• Solidariteit: dit is Belgisch!

  Parijs_27jan2013_Main pic0001.jpg

  Je hebt echt wel een stukje Belgische én internationale LHBT-geschiedenis gemist. 300 enthousiaste Belgische holebi's (vier autobussen vol) die hun solidariteit uitschreeuwden. Ze kwamen op straat niet voor zichzelf, maar voor de rechten van hun Franse broers en zusters. 

  "Allez, la France, encore un petit effort!"- "En Belgique, on s' dit oui! Français, vous aussi!" - "Des moules, des frites et des marriages!" Met één megafoon (en eigenlijk zonder megafoon, want de batterijen bleken leeg te zijn) slaagde een onvermoeidbare Ghyslaine El M. (foto) er perfect in de groep te animeren.  Dit soort ervaringen maakt je sterker. Zelfs voor een ouwe rot in het vak zoals ik was dit een opsteker. Het was ook leuk om eens uitgebreid te kunnen praten met mensen uit de franstalige LHBT-beweging. Veel jong volk, ook uit de politieke wereld. Ecolo mét vlag, Comac (de jongeren van de PVDA) zonder vlag.

  Parijs_27jan2013_Ghyslaine0001.jpgVerzorg je stembanden

  Ook Ghyslaine (foto) was zeer tevreden. Ze noteerde op facebook: "Nogmaals vrienden, jullie waren buitengewoon. Jullie kregen applaus van de Fransen die jullie op straat opmerkten, blij jullie te zien en terug te zien in grotere getale dan de eerste keer. Jullie waren deel van een historisch gevecht voor gelijkheid. Jullie hebben Frankrijk, het land van de mensenrechten een lesje geleerd!  Ik ben heel gelukkig en fier op jullie allemaal. Eens te meer waren jullie de beweging, jullie waren de kracht. Jullie waren zeer speciale Belgen: solidaire Belgen! Verzorg nu jullie stembanden en rust goed uit. Als jullie morgen nog hees zijn, weet dat het niet voor niets is geweest. Jullie zullen nog vaak terugdenken aan dit stukje geschiedenis. Bravo iedereen en tot binnenkort!"

  Parijs_27jan2013_CGT0001.jpgAntwoord op homofoben

  400 000 deelnemers volgens sommige media, 125.000 volgens de poltitie, het maakt al bij al niet zoveel uit. De deelnemers brachten een krachtig antwoord op de antibetoging die op de been was gebracht door UMP (zusterpartij van de VLD), het Front National (zusterpartij van het Vlaams Belang) en de katholieke kerk.  Ook aanwezig waren vakbonden (foto: CGT, een van de grootste Franse vakbonden), mensenrechtenorganisaties, anti-racisten... 

  Parijs_27jan2013_Mon amour0001.jpg

  Met een tsoenami van slogans waarvan er vele grappig én terzake waren, uitgevoerd in de meest uiteenlopende kleuren en vormen.

  Jongeren

  Ook Wel Jong Niet Hetero riep op om naar Parijs te gaan. Woordvoerder Michiel Vanackere zei achteraf op de radio: "Wij beseffen eigenlijk niet zo goed hoe het is om niet niet te mogen trouwen.  Ikzelf was 13 toen het homohuwelijk werd ingevoerd in België. Voor mij is het een evidentie, maar voor hen niet. In Frankrijk moet men echt nog strijden en op straat komen om die rechten te kunnen krijgen en dat is heel opmerkelijk."  Jammer dat WJNH zo laat mobiliseerde: pas op vrijdag 25 januari (twee dagen vooraf) verscheen een oproep van Michiel. Beetje laat om nog veel volk op de been te krijgen.

  Parijs_27jan2013_wjnh_aanwezig0001.jpg

  Mobiliseren is hard werken. Naast een goede woordvoerder heeft WJNH dringend een goede organisator en mobilisator nodig. Een nieuwe generatie jonge activisten dient zich aan... maar in Vlaanderen is er blijkbaar niemand die daar iets mee doet. Mijn felicitaties aan die paar leden van WJNH (foto) die er wèl waren.

  Parijs_27jan2013_Patrice Chéreau0001.jpg

  Teveel ruimte voor anti's

  Filmmaker Patrice Chéreau vindt dat de regering niet snel genoeg handelt. Dit moet in de loop van de volgende maanden afgehandeld worden vindt hij: "De regering geeft veel te veel ruimte aan de afwijzende reacties van rechts die trouwens verachtelijk zijn. Het zal nu wel vooruitgaan, we moeten de regering steunen en zonodig een duwtje in de rug geven zodat ze moed verzamelt." Hoe langer het duurt, hoe drukkender de sfeer van homofobie wordt. Diverse organisaties noteerden een groeiend aantal homofobe uitlatingen.

  Parijs_27jan2013_Hollande_Le Pen_LGBT0001.jpgActie blijft nodig

  Actie blijft dus nodig om veranderingen door te drukken. De Franse regering is immers niet ongevoelig voor de maneuvers tegen de openstellling van het huwelijk. Toen Marine Le Pen van het Front National opperde dat burgemeesters het recht zouden moeten krijgen om te weigeren om homohuwelijken te voltrekken ging president Hollande daar eerst in mee... De Franse LHBT-beweging reageerde verontwaardigd en pas na een ontmoeting met de president (foto) betreurde hij zijn uitlatingen terzake. Hiermee werd een scenario vermeden die zich jarenlang in Nederland afspeelde: daar konden weigerambtenaren gewetensproblemen inroepen om hun job niet te doen als twee mannen of  twee vrouwen zich aanmeldden om te trouwen. Parijs_27jan2013_Act up 2012_0001.jpgIn mei 2012 voerden een honderdtal holebi's en transgenders ook actie tegen de haatboodschappen van Le Pen en het Front National aan het standbeeld van Jeanne D'Arc in Parijs.  Jonas Le Bail van de organisatie Act Up legde uit waarom: "Marine Le Pen komt hier vandaag haar haat tegen mensen zonder papieren, prostituees, zwarten, lesbiennes, homo's, bi's en transgenders uitdrukken tijdens een plechtigheid aan dit standbeeld" 

  Klik hier voor de video

  Mijn foto's

  Lees ook:

  Parijs_27jan2013_Bananenrepubliek0001.jpg


 • "Frankrijk is een Bananenrepubliek"

  afrika,europa

  De koloniale tijd waarin de 'zwartjes' braaf luisterden naar de blanke kolonisator ligt achter ons. Alice Nkom is advocate in Kameroen, waar ze consequent de rechten van holebi's en transgenders verdedigt. Haar mening over wat in Frankrijk gebeurt is vlijmscherp.

  "Frankrijk maakt zich niet enkel belachelijk door zich over te geven aan een walgelijk debat over het homohuwelijk, het land zet daarmee ook het werk van degenen die ijveren voor de legalisering van homoseksualiteit op de helling." zegt ze in een videoboodschap. Alice is wel wat gewend. Ze hoort in eigen land de gekste argumenten tegen het legaliseren van homoseksualiteit. Het huidige debat in Frankrijk doet haar denken aan het Frankrijk van voor de Franse Revolutie in 1789.  "Is dit het land van de scheiding tussen kerk en staat en van de mensenrechten?" 

  afrika,europa

  Verschil met Kameroen?

  De manifestatie van 13 januari in Parijs (foto), waar een monstercoalitie van het fascistische Front National, het liberale UMP en de katholieke kerk op straat kwam tegen de openstellling van het huwelijk voor holebi's doet haar eerder denken aan een bananenrepubliek. Ze herinnert aan een andere manifestatie, georganiseerd door een hooggeplaatste Afrikaanse geestelijke tegen het protocol van Maputo dat de rechten van de vrouw garandeert. "Er is op dit ogenblik geen enkel verschil tussen Frankrijk dat van zijn voetstuk valt als kampioen van de mensenrechten en Kameroen" zegt ze. 

  Frankrijk moet zich herpakken

  "Frankrijk moet zich herpakken" meent ze. Ze vreest dat wat daar nu gebeurt zal gebruikt worden tegen elke vooruitgang van LHBT-rechten: "Zie U nu wel dat Frankrijk, als ontwikkeld land, zich ook tegen het homohuwelijk keert?" Ze roept alle Franse parlementairen op het wetsvoorstel goed te keuren.  "Het gaat immers over de feitelijke en juridische rechten voor iedereen."

  Verdeeldheid in de Parti Socialiste

  afrika,europaDe Belgische wetenschapper en LHBT-activist David Paternotte wijst in een opiniestuk op de dubbelzinnige houding van de PS (Parti Socialiste) van president Hollande: "Terwijl de PS zich sinds 2004 duidelijk had geëngageerd, hebben president Hollande en zijn regering zich sedert hun verkiezing van hun meest kouwelijke kant laten zien." Hij wijst op de verdeeldheid binnen de partij en in de parlementaire fractie: "Ook zij hebben de regering onder druk gezet, met name over de openstelling van het huwelijk. Het is geruststellend de kunnen vaststellen dat men de rangen opnieuw sluit. De situatie heeft schade veroorzaakt" meent Paternotte.afrika,europa

  Het volledige artikel van David Paternotte, een interessante analyse van de huidige situatie rond de openstelling van het huwelijk in Frankrijk lees je hier.

  Lees hier hoe je zondag mee kunt naar Parijs om mee te betogen voor de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes. • Groenten en Fruit

  Scouts_0001.jpg

  Scouting, da's durven. De scoutsafdeling van Kristus Koning in Wilrijk, met name de Jin's (jongens en meisjes van 17-18 jaar) maakten een naaktkalender met groenten. 

   Sommige jeugdbewegingen kijken echt wel verder dan hun eigen navel. De Jins engageren zich niet alleen voor hun leeftijdsgenoten hier, maar denken ook aan de scouts in verre landen. Scouts zijn er immers overal. Ook in Thailand, waar ze deze zomer naartoe gaan. Ze zitten daar in een samenwerkingsverband met een schooltje uit Chiang Mai. In Thailand is scouting een onderdeel van het leven op school. Vandaar dat de twee zaken volledig in elkaar overlopen.

   Scouts_Jente_0002.jpgTerwijl in mijn tijd de klassieke wafelverkoop zowat de enige vorm van fundraising was (jawel, ik ben ook bij de scouts geweest) krijgen we hier toch wel wat meer creativiteit te zien. En... eens scout, altijd scout. Ik doe dus mijn plicht en stel de Jinkalender aan U voor. Scoutsleider Jente De Ridder (foto) kwam mij de kalender hoogstpersoonlijk brengen. Hij vond het een goed idee om op volgende vragen te antwoorden.

   Waar komt het concept vandaan?

   Jente: Bij het zoeken naar een manier om geld in te zamelen wilden we af van de klassieke methodes. Het was ook de bedoeling om niet telkens weer opnieuw de ouders te laten opdraaien voor de kosten. Die betalen immers al voor het jaarlijkse kamp. We wilden breder gaan. Een kalender met de groente van de maand en het ondeugende voorstel van een naaktkalender leidde tot het resultaat dat voor je ligt. Het mocht niet te platvloers worden. De kalender heet "Groe(n)ten uit A" en zet elke maand een groente in de kijker op een ludieke manier. De Jins poseren als boer en boerin op een herkenbare locatie in Antwerpen. Opvallend is het contrast tussen de stedelijke achtergrond en de boerderijthematiek. Bovendien krijgt de kalender iets amusant doordat de boer in kwestie steeds naakt poseert, waarbij de edele delen bedekt worden met de groente van de maand. We zijn alvast geslaagd in ons opzet om een groter publiek aan te spreken. Het is een verjaardagskalender. Je kan er dus jaren plezier aan beleven. Er zijn intussen reeds 200 kalenders verkocht. Zij die er nog één willen zullen dus snel moeten zijn!

  Scoutskalender_centraalstation0001.jpg

   Geen reacties van verontruste ouders?

   Jente: Nee hoor. De foto's zijn trouwens gemaakt door een van de vaders van de Jins. Eind oktober trokken de jongeren voor een fotoshoot naar het centrum van Antwerpen, waar ze op diverse locaties poseerden als boer en boerin. Onder het motto ‘Scouting, da's durven' gingen de jongens volledig uit de kleren. Op de foto poseren de Jins met de ‘groente van de maand'. Dat doen ze voor herkenbare Antwerpse locaties, zoals het Centraal Station, het MAS of het Museum van Schone Kunsten.

   De meisjes waren blijkbaar niet zo scheutig om uit de kleren te gaan...

   Jente: De jongens zagen dat dus wel zitten. En zo doorbreken we ineens het klassieke rollenpatroon.

  jongeren,wjnh,azie Je hoort mij niet klagen. In mijn scoutstijd trokken we elk jaar de wijk in voor 11.11.11. Jullie maken de solidariteit met het Zuiden nog concreter. Hoe is het project met de Thaise scouts ontstaan?

   Jente: Wij willen als leiding onze leden een unieke ervaring aanbieden die hen nog lang zal bijblijven en waar ze bovendien ook iets uit kunnen leren. Vandaar dat we besloten de uitdaging aan te gaan om het eens wat verder te zoeken dan de Belgische Ardennen. Maar aangezien een luxueus plezierreisje niet binnen het kader van scouting past moest deze reis wel een zinnige invulling krijgen. 

  Scouts & Gidsen Vlaanderen (de overkoepelende organisatie van scouts in Vlaanderen) heeft al enkele jaren een samenwerkingsproject lopen met de National Scouts Organisation Thailand (NSOT) in het  kader van het Silk Road Project. Het is doordat we van dit project gehoord hadden dat we besloten om naar Thailand te trekken. De ideale zinnige invulling voor ons kamp dus! 

  Scoutskalender_museumvanschonekunsten0001.jpg

   Wat gaan jullie concreet doen in Chiang Mai? Wordt het een bouwproject?

   Jente: We zijn nog volop bezig  met ons project concreet te maken. Momenteel staan we in contact met enkele lokale scouts daar. Zij zijn aan het bekijken in welk schooltje we het beste terecht  kunnen. Naargelang de noden van dat specifieke schooltje zal ons project ingevuld worden.Scouts_0003.jpg  

    Hoogstwaarschijnlijk zal dit vooral draaien rond de opvang van kinderen. Aan de hand van spelletjes en opdrachten kunnen we hen dan proberen te laten kennis maken met de Belgische cultuur/denkwijze. En kunnen wij omgekeerd ook van hen leren. Daarnaast zit de kans er dik in dat we ook zullen helpen met het opfrissen van het schoolgebouw of de omgeving. En persoonlijk zie ik het ook volledig zitten om enkele lessen Engels te geven.

  Scouts_0002.jpg Is het een nieuwe trend bij de scouts om solidariteit met het Zuiden te organiseren?

   Jente: Ik denk niet dat je al echt van een trend kan spreken. Maar het klopt wel dat heel wat groepen stilstaan bij de problematiek in de wereld en dat niet alles zo vanzelfsprekend is. Zo zie je dat er lokaal al heel wat initiatieven genomen worden om de jongeren bewust te maken van die zaken. Maar de stap om daar ook echt je kamp aan te wijden is bij velen nog groot denk ik.

   Ik heb in de jaren '70 mijn allereerste artikel over homoseksualiteit in het ledenblad van de scouts gelezen en zo mijn weg naar de LHBT-gemeenschap gevonden. Waarvoor nog steeds mijn eeuwige dank. Hoe staat het tegenwoordig met de bespreekbaarheid van holebiseksualiteit bij de scouts? Is de jeugbeweging Wel Jong Niet Hetero bij jullie bekend?

  Scouts_Jambe_0002.jpg Jente: Ik ken de vereniging inderdaad. Op bepaalde projecten werken zij ook samen met Scouts & Gidsen Vlaanderen. Zo organiseren ze mee de jaarlijkse Dag van de Jeugdbeweging.  Enkele jaren geleden waren ze ook aanwezig op Jambe (foto). Dat is een internationaal scoutskamp dat plaatsvindt hier in België. Er waren toen meer dan 1000 deelnemers vanuit de hele wereld. Wel Jong Niet Hetero heeft toen enkele workshops gegeven. Ik geloof dat dit voor heel wat buitenlandse scouts een ware eyeopener was. Homoseksualiteit is immers nog lang niet overal zo openlijk bespreekbaar. 

  En nu allemaal die kalender bestellen. Koppel het nuttige aan het aangename en klik hier.  

 • De Banaan van Bart

  De banaan_banaan.jpgKen je de grap over de banaan en de tijgers? Die gaat zo. Een man zit op de trein en pelt een banaan. In plaats van ze op te eten draait hij het raam open en gooit ze het landschap in. Op de vraag van een verbaasde medereiziger waarom hij dat doet antwoordt hij: "Dat is tegen de tijgers". Waarop de medereiziger nog verbaasder antwoordt: "Maar hier in België leven toch geen tijgers?". Zegt de man: "Je ziet dus dat het werkt!".

  Bart De Wever kent dat grapje ongetwijfeld. Hij heeft het immers op 12 januari in praktijk gebracht. De Standaard had ergens horen waaien dat er die dag een betoging van radicale islamisten zou plaatsvinden in Borgerhout. Het bericht had evengoed in de prullenmand kunnen verdwijnen Dat lezen we in een colum van Tom Naegels. Tom vroeg aan de 'nieuwsmanager' (dat heet tegenwoordig zo) hoe het bericht in de krant was geraakt. "Zijn antwoord is pragmatisch. ‘Er was een gat. Niet meer. Het was een nieuwsarme dag, waarin er meer onderwerpen wegvielen dan er bijkwamen. Om acht uur hadden we nog niets voor die plaats en dan zijn we beginnen zoeken, ook in het aanbod van de regionale pagina's. Dit was het meest interessante stuk." 

  Tijgers in Borgerhout

  De banaan_carnaval.jpgBart had een banaan gevonden. In tegenstelling met de man in de trein niet tegen de tijgers, maar tegen de jeugd van Borgerhout. De ongecontroleerde kwakkel van De Standaard kreeg een officiële stempel van de Antwerpse politie. Hij kondigde onverwijld een samenscholingsverbod af in Borgerhout. Geen enkele islamist, moslimfundamentalist of hoe ze zich ook zouden noemen moest het wagen ook maar één opruiende vinger op te steken, laat staan een hele koran. Een koran was volgens hem op zichzelf al een samenscholing. Een samenscholingsverbod betekent dat je automatisch verdacht bent als je met meer dan drie tegelijk samen staat.  Dan wordt je opgepakt en je krijgt... een GASboete. Het moet niet altijd voor de Chiro zijn. Dat vormde een probleem voor de carnavalsgroep die net die dag een feestje met optocht had gepland. Maar dat werd opgelost. Die mochten wel samenscholen. Hopelijk hebben ze zich geamuseerd. Maar dit zegt wel iets over tegen wie het verbod gericht was.

  Bart is de baas

  Samenscholen, dat mochten ook de massaal naar Borgerhout afgezakte pers- en cameramensen. Om te filmen dat er geen ongeregeldheden waren in Borgerhout. Ze hadden evengoed op de Kempische heide kunnen gaan filmen, daar waren ook geen ongeregeldheden. Maar ook geen samenscholingsverbod. Alle jeugd- en straathoekwerkers in Borgerhout zijn formeel: als er nog maar een zucht van een manifestatie zou gepland zijn dan zouden zij dat weten. Zij weten intussen ook dat Bart geen hoge pet op heeft van hun werk.

  De banaan_pers.jpg

  Borgerhout is in de ogen van Bart trouwens niet alleen een broedplaats van islamisten maar ook van linkse extremisten. Denk maar aan de PVDA, die erin geslaagd is om de SP.A en Groen mee te trekken in coalitie die de volgende zes jaar de plak zwaait over het district Borgerhout. Bart is daar niet blij mee.  Hij is de baas in Antwerpen en niemand anders. Gelukkig is hij ook de baas van de politie. Ideaal voor practical jokes zoals die van zaterdag.  Er is al wat afgelachen op het Schoon Verdiep. Met Bart als burgemeester vervelen die zich daar geen minuut.

  Bart weet waarom

  Bart houdt ervan ons op het verkeerde been te zetten met gekke verhalen. Het puin van de niet gebeurde ongeregeldheden in Borgerhout was nog niet geruimd of hij stond al met een nieuw sterk verhaal in de krant.  In zijn opiniestuk Ho's en blingbling (ik las eerst 'homo's en blingbling') beweert hij dat  de liefhebbers van hiphop, gothic en house meer risico lopen op crimineel gedrag. En wie luistert er veel naar hiphop? De Marokkaanse jongeren in Borgerhout toch niet zeker?  Je zou voor minder het samenscholen verbieden."Allahoe akbar" in hiphopversie op de Turnhoutsebaan. Niet als het aan Bart ligt.

  De banaan_dance.jpg

  Errare humanum est

  De onheilsboodschap van Bart wordt sterk gerelativeerd door Maarten Loopmans op De Wereld Morgen: "Daarnaast suggereren de onderzoekers mogelijke, maar geen definitieve verklaringen voor het verband. Dat heet 'veronderstellingen'. Mogelijk is muziekkeuze al op jongere leeftijd een uiting van een grensoverschrijdende persoonlijkheid die in de puberteit ook tot delinquentie leidt. 

  nva,cultuur

  Mogelijk kom je via muziek bij 'slechte vrienden' terecht die je beïnvloeden. En misschien geeft bepaalde muziek kinderen via tekst en beeld ook rechtstreeks inspiratie (vaak de Vlaamse Leeuw beluisteren zou bv. agressief gedrag kunnen aanwakkeren)."  Verder schrijft Maarten Loopmans:  "De Wever verkondigt in zijn opiniestuk onwaarheden, en verpakt nog te onderzoeken hypothesen als vaststaande feiten. Dat doet hij niet voor de eerste keer. Errare humanum est, sed perseverare diabolicum. Des te meer omdat deze beweringen gemakkelijk te weerleggen zijn op basis van een korte zoektocht op het internet."

  Antwerpen_Ludo Smits0003.jpgHallo, Ludo Smits?

  Maar wacht es even... Hoeveel hiphop, gothic en house wordt er eigenlijk in de homodiscotheken gedraaid? Wordt het niet dringend tijd dat Bart aan Ludo Smits en andere discotheeknichten een lijstje met gevaarlijke nummers stuurt met de vriendelijke maar dringende vraag om deze niet meer te laten weerklinken als de homoparochie komt feesten?  Hoe noem je dat ook weer in het Latijn? Een Index librorum prohibitorum. (Latijn dat we bijleren dezer dagen!) Dat is de enige manier om te vermijden dat er binnenkort ook een samenscholingsverbod komt in de Lange Schipperskapelstraat en omgeving. 

  Het zou allemaal vreselijk om te lachen zijn, ware het niet dat Bart de komende zes jaar burgemeester van Antwerpen is.  

  Lees ook

  De banaan_DWM.jpg

  nva,cultuur

 • Antipride in Parijs: Solidariteit is nodig

  europa,huwelijk,actie

  Stel je voor dat in België de katholieke kerk, het Vlaams Belang en een deel van VLD en MR een betoging organiseren tegen LHBT-rechten. Alexandra Colen, Gerolf Annemans, Mgr. Léonard en enkele liberale kopstukken op de eerste rij. Dat zou heel goed lijken op wat er zaterdag in Parijs gebeurde. Een massale antipride.

  De manifestatie 'contre le mariage pour tous' (tegen het huwelijk voor iedereen) is de grootste die de zittend president Hollande te verteren kreeg. Honderdduizenden deelnemers werden vanuit heel Frankrijk met bussen aangevoerd. Op de bus vanuit Montpellier werd zelfs een mis opgedragen.

  Vals Roze

  Parijs_13jan_2013_0001.jpg

  De organisatoren riepen om in een leuke outfit te komen, liefst met de kleuren 'bleu, blanc, rose' als variant op 'bleu blanc rouge', de Franse nationale driekleur. Grootste kop van jut waren de homo/lesbokoppels met kinderen. Het dogma dat twee mannen of twee vrouwen geen kinderen mogen opvoeden (ook een stokpaardje van het Vlaams Belang) werd de kreet van de dag. Anderen probeerden iets te maken dat op de lachspieren werkte. Je zal maar zoon of kleinzoon zijn van dit koppel. Het extreem-rechtse Front National speelt het spel subtiel: zijn beweren dat het voorstel dient om te verhullen dat de regering geen werk maakt van de sociale problemen.
   Een trucje om een deel van de werkende bevolking tegen holebi's en transgenders op te zetten.
  Parijs_13jan_2013_0004.jpg Verder verdedigt vice-voorzitter van het FN Louis Aliot zich met te zeggen dat zijn partij de PACS-regeling (wat bij ons het samenlevingscontract is) ondersteunt en holebi's het daarmee maar moeten doen. Dat is trouwens wat het Vlaams Belang ook vertelde toen ze zich verzetten tegen de openstelling van het huwelijk in België.  Zondag was ondermeer het extreem-rechtse Jeunesses Nationalistes aanwezig. Bekijk vooral het filmpje waarmee ze voor de manifestatie oproepen. Ook de liberalen van de UMP waren aanwezig.

  Achterhoedegevecht?

  Parijs_13jan_2013_0002.jpgDe Franse president Hollande heeft een comfortabele meerderheid om de wetswijziging erdoor te krijgen. Maar laten we het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is. Dergelijke manifestaties leggen bepaalde dingen bloot. En dan heb ik het niet over deze meneer die vindt dat anale seks ('sodomie') moet kunnen, maar dan enkel tussen man en vrouw. Meneer steekt hem er graag langs achter in en heel Parijs mag dat weten.

  Parijs_13jan_2013_Oeganda_0001.jpgOngezien

  Ik ben intussen bijna 35 jaar actief in de LHBT-beweging. Het is de eerste keer dat ik een homofobe manifestatie van dergelijke omvang zie in West-Europa. In vele Afrikaanse landen komen kleinere manifestaties van die strekking regelmatig voor (foto: Oeganda).  In België hebben de partijen die onze eisen bestrijden zeker het nodige gedaan. De MR van Louis Michel, het Vlaams Blok en de rechtervleugel van de CD&V (aangepord door Alexandra Colen) hebben tot op het laatste geprobeerd om de antidiscriminatiewet, de openstelling van het huwelijk en het recht voor holebikoppels om kinderen op te voeden tegen te houden. Maar nooit wisten ze daarvoor zoveel mensen te mobiliseren. Léonard slaagde er totnutoe niet in om zijn manifeste homofobie aan een breed publiek te verkopen. Waarom lukt dat in Frankrijk wel?

  Wat hebben wij intussen bereikt?

  Parijs_13jan_2013_0005.jpgEigenlijk hebben we in België veel geluk gehad met de paars-groene coalitie van Verhofstadt. We waren al tien jaar bezig met actie voeren en lobbyen en botsten daarbij steevast op de macht van van de CVP (nu: CD&V). Men sprak toen zelfs van een CVP-staat. Met Paars-groen ontstond een momentum dat we goed hebben weten te gebruiken. Plots ging het snel. Wat niet wil zeggen dat onze eisen ongeschonden door het politieke moeras zijn geraakt. Op papier bestaat ons recht op adoptie maar in de praktijk is de tegenwerking nog zeer sterk. De antidiscriminatiewet (zie de analyse op de website van het Roze Aktiefront) werd vooraf door rechts zodanig veel pluimen uitgetrokken dat het eerder een kerstkalkoen is dan een fiere pauw. Eigenlijk hebben we dus nog niet zo erg veel bereikt. Dat voelen we opnieuw scherper aan sedert het homofoob geweld een topic is geworden. Ook hier voelen we de opkomst van rechtse partijen zoals de NVA, die extreem-rechts vlotjes binnenlaten. Dat zal in de toekomst waarschijnlijk ook zijn gevolgen hebben voor de houding van die partij rond LHBT-rechten. Ook evoluties zoals in Griekenland laten weinig aan de fantasie over. 

  Eén ding is duidelijk: wie beweert dat homofobie en homofoob geweld enkel een 'moslimprobleem' is maakt zichzelf en anderen iets wijs. Voor alle duidelijkheid: er waren ook moslims op de betoging.

  Lopen we nog hand in hand of niet?

  Parijs_13jan_2013_Burgemeesters0001.jpgDe mobilisatie in Frankrijk tegen de openstelling van het huwelijk is een twee klap op korte tijd voor de LHBT-gemeenschap.  De concrete ervaringen met homofoob geweld die velen van ons hebben gehad zijn beangstigend en maken het uit de kast komen allesbehalve gemakkelijker. Zondag zagen we een andere, op het eerste gezicht zachtere vorm van homofobie. Maar laten we ons niet vergissen: deze vorm zit diep verankerd in politieke partijen en religieuze organisaties. De horde burgemeesters in de betoging doet denken aan wat we in Nederland hebben gezien. Daar kampt men nog steeds met weigerambtenaren die het niet met hun geweten in overeenstemming zien om twee mannen of twee vrouwen in de echt te verbinden. Benieuwd hoe dat in Frankrijk gaat evolueren als de wet er is. 

  Parijs_13jan_2013_La Belqique0001.jpgDe discussie over hand in hand over straat lopen krijgt met de manifestatie van zondag een diepere inhoud. Het gaat niet enkel om de mogelijkheid om zichzelf te kunnen zijn waar men dat wil. Het gaat over een collectieve aanval op onze rechten. Homofobie heeft vele vormen. Zondag hebben we de politieke vorm ervan gezien in een orde van grootte die we nog niet eerder hebben meegemaakt in West-Europa. Dat vraagt een gepaste reactie, die enkel collectief kan zijn. Ook vanuit België. Ik stel dan ook voor dat we ons aansluiten bij de eerstvolgende manifestatie voor de openstelling van het huwelijk in Parijs op zondag 27 januari. Bij ons is de strijd voor de openstelling van het huwelijk uitgevochten en we helpen onze Franse broers en zusters graag een handje.

  Parijs_13jan_2013_Egalité_affiche0001.jpgEen retourticket Parijs

  De Belgische LHBT-beweging toonde reeds haar solidariteit en was aanwezig op een eerdere manifestatie ter ondersteuning van de openstelling van het huwelijk. Op 27 januari zal dat opnieuw het geval zijn. Hopelijk zijn we met nog veel méér. Voor 23€ reserveer je een plekje op de bus vanuit Brussel. Meer info vind je hier. Hand in hand lopen door Parijs, samen met duizenden andere holebi's en transgenders. Niet te missen.

  Geef me een seintje als je mee gaat.

 • Mijn jaaroverzicht 2012

  In tegenstelling met vorig jaar heb ik mijn jaaroverzicht niet per maand, maar rond thema's geschreven. Dat is ook wat ik méér wil doen: grondiger analyses maken. Vragen en suggesties zijn welkom.

  Verhalen_Mechelen0001.jpgDe plegers van homo- en transfoob geweld krijgen de jaarlijkse homofobieprijs op de nieuwjaarsreceptie van çavaria in de Antwerpse politietoren. De homofolieprijs gaat naar KV Mechelen, Racing Mechelen en de dienst Diversiteit van stad Mechelen. Schepen Ali Salmi en Henk Van Nieuwenhove van Hattrick komen hem ophalen.

  EEN ANTWOORD OP HOMOFOBIE EN HOMOFOOB GEWELD

  Khadija Zamouri0001.pngKhadija Zamouri, Vlaams parlementslid voor open VLD pleit ervoor om lessen over gender te laten starten in het lager onderwijs: "Uit het Zzzip-onderzoek is gebleken dat jongeren negatief staan ten aanzien van homoseksualiteit. Niet verwonderlijk als je weet dat kinderen in de basisschool het woord ‘homo’ al gebruiken als scheldterm. Eén op de zes jonge lesbische meisjes onderneemt bovendien een zelfmoordpoging! We hebben er dus alle belang bij om tijdig correcte en genuanceerde informatie aan onze jongeren te geven over seksuele diversiteit."

  De jongeren van Vision, een jeugdhuis in Schaarbeek, maakten een kortfilm waarin homoseksualiteit bespreekbaar wordt gemaakt. Niet evident voor een publiek dat uit jonge moslims bestaat. Of toch? "In wezen is ons publiek niet homofoob en zelfs tolerant" zegt verantwoordelijke Hassan Bensalah.

  Vergeet_Riadh Bahri0001.jpg

  Onder de titel Vergeet Sharia4Belgium maak ik een overzicht van allochtone politici en mediafiguren die afstand nemen van homofoob geweld: Sexion D’Assaut, Khadija Zamouri, Selahattin Kocak, Naima Charkaoui, Ali Salmi, Hassan Bensalah, Yamila Idrissi, Riadh Bahri (foto). 

  Op zaterdag 17 maart wordt door de algemene vergadering van çavaria op voorstel van Mikpunt en Merhaba een persbericht goedgekeurd . De tekst neemt duidelijk afstand van het 'wij versus zij'-discours (Holebi's versus allochtonen) dat meer en meer opduikt. "Als minderheidsgroepen begrijpen we elkaar", zegt çavaria-woordvoerder Yves Aerts. "We kennen de mechanismen van uitsluiting en afwijzing, het gereduceerd worden tot je anders zijn,  het beoordeeld worden omwille van je identiteit. En vanuit dat inzicht vinden we het logisch dat we opkomen tegen racisme en elke andere vorm van discriminatie, en meestrijden voor openheid en respect voor iedereen." 

  Je weet waar het begint196029_.jpgEen discriminatie kan je zeker niet bestrijden met een andere zegt Sam. "Je weet waar zoiets begint, maar niet waar het eindigt. We zijn verheugd dat we voor deze campagne een breed draagvlak vonden. Dit wijst erop dat etnisch-culturele minderheden hun verantwoordelijkheid willen nemen in het maatschappelijk debat waarin mensen op basis van bepaalde kenmerken tegen elkaar uitgespeeld worden”.  Daarmee is de toon gezet van een campagne, georganiseerd door Merhaba in samenwerking met andere allochtone organisaties. ‘Je weet waar discriminatie begint maar niet waar het eindigt’. Said van Merhaba: "Allochtonen zijn geen homofoob blok. Tegelijkertijd sturen we een niet mis te verstane boodschap de wereld in: Wij tolereren geen enkele vorm van discriminatie. We pikken noch discriminatie op basis van religie, afkomst, gender of seksuele oriëntatie, noch enige andere vorm van discriminatie"  

  Volt_Brahim Laytouss0001.jpgBrahim Laytouss, de imam van de bekende moskee van Gent aan de Elyseese Velden, heeft in 2012 tijdens het Vrijdaggebed het thema homohaat aangekaart. Een primeur. Ook uit de katholieke wereld kwam een bemoedigend geluid. Aloys Jousten, bisschop van Luik, reageerde op het homofobe geweld in zijn stad.

  TRANSGENDERS STAP VOORUIT

  jaaroverzichtOp de algemene vergadering van çavaria werd niet alleen een belangrijke verklaring over racisme goedgekeurd. Ook rond transgenders (die als doelgroep sedert 2009 deel uitmaken van de koepelorganisatie) werden knopen doorgehakt. Het eisenplatform van de beweging werd aangepast. Fran Bambust wordt de nieuwe woordvoerster van çavaria.

  "Hij verbeeldt het land dat wij graag zouden willen zijn" verklaarde Fran Bambust in De Morgen van 5 december 2012.  Fran stelt haar verwachtingen wel zéér hoog. Wij zouden al blij zijn als Di Rupo en zijn regering de wereld al een beetje beter zou hebben gemaakt door iets te doen aan het homofoob geweld. 

  EEN HOMO ALS PREMIER MET WELK RESULTAAT?

  Elio_strikje0001.jpg

   

  Minister voor Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) keert zich tegen de smartphone-applicatie van  Outrage! waarmee je homofoob geweld kunt melden: "Men moet niet via allerlei internetsnufjes een privéjustitie invoeren. Iedereen kan op deze applicatie om het even wat melden over om het even wie. Er is geen enkele controle op. We moeten niet naar een klikmaatschappij evolueren. De aanpak van homofoob geweld is het werk van politie en gerecht, niet van privé-organisaties", verklaarde ze. Zelf houdt ze het voorlopig bij goede voornemens zoals die in het regeerakkoord van de nieuwe regering Di Rupo staan: "De regering zorgt voor een krachtdadige aanpak van geweld tegen holebi’s en transgenders. Ze neemt daartoe gecöordineerde initiatieven in het kader van het gelijkekansenbeleid, het politionele en justitiële beleid, onder meer om de aangiftebereidheid bij slachtoffers van geweld, manifestatie van haat, discriminaties tegen holebi’s en transgenders te verhogen." 

  pride2012_Ihsane Jarfi0002.jpg

  De pride van zaterdag 12 mei zal worden overschaduwd door twee gebeurtenissen. De laffe moord op Ihsane Jarfi en de onaanvaardbare partijdigheid van de Belgische justitie in de rechtszaak tegen Mgr. Léonard. De eerste is vermoord met homofoob geweld, de tweede wordt niet vervolgd omwille van zijn homofobe uitspraken. De meeste aandacht gaat naar de homofobe moord in Luik. De regering ontvangt de LHBT-beweging en belooft een actieplan tegen homo- en transfobie dat tegen 10 november 2012 klaar zou moeten zijn. De woordvoerders van çavaria en WJNH reageren enthousiast.

  Di Rupo_overleg_holebigroepen0001.jpg

  Zizo Online schrijft:  “We hebben de indruk dat hier vandaag een belangrijk startschot is gegeven”, vertellen beide woordvoerders na afloop van de vergadering, “en we hopen nu dat alle betrokkenen blijven lopen tot we aan de finish zijn.” Het leek de excellenties wel menens, want Joëlle Milquet vroeg om volgende maand al opnieuw samen te zitten om de vorderingen te bespreken. “En dat moet ook”, zegt Yves, “want die zes maanden zullen snel voorbij zijn.” “We tellen al af”, vult Michiel aan. 

  Michiel is nog steeds aan het aftellen. Het plan zou volgens de laatste verklaringen van Milquet in januari 2013 bekend gemaakt worden. 

  Pride2012_podium0001.jpgHet centrale podium van de pride in Brussel kraakt die dag onder de politici. Het is duidelijk dat er dit jaar verkiezingen zijn. Opmerkelijk zijn ook enkele NVA'ers (waaronder een nors kijkende Sigfried Bracke). Toen wisten we nog niet dat de NVA in Gent de verbeten homofoob Matthias Storme ("Homofobie is een mensenrecht") op haar lijst zou zetten en de partij in Aalst Karim Van Overmeireeen door de wol gevervde Vlaams Belanger in het schepencollege zou opnemen.  

  ONS VERHAAL IS INTERNATIONAAL 

  Oeganda Pride_2012_0009.jpg

  In Captain Pride aan het Victoriameer lees je over een wel zeer bijzonder pride-optocht in Oeganda.

  Flashmob© Karina Brys_DSC0021.jpgOutrage! en Het Roze Huis organiseren op 28 februari een flashmob in Antwerpen Centraal. De actie is gericht tegen de plannen om in St. Petersburg “Propaganda van sodomie, lesbische, biseksuele en transgender issues" strafbaar te stellen. In december voeren activisten van ILGA een actie tegen homofobie in Oekraïne.

  Israel Defense Forces.jpgEen propagandafoto van het Israëlische leger maakt duidelijk wat Pinkwashing betekent: het aantrekkelijk maken van een regime door het als homovriendelijk voor te stellen. In het artikel  ga ik daar dieper op in en geef ook informatie over de solidariteit van de LHBT-beweging met de strijd van de Palestijnen.

  Doden in hokjes_container0007.jpgIn het artikel Doden in Hokjes leg ik verbanden tussen vier mensen die door geweld om het leven kwamen: MIVB-controleur Iliaz Tahiraj, Ihsane Jarfi en twee anonieme doden: een asielzoeker die de reis als verstekeling niet heeft overleefd en een scholier die zelfmoord pleegde.

  Mushin_4221854788.jpg"Na de negende eeuw ging het mis" zegt Muhsin Hendricks, imam en openlijk homo. Mushsin bezocht in 2012 ook ons land waar hij ondermeer deelnam een een conferentie, georganiseerd door Merhaba

  Belgen op hun best. Er loopt een Belgische delegatie op een massale betoging in Parijs voor de openstelling van het huwelijk. Dat weekend verzamelen ook 50-tal activisten voor een  'Die In' aan het ministerie van buitenlandse zaken.

  Belgen_Best_Parijs0001.jpg

  Michel Verbruggen van Tels Quels overhandigt een brief  aan de kabinetsmedewerker van Didier Reynders met de vraag druk uit te oefenen op Oeganda om de anti-homowet niet te stemmen. De brief werd ondertekend door Tel Quels, çavaria, Rainbowhouse, ILGA, Amnesty International, Arc-en-Ciel Wallonie en Tels Quels Jeunes. We doen te weinig van dit solidariteitsacties. De strijd tegen ongelijkheid en homofoob geweld zijn wereldfenomenen en de beweging doet er goed aan dat regelmatig in woord en daad te tonen. 

  Ali Forney Center0001.jpgDe orkaan Sandy trekt over de Amerikaanse westkust.  Ook het Ali Forney Center wordt getroffen. Dat is een opvangcentrum voor dakloze holebi's en transgenders, die in de reguliere centra vijandig worden bejegend door de andere jongeren. Het centrum brengt snel een grote som geld bijeen en kan opnieuw starten.  Homofoob geweld én armoede zijn vaak aan elkaar gelinkt. Homofobie komt voor in alle hoeken van de wereld, zelfs in New York waar de strijd voor LHBT-rechten een van haar belangrijkste impulsen kreeg. 

  ZICHTBAARHEID ROEPT AGRESSIE OP 

  hoofddoek_hand in hand0004.jpg

  Dertien boekenwinkels beginnen met een roze boekenplank. "Laat geen van mijn boeken op die plank terechtkomen!" schrijft Oscar van den Boogaard in De Standaard. In Van dik hout zaagt men planken sta ik stil bij de discussie over het belang van homo-identiteit. We zijn veel beter zichtbaar dan pakweg 20 jaar geleden. Dat zal bij een aantal mensen de acceptatie van homoseksualiteit bevorderen, bij anderen zal de homofobie aangewakkerd worden. Dat is voor sommigen onder ons blijkbaar niet altijd even gemakkelijk te verwerken. Het is niet toevallig ook moslims door een grotere zichtbaarheid ook meer discriminatie ondervinden.   Barbara Van der Hallen schreef op Kifkif: "Het is niet enkel de nikab die ons stoort, het is alles dat verband houdt met de islam. Het offerfeest, het halal-eten, de sluier, de gebedsruimtes: bij elke concessie bloedt ons westers hart. De islamitische gemeenschap is in feite het slachtoffer van hun volle participatie in de maatschappij.  Gemeenschappen die in mindere mate participeren en eigen voorzieningen hebben, krijgen vrij spel. Al ooit iemand horen klagen over koosjer eten of de voedingsvoorschriften van hindoes? Maar de islamitische medemens is voltallig aanwezig op onze scholen, achter onze loketten en in onze ziekenhuizen, dus volgt er een resem aan verboden."  

  Hoe gaan we in de toekomst om met zichtbaarheid? Hoe doen andere minderheden dat? 

  SEKSISME IS WEER HOT EN WE BEGRIJPEN GOED WAAROM 

  household_Sofie Peeters0001.jpgSofie Peeters heeft met haar documentaire 'Femme de la rue' het seksisme opnieuw sexy gemaakt. In Vrouwen over seksisme ga ik na hoe vrouwen er zelf op reageren en hoe zowel het Vlaams Belang als Sharia4Belgium er hun frustraties aan ophangen.  

  Yves Aerts0001.jpgCavariawoordvoerder Yves Aerts pleit voor het doorbreken van rolpatronen:  "Met z'n allen herhalen we stereotiepe genderpatronen en overheerst de heteronormativiteit. Als een klas kleuters van vijf voor het schoolfeest een project maakt rond de luchtvaart, zie je dat alle meisjes stewardessen zijn en alle jongens piloot. Onbewust wordt iedereen met die cliché's grootgebracht: mannen horen achter het stuur, vrouwen nemen best een verzorgende rol op. (...) Dat genderstereotiepdenken is wellicht de belangrijkste reden voor homofoob geweld. Daders blijken zich bedreigd te voelen door mensen die zich niet aan die traditionele rolpatronen houden. Een man die te elegant stapt of een vrouw die zich te mannelijk kleedt, daar hebben ze het moeilijk mee."

  In het artikel Seksisme: dit is Belgisch  citeer ik feministe Sophie Withaeckx: "Een louter sociaal-economische verklaring, vanuit de achterstelling en frustratie van deze mannen, lijkt me anderzijds ook niet helemaal bevredigend. Zeker is dit een factor die een rol speelt als we dergelijke uitingen van seksisme willen begrijpen, maar als verklaring voldoet dit zeker niet: seksisme is een ideologie, een houding die door sommigen gebruikt wordt om de eigen status van superieure mannelijkheid te bevestigen door uit te gaan van de minderwaardigheid van vrouwen, een houding die klasse en afkomst overstijgt, en waarvoor daders bijgevolg nog altijd persoonlijke verantwoordelijkheid dragen. Seksisme vinden we immers in alle geledingen van de samenleving terug, maar neemt simpelweg verschillende uitingsvormen aan naargelang klasse, afkomst en socioculturele achtergrond.ghysen_van den driesche0001.jpg Vanuit dit opzicht is het seksisme van mannen die zich op de laagste trede van de maatschappelijke ladder bevinden en dat zich uit in fluiten en beledigen, weliswaar irriterend en vernederend, het is tegelijkertijd ook het seksisme van machtelozen: hoe onwenselijk ook, de gevolgen voor de slachtoffers blijven nog redelijk binnen de perken. Anders ligt het bij het seksisme van mannen met macht, en dat zijn vooralsnog eerder witte mannen uit de middenklasse, mannen die beschikken over geld, invloed, en een sociaal netwerk dat hen de hand boven het hoofd houdt. Uit hoofde van hun positie slagen dergelijke mannen erin om ongestoord en jarenlang vrouwelijke werknemers te misbruiken en vernederen, vrouwen wiens klachten kunnen leiden tot hun materiële en sociale degradatie en die er bijgevolg liever het zwijgen toe doen. Geen boetes of gevangenisstraffen voor hen: DSK loopt nog vrolijk rond in Frankrijk,Jos Ghysen geniet van een welverdiende oude dag, en Pol Vanden Driessche krijgt simpelweg een nieuw baantje bij de NVA." 

  Tegen seksisme en homo/transfobie? Uiteraard. Maar ook tegen racisme.

  LINKSE HOMO EN TRANSGENDER OP PVDA-LIJSTEN 

  Yvan_Catherine_PVDA.jpg

  Bij de gemeenteraadsverkiezingen sta ik op de PVDA-lijst in Antwerpen, Catherine Boone op de PVDA-lijst in gent. Tijd om iets te schreven over hoe de PVDA de LHBT-strijd gesteund heeft. Ik citeer Mariela Castro, die rond die in 2012 in België op bezoek was: "Ik denk dat alle mensen die vechten voor hun rechten, met elkaar verbonden zijn. En hun problemen kunnen beter opgelost worden als ze zij aan zij staan,  elk met zijn of haar specificiteit. We moeten doorgaan met de strijd voor onze nationale onafhankelijkheid, strijden voor raciale en etnische gelijkheid, en het recht op de gezondheid en onderwijs voor onze bevolking blijven verdedigen. Al deze eisen zijn nauw met elkaar verbonden, je kunt niet voor het ene strijden en het andere aan de kant laten. Dat leidt enkel tot nieuwe overheersing." De PVDA doet het goed. In tal van steden en gemeenten zijn er verkozenen. In Borgerhout maakt de PVDA op districtsniveau deel uit van een progressieve coalitie. In het bestuursakkoord staat alvast een verklaring tegen discriminatie omwille van seksuele geaardheid. 

  RAF_Blog0001.jpgEEN BELANGRIJK STUK GESCHIEDENIS

  Ik heb een blog waarop ik de geschiedenis vertel van het RAF (Roze Aktiefront) een actiegroep die 20 jaar bestaan heeft. De eerste tien jaar staan online. Acties aan scholen, voor aidspreventie,tegen de opkomst van het Vlaams Belang. We gingen weinig uit de weg in die dagen. De eerste tien jaren worden bekroond met een eerste grote manifestatie, die zou uitgroeien tot de jaarlijkse pride. Klik hier voor een overzicht.

  VLAAMS BELANG BLIJFT HOMOFOOB 

  Een getrukeerde foto op een verkiezingsfolder van het Vlaams Belang van een elkaar kussende Bart De Wever en Patrick Janssens schept verwarring. Een koerscorrectie van het Vlaams Belang? Toch niet. Uiteraard wil het VB haar homofobie zo stil mogelijk houden.

  De Kus_Vlaams Belang_Zot van A.jpg

  Ze proberen homofobie exclusief te koppelen aan de islam. Fran Bambust van çavaria zei in Knack van 8 augustus dat als een allochtoon betrokken is bij homofoob geweld er binnen de twee uur een persbericht van het Vlaams Belang op haar bureau ligt om het af te keuren, iets wat nooit gebeurt als het over een autochtoon gaat. Wie door dat laagje prikt ziet dat er niets veranderd is. Mikpunt, de website waarop alle homofobie van het VB verzameld staat is nog steeds een onmisbare bron van informatie. Zeker nu VB'ers met open armen ontvangen worden door de NVA

  DE ECONOMISCHE CRISIS KLEURT ONZE STRIJD 

  Front National_brussels.jpgIntussen laat de economische crisis zich scherper voelen. In Griekenland geeft hij ook voeding aan een stevige groei van extreem-rechts. De eerste homobe incidenten waarbij leden van de neonazipartij Gouden Dageraad betrokken zijn worden gemeld. Bij ons wordt Gerolf Annemans verkozen tot nieuwe voorzitter van het Vlaams Belang. Hij wil af van het harde imago van zijn partij. We zijn benieuwd. Annemans blijft wel de grondlegger van de homofobe lijn van het VB.  

  STRIJD VOOR LHBT-RECHTEN MET STEUN VAN DE VAKBOND BBTK_aids_shout0001.jpg

  Ik neem deel aan een vormingsdag van de BBTK over hiv. Blij te horen dat mijn vakbond zich ook bezighoudt met aidspreventie en dat ook doet in solidariteit met de werkers in Zuid-Afrika.  

  Op mijn blog verschenen in 2012 nog enkele interessante artikels over holebi's en transgenders in de vakbond. In Ook vakbonden kunnen veel betekenen voor Holebi’s zegt BBTK-secretaris Pascal De Bel: "De TUC (red: Trade Union Congress, de grootste vakbondskoepel in het Verenigd Koninkrijk) is al sinds de jaren 80 met succes actief bezig met de verdediging van de rechten van de Britse holebi’s. Pascal De Bel0001.jpgDe TUC riep alle leden op om deel te nemen aan de World Pride en de conferentie.   Binnen de Britse vakbond bestaat er ook een actieve holebiwerking, met een jaarlijks congres. Dit jaar viel dat samen met de World Pride. En uiteindelijk zijn holebi’s werknemers als alle andere. Ze dragen mee de gevolgen van de crisis – en in Engeland de gevolgen van de strenge besparingen van de regering Cameron. Bovendien zijn ze uiteraard kwetsbaar voor discriminatie op de werkvloer.”  

  In Van machinist tot kamermeisje kom ik terug op een onderbelichte studie uit 2010 van het CGKR, dat ook als taak heeft de discriminatie van holebi's in kaart te brengen. Uit die studie blijkt het belang van een LHBT-vriendelijke vakbondswerking.

  LGBT&vakbond0001.jpg

   Een fragment: "De meeste respondenten omschrijven hun relatie met de collega's als neutraal, dit geldt ook voor diegenen die hun seksuele geaardheid geuit hebben. Maar er blijven collega's die het niet kunnen laten om grappen te maken over hun seksualiteit en homoseksualiteit die niet altijd in goede aarde vallen: "Deze grappen verwijzen zeer vaak naar een veronderstelde ‘hyper-seksualiteit’ van homoseksuelen. Zij leggen eveneens soms een verband tussen bepaalde ziektes (seksueel overdraagbare besmettingen, hiv/aids) en homoseksualiteit." 

  GASBOETES = SYMPTOOMBESTRIJDING 

  GAS boetes546369_3.jpgGaat de LHBT-beweging mee in de tendens naar méér repressie? Zijn we voor de bouw van meer scholen of van meer gevangenissen? In het artikel Seksuele migratie ga ik verder in op homofobie in de stad. Naar aanleiding van het homofobe geweld in de steden en het debat over seksuele agressie tegen vrouwen kwamen politici met een versterking van de arm der wet: de omstreden gasboetes, lokdames en andere termen die misschien wel kans maken om het woord van het jaar te worden maar die eigenlijk vooral symptomen bestrijden. Boetes opleggen aan jonge kerels die niet eens geld hebben voor een tramabonnement? De kans om werk te vinden is veel kleiner als je Mohammed heet. De maatschappij waarin hij leeft wordt door hem als onrechtvaardig ervaren. Hij zal niet stoppen met verbaal of fysiek geweld te plegen tegen vrouwen en homo's omdat de maatschappij dat afkeurt. Hij staat zelf heel kritisch tegenover die maatschappij omdat ze hem geen toekomstperpectief biedt. Zolang de sociaal-economische voedingsbodem voor baldadig gedrag en criminaliteit bestaat zal hij zich keren tegen mensen die in zijn ogen lager op de maatschappelijke ladder staan dan hijzelf. Repressie kan die realiteit misschien tijdelijk camoufleren, nooit uitwissen. 

  Lees hier mijn jaaroverzicht van 2011