• Racisme en homofobie als wapen tegen openstelling huwelijk

  American couple527996_288.jpg

  Minderheden tegen elkaar uitspelen, we weten ook in België wat dat betekent. De NOM (National Organization for Marriage) is een Amerikaanse organisatie die actie voert tegen het openstellen van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. Om hun doel te bereiken proberen ze conflicten tussen minderheden uit te lokken.

  De mensenrechtenorganisatie Human Rights Campaign kon de hand leggen op een intern rapport van de NOM waarin deze haar strategie uit de doeken doet. Opvallend is dat de organisatie probeert een wig te drijven tussen de verschillende minderheden in het land. Ze proberen dit te doen tussen LGBT's en  Afro-Amerikanen. Ook willen ze het verzet tegen het huwelijk voor LGBT-koppels tot een sleutelbegrip in de identiteit van Latino's laten uitgroeien. Momenteel ziet het er naar uit dat beide etnische gemeenschappen een steeds groter deel gaan uitmaken van de Amerikaanse bevolking.  De keuze van de NOM om op zwarten en latino's in te werken is dus niet toevallig.

  Haaks op de realiteit

  Ian S Thompson0002.jpgDe architecten van deze strategie gaan er vanuit dat de LGBT-gemeenschap zich volledig gescheiden bevindt van de etnische minderheden.  Ian S. Thompson (foto) van de mensenrechtenorganisatie The American Civil Liberties Union (ACLU) wijst er in een artikel op dat dit gelukkig niet het geval is. 

  28 procent méér gemengde koppels

  Recente cijfers geven aan dat interraciale en inter-etnische huwelijken in de VS toenemen. Tussen 2000 en 2010 zelfs met 28 procent. Bij gelijkgeslachtelijke koppels valt dit nog meer op.  De UCLA School of Law publiceerde cijfers die aantonen dat koppels van hetzelfde geslacht vaker samengesteld zijn uit partners van verschillend ras of etnische achtergrond. Ze hebben bovendien ook vaker kinderen: één derde van de koppels met een Latino-partner heeft kinderen. Het aantal leiders uit religieuze en mensenrechtengroepen die hun steun betuigen aan het recht om te kunnen trouwen met iemand van hetzelfde geslacht neemt ook toe. Het gaat dus de goede kant op en dat is niet naar de zin van de extreem-conservatieven in de VS. Het is bekend dat dergelijke groepen nog steeds kunnen wegen op de publieke opinie en de besluitvorming.Ignorance_color.jpg

  De 'verdeel en heers' strategie van de NOM staat haaks op de maatschappelijke evolutie. De LGBT-gemeenschap wordt niet minder, maar meer divers. Dat is goed nieuws. Anderzijds weten we dat ook in België nog moet gewerkt worden aan een goede verstandhouding tussen LGBT-gemeenschap en  Belgen van buitenlandse afkomst. Een duidelijke standpunt tegen racisme is hierbij elementair. 

  Op de foto's: protest in de jaren '50 tegen gemengde huwelijken (in zwartwit) en protest tegen openstelling van het huwelijk voor homokoppels begin deze eeuw. 

 • Voer mee actie met çavaria

  cavaria,prideIn de Pride Week delen çavaria, Wel Jong Niet Hetero en de roze huizen regenboogstickertjes en een flyertje uit aan treinreizigers en voorbijgangers in verschillende stations. 

  De actie is intussen een jaarlijkse traditie geworden en is een vaste waarde in de Pride Week. Jouw helpende hand is meer dan welkom. Na de actie krijgt iedereen een gratis ontbijt. De Pride Week mondt uit in de jaarlijkse optocht die dit jaar plaats heeft op zaterdag 12 mei.

  Antwerpen-Berchem, maandag 7 mei, 7u30-8u30

  Hasselt, dinsdag 8 mei, 7u30-8u30

  Gent-Sint-Pieters, woensdag 9 mei, 7u30-8u30

  Brussel Centraal, donderdag 10 mei, 7u30-8u30

  Kortrijk, donderdag 10 mei, 7u30-8u30

  Leuven, vrijdag 11 mei, 17u-19u

  Alle info over de Pride (week)

 • De kunst van het verbieden

  Update 15:19 5-4-2012 Jan Roegiers schrijft op Facebook dat hij de Eric Smout van Democrazy heeft voorgesteld om het concert toch te laten doorgaan met (ik citeer) "een stevige en actief uitgedragen boodschap door artiest en concertorganisator van verdraagzaamheid en waarin afstand wordt genomen van homofobie. Ook tijdens het concert." (Dat is ongeveer wat ook tijdens het concert van Section D'Assaut gebeurd is in de AB.)  Hij reageert hiermee op mijn artikel. Ik heb Eric Smout om een reactie gevraagd.

  Lees meer...

 • Niet tussen je benen, maar tussen je oren

  Amsterdam, Canal Pride 2010Canalpride2010_001a.jpg

  Op de algemene vergadering van çavaria werd niet alleen een belangrijke verklaring over racisme goedgekeurd. Ook rond transgenders (die sedert 2009 deel uitmaken van de koepelorganisatie) werden knopen doorgehakt. 

  Holebi's en transgenders eisen erkenning van genderidentiteit

  Çavaria, de koepel van holebi- en transgendergroepen in Vlaanderen en Brussel, heeft zijn eisenplatform ingrijpend aangepast. Met Nepal en Australië als voorbeelden, pleit çavaria voor de 'derde genderidentiteit': man, vrouw of ander. De Wet op de Transseksualiteit zou moeten worden omgevormd naar een Wet op de Genderidentiteit. De huidige wet houdt enkel rekening met transseksuelen en gaat voorbij aan de noden van andere transgenders. De veranderingen in het eisenplatform zijn op zaterdag 17 maart met overweldigende meerderheid goedgekeurd in de algemene vergadering van de holebi- en transgenderkoepel.

  n608920442_1416558_662b.jpgErkenning derde genderidentiteit

  Genderidentiteit is de mate waarin je je man, vrouw, allebei of geen van beiden voelt. Voor de meeste mensen loopt de genderidentiteit gelijk met de biologische sekse, maar dat geldt niet voor iedereen. Sommige mensen voelen zich man in een vrouwenlichaam of andersom. Anderen voelen zich thuis in geen van beide identiteiten, of in beide, of soms in de ene en soms in de andere. Çavaria vraagt aan de samenleving én de politiek om af te stappen van het onjuist idee dat iedereen zich óf man, óf vrouw voelt, of zou moeten voelen. Het is het recht van eenieder om zich te identificeren als man, als vrouw óf als 'ander'.

  Aanpassing van genderidentiteit zonder medische vereisten

  Tot nu toe kun je je geslachtsvermelding -je M of V op je identiteitskaart- enkel laten aanpassen na een geslachtsaanpassende behandeling. Dat staat zo in de “Wet op de transseksualiteit”. Die wet vereist dat je na die operatie niet meer in staat mag zijn om je voort te planten volgens je geboortegeslacht. De wet is destijds opgesteld om het geopereerde transseksuelen makkelijker te maken hun geslachtsvermelding aan te passen, maar koppelde aan deze erkenning dus de voorwaarde van sterilisatie. Heel wat andere transgender personen voelen zich hier echter in ontkend. Veel transgenders willen geen verregaande aanpassingen aan hun lichaam en willen hun kinderwens helemaal niet opgeven.
  Boris Dittrich197126_.jpg
  Bovendien grijpt de wet in in het principe van medische zelfbeschikking. In de 'Yogyakarta-principes', een door internationale experts gemaakte vertaalslag van mensenrechtenstandaarden op de situatie van holebi's en transgenders, staat overduidelijk dat het vereisen van medische ingrepen als voorwaarde voor de erkenning van een aangepaste genderidentiteit in strijd is met internationale mensenrechten.

  Stop sterilisatie

  Om die reden gaf Human Rights Watch-woordvoerder Boris Dittrich (foto) vorig jaar nog een uitbrander aan de Nederlandse regering. Die zei de Yogyakarta-principes hoog in het vaandel te dragen, maar schond evenals België diezelfde principes door een soortgelijke sterilisatie-eis in de wetgeving. Ook een Zweeds gerechtshof bepaalde onlangs dat de sterilisatie-eis in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Zowel Zweden als Nederland ondernemen momenteel stappen om de wetgeving aan te passen, Portugal deed dit al eerder.
  trans_roltrap0001.jpg

  Niet tussen je benen, maar tussen je oren

  In de samenleving en de wetgeving is de man/vrouw-indeling dominant, en vrijwel uitsluitend gebaseerd op biologische sekse. De wetenschap is er echter al lang van overtuigd dat genderidentiteit los staat (of op zijn minst kan staan) van de biologische sekse. Met andere woorden: het gaat er niet om wat tussen je benen zit, maar of je je tussen je oren man, vrouw, allebei of geen van beiden voelt. De geslachtsvermelding zou dan ook
  een genderidentiteitsvermelding moeten worden: een weergave van hoe je je voelt.

  Werk voor de Belgische regering

  En net als ieder het recht heeft zich te identificeren zoals hij of zij wil, moet het ook mogelijk zijn om de genderidentiteit officieel te laten aanpassen bij de burgerlijke stand, zonder al te veel plichtplegingen en medische, fysieke of andere eisen. Ook een verklaring van een deskundige, zoals in sommige nieuwe wetten wordt geopperd, is overbodig. Er is immers geen reden waarom een derde zich zou moeten uitspreken over jouw identiteit. Een verklaring op eer dient te volstaan om de verandering van je genderidentiteit te laten erkennen. In Argentinië is een soortgelijke wet in de maak. België zou in Europa een voortrekkersrol moeten spelen, een ambitie die in het regeerakkoord werd verwoord. Çavaria verwacht dan ook dat de huidige regering deze ambitie zal waarmaken.

  Het volledige eisenplatform is hier te vinden.