• Griekenland: Crisis wakkert homofobie aan

  Griekenland_Golden-Dawn_2213172c.jpg

  De crisis tast niet enkel het economisch weefsel aan. Ook het gedrag van mensen wordt erdoor veranderd. Uit Griekenland bereiken ons de eerste signalen dat ook holebi's en transgenders daarvan niet gespaard blijven.

  Griekenland_Andrea Gilbert0001.jpgDe Griekse LHBT-organisaties trokken begin november aan de alarmbel. Samen met antifascistische groepen wezen ze op een escalatie van homofobe, gewelddadige incidenten in het centrum van Athene. In een persbericht beschrijven ze een incident dat plaats vond plaats tijdens de vooravond van zaterdag 3 november in de Keramikos/Gazi, een populaire buurt waar bars en café's gevestigd zijn. Rond 19u waren militanten van LHBT- en antifascistische organisaties flyers aan het verspreiden waarin homofobie werd aangeklaagd. Dat trok de aandacht van  een vijftal mannen die medestanders optrommelden. Andrea Gilbert (foto) van Athens Pride: "Toen ze twaalf man sterk waren begonnen ze de millitanten lastig te vallen, roepend dat ze “Chrysavgites”  waren, leden van de 'Gouden Dageraad', de neonazipartij in Griekenland.  De mannen vielen ons fysiek aan en joegen ons uiteen. We moesten vluchten in de omliggende straten. Er is ons bevestigd dat een van de mannen een mes trok."

  Gouden Dageraad

  Griekenland_Golden-Dawn_2213172_ziekenhuis.jpgBij de Griekse parlementsverkiezingen van mei 2012 behaalde Gouden Dageraad 6,97 % van de stemmen en 21 zetels. Ze voert een 'eigen volk eerst' politiek die ondermeer bleek toen ze in het centrum van Athene voedsel verdeelde, maar enkel aan noodlijdende Grieken. Honderden Grieken schoven bij in het zwart geklede vrijwilligers van de partij aan voor melk, pasta, aardappelen en olijfolie. Om zeker te zijn dat enkel Griekse staatsburgers voedsel kregen, moesten ze hun identiteitskaart voorleggen. Gouden Dageraad maakt er geen geheim van dat de partij Griekenland wil zuiveren van immigranten. Zoals wel meer het geval is bij extreem-rechts beperken zij zich niet tot racisme en maken ze zich ook schuldig homofobie en transfobie met verbaal en fysiek geweld. Je merkt ook dat hoe groter zo'n extreem-rechtse partij wordt, hoe driester hun leden tekeer gaan.

  Solidariteit uit Spanje

  Athens Pride roept de internationale gemeenschap en alle betrokken Griekse burgers op de homofobe en transfobe acties van Gouden Dageraad te veroordelen: "Democratische vrijheden mogen niet bezwijken met economische problemen als excuus."


  armoede,vlaams belang,vakbondDie steun kwam er alvast van de Spaanse Federatie van LHBT-organisaties (FELGTB) die begin december een ontmoeting hadden met hun Griekse collega's van OLKE in de Griekse ambassade te Madrid.OLKE stelt het groeiend aantal gevallen van homofobe geweldpleging aan de kaak in een brief aan alle Europese LHBT-organisaties: "De groei van het nazisme in Griekenland onder leiding van 'Gouden Dageraad' is verontrustend voor elke democraat maar nog meer voor minderheden. Deze zijn extra kwetsbaar omdat extreem-rechts zich op hen focust." Volgens OLKE is de Griekse samenleving nooit zo homofoob geweest als vandaag. De Spaanse koepelorganisatie FELGTB is solidair met de Griekse LHBT-beweging en wijst elk haatdiscours omwille van seksuele geaardheid of genderidentiteit af.

  Beide organisaties roepen met de slogan 'For a Rainbow Sunrise' de Europese Unie op seksuele minderheden te beschermen en vragen de Spaanse regering gelijke behandeling wettelijk te regelen conform de Europese richtlijnen.

  Economische crisis zorgt voor collectief trauma...

  Griekenland_food distribution organised by Golden Dawn.jpgWe zien het fenomeen ook hier als zich homofoob geweld voordoet: sociaal-economische factoren treden vaak op als trigger. Georg Pieper is een Duitse psychotherapeut, gespecialiseerd in de behandeling van post-traumatische stress.  Wat hij in Griekenland zag overtreft zijn ergste vermoedens. Door de crisis is de verzorgingsstaat verwoest en staat de maatschappij op springen.

  “De crisis treft mannen bijzonder hard”, zegt Pieper. Het is bekend dat mannen hun identiteit veel meer dan vrouwen aan hun werk ontlenen, dus aan hun marktwaarde. Maar de marktwaarde van de meesten daalt onophoudelijk. Het is ook een aanslag op hun mannelijkheid. Psychische ziekten als depressies breiden zich in Griekenland intussen als een epidemie uit. Driekwart van alle zelfmoorden worden door mannen gepleegd. 

  ... en geweld tegen minderheden

  Je hoeft geen pessimist of deskundige te zijn om te bedenken wat dit voor de maatschappelijke verhoudingen tussen mensen onderling en voor de samenhang van de hele Griekse maatschappij betekent. De woede over het corrupte, verrotte systeem en over de internationale politiek, wier noodhulp naar de redding van de banken stroomt maar de mensen links laat liggen, is reusachtig en groeit nog steeds. De mannen dragen deze woede hun gezin binnen, en hun zonen uiten die woede plaatsvervangend op straat. Het aantal gewelddadige bendes, die het op minderheden hebben gemunt, stijgt.

  Wie zich nog afvraagt waarom de LHBT-beweging zich maar best aansluit bij het protest van vakbonden en Occypybewegingen tegen de crisis krijgt hier alvast stof tot nadenken.

  Griekenland_29_september_2010_brussels.jpg

  Lees ook:

  Griekenland_Annemans.jpg

  armoede,vlaams belang,vakbond


 • Ali Forney Center herstelt van Sandy

  New York_Ali Forney_Logo_.jpgHet Ali Forney Center is één van de adressen waar je als jonge, thuisloze holebi of transgender terecht kan in New York. De orkaan Sandy richtte er vernielingen aan. De solidariteit komt op gang.

  De storm bracht flink wat schade toe aan Lower Manhattan eind oktober. Het opvangencentrum aan West 22nd Street liep onder. Het ligt dan ook maar een half huizenblok verwijderd van de Hudson. Slechts enkele dagen later kon het personeel de schade opmeten. Het pand was onbewoonbaar. Computers, telefoons en ander materiaal en ook de voorraden waren vernield.

  New York_Ali_Forney_floodX400.jpg100.000 dollar op drie dagen

  Directeur Carl Siciliano deed een oproep via Facebook. Op drie dagen tijd werd 100.000 dollar gestort en intussen staat er 250.000 dollar op de rekening. De bijdragen kwamen niet enkel uit de VS maar ook uit Engeland, Frankrijk, Zweden, Canada en Mexico. Ook beroemdheden schoten ter hulp. Pam Grier en Joseph Gordon-Levitt deden een oproep via Twitter. Ryan Davis, een van de verantwoordelijken van het centrum, ziet hierin de kracht van sociale media "die een netwerk van mensen mobiliseren die emotioneel verbonden zijn."  

  New York_Ali Forney_Beds_.jpg

  Nieuw centrum tegen Kerstmis

  Een van de centra (Chelsea) sluit de deuren wegens einde huurovereenkomst. Er gaat een nieuwe centrum open in Harlem. Men hoopt daar van start te kunnen gaan vanaf Kerstmis. Dit centrum is groter dan het vorige en men kan er ook een 24-urenpermanentie verzorgen. Jongeren kunnen er terecht voor voedsel, kleren, een douche en medisch onderzoek. In afwachting van de opening vond het opvangcentrum een onderdak in het LGBT Community Center aan 13th Street.

  Andere locaties, zoals de huisvestingsfaciliteiten in Brooklyn en Queens, het kantoor in Midtown Manhattan en een ander opvancentrum in Brooklyn bleven gespaard van de storm maar er is nog méér geld nodig om alle materiaal dat men in Chelsea kwijtraakte te vervangen en om het nieuwe centrum in Harlem volledig klaar te krijgen. Het gaat over een totaalbedrag van 400.000 dollar. Het Ali Forney Center voert ook actie om te protesteren tegen het verminderen van de overheidstoelagen voor centra als deze.

  New York_Carl Siciliano0001.jpg

  Geen Luxe

  "Ik wou dat er elke dag mensen hulp zouden bieden aan thuisloze jongeren die op straat leven" zei Carl Siciliano aan het persbureau AP. "Jammer genoeg is er eerst een orkaan nodig vooraleer mensen zien hoe slecht ze het hebben."

  New York_Ali Forney_.jpg

  Op een video over geschiedenis van het centrum legt Carl uit dat een apart centrum voor LHBT-jongeren geen overbodige luxe is. "In de jaren '90 was er in New York maar één opvangcentrum voor dakloze jongeren dat gerund werd door de katholieke kerk. De LHBT-jongeren kregen er te horen dat ze naar de hel zouden gaan. Ze werden er afgeranseld door de andere jongeren." Het centrum werd genoemd naar Ali Forney, een dakloze zwarte homo/transgender die werd vermoord in de straten van New York.

  Bron: The Advocate

  Lees ook: Poverty in the LGBT Community


   

 • Mijn vakbond doet aan aidspreventie

  BBTK_aids_Louise Plaatjies_Erwin De Deyn0001.jpg

  Louise Plaatjies en BBTK-voorzitter Erwin De Deyn

  Vakbonden? Die zijn er alleen maar om te staken. Mijn eerste reacties is meteen: En dan? Maar ik vergis mij. Dit artikel gaat over wat de vakbond nog méér doet.

  Ik nam vrijdag 30 november, vooravond van Wereld Aids Dag, deel aan een studiedag van de BBTK (Bond van bedienden, technici en kaderleden). De bediendenvakbond van het ABVV dus.  Onderweg in de trein naar Brussel praat ik erover met BBTK-secretaris Pascal De Bel en een medewerker van de dienst emancipatie. "Als je aids zou oplopen op het werk dan heb je daar echt wel iets gedaan dat echt niet door de beugel kan" grap ik. Mijn stelling zal bevestigd worden door de eerste spreker.

  BBTK_aids_Thierry Martin0001.jpgThierry Martin is directeur van Plate-Forme Prévention Sida, de organisatie die in franstalig België aan aidspreventie doet. Hij bijt de spits af met een uiteenzetting over hiv op het werk. "Aangezien een eventuele besmetting op het werk enkel via het bloed kan gebeuren, is er in zowat alle werksituaties dus geen enkel risico. Een gave huid is een efficiënte bescherming." Je moet dus al heel vuile manieren doen op het werk om besmet te worden.BBTK_aids_kiss0001.jpg In de BBTK-folder lees ik dat hiv niet kan worden overgedragen door een kus: "Ook niet als je bijvoorbeeld een koortsblaas hebt. Of als je... een tongzoen plant in de kopieerruimte. Het virus kan namelijk niet via speeksel worden overgedragen."  Toch maar opletten. Tongen bij de Rank Xerox kan wel tot ontslag leiden.

  BBTK_Ria Koeck0001.jpgRia Koeck van Sensoa had het over de behandeling van mensen met hiv in de arbeidswereld. Sensoa is één van de meldpunten waar je terecht kan met klachten over discriminatie. Dat leverde reeds een aantal 'cases' op die er niet om liegen.  Zo kregen we het verhaal van een bouwvakker met hiv wiens baas in het snuitje kreeg dat hij besmet. De baas schoot in paniek en eistte dat hij het onmiddellijk zou vertellen aan alle collega's. Dat is op zich al moeilijk en bovendien niet verplicht. Je kan bij sollicitaties rustig verzwijgen dat je besmet bent. De baas was niet te overreden, ook niet door de een medewerker van Sensoa. Onze bouwvakker heeft uiteindelijk ontslag moeten nemen. Het liep beter af met een bediende die zijn coming-out had gedaan als homo op het werk. Toen hij wegens een operatie aan de voet enkele weken afwezig was begon een van zijn collega's te roddelen.hiv,afrika,vakbond Zijn ziekteverlof zou volgens hem met hiv te maken hebben. Er volgden pesterijen. Dat soort problemen kan je dus aankaarten bij Sensoa, maar evengoed bij je vakbondsafgevaardigde. In het gesprek achteraf bleek daar bij de aanwezige vakbondsmensen ook veel bereidheid toe. De vakbond is er niet alleen om te onderhandelen over lonen en arbeidsvoorwaarden.

  BBTK_aids_Kenny Van Quickenberghe0001.jpgOok aanwezig was Kenny Van Quickenberghe. We kennen hem van de uitstekende TV-reeks Hiv+ waarin Kobe Ilsen optrekt met vijf patiënten met hiv. Kenny werkt bij de spoorwegen en heeft daar nog geen discriminatie ervaren.  Het feit dat er er op het werk open over is geeft hem de kans om mensen te informeren. Maar niet iedereen zal er zo vlot mee omgaan als Kenny. Het stigma is nog steeds groot.

  BBTK_aids_Louise Plaatjies0001.jpgInformeren is ook een van de taken die de Cosatu-vakbonden (The Congress of South African Trade Unions) in Zuid-Afrika ter harte nemen. Ze krijgen daarbij geld van de Belgische BBTK. Een staaltje van internationale solidariteit.  Louise Plaatjies was speciaal naar Brussel gekomen om deze werking  toe te lichten. De samenwerking tussen de BBTK en 8 Cosatu-vakbonden omvat in een eerste fase: preventie en zorg, in de bedrijven en in de vakorganisaties. BBTK ontwikkelde mee het aidsbeleid van de vakbonden in Zuid-Afrika. De folders die daar gebruikt worden zijn trouwens identiek qua vormgeving met die in België.BBTK_cosatu_Gay Youth_0001.jpg  Louise: "Wij leiden 'peer-educators' op, die op hun beurt aidsteams opleiden die in bedrijven aan de slag gaan: informatie, sensibilisering, distributie van condooms, bescherming van de privacy op het werk, strijd tegen discriminatie van seropositieven op het werk. In het kader van het project ontwikkelen de vakbonden informatiemateriaal en voorzien ze in de verspreiding ervan. Zij nemen ook deel aan syndicale acties om het probleem op de politieke agenda te krijgen en tegelijk organiseren ze zorg en steun voor de getroffen collega’s." Haar vakbond houdt zich ook actief bezig met de strijd tegen discriminatie op gebied van gender en seksuele voorkeur. (zie ondermeer p. 27 van hun magazine The Shopsteward).

  Federaal BBTK-voorzitter Erwin De Deyn mocht tevreden zijn over deze bijeenkomst. De aanwezige vakbondsmilitanten waren goed gewapend voor de strijd tegen een virus en mogen er fier op zijn dat hun vakbond die strijd niet beperkt tot België. 

  Je kan hier het BBTK-materiaal over hiv downloaden.

  hiv,afrika,vakbond

   

 • Belgen op hun best

  Homohuwelijk Parijs 16dec2012.jpg

  Zoals de zon een grijs landschap kan oplichten tot een zomerse dag, zo wordt de LHBT-beweging verlicht door solidariteit. Sta mij toe even poëtisch te worden want het voorbije weekend waren er liefst twee solidariteitsacties.

  Parijs: Huwelijk voor iedereen

  De Franse regering wil in 2013 het huwelijk openstellen voor homo's en lesbiennes.  Het verzet daartegen komt vooral vanuit de top van de rooms-katholieke kerk. Onze Mgr. Léonard was allicht stikjaloers toen de Franse bisschoppenconferentie opriep om op 15 augustus te bidden voor het tradtionele gezin. In België heeft de katholieke kerk de openstelling van het huwelijk immers niet kunnen tegenhouden.

  Zondag trokken tienduizenden door de straten van Parijs om de plannen van de regering te steunen. Slogans zoals (neem uw woordenboek) "Célibataires, hétéros mais solidaires", "l'égalité des droits n'est pas une menace!", "pour nos 300.000 enfants du courage au parlement", "le droit pour tous d'avoir le choix", "vous nous faites des homos, nous vous ferons des hétéros" klonken luid door de straten van de Franse hoofdstad. De oproep van Inter-LGBT werd overgenomen door diverse vakbonden (CFDT, UNSA, CGT, FSU, Solidaires, Syndicat de la magistrature...) en mensenrechtenorganisaties (Liga voor Mensenrechten, SOS-racisme). Ook de Parti Socialiste en het Front de Gauche waren aanwezig.Belgen_Best_Parijs0001.jpg

  Ook een buslading Belgen (waaronder veel jongeren) trok naar de lichtstad. Meer foto's bij Raphaël Detry.


  Oeganda: geen anti-homowet

  Belgen_Best_Brussel_Oeganda0001.jpgEen 50-tal activisten verzamelden vrijdag voor een  'Die In' aan het ministerie van buitenlandse zaken. Michel Verbruggen van Tels Quels overhandigde een brief  aan de kabinetsmedewerker van Didier Reynders met de vraag druk uit te oefenen op Oeganda om de anti-homowet niet te stemmen. De brief werd ondertekend door Tel Quels, çavaria, Rainbowhouse, ILGA, Amnesty International, Arc-en-Ciel Wallonie en Tels Quels Jeunes.

  Parlementslid David Bahati (genomineerd voor de homofobieprijs 2010) schreef het originele wetsvoorstel waarin daden van "verergerende homoseksualiteit” tot de doodstraf konden leiden. Wetgevers lijken nu te opteren voor levenslange gevangenisstraf.  In 2011 werd het wetsvoorstel geschrapt na internationale druk. Die druk aanhouden is belangrijk. Volgens de organisatie All Out, die een internetpetitie organiseerde tegen de wet is het Oegandese parlement op eindejaarsvakantie vertrokken zonder de wet te stemmen. De strijd kan en moet dus verder gaan. Belgen_Tutu0001.jpg

  Aartsbisschop Desmond Tutu van Zuid-Afrika sprak zich eerder reeds uit tegen de wet. Hij vergeleek hem met het apartheidsregime in zijn land: "God zegt niet dat zwart beter is dan wit, groot beter dan klein. Hij zegt ook niet dat voetballers beter zijn dan basketbalspelers, kristenen beter zijn dan moslims of homoseksuelen beter dan heteroseksuelen."

   

 • Wat brengen ons de nieuwe heersers?

  Marij_Zohra0001.jpgWat weten we al over het lot van holebi's en transgenders in het 'veranderde' Antwerpen? Momenteel heb ik twee beleidsakkoorden kunnen inkijken. Dat van Antwerpen en van het district Borgerhout

  Voor wie Antwerpen niet zo goed kent: de stad is ingedeeld in 9 districten. Dat betekent dat je een stadsbestuur hebt (Met Bart De Wever als nieuwe burgemeester) en ook districtsbesturen. In het grootste district - Borgerhout - werd een districtsbestuur gevormd door PVDA, Groen, SP.A en een onafhankelijke ex-CD&V'er.  Marij Preneel (Groen) wordt districtsburgemeester en Zohra Othman de eerste allochtone PVDA-schepen. Daarmee krijgen we een interessante politieke situatie. Iedereen is benieuwd hoe het zal boteren (of botsen) tussen het rechtse bestuur van Dewever en het linkse van Preneel.

  Antwerpen_Ludo Smits0003.jpgAntwerpen wil ons geld

  In het bestuursakkoord van Antwerpen komt het woord 'holebi' één keer voor: "De stad wil een specifiek accountmanagement opzetten voor nichemarkten zoals jongeren-, rugzak- en holebitoerisme." Het woord 'gay' vinden we dan weer in: "We hanteren een nultolerantie voor alle vormen van geweld (dus ook voor bij- voorbeeld gay bashing, seksuele intimidatie, geweld tegen senioren, happy slapping, steaming en afpersing,..) " Opvallend is dat we hier vooral als een economische factor gezien worden. De betere middenklasse is welkom als ze bereid is om geld uit te geven. Dat merkte ook Ludo Smits (foto) van discotheek Red&Blue.  Op de vraag of hij de toekomst nog altijd rooskleurig ziet na de verkiezingsoverwinning van de NVA antwoordde hij: "Ik weet dat wij niet in de kou zullen blijven staan. Als ik dan even mag refereren naar 'Carnivale', de Pink Friday op de Sinksenfoor. Daar heb ik gesproken met de directe medewerkster van Bart De Wever. Zij vroeg of we NaviGAYtion niet terug naar Antwerpen kunnen brengen als zij de verkiezingen zouden winnen. Dus ik ben heel gerust in de toekomst."  (Inch, nov/dec 2012).Antwerpen_BDW_Red&Blue0001.jpg  

  Bart De Wever liet er trouwens geen gras over groeien en maakte kort na de verkiezingen zijn opwachting in de Red&Blue (foto). Antwerpen zal dus verder aangenaam worden gemaakt voor wie geld heeft en onaangenaam voor wie er geen heeft. 

  Armoede = geweld

  Of holebi's en transgenders met minder centen evenveel aandacht zullen krijgen is zeer de vraag. Meyrem Almaci van Groen vindt dat het diversiteitsbeleid ‘afwezig' is in het akkoord. "Er is geen enkel antidiscriminatiebeleid en er is geen beleidsruimte voor leefloners." Dat laatste mag best een aandachtspunt worden voor organisaties zoals het Roze Huis. De recente armoedecijfers liegen er niet om.  Het Jaarboek Armoede 2012 en het OESO-rapport voor de integratie van migranten geven een catastrofaal beeld: de ongelijkheid is nog nooit zo groot geweest in ons land. Op internationaal niveau staan we aan de top wat betreft ongelijkheid binnen het onderwijs en op de arbeidsmarkt, en helemaal bovenaan wat betreft kinderarmoede. Volgens de cijfers van de Nationale Bank zijn nergens in Europa zo weinig migranten aan het werk als in België. Antwerpen doet niet beter: 1 op 4 jongeren wordt er geboren in een arm gezin; meer dan 20.000 mensen staan er op de wachtlijst voor een woning en er zijn 35.000 werklozen voor slechts 6000 vacatures.

  Antwerpen_geweld0002.jpgDat is ook geen goed nieuws voor holebi's en transgenders. Elke gefrustreerde jongere is een potentiële gaybasher. We hadden er niet om gevraagd, maar het avontuur van Sven en Michiel in Borgerhout hebben het nog maar eens aangetoond: armoede en uitsluiting zijn triggers voor méér criminaliteit en de ermee gepaard gaande homo- en transfobie.

  Mag het iets meer zijn?

  Er is dus werk genoeg aan de winkel. Voorzitster Leonie Nelissen schrijft in het memorandum voor de steden en gemeenten in de provincie Antwerpen nav. de verkiezingen in 2012:  "Het Roze Huis heeft een goede samenwerking met de stad Antwerpen, met verscheidene  gemeenten binnen de provincie en met de provincie Antwerpen zelf. Zij heeft rechtstreeks kunnen ervaren dat zowel de stad, de lokale besturen, als de provincie een substantiële bijdrage hebben geleverd aan de bekendmaking van het holebi- en transgenderthema in de provincie Antwerpen. Wij hopen dan ook dat steden, gemeenten en de provincie ook in de komende legislatuur deze taak zullen blijven opnemen." Voor zover ik zicht heb over wat het Roze Huis aan werkingsmiddelen van de vorige coalitie heeft gekregen mag het gerust iets meer zijn.

  Borgerhout: gelijke kansen voor iedereen

  Een heel andere toon vond ik in het bestuursakkoord voor het district Borgerhout. Daar worden de problemen bij naam genoemd en reikt men ook methodes aan om er iets aan te doen: "Het district besteedt expliciet aandacht aan achterstelling en uitsluiting. Alle inwoners van Borgerhout hebben recht op gelijke kansen ongeacht geslacht, afkomst, leeftijd, handicap, seksuele voorkeur, socio-economische situatie... Het district wil gelijke kansen voor iedereen waarborgen en een beleid voeren dat rekening houdt met specifieke noden van mannen en vrouwen, senioren en jongeren, holebi's, transgenders, personen met een handicap, inwoners van diverse afkomst..."

  Antwerpen_Inspraak0001.jpg

  Inspraak bij het begin

  Terwijl de coalitie onder leiding van De Wever vrij duidelijk is in het afwijzen van een doorgedreven inspraak van de bevolking (zie het artikel van Jan Blommaert)  wil Borgerhout daar juist nadrukkelijk op inzetten: "We blijven investeren in en experimenteren met nieuwe methodieken voor inspraak en betrokkenheid (naast avondvergaderingen ook e-inspraak, inspraakwandelingen, marktstandjes, pleinbevragingen, klankbordgroepen...). Hierbij gaan we opzoek naar aangepaste formules om mensen met verschillende achtergrond in staat te stellen te participeren en vertrekken we van het principe 'inspraak bij het begin van de plannen'. Voortdurende afstemming wordt hierbij een vanzelfsprekendheid. Inspraak moet ook vormen van medebestuur mogelijk maken (met wedstrijden, wijkfora en wijkbudgetten)."  Het zal zeer boeiend zijn om dit in de praktijk te zien.  Terwijl De Wever kiest voor een repressieve aanpak (met de gehate GAS-boetes) kiest Borgerhout voor een aanpak waarbij de bevolking maximaal betrokken wordt: "We richten de preventieraad op, een overleg tussen de verschillende partners over het veiligheids- en preventiebeleid in Borgerhout. Zo kunnen we er, in samenspraak met de bevolking, voor zorgen dat alle initiatieven hun doel raken en er geen overlappend werk gebeurt. Het versterken van het sociaal weefsel is een van de belangrijkste bouwstenen in het garanderen van een veilige en aangename woonomgeving."

  De reactie van PVDA-voorzitter Peter Mertens op het Antwerpse bestuursakkoordAntwerpen_Peter Mertens.jpg


 • Islamofobie doorgelicht

  Tariq_The Gender Based Lie.jpgHomo- en transfobie, dat kennen we. Islamofobie is allicht minder bekend maar daarom niet minder gevaarlijk. Vrijdagnamiddag komt het onderwerp ruim aan bod tijdens de Tariq 2012 Conferentie, georganiseerd door Merhaba. Vooraf inschrijven is noodzakelijk.

  Je kan die namiddag kennis maken met de Zuid-Afrikaanse 'homo' imam Muhsin Hendricks (die ook een nieuw boek uit heeft) en  Brahim Laytouss, de Belgische imam die deelnam aan het gesprek na de Volt-reportage. Sarah Bracke spreekt over islamofobie, seksisme en homofobie.

  13:00: Onthaal gasten

  14:00: Welkomstwoord door ministerie Gelijke Kansen Vlaanderen

  Tariq_Muhsin Hendricks.jpg14:15: Lezing 1: “Islamophobia in relation with homophobia” door: Muhsin Hendricks (TIC, foto)

  14:45: Lezing 2: Effects of Islamophobia on Muslim LGBTQI's (Lesbian, Gay,

  Bisexual, Transgender, Queer, Intersex) door Dino Suhonic (Ma'ruf)

  15:15: pauze

  Volt_Brahim Laytouss0001.jpg15:30: Lezing 3: De factoren die islamofobie in Europa aanwakkeren en hoe wij deze gezamenlijk kunnen verhelpen (model van aanpak; I.D.A.R.A) door imam Brahim Laytouss (foto)

  Tariq_Sarah Bracke_233_.jpg16:00: Lezing 4: Islamofobie, seksime en homofobie door sociologe Sarah Bracke (foto)

  17:00: Afsluiting

  Moderator: Bilal Benyaich

  Vrijdag 7 december 2012, 14u-17u 

  Locatie: Gemeenschapscentrum De Pianofabriek, Fortstraat 35, 1060 St Gillis/Gilles

  Inschrijven via activiteiten.merhaba@gmail.com

 • Annemans legde de basis voor de homofobie van het VB

  Annemans_stemt.jpgMet het verkiezen van Gerolf Annemans als nieuwe voorzitter van het Vlaams Belang bevestigt de partij haar homofobie. Annemans was de eerste die de homofobe standpunten van het VB neerschreef.

  Hij deed dat in de brochure 'De Gezinspartij' die naar aanleiding van het Gezinscongres van het Vlaams Blok verscheen in 1991: "Het is echter duidelijk dat homoseksualiteit, alleen al door het feit dat ze niet geschikt is in de natuurlijke orde, de maatschappij geen baat bijbrengt" verklaarde Annemans toen.Annemans_gezinspartij_cover.jpg

  Later zou hij zich ook uitspreken tegen de openstelling van het huwelijk voor holebi's en de mogelijkheid voor homokoppels en lesbiennekoppels om kinderen op te voeden. 

  In 2002 diende Annemans een amendement in op de anti-discriminatiewet: "Dit amendement strekt ertoe eveneens discriminatie op grond van (...) klederdracht, schoeisel, haardracht, muzikale voorkeur, verzuringsgraad, bespraaktheid, wellevendheid, culinaire voorkeur, eetgedrag, drinkgewoonte, flatulentie, lijfgeur (...) te verbieden."  De manier waarop men toen deze wet ridiculiseerde typeert de minachting die het VB heeft voor holebi's en transgenders.

  De homofobie van het Vlaams Belang werd ook door aftredend voorzitter Valkeniers dit jaar nog bevestigd op de partijwebsite in juli 2012: "Wij zijn helemaal niet ‘homofoob’, zoals wordt beweerd. Wij hebben helemaal niets tegen holebi’s, maar vinden het huwelijk tussen man en vrouw de norm. Dat is een traditioneel standpunt en heeft absoluut niets te maken met ‘extreemrechts’ of ‘homofobie". 

  Lees ook:vlaams belang,gerolf annemans,ouderschap

  Annemans_AFF.jpg