoe blijf je geïntegreerd in een maatschappij zoals men die ons nu voorspiegelt als je langdurig werkloos bent? Of als je chronisch ziek bent of een lage opleiding genoot of leeft als alleenstaande moeder met een laag inkomen? Steeds meer mensen zullen ze ervaren. En men zal hen wijzen op persoonlijke eigenschappen of keuzes: ‘je had maar geen geschiedenis moeten studeren’, ‘je had maar zo jong niet aan kinderen moeten beginnen’, ‘je bent niet dynamisch genoeg."

  Dat is de context waarin we 2012 gaan doorploeteren.

  HET REGEERAKKOORD

  nieuwjaarsbrief

  Wat waren we blij toen bleek dat in het regeerakkoord van Di Rupo 1 een passage over LGBT staat. Over geweld tegen LGBT, de ongelijkheid inzake ouderschap, de wet op de transgenders en hiv. Over dat laatste staat er: "Om een kordaat antwoord te bieden op het vlak van het voorkomen en behandelen van hiv-besmettingen en het bestrijden van andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zal prioritair werk worden gemaakt van een gecoördineerd beleid tussen de federale overheid en de gemeenschappen."  Positief is dat officieel wordt toegegeven dat het aidsbeleid van de voorbije jaren gefaald heeft. Dat werd tijd. Nu nog zien hoe het zal worden bijgestuurd. Heeft çavaria intussen een beleidsnota klaar?  Over homofoob geweld: "De regering zorgt voor een krachtdadige aanpak van geweld tegen holebi’s en transgenders. Ze neemt daartoe gecöordineerde initiatieven in het kader van het gelijkekansenbeleid, het politionele en justitiële beleid, onder meer om de aangiftebereidheid bij slachtoffers van geweld, manifestatie van haat, discriminaties tegen holebi’s en transgenders te verhogen." We zaten al een tijdje te wachten op een beleid van Pascal Smet op het Vlaamse niveau. nieuwjaarsbriefDat is er nog altijd niet. Maar geen nood: nu gaat Di Rupo het doen. Toch handig als je zoveel homo's in het beleid hebt zitten. Hoe lang heeft deze regering nog?  Het zal rap moeten gaan.  Di Rupo wil er een tweede ambtstermijn bijdoen. Vanaf 2014 duurt die ambtstermijn vijf jaar. De ambitie is dus door te gaan tot 2019. Maar dan moet deze regering de verkiezingen van 2014 overleven en de populistische, extreem-rechtse NVA ligt op de loer. Waakzaamheid en doortastendheid, dat hebben we nodig.  Çavaria kan alvast inspiratie opdoen bij Frankie Devuyst van de Hiv Vereniging België.  Hij neemt bij elk bezoek aan een politicus een fotograaf mee die de ontmoeting vastlegt. Leuk voor Zizo, en ook goed om het beleid van de koepelorganisatie transparanter te maken. Wij willen toch allemaal op de voet volgen wat er gebeurt rond onze rechten?

  De vraag is trouwens hoe ze het oplossen van het homofoob geweld in hun globale beleid gaan inpassen. Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de Amsterdamse politie voorziet groeiende spanningen op straat door de economische crisis. We kunnen onze kop in het zand steken en denken dat dit geen effect zal hebben op geweld tegen LGBT. Meer economische miserie is meer frustratie en dat reageren macho's af op vrouwen en homo's. Dat zal in België niet anders zijn dan in Nederland.

  DE PRIDE

  We laten het niet aan ons hart komen en trekken op 12 mei vrolijk naar de Pride. De vraag is ook hier: voor hoelang nog? NVA'er Muyters gaf vorig jaar een niet mis te verstaan schot voor de boeg: hij weigerde 'Vlaamse' subsidies voor de Pride vermits hij vond dat Wallonië en Brussel niet met genoeg poen over de brug kwamen om de Pride te financieren. Dit was niet zomaar een communeautair gekleurde storm in een glas water. De Pride heeft altijd onder vuur gelegen en het is door de hardnekkigheid van de activisten en de groeiende belangstelling van het publiek dat de overheid niet anders kon dan financieel bijspringen. Nu is er de aap die steevast uit de mouw komt als het over overheidssteun gaat. De aap zegt dat we moeten bezuinigen. Wie spreekt hem tegen? John De Wit, ooit actief in de beweging en nu journalist, alvast niet. Hij schreef op Facebook naar aanleiding van de Muyters-rel: "Is het een taak van de overheid om betogingen te subsidiëren? Hoe kunnen die betogingen dan nog ooit kritisch zijn tegenover het gevoerde beleid? Misschien moet er eens een overzicht gemaakt worden van welke betogingen de overheden in België nog allemaal subsidiëren."U voelt het aan uw water: hier kan bezuinigd worden.

  nieuwjaarsbrief

  Opletten
  John De Wit was reeds een bittere tegenstander van de Pride nog voor de eerste editie door Antwerpen trok. Terwijl de mobilisatie volop bezig was verspreidde hij een tekst waarin de LGBT-beweging gewaarschuwd werd voor een catastrofe. De beweging zou zichzelf de vernieling in rijden als men een 'betoging' zou organiseren. De tekst speelde in op de angst en onzekerheid die er op dat moment was. De geschiedenis heeft zijn 'argumenten' door de papierversnipperaar gehaald. Maar hij is blijkbaar nog altijd niet van mening veranderd. Voor zo'n mensen moet je opletten.

  Kritiek in de Pride?
  'Betoging' is trouwens véél te beperkt als omschrijving van de Pride. De LGBT beweging is er in geslaagd een concept te ontwikkelen waarin én de diversiteit én de eisen van de holebitransgendergemeenschap aan bod komen. Met een gezonde financiering die bestaat uit overheidssteun en geld van privésponsers. We hebben dat opgebouwd van een paar honderd deelnemers in mei 1990 tot de tienduizenden die we vorig jaar in Brussel gezien hebben. Dit houdt inderdaad het risico in dat het een traditionele 'stoet' wordt. Anderzijds is er nog nooit één deelnemer of deelnemende groep uit de pride geweerd wegens te kritisch. De pride zal dus blijven de sfeer in de LGBT-gemeenschap weerspiegelen. Zolang de beweging alert blijft is er geen probleem. Het verzet tegen de bezuinigingswoede zou wel eens een thema kunnen worden in de pride van 2012.

  nieuwjaarsbrief

  Optocht is wèl essentieel
  Dat weet ook Pascal Smet.Toen ik hem interviewde voor het zakboekje van de Pride in 2010 zei hij ondermeer: "Of de optocht moet blijven bestaan, dat vind ik niet essentieel. Ik zie daar soms iets te veel politici in rondlopen. Daar is niets verkeerds mee, maar om het een beetje karikaturaal te zeggen:  het mag ook geen optocht van politieke jongerenbewegingen worden." Dat is alvast niet echt een schouderklopje voor de jongsocialisten van Animo, die steevast op de Pride zijn. Maar ik begrijp hem wel. De Pride is nu eenmaal een hoogdag van democratie voor de LGBT, en daarbij hoort ook de vrijheid om kritiek te spuien op het beleid. Dat heeft het beleid liever niet.  Daarom vindt Pascal Smet een optocht 'niet essentieel' terwijl die juist wel van het grootste belang is: verzet en opstandigheid uit zich immers niet via een 'volksfeest' met kraampjes waar bier en wafels verkocht worden.  Geen nood meneer de minister: als uw beleid goed is zal U in de Pride niet bekritiseerd worden.

  Ik wens U allen een gezond en strijdbaar 2012

  Lees ook mijn jaaroverzicht

 • Homofobe tweets tegen Di Rupo

  Laurent Louis0001.jpgHet heeft lang geduurd maar het was bijna onvermijdelijk: een openlijk homoseksuele premier is voor homofoben een alibi om hun afkeer en haat te spuien. Totnogtoe bleef het bij relatief onschuldige prentjes en verwijzingen naar Elio als 'dramaqueen'. Laurent Louis bij de spits af voor het ruigere werk.

  Laurent Louis zit in het federale parlement voor de MLD (Mouvement pour la Liberté et la Démocratie) nadat hij de PP (de Parti Populaire van de bekende advocaat Mischaël Modrikamen) had verlaten in februari 2011, waarvoor hij eerder de MR had verlaten. Een donkerblauwe populist zo te zien, vergelijkbaar met Jean-Marie Dedecker. al hebben we bij onze hardwerkende West-Vlaming nog nooit enige uiting van homofobie gehoord.

  Elio_Biep0001.jpgDe franstalige krant Le Soir publiceerde vandaag enkele tweets van Louis die er niet om liegen. Het begon met kritiek op het feit dat Elio zijn gelukwensen stuurde aan Laurent Kabila voor zijn herverkiezing tot president van Congo. Wat het ene met het andere te maken heeft is niemand duidelijk, maar hij vervolgt dat Di Rupo een twijfelachtige reputatie geniet wat betreft zijn intiem- en privéleven. Louis beweert ook dat die reputatie ervoor zorgt dat hij met handen en voeten gebonden is. (Aan Kabila???). Toen hij daarop reacties kreeg van andere tweeters twitterde hij: "Allez Allez, iedereen kent de smaak van onze eerste minister."

  "Alle Belgen weten waarover ik het heb"

  Het wordt nog smeuïger. Louis weet ook nog te vertellen dat een minderjarige vriend in de discotheek Le You recentelijk heeft ervaren wat hij bedoelt. "Onder de 18 jaar gaat het niet meer over homoseksualiteit" beweert hij. Het artikel 372bis, dat de leeftijdsgrens voor homoseksueel contact op 18 jaar legde is nochtans al afgeschaft sedert 1985. Elio Di Rupo001a.jpg16 jaar is nu voor iedereen de leeftijdsgrens. "Alle Belgen weet perfect waarover ik het heb" gaat Louis dapper verder. Alhoewel hij in L' Avenir toch een beetje gas terugneemt: "Ik heb respect voor homoseksuelen, maar niet voor Di Rupo, die voor alles staat wat ik bestrijd! In geen enkel ander land ter wereld zou Di Rupo premier kunnen worden!"

  Lees ook: Wat heb ik aan Di Rupo?

 • Frankie goes to Brussel

  Frankie0001.jpgFrankie Devuyst, voorzitter van Hiv Vereniging België, wordt wel eens omschreven als een pitbull. Hij staat genomineerd voor de homofolieprijs als één van de medewerk(st)ers aan de TV-reeks Hiv+

  Het programma  toont mensen met hiv en ontkracht een aantal vooroordelen. Hier moet méér mee gedaan worden, dacht hij en meldde zich op 8 december aan bij Pascal Smet, Vlaams minister voor onderwijs, jeugd, gelijke kansen en Brussel. In zijn binnenzak: de DVD en het boek over het programma.Nieuwjaar_hiv_pascal smet0001.jpg

  Hij had een fotograaf meegenomen en ook Elly Vervloet (adjunct netmanager VRT Eén), Katrien Van Oost (uitgeverij Lannoo) en Cis Van Peer (de auteur van het boek) uitgenodigd. Een fijn gezelschap dat de de minister perfect kon vertellen waarom hij deze kans niet mocht laten liggen.

  Frankie_boek0001.jpgDe minister was onder de indruk en kocht meteen 850 boeken en 250 DVD's aan. Hij beloofde ook te bekijken op welke manier er verder aandacht aan het thema kan worden besteed in het onderwijs. Frankie Devuyst is tevreden: "Dit is nogmaals een bewijs dat een zelfstandige, daadkrachtige en uiterst kritische Hiv Vereniging België absoluut nodig is willen we hiv en 'leven met hiv' normaliseren in onze samenleving." zegt hij op zijn facebookpagina.  Hij signaleert ook dat Sensoa ook "wakker is geworden" want ze brachten een brochure uit over Hiv-beleid op scholen. "Beter laat dan nooit" zegt Frankie.

 • Mijn jaaroverzicht 2011: Deel 2

  Bekijk Deel 1

  JULI 2011

  fremle2vl6.jpgIndonesië: Moslims over homoseksualiteit
  Indonesië telt 180 miljoen moslims en heeft daarmee de grootste moslimbevolking ter wereld. Er wordt blijkbaar een flink potje gediscussieerd over homoseksualiteit en een positieve benadering ervan wint veld.

  breivik001a.jpgBreivik, de sexy terrorist
  Anders Breivik, de man die verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van 76 mensen bleek zich te laten inspireren door homo's. Gelukkig niet voor zijn aanslag maar bij het gebruik van make up. Ook enkele mandatarissen van het Vlaams Belang bleken tot zijn geestesgenoten te behoren.
     
  AUGUSTUS 2011

  Brent_Didier001a.jpg"We hebben ons steentje bijgedragen"
  Twee jonge homo's waren eventjes wereldberoemd in Vlaanderen door hun spontane en charmante optreden in De Premiejagers.

  Een debat met Kocak
  Op een bijeenkomst van Animo (Kapellen) had ik een interessant gesprek met Selahattin Kocak, ondermeer over homoseksualiteit: "Mijn eigen standpunt ten aanzien van homoseksualiteit is Kocak0001.jpg`live and let live'. Ik pleit ervoor dat homoseksualiteit als samenlevingsvorm wordt aanvaard en wettelijk wordt gelijkgeschakeld. Maar ik ben al heel blij als moslims holebi's gewoon dulden en met rust laten, dat ouders de homoseksualiteit van hun kinderen niet meer bestraffen en hen niet meer uitstoten. Een 'wapenstilstand' zou al prima zijn: dat er geen negatieve uitspraken meer worden gedaan over holebi's en dat ze niet meer worden aangevallen. Aanvaarden is al een stap te ver voor de moslimgemeenschap in ons land."

  roze driehoek_kampkostuum_3.jpgRoze & Rood
  Extreem-rechts heeft het niet enkel op holebi's en transgenders gemunt. "Breivik heeft 63 socialisten omgebracht en in deze aanslag ging het erom het linkse gespuis te vermorzelen. In zijn ogen is links verantwoordelijk voor de verloederde waarden in onze maatschappij. Daar lees ik geen woord over. Als linkse gast vind ik dat meer bedreigend dan het feit dat ik homo ben" mailde Roel mij. En dus maakte ik een stuk over Links zijn en homo zijn.

  SEPTEMBER 2011

  Girl_bath001.jpgÇavaria bezorgd om hoge zelfdodingscijfers
  33% tot 45% van de holebi's heeft tijdens het opgroeien zelfmoordgedachten. 12,4% van de homojongens onderneemt effectief een zelfmoordpoging. Tegenover 5,9% van de heterojongens is dat meer dan het dubbele. Je kan er ook donder op zeggen dat jongeren die in milieus opgroeien waar de leer van Mgr. Léonard nog heerst een grotere kans maken om er een eind aan te maken.

  blood001a.jpgTips voor homoseksuele bloedgevers
  Tom De Cock van MNM sprak zijn verontwaardiging uit over het feit dat hij als deftige monogame man geen bloed mag geven omdat hij homo is.  Het zal wel niet zijn bedoeling geweest zijn maar op die manier suggereert hij dat er een perverse onderlaag is die geen bloed mag geven en een 'veilige' bovenlaag. Zo zit het dus niet in mekaar. Maar hij gooide wel een flinke knuppel in het hoederhok.

  Alice Nkom&friends_a.jpgHeksenjacht op homo's in Kameroen
  WISH kreeg een oproep van onze goeie vriendin Alice N'Kom, één van de Afrikaanse vrouwen die het opneemt voor holebi's en transgenders: De minste verdenking is genoeg om opgepakt te worden. "Eén van de mannen, Jean-Claude werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar enkel omdat hij een sms naar een andere man heeft gestuurd. Ik heb verschillende verhalen gehoord van homofoob geweld in het hele land." zo laat Alice N'Kom weten.

  Slutwalk0022a.jpgNieuwe actiegroep voor het eerst de straat op
  Outrage! de groep die in Brussel werd opgericht na de homofobe incidenten, komt voor het eerst op straat tijdens de Belgische versie van de 'Slutwalk'. een slettenmars dus.

  Waanzin
  "Einde dreigt voor Gay Pride" kopte Brussel Deze Week eind september. Het kwam allemaal weer goed maar dit voorval was tekenend voor de manier waarop de overheid ons tegenwoordig behandelt. Einde_Pride_Brussel_a.jpgEerder dit jaar werd bekend dat Holebitext werd afgeschaft en dat de Holebifoon wegens de subsidievermindering ook dreigt te verdwijnen. Ook voor de L-Day zou het de laatste keer zijn. Privé-sponsoring is nauwelijk nog een optie, maar pure noodzaak. Maar zonder slag of stoot onze subsidies laten afpakken lijkt me niet verstandig. Massale steun uit de privésector zoals ze dat in de VS kennen is immers niet van de ene dag op de andere dag te realiseren. Bovendien past het beknotten van subsidies in een politiek die middenveldorganisaties zoals çavaria enerzijds in een keurslijf dwingt en anderzijds steeds minder middelen geeft.

  OKTOBER 2011

  Roze Belweek_Roger002.jpgBoze Belweek
  80.000 euro voor een week telefoonpermanentie terwijl er nauwelijks gebeld is?  Deze vraag, en de lichtjes spottende manier waarop zijn reportage werd gemaakt bracht VRT-journalist Robin Raemakers bijna op de lijst van kanshebbers voor de homofobieprijs.

  roehm-ernst_a.jpg1 Belg op 2 vindt nazisme "interessant"
  Ik kan mij goed voorstellen dat toen in Duitsland de nazi's opkwamen er bij heel wat holebitransgenders niet echt grote ongerustheid was. Het 'Joods-Bolsjevistisch complot' waartegen Hitler de bevolking waarschuwde zou best eens kunnen bestaan. Of: hoe holebi's en transgenders vatbaar waren en nog zijn voor racisme.

  agressie_nicolas_bordeaux001.jpgSnelle remedies tegen homofoob geweld?
  Dit artikel gaat dieper in op de oorzaken en mogelijke oplossingen bij homofoob geweld.

  Holebitransgenders, Indignado's
  De opstandigheid rond de Middellandse Zee sloeg over op Europa en ook in de VS ontstonden bewegingen zoals de Indignado's en de Occupy-beweging. Dit artikel brengt een aantal redenen waarom ook holebi's en transgenders verontwaardigd zijn.

  Morality0001.jpg


  NOVEMBER 2011

  De Europese islam en homorechten
  Hoe zit dat nu met die fameuze onverenigbaarheid van de islam met onze westerse waarden? Fatima Bouchataoui: “Mij heeft de islam geholpen om me te ontplooien en een evenwicht te vinden tussen de Belgische samenleving en de cultuur die ik van huis uit heb meegekregen.internetcafe001a.jpg Een simpel voorbeeld: stiptheid. Die zit er in de Belgische cultuur ingebakken, maar ook de Koran zegt dat je gemaakte afspraken moet respecteren en dat je op tijd moet komen. En zo zijn er wel meer eigenschappen die in de Koran staan en op de Belgische samenleving van toepassing zijn. Wij moslims zeggen soms lachend dat als de Belgen moslims waren, ze allemaal in het paradijs terechtkwamen.”

  Griekenland0001a.jpgDe Griekse hiv tragedie
  De Griekse tragedie is niet enkel te merken aan de aanhoudende demonstraties. De Grieken slikken 35 % méér antidepressiva dan vijf jaar geleden. De zelfmoordcijfers stegen met 40 %. De schuldencrisis heeft ook gevolgen voor de verspreiding van hiv.

   

  DECEMBER 2011

  Elio, comme il est beau...
  België heeft als eerste land ter wereld een (openlijk) homoseksuele premier. Ik ging in mijn archief kijken hoe dat nu weer precies zit met Di Rupo en omdat een homoseksuele regeringsleider net zoals iedere sterveling onderworpen is aan de democratische spelregels trok ik met enkele roze syndicalisten naar de betoging in Brussel waar het beleid van de nieuwe regering op de korrel werd genomen wegens asociaal en te vriendelijk voor de rijken.  bordje001a.jpgHet warme onthaal dat we daar kregen staat in tegenstelling met de giftige reacties op mijn facebookgroep ter ondersteuning van de stakingsdag van 22 december. Nogal wat mensen zijn blijkbaar vergeten dat staken een grondrecht is als je daar gebruik van maakt je eigenlijk niets speciaals aan het doen bent. De verontwaardiging hierover deed me terugdenken aan de tijd dat we ervoor moesten knokken om de pride in de straten van Brussel te krijgen. Het is niet omdat er eindelijk een regering is dat we alles zo maar moeten slikken wat ze van plan is.

  Mo_0001a.jpgEen homobar binnengaan blijft beangstigend
  Naar aanleiding van CALEM, de internationale conferentie over holebitransgenders en islam die plaatsvond in Brussel, sprak Mo over zijn coming-out en de gemengde gevoelens die hij daarbij heeft.

  Xmas tree.jpgFouad, Filip, Alexandra en Léonard samen onder de kerstboom
  Het gebeurt wel meer dat religieuze fanatici elkaar vinden als het over homoseksualiteit gaat. Lees waarover Sharia4Belgium, Léonard en het Vlaams Belang het roerend eens zijn.

  Terug naar Deel 1

  Mijn jaaroverzicht van 2012