• Ontslag homofobe aartsbisschop in Kameroen

  Simon-Victor Tonyé Bakot_0001.jpgVandaag heeft Mgr Simon-Victor Tonyé Bakot , de aartbisschop van Kameroen, ontslag genomen.  Dat zei Alice Nkom, mensenrechtenactiviste en advocate in Kameroen deze morgen op de persconferentie van de World Outgames in Antwerpen.

  Volgens haar is dit het rechtstreeks gevolg van de uitspraak van paus Franciscus dat holebi’s niet veroordeeld of gemarginaliseerd mogen worden. "Dit geeft nieuwe hoop aan de holebi's en transgenders in Kameroen" verklaarde ze. "Zij weten dat ze niet alleen staan, dat ik hier ben en dat jullie hier zijn voor hen."

  afrika, katholiekBakot was volgens Alice Nkom de belangrijkste gangmaker voor de homo- en transfobe campagnes in haar land.  Zo omschreef hij homoseksualiteit als  "beschamend, een respectloze kritiek op God die heeft gekozen om man en vrouw te creëren."  In december 2005 noemde hij homoseksualiteit een misdaad tegen de familie en het huwelijk.  Daarop publiceerden enkele Kameroenese kranten artikels over een 'homoseksuele maffia'  samen met een lijst van een aantal prominenten, waaronder ministers als 'bewijs' voor die bewering.

  Onlangs werd Eric Lembembe, LHBT-activist in Kameroen, het slachtoffer van homofoob geweld en verloor daarbij het leven.

  Alice Nkom zal morgen de mensenrechtenconferentie openen.

  Bronnen: Alice Nkom, Camer.be, Ilga

  Meer foto's van de persconferentie op de facebookpagina van Karina Brys.

 • Eric Lembembe: activist en martelaar

  afrikaHet verminkte lichaam van Eric Lembembe Ohena werd op 15 juli 2013 gevonden in zijn kamer in de wijk Tongolo de Yaoundé, door vrienden en collega's die ongerust waren geworden nadat ze gedurende twee dagen niets meer van hem hadden gehoord. 

  Eric was laatste gezien op 12 juli  's  avonds in het gezelschap van drie personen. Politie en brandweer dienden de deur van zijn kamer te forceren om zijn stoffelijke resten naar het lijkenhuis van het Algemeen Ziekenhuis van Yaounde te brengen. Getuigen spreken van een gebroken nek en gebroken ledematen en brandwonden op gezicht, handen en voeten, aangebracht met een strijkijzer.

  afrikaEric was een van de belangrijkste activisten voor holebi- en trangenderrechten in Kameroen.  In samenwerking met ondermeer de Kameroenese LHBT-organisatie ADEFHO werkte hij aan een rapport ('Guilty by Association') over de schending van de rechten van holebi's en transgenders door de toepassing van artikel 347uit het Kameroense strafwetboek dat seksuele relaties tussen personen van hetzelfde geslacht strafbaar stelt. Het rapport bevat talrijke gevallen waarin die wetgeving duidelijk werd misbruikt voor afrekeningen tussen burgers. Tientallen Kameroenezen zitten in de gevangenis enkel omdat ze ervan verdacht worden homoseksueel te zijn.

  afrika

  Jongeren mishandeld in Rusland

  We kijken er intussen niet meer van op. Afrika is een continent waar de holebi- en transgenderbeweging haar martelaren telt. De voorbije dagen kwam er ook slecht nieuws uit Rusland. Sedert Poetin daar de 'propaganda' voor homoseksualiteit heeft verboden duiken er videos op waar je het mishandelen van homojongeren kan zien. Ze zijn bewust gemaakt en verspreid door homofobe, vaak extreem-rechtse bendes.  De toestand is zo ernstig dat Rusland aan het Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft moeten beloven dat de anti-homowet geen gevolgen zal hebben voor de atleten op de winterspelen in Sotsji in 2014. Nochtans voorziet de wet naast hoge boetes ook de mogelijkheid om buitenlanders tot 14 dagen vast te houden als ze communiceren over LHBT-onderwerpen.

  afrika

  Racisme en homofobie

  De homo- en transfobie gaat blijkbaar samen met een groeiend racistisch klimaat. In de VS werd Trayvon Martin, een zwarte jongen, vermoord door een dolgedraaide racist. "Vergeet de mythe dat in Amerika de rassentegenstellingen voorbij zijn." schreef Knack. De Italiaanse minister van Integratie Cecile Kyenge werd tijdens een speech met bananen bekogeld en eerder had een senator van de extreem-rechtse partij Lega Nord haar met een orang-oetan vergeleken.  Net zoals het racisme zal de haat tegen holebi's en transgenders nog lang voortwoekeren en opflakkeringen kennen. De economische crisis kan dit momenteel enkel in de hand werken: gefrustreerde mensen reageren zich gemakkelijk af op minderheden.

  Bestrijd homo's, niet de armoede

  Ook in Afrika zien we dat fenomeen: een straatarme bevolking krijgt door religieuze leiders holebi's en transgenders als zondebokken aangereikt. Daarmee proberen ze de corrupte politici uit de wind te zetten.  Daar groeit gelukkig ook het verzet tegen homo- en transfobie. Een eerste generatie progressieve mensen en LHBT-activisten binden de strijd aan met hun homofobe regeringen.  Daarbij worden ze ook kritisch tegenover politici uit het Noorden die hun strijd tegen discriminatie vaak proberen te misbruiken om hun eigen agenda door te voeren.

  afrika

  Blijkbaar kunnen sommigen het niet laten om de 'beschaving', of wat zij daaronder verstaan, aan anderen op te dringen. De strijd tegen homo- en transfobie wordt op die manier een deel van een strategie om economische en politieke belangen in Afrika veilig te stellen. Vergeten we niet dat het Westen vooral geïnteresseerd is in wat in Afrika in de grond zit, niet in de mensen die er leven.  Of zoals een Belgische vormingswerker na een project in Congo zei:  "Wat Congo nodig heeft, zijn fabrieken, werkplaatsen, landbouwmachines, wegen zodat ze hun maatschappij kunnen opbouwen. In de plaats mengt het Westen zich daar maar met een doel: trachten te profiteren van de rijkdommen van het land. " Onze bejubelde monarchie verzamelde haar  fortuin van naar schatting 309 miljoen euro grotendeels door het leegroven van Congo.

  Grondstoffen importeren, wetten exporteren?

  afrikaDe Nigeraanse activist Davis Mac-Iyalla (hij was in 2009 op bezoek in België) reageerde op de mededeling van de Britse premier David Cameron dat hij het homohuwelijk wil 'exporteren' naar de rest van de wereld. Davis schreef op facebook: "Er was geen homofobie in Nigeria voor de komst van de westerse missionarissen en hun koloniale meesters. Gisteren zei de Britse premier David Cameron dat hij het idee achter de openstellling van het huwelijk wilde exporteren." Davis heeft daar een ander idee over: "Als je het mij vraagt dan zeg ik dat het belangrijkste op dit moment is dat LHBT-rechten als mensenrechten worden gepromoot. Laten we de strijd aanbinden tegen de vervolgingen en de vrijheid van meningsuiting verdedigen. Het huwelijk is een goede zaak voor homoseksuelen maar wat we het meest nodig hebben in de ontwikkelingslanden is het uit de strafwet halen van homoseksualiteit en het afschaffen van sodomiewetten en wetten tegen het homohuwelijk. Ik ken geen enkele Nigeriaanse holebi of transgender die gevraagd heeft om te kunnen trouwen. Ik ken er duizenden die vervolgd werden omwille van hun seksuele oriëntatie. In sommige gevallen werden ze op een gewelddadige manier aangepakt door de politie of doodgeslagen. Verhalen die de krantenkoppen niet halen want niet alle Nigeriaanse homoseksuelen zijn internationale activisten. Wat LHBT-Afrikanen mij zeggen is dat ze beschermd willen worden door de wet. " Hij voegt er nog aan toe: "Niet elke homoseksuele Afrikaan wil als vluchteling in de Westerse wereld terechtkomen."

  afrikaWOGA: Respecteer de context

  De organisatoren van de mensenrechtenconferentie in het kader van de World Outgames wijzen op de noodzaak om geen modellen of oplossingen over te planten van het ene land naar het andere: "De Antwerpse conferentie is tot de conclusie gekomen dat  bij het organiseren van netwerken tussen LGBT organisaties over heel de wereld met het doel om gelijkheid te bevorderen het belangrijkste is dat men rekening houdt met de sociale en culturele verschillen die er bestaan. in het zogenaamde Noorden moeten we beseffen dat sommige van onze opvattingen niet geschikt zijn bij het succesvol bijstaan van anderen in het Zuiden of in het Oosten.  Landen in ontwikkeling hebben meer daden dan woorden nodig.  De betrokkenheid van invloedrijke personen (holebi's, transgenders of anderen) om druk uit te oefenen op poltici, organisaties, kerken en vakbonden  is een middel om meer of beter te doen. Daarbij moet men niet verzaken aan de universaliteit van de mensenrechten, maar begrijpen dat de moeilijkheden op de weg naar gelijkheid kunnen variëren van de ene context tot de andere en dat succesvolle acties in het ene land volstrekt ontoereikend kunnen zijn in een ander land."

  "Frankrijk is een bananenrepubliek"

  afrikaEen andere activiste die haar visie niet onder stoelen of banken steekt is Alice Nkom uit Kameroen. Als juriste neemt ze het op voor vervolgde holebi's en transgenders in haar land.  Dat levert haar niet enkel vrienden op. De vereniging van magistraten in Kameroen wou haar laten verwijderen van de balie omwille van haar engagement in het verdedigen van holebi's en transgenders. Ze ontvang regelmatig doodsbedreigingen via email en sms zonder de de politie daar enig onderzoek naar verricht.  Dat soort mensen vormen de drijvende kracht in de strijd voor LHBT-rechten in Afrika en hun werk dwingt respect af in de hele wereld.

  Alice (hier op de foto tijdens een manifestatie in Parijs voor de openstelling van het huwelijk) gaf  dit voorjaar aan de Europeanen die denken Afrika te moeten 'beschaven' een koekje van eigen deeg. Naar aanleiding van de strijd voor de openstelling van het huwelijk noemde ze Frankrijk een Bananenrepubliek:  "Frankrijk maakt zich niet enkel belachelijk door zich over te geven aan een walgelijk debat over het homohuwelijk, het land zet daarmee ook het werk van degenen die ijveren voor de legalisering van homoseksualiteit op de helling." zei ze in een videoboodschap: "Er is op dit ogenblik geen enkel verschil tussen Frankrijk dat van zijn voetstuk valt als kampioen van de mensenrechten en Kameroen." 

  Alice Nkom opent woensdag de mensenrechtenconferentie in het kader van de World Outgames te Antwerpen.

 • Martijn en Islamofobie

  nva,cavaria,moslim

  In dit artikel kan je lezen hoe in Zizo werd gereageerd op het 'neutraliteitsdebat'. Een debat dat concreet gaat over het al dan niet toelaten van hoofddoeken aan de loketten en in het Gemeenschapsonderwijs en uiterlijke kenmerken van holebi's en transgenders, zoals het intussen overbekende regenboog-T-shirt.

  nva,cavaria,moslimNVA-gemeenteraadslid Martijn Van Esbroeck mocht in Zizo het standpunt van  zijn partij toelichten. Op de vraag wat hij vindt van de resolutie van Bert Anciaux over de strijd tegen islamofobie antwoord hij: "Ik sta daar niet achter. Hoe definieer je islamofobie? Wat wil je bereiken met zo'n resolutie? Er is vrijheid van meningsuiting. Als een moslim zich aangevallen voelt door bepaalde uitspraken, dan mag hij zich ook verdedigen. We leven in een open samenleving. Laat mensen hun meningen uiten. Dan kom je er ook achter dat mensen soms gewoon hun angsten willen ventileren."

  Islamofobie in 8 puntjes

  nva,cavaria,moslimIslamofobie is strikt genomen geen racisme maar beide fenomenen kan  je niet los van elkaar zien. In de resolutie, ingediend door Bert Anciaux (SP.A) Fauzaya Talhaoui (SP.A)  Ahmed Laaquej (PS) Freya Piryns (Groen) Richard Miller (MR)  en Zakia Khattabi (Ecolo) worden 8 kenmerken van islamofobie opgesomd:

  1. de islam als een monolithisch, gesloten blok, statisch en niet in staat tot aanpassing aan nieuwe situaties;
  2. de islam als afgescheiden en « anders », zonder gemeenschappelijke en gedeelde doelen en waarden met andere culturen, als een overtuiging die niet wordt beïnvloed door andere culturen en zonder effecten op andere culturen;
  3. de islam als inferieur aan het Westen en een aantal waarden die hieraan worden gekoppeld, kortom als barbaars, irrationeel, primitief en seksistisch;
  4. de islam als gewelddadig, bedreigend, steun verlenend aan terrorisme, actief en combattief betrokken in een "botsing der beschavingen";
  5. de islam als een politieke ideologie, gebruikt voor politiek en militair gewin en erop uit een islamhegemonie te vestigen;
  6. het radicaal afwijzen van kritiek vanwege de islam op het Westen;
  7. vijandigheid jegens de islam, als argument om discriminatie en maatschappelijke uitsluiting van moslims goed te praten;
  8. het aanvaarden van een duidelijke vijandigheid jegens moslims als een natuurlijk en gewoon verschijnsel.

  Je hoeft de 8 puntjes maar te lezen en je kan bij elk ervan wel voorbeelden verzinnen uit de recente actualiteit waarin ze met de voeten worden getreden. Ze zijn ook stuk voor stuk stof tot nadenken. Als je er wat dieper op in gaat  kan je zelfs verbanden leggen met homo- en transfobie. Neem punt 5: "de islam als een politieke ideologie, gebruikt voor politiek en militair gewin en erop uit een islamhegemonie te vestigen." In de VS gebruikt extreem-rechts gelijkaardige 'argumenten' om holebi- en transgenderrechten tegen te houden.nva,cavaria,moslim We zouden er volgens hen op uit zijn de maatschappij over te nemen. Onlangs kregen de LHBT-beweging ook het etiket van 'politieke ideologie' door dominicaan en pauselijke huistheoloog Wojciech Giertych"Homoseksualiteit is een ideologie geworden die de menselijke natuur wil veranderen, en die door de machtigen van de wereld in veel landen wordt ondersteund. De rooms-katholieke kerk is het enige instituut ter wereld met de moed om tegen die ideologie in te gaan."

  Vertrouwen

  In de toelichting bij de resolutie schrijft Bert Anciaux: "De indieners van deze resolutie gaan er vanuit dat de overgrote meerderheid van de moslims in België kiest voor een leven in een democratische rechtsstaat, met een scheiding van kerk en staat én met overtuigd respect voor alle rechten die wij daarbij verwierven en plichten die wij op ons namen de voorbije decennia en eeuwen. Deze resolutie steunt op het vertrouwen dat een gelukkige, sterke samenleving op een actief pluralistische wijze omgaat met diversiteit en daarin een bron van kracht en vernieuwing vindt, zonder dat daardoor de wezenlijke eigenschappen (democratie, openheid, solidariteit, gemeenschapszin) ervan worden bedreigd. " Eigenlijk zegt de resolutie: behandel moslims als gelijken, niet als bedreiging.
  nva,cavaria,moslim
  Het is duidelijk dat een verbod op het dragen van een hoofddoek aan een loket of in een school indruist tegen dit principe.  Zoals Zizo-hoofdredacteur Dennis De Roover stelt kunnen dergelijke maatregelen uitdeinen naar andere minderheden. Holebi's en transgenders leven niet in een vacuüm. Uitingen van discriminatie kunnen verschillen naargelang de getroffen groep maar hebben ook parallellen en beïnvloeden elkaar.  Een homofoob kan zich baseren op het hoofddoekenverbod om te eisen dat ook homo's aan bepaalde uiterlijke kenmerken dienen te voldoen omdat hij nu eenmaal zenuwachtig wordt van vrouwelijke trekjes bij mannen. Als je het ene verbiedt kan je het andere moeilijk toelaten.

  Weg met het racisme, leve de islamofobie

  nva,cavaria,moslimRacisme blijft niet meer beperkt tot discriminatie omwille van ras of huidskleur.  Dat zeggen zowel het Vlaams Belang (de belangrijkste producenten van racisme in dit land) als de tegenstanders van deze partij.

  Op de website van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) wordt racisme als volgt gedefinieerd "Waar men vroeger vooral trachtte om een verschil in behandeling en gedrag ten aanzien van een andere groep te rechtvaardigen op grond van biologische verschillen, is men vanaf de jaren zeventig - aanvankelijk vanuit extreemrechtse hoek - de superioriteit van de ‘eigen’ cultuur gaan benadrukken. Culturen kunnen dan best niet met elkaar worden gemengd en de eigen cultuur moet op absolute wijze worden beschermd of opgelegd aan iedereen die op ons grondgebied verblijft. " Let vooral op de tussenzin 'aanvankelijk vanuit extreemrechtse hoek'. Men stelt vast dat het Vlaams Belang niet meer alleen staat in dit discours. Politici van andere partijen nemen er stukken van over. Het hoofddoekenverbod, ingevoerd onder het mom van neutraliteit, past de opvatting toe in de praktijk.  Martijn van Esbroeck noemt in Zizo de huidige reglementering, die het hoofddoekenverbod oplegt,  'een goed reglement.'

  nva,cavaria,moslimWat zegt het Vlaams Belang?

  Wie in dit land racisme zegt, zegt Vlaams Belang. De partij mag dan achteruit gaan, je kan in de teksten die ze produceert nog altijd goed aflezen hoe het racisme nu en dan 'vervelt' zoals een slang.   Uit een artikel op de VB-website naar aanleiding van de film 'Femme de la Rue' van Sofie Peeters: "De onvermijdelijke Hilde Sabbe is in hetzelfde politiek correcte bedje ziek: 'Seksisme heeft geen kleur', schreeuwt ze in Het Laatste Nieuws. Alsof wij zouden beweren dat het iets met ‘kleur’ te maken heeft. Wat een geniepige verdraaiing en vervuiling van het debat. Cultuur en religie, daar gaat het om."  Het VB heeft huidskleur afgeschreven als voorwerp van racisme en vervangen door cultuur en religie.  Je hoeft de website of de krantjes van het VB slechts vluchtig te lezen om te weten dat ze daar nog steeds volop op inzetten. Een sterk staaltje daarvan is nog steeds het interview met Wim Van Rooy op hun website: “Islam is fascisme” zegt Van Rooy. Lees het interview en je zult er de 8 puntjes van de resolutie tegen islamofobie in terugvinden. In omgekeerde zin uiteraard.

  Kiezen is verliezen?

  "Natuurlijk kan iemand met een andere huidskleur, of iemand die verwijfd of transgender is. Dat is geen statement. Die persoon is gewoon zo. Je kunt niet anders zijn dan je bent. Je religieuze overtuiging kies je. Je seksuele geaardheid niet." zegt Martijn Van Esbroeck in Zizo. Men is bij de NVA duidelijk geschrokken van de hevige verontwaardiging over de T-shirt-uitspraak van BDW.  Martijn probeert te zalven: holebi's en transgenders worden niet geviseerd, zij kunnen er immers 'niets aan doen' dat ze zo zijn. Het is een slimme zet, die inspeelt op de latente islamofobie en holebi's en moslima's tegen elkaar opzet. Je moet maar niet zo dom of koppig ('achterlijk' zegt Etienne Vermeersch) zijn om te 'kiezen' voor de islam.  Als je daarvoor kiest, dan mogen wij jou discrimineren. Alsof gediscrimineerd worden omwille van iets waar je voor kiest minder pijnlijk zou zijn als gediscrimineerd worden omdat je 'niet anders kunt  zijn dan je bent' .

  nva,cavaria,moslimEigenlijk is dit het oude adagium van het Vlaams Belang dat terugkomt: 'Aanpassen of opkrassen'. Te beginnen aan het loket. De NVA stelt moslima's voor de keuze: je geloof verloochenen, of geen werk aan het loket want je kunt niet neutraal zijn.  Wat staat er ook alweer in punt 3 van de resolutie: "de islam als inferieur aan het Westen en een aantal waarden die hieraan worden gekoppeld, kortom als barbaars, irrationeel, primitief en seksistisch."

  Naargelang het uur van de dag?

  Hoe trekt Martijn de grens? Dat blijkt niet zo simpel: "Wil je je seksuele geaardheid in de verf zetten, dan is dat je volste recht. Maar doe dat dan om vijf uur als je naar huis gaat en niet aan het loket," zegt hij in Zizo.  Wat is het verschil tussen je seksuele geaardheid in de verf zetten en wat hij voordien zei: "Je kunt niet anders zijn dan je bent"? Ik ken een hoop mensen die echt niet bereid zijn om dat onderscheid te maken naargelang het uur van de dag. Voor vele holebi's en transgenders bestaat dat onderscheid gewoon niet.  Kortom: wie misbruik wil maken van dit reglement om mensen te weren of te ontslaan kan dat. En kom me niet vertellen dat er in Antwerpen op dit moment zo geen mensen rondlopen.

  Zizo en de neutraliteit_0001.jpg

 • Zizo en de neutraliteit

  Ik ben van gedacht veranderd. Eerst vond ik dat de uitspraak van Bart De Wever over de regenboog-T-shirts een slechte zaak was. Maar intussen ben ik hem dankbaar. Holebi's en transgenders kunnen het debat over neutraliteit immers niet meer voor zich uitschuiven. Ze zijn er door BDW ingesleurd.  Ik las het nieuwe nummer van Zizo (nr. 123) met meer interesse dan normaal. Een bloemlezing.

  Dennis De Roover_116.jpgHoofdredacteur Dennis De Roover bijt op bladzijde 7 de spits af in zijn edtio: "En wat me mateloos stoort aan het debat is dat de 'neutraliteitsargumentering' stilaan wordt doorgetrokken naar andere maatschappelijke domeinen. Bovendien houdt het neutraliteitsdebat ook risico's in voor holebi's en transgenders: opeens werd er niet alleen gesproken over neutraal gedrag, maar ook over het beperken van 'expressie'. En wat maakt holebi's en transgenders weerbaar? Wat is essentieel voor hun welzijn? Dat ze zichtbaar zijn, net doordat ze zich vrij kunnen uitdrukken! Het akelige gevoel bekruipt me dat 'neutraliteit' aan het uitgroeien is tot een excuus om seksuele minderheden minder zichtbaar te maken. Misschien is mijn persoonlijke vrees terecht, misschien onterecht. Ik ben er zelf nog niet uit."

  Martijn Van Esbroeck_regenboogpin_02.jpg"Een goed reglement"

  Op bladzijde 22 mag Martijn Van Esbroeck het komen uitleggen. Hij werd tot Antwerps gemeenteraadslid verkozen op de lijst van de NVA en is homo. De uitspraak van BDW was maar om te lachen, probeert hij ons te sussen: "Uiteraard heeft Bart De Wever niet willen zeggen dat homoseksualiteit een keuze is. Zijn taalgebruik was ironiserend, wat zijn handelsmerk is. Hij wou enkel aantonen dat het reglement van de Stad Antwerpen niet over hoofddoeken gaat, maar veel breder is. Het is een reglement over neutraliteit en een goed reglement. Extreemlinks en extreemrechts maken daar een hoofddoekenverbond van in functie van wat hen het beste uitkomt." Dat extreem-rechts (het Vlaams Belang) pal achter het hoofddoekenverbod staat horen we hem niet met zoveel woorden zeggen... "Een vrouw die een hoofddoek draagt, tekent meteen haar terugkeercontract" verklaarde Filip Dewinter in 2005. Die arme Martijn weet nog niet eens wat islamofobie is: "Hoe definieer je islamofobie?" vraagt hij zich af. Geen nood, Ik leg he hier uit.

  Zijn de flikken en de brandweer neutraal?

  Tom Van Den Borne_0002.jpgEen van die 'extreemlinksen' (hij zal het graag horen) is Tom Van Den Borne, districtsschepen voor Groen in het district Antwerpen. Een district dat geleid wordt door NVA-politica Zuhal Demir en waar ook de VLD deel van uitmaakt. Hij bekijkt het zeer praktisch: "Wat hebben al die kledingvoorschriften tot nu toe opgeleverd? Een betere dienstverlening? Een betere integratie? Neen! Enkel een debat waarbij mensen steeds weer opnieuw in vakjes werden geduwd."  Op de vraag van Zizo of een een rechter of politieagent met een tulband of hoofddoek in België kan antwoordt hij: "Het gaat er mij om dat die rechter of politieagent zijn taak op een correcte manier invult. Kijk naar de brandweer en in mindere mate naar de politie. Wat is daar nu de norm? Die diensten stralen heel wat machismo uit. Is dat de neutraliteit die we zoeken? Hoe comfortabel moet ik mij daarbij voelen? En die diensten dragen nota bene een uniform."

  Yasmine Kherbache_Patrick Janssens_0001.jpg

  Het belang van kledij

  Yasmine Kherbache, gemeenteraadslid voor de SP.A in Antwerpen, wil niet geweten hebben dat haar partij van gedacht veranderd is onder druk van de PVDA en Groen. Toch was het burgemeester Patrick Janssens (SP.A) die het hoofddoekenverbod heeft ingevoerd.  Nu de SP.A in de oppositie zit zijn ze helemaal mee: "Een T-shirt met de slogan 'Alle homo's zijn minderwaardig' is discriminerend. Een regenboog-T-shirt is dat niet. Tonen wie je bent of waarin je gelooft is nog wat anders dan iemand discrimineren met een slogan op je T-shirt," zegt Kherbache op blz. 26. We horen het graag.No Homo_537778_1.jpg

  In een ander artikel wordt er op gewezen dat kledij nu eenmaal belangrijk is. Op bladzijde 38 schrijft Zizo-medewerkster  Annelies Leysen: "Binnen de holebi- en transgendergemeenschap is kledij niet alleen ontzettend belangrijk omdat we er een bepaalde uiting mee aan onze identiteit kunnen geven. Er is zelfs een zekere mode- en codetaal gegroeid binnen diverse subgroepen. Vaak wordt kledij gebruikt om te kunnen ontcijferen of die jongen waar je wel een 'vibe' bij voelt ook wel eens homo zou kunnen zijn."

  Wederzijds wantrouwen vergroten?

  nva,cavaria,vlaams belangYasmine Kherbache geeft ook de 'vrijzinnigen' lik op stuk die zich in het neutraliteitsdebat eerder aansluiten bij de NVA en het Vlaams Belang dan bij de linkse partijen: "Een vrijzinnige die er moeite mee heeft dat we diversiteit tonen, heeft problemen met diversiteit. Terwijl dat wel een realiteit is. Kies je ervoor om mensen tegen elkaar op te zetten? Of om samen te leven en het wederzijdse vertrouwen te vergroten? Dat is de kernvraag. Ik wil de vrijzinnigen ervan overtuigen dat hun eigenheid niet wordt aangetast door het erkennen van de eigenheid van iemand anders."

  Geen dominant geloof meer

  We leven niet meer in vorige eeuw, toen de katholieke kerk heer en meester was in België," weet Kerbache: "Vroeger had je het gezag van de kerk en de sociale druk van het katholicisme als dominant geloof. Wie niet geloofde, behoorde tot een minderheid en voelde zich door de christelijke gemeenschap, die  toen dominant was, niet gerespecteerd. Daardoor had je geen vrijheid in de samenleving. Momenteel zijn er heel wat minderheden met verschillende identiteiten en religies. Het gaat niet meer op om te zeggen dat religie an sich fout is. In essentie gaat het diversiteitsdebat over zelfbeschikkingsrecht. Moslima's moeten in alle vrijheid kunnen beslissen hoe ze hun geloof beleven. Een top down verbod is bevoogdend. Het is bedoeld om vrouwen te bevrijden, maar in feite duw je ze in een hoekje. Je legt immers je eigen visie en je eigen geloofsbeleving op."Etienne Vermeersch_121313223.jpg

  Opkomen voor gedeelde waarden

  Ze zet Etienne Vermeersch op zijn plaats die beweerde: "Als je homo bent en je wordt bediend door iemand met een hoofddoek, dan weet je dat die persoon jou afschuwelijk vindt". Ze antwoordt daarop:  "Hij wekt de indruk dat iemand die moslim is, of die holebi is, per definitie moeite heeft met een neutrale behandeling. Op die manier institutionaliseer je het wantrouwen en het vooroordeel. Je zou er veeleer naar moeten streven dat een moslima met een hoofddoek het opneemt voor holebi's en transgenders. Dat is veel sterker. We moeten focussen op het opkomen voor gedeelde waarden, zoals de gelijkheid van man en vrouw en het niet-discrimineren op basis van seksuele geaardheid."

  Neutrale Huidskleur_1011803_1.jpg"Onderschat de ambtenaren niet"

  Ook Tom Van Den Borne pikt daarop in: "Het probleem is hier dat men automatisch uitgaat van het wantrouwen. Je weet toch niet hoe gelovig die persoon is? Je hebt bij gelovigen een heel gamma aan opvattingen en je mag er niet meteen vanuit gaan dat iemand met een religieus symbool tot de meest extreme strekking behoort. Mensen worden snel in vakjes gestopt, maar de realiteit is veel genuanceerder. De katholieke kerk is tegen het homohuwelijk. Als ik een ambtenaar voor mij heb die overduidelijk katholiek is, dan kan - en wil - ik niet inschatten hoe gelovig die is. En wie weet, misschien komt die ambtenaar wel uit een heel gelovig milieu, maar heeft hij geen enkel probleem met het homohuwelijk. Heel wat mensen zijn vertrouwd met de traditie van het christendom en met het gamma aan opvattingen dat daar leeft. Maar heel wat mensen vinden blijkbaar ook dat iemand met een keppeltje of een hoofddoek diezelfde genuanceerdheid niet kan hebben. Dat is heel bizar. Het simplificeren wordt ons voortdurend ingelepeld. En we willen dat ook nog eens toepassen op alle ambtenaren die nota bene werken binnen het waardenkader van de stad. Mensen die binnen dat waardenkader werken, hebben een veel genuanceerder mensbeeld dan je op het eerste zicht zou denken."

  NVA speelt in op angst

  Saskia De Coster_0001.jpgSchrijfster Saskia De Coster zegt dan weer op bladzijde 78: "Als je naar de ontwikkelingen kijkt in Vlaanderen, of in heel dit continent, zie je dat er een soort van angstpsychose ontstaat. Die evolutie wordt steeds duidelijker, en dat gevoel steeds sterker. En dan zijn er mensen, enkele boegbeelden, die daarop inspelen. (...) Ik wil niet aan NVA-bashing gaan doen, dat gebeurt al genoeg. maar sommige politici spinnen ongegeneerd garen door in te spelen op angsten van mensen en die zelfs aan te wakkeren."

  nva,cavaria,vlaams belang

 • Een huis van solidariteit?

  Een huis_Gevel0001.jpg

  Vrijdag 28 juni was Het Roze Huis (RH)  uitgenodigd bij schepen van diversiteit en inburgering Liesbeth Homans op het schoon verdiep van het Antwerpse stadhuis.  Het is tien jaar geleden dat het huwelijk is opengesteld en dat mocht gevierd worden.  Ze kregen ook zakgeld mee naar huis.

  Er werd met servetten gezwaaid  op de tonen van Les Lacs du Connemara en Homans (foto Kurt Drossaert) sprak de feestvierders vriendelijk maar kordaat toe  Ze verklaarde dat ze drie prioritaire doelgroepen heeft: Holebi/transgenders, gepensioneerden en mensen met een beperking. We zijn dus één van de knuffelminderheden van de NVA geworden. Tot nu kreeg het RH  jaarlijks 50.000 euro werkingsmiddelen voor haar ‘actieprestaties’ in het kader Liesbeth Homans_Schoon Verdiep_28juni2013_0002.jpgvan de convenant met de stad. Die werkingsmiddelen worden verdubbeld tot 100.000 euro.

  World Outgames krijgen meer

  Eerder kregen de organisatoren van de Antwerp Pride al 15 000 euro.  De World Outgames (WOGA), die deze zomer in Antwerpen plaats vinden, ontvingen van de stad een bijdrage van 150.000 euro  ter betaling van een voorschot om de licentie aan GLISA (Gay and Lesbian International Sports Association de organisatie die 'eigenaar' is van de merknaam World Outgames) te kunnen betalen. De stad en de provincie stellen ook heel wat (sport)infrastructuur gratis ter beschikking.

  Dat is een zeer goede investering. "Montreal heeft aan de spelen een economische return van 73 miljoen overgehouden, dankzij tienduizend deelnemers en honderdduizenden bezoekers.” zegt Davy Brocatus van WOGA  in Gazet van Antwerpen.  In het bestuursakkoord van de Antwerpse coalitie staat niet zomaar dat men wil investeren in  'nichemarkten zoals jongeren-, rugzak- en holebitoerisme.'  Het moet opbrengen. Dus zijn de World Outgames voor het stadsbestuur véél interessanter dan het Roze Huis.

  Camera_210_3286622_tcm117-9365.jpgDiamonds are forever

  Als je bedenkt dat de stad Antwerpen 1,2 miljoen euro gaat investeren in camera’s in de diamantwijk dan krijg je al een beter idee van over 'hoeveel' geld het gaat. De toegekende bedragen zijn peanuts als je ze vergelijkt met wat voor de bescherming van de schitterende steentjes (en hun rijke eigenaars) wordt uitgetrokken. Diamonds are forever, zal Bart De Wever gedacht hebben. Zijn partijgenoot Jan Jambon is de zelfverklaarde voorzitter van De Diamantclub. De ondervoorzitters van De Diamantclub zijn CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten (CD&V) en Kamerlid Willem-Frederik Schiltz (Open VLD). Niet toevallig politici uit partijen die de huidige coalitie in Antwerpen overeind houden.

  Commercialisering...

  Joris Luyckx schetst 'onze nieuwe rol' in de maatschappij als volgt:"Met de liberalisering van holebiseksualiteit is er, zoals met elke onderdrukte bevolkingsgroep die in het vaarwater van de markten komt, commercialisering opgetreden. De waarachtige emancipatiestrijd is verstomd door holebi's te gebruiken als marketingproduct (steeds meer marketeers richten hun pijlen op de homomarkt), als doelgroep die geld opbrengt (homo's hebben blijkbaar meer geld uit te geven en hebben blijkbaar meer nood zich te profileren) en als trendpeilers en -setters ( wat eerst bij holebi's populair is, is dat nadien bij hetero's)."

  Daklozen_Brussel_5643756.jpg

  ... en verarming

  Deze medaille heeft ook een keerzijde. Holebi's en transgenders zijn in verhouding vaker ziek (minderhedenstress, zelfmoord) en dus ook vaker arm. Dat is iets wat de marketingjongens en - meisjes uiteraard niet interesseert.  In de VS heeft men daar cijfers over. Na het corrigeren van bepaalde kenmerken die armoede mee veroorzaken (zwart, latino of werkloos zijn, geen hogere opleiding genoten hebben, jonger dan 50 zijn of kinderen hebben) stelde men vast dat lesbische koppels aanzienlijk (en homokoppels iets minder aanzienlijk)  meer kans lopen om in de armoede te belanden. Uit een studie van het Human Services Agency blijkt dat 29 procent van de dakloze bevolking in San Francisco holebi en/of transgender is. Nochtans behoort slechts 15,4 procent van de totale bevolking tot die groep. Er werd voor het eerst naar de seksuele oriëntatie van de daklozen gevraagd. Bijna 3 op 10 daklozen in San Francisco zijn LGBT. In New Yorkis de situatie niet beter.

  Een huis_Antwerpen Sociaal_Groenplaats0001.jpg

  Naar de Groenplaats

  We kleuren Antwerpen sociaal, het Antwerpse platform van sociale middenveldorganisaties is bezorgd en voerde actie op de Groenplaats. Hun oproep: Bespaar niet op de ondersteuning van gezinnen in armoede.  In het platform zitten onder meer de vakbonden, de Free Clinic, Kras, Samenlevingsopbouw Antwerpen en het CAW.  650 sociale werkers, jeugdwerkers en sympathisanten stonden op woensdag 19 juni op de Groenplaats in Antwerpen. De stad wil 7 miljoen euro besparen bij een publiek dat het al niet breed heeft. In een open brief schrijft het middenveld:  "De mensen voor wie wij werken hebben al klappen gekregen door de financieel en economische crisis, en vaak al lang daarvoor. Als er nu bespaard wordt op hun sociale ondersteuning betalen zij twee keer de rekening die ze al niet konden betalen. De kloof in Antwerpen zal groeien, dat is voor niemand goed en voor velen een ramp.”

  Sinterklaas_Antwerpen_0001.jpgHomans dreigt

  Het Roze Huis had daar moeten zijn maar schitterde door zijn afwezigheid.  Als ik via Facebook daarover uitleg  vraag aan Marcia Poelman antwoordt ze droogjes: "Het is ons bij mijn weten niet gevraagd." Als ik haar confronteer met de kaalslag die Homans wil uitvoeren bij de organisaties waar het Roze Huis probeert mee te werken om de acceptatie van holebi- en transgenderseksualiteit schrijft ze:  "Indien besparingen ertoe zouden leiden dat ons thema binnen andere organisaties gemarginaliseerd wordt, dan betreur ik dat ten zeerste." Sorry Marcia, maar dat is niet de taal van een activiste, maar van een functionaris.  Of zou Marcia de woorden van Homans ter harte genomen hebben die ze in Gazet Van Antwerpen las:  "Deze actie is de beste manier om te solliciteren naar besparingen. Dit heeft op mij een zeer averechts effect."? Het was alvast een dreigement dat kon tellen.  Wat was er intussen besproken tussen Homans en het RH?  Het bestuur van het RH is - om het zacht uit te drukken - niet heel spraakzaam. Je moet al tot het kleine kringetje rond het bestuur behoren om te vernemen wat er allemaal met het stadsbestuur besproken wordt. Wat we zeker weten is dat iets meer dan een week na het protest op de Groenplaats (19 juni) het nieuws op 28 juni officieel werd bekend gemaakt dat het Roze  Huis als een van de weinigen méér geld krijgt van de stad. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe. Het is duidelijk dat hier een spelletje 'verdeel en heers' gespeeld is. Bart De Wever_regenboogtruitje.jpg

  Wiens brood men eet...

  Wie de beweging een beetje kent had de bui al zien hangen. Toen Bart De Wever de halve wereld tegen zich in het harnas joeg met zijn 'geen roze T-shirts aan mijn loket'  vond men bij het Roze Huis dat er geen vuiltje aan de lucht was.  Sven Pichal deed de rel af als 'een storm in een glas water.'  en  Leonie Nelissen wist: "Hij spreekt in deze kwestie als werkgever." Mensen ontslaan omdat ze op hun werk met hoofddoek of regenboogtruitje verschijnen was plots geen probleem voor Leonie en Sven. Het was duidelijk de bedoeling om de NVA vooral niet tegen de haren in te strijken.

  Homans plagieert De Winter

  De NVA heeft ook geen principes als het over het (niet) besteden van geld gaat.  De avond waarop de besparingsstorm door de gemeenteraad gejaagd werd  zei Groen-gemeenteraadslid Meyrem Almaci vanuit het Antwerpse stadhuis: Almaci_0001.jpg"De vorige gemeenteraad hebben wij hier in Antwerpen de World Outgames een toelage gegeven van 100.000 euro. Wij hebben dat met volle goesting gedaan. Burgemeester De Wever heeft toen Filip De Winter de mantel uitgeveegd omdat De Winter dat teveel gericht vond op één gemeenschap en 'te apart' en dus niet verantwoord. Dan heeft Bart De Wever zelf gezegd: 'Wij ondersteunen emancipatorische projecten.' Het is heel vreemd dat hij dit voor één deel van de diversiteit wel doet en voor anderen niet en dat men op dit moment hetzelfde argument als meneer De Winter gebruikt om bepaalde projecten die zich op één bevolkingsgroep richt geen geld meer te geven. Schepen Homans valt terug op dezelfde argumenten die De Winter had tegen de Outgames en die wij niet delen - als het over het geheel van het het sociaal middenveld gaat. Ik zeg ik dat de schepen zich vergist van gevecht. Ze zou beter het gevecht aangaan binnen haar college om meer middelen te krijgen voor het sociaal beleid gezien de gestegen armoedecijfers dan het gevecht aan te gaan met het middenveld en hen gewoon zonder boe of ba besparingen op te leggen."

  Homans commandeert

  Homans heeft vrijdag blijkbaar ook gezegd dat het Roze Huis meer geld krijgt maar dat ze daarmee 'de homofobie bij de allochtonen' moeten bestrijden. Alsof het over een soort lentepoets gaat.  Homofobie is geen kwestie van 'allochtonen' alleen. Bovendien hebben de organisaties die met deze groepen werken flink wat minder werkingsmiddelen.  "Heel het interculturele middenveld krijgt klappen”, zegt directeur David De Vaal. “Veel zelforganisaties en projecten die op diversiteit werken verliezen middelen, soms zelfs alles.”Het gaat hier over moslims, asielzoekers en andere groepen waar het Roze Huis zo graag mee werkt. Dat gaat echter niet zonder de organisaties die deze groepen helpen daarbij te betrekken. De vraag zij nog de middelen zullen hebben om om dat soort projecten uit te voeren. Of gaat het Roze Huis dat geld bijpassen? De opslag die het Roze Huis krijgt zou wel eens een vergiftigd geschenk kunnen zijn.

  İstanbul Gay Pride March 2013.jpg

  Het kan anders

  Nu ze de centen binnen hebben, kan het Roze Huis zich misschien eens bezinnen over welke houding ze in de toekomst zullen aannemen tegenover het stadsbestuur. Solidariteit met de rest van het middenveld zou een hele verfrissing zijn. Het Roze Huis mag geen zelfgenoegzaam eilandje worden waar men wèl verwacht dat andere minderheden in deze stad naar hen luisteren, maar die het zelf niet weet op te brengen om de sociale afbraakpolitiek die deze minderheden treft aan te klagen en solidair mee actie te voeren.  Het is nog niet te laat, maar het wordt wel tijd.

  Een studiereisje naar Istanboel?

  Een prachtig voorbeeld van hoe het wèl kan zagen we in Turkije. In het protest tegen president Erdogan. U kon op deze blog eerder  lezen dat de holebi's en transgenders die deelnamen aan het protest  een zeer speciale band hebben opgebouwd met andere groepen deelnemers zoals moslims en voetbalsupporters. Twee groepen waarover steevast geklaagd wordt dat het zo moeilijk is om hen te bereiken? Het samen strijden voor democratie en mensenrechten helpt om muren te slopen tussen mensen.  Daarbovenop kwam nog eens de belofte van de actievoerders om mee te doen aan de manifestaties van holebi's en transgenders.turksetranspride_0001.jpg 

  Taksim, Zegi, holebi's, transgenders...

  En ze hielden woord. De Transgender Pride (de transgenders komen daar al apart op straat)  van zondag 23 juni passeerde ook aan het beroemde Gezi park en werd daar toegejuicht: 'Overal is Taksim, overal is verzet', en het klassieke  'Dit is nog maar het begin, de strijd gaat voort,' vele anderen riepen ook 'Stop transfobie en holebi's bestaan ook in Turkije'.  Een week later zag je gelijkaardige taferelen op de LGBT-pride. KAOS GL,  Turkijes belangrijkste LHBT-organisatie maakte melding van tienduizenden activisten die eerder actie hadden gevoerd rond Taksim. Dat dit een geweldige boost gaf aan de pride is duidelijk.  De organisatoren verklaarden: "In een maatschappij waar we geacht worden ziek, afwijkend en immoreel te zijn en door de autoriteiten als zondebok behandeld worden, hebben we heel duidelijk gemaakt dat we een stem van het verzet vormen." Het samensmelten van mensen in verzet is een van de mooiste dingen die er bestaat. Het is een feest van zelfrespect en wederzijds respect.

  Ik beëindigde mijn artikel over Zegi met de bedenking dat dit soort solidariteit helaas nog niet mogelijk is in een stad als Caïro waar de opstandigheid van het volk nog niet gedeeld wordt door de beweging van  holebi's en transgenders. De omstandigheden laten het allicht niet toe. In België kan het wel. We hebben hier een uitgebouwde LHBT-beweging die sterk genoeg is om haar partners te kiezen. Maar je moet natuurlijk meer doen dan wachten tot je 'gevraagd wordt'.  Een steviger ruggegraat en een open geest doen wonderen als men nog eens gaat proberen politieke spelletjes te spelen en het Roze Huis tegen de rest van het middenveld op te zetten.

  Solidariteit_842621_S.jpgHet zal er niet beter op worden

  De Antwerpse koepelorganisatie heeft in Antwerpen een kans gemist maar er komen (helaas?) nog meer momenten waarop dit kan en moet. Na 2014 wordt 95% van de huidige middelen voor het middenveld overgeheveld van de Vlaamse naar de stedelijke overheid. Als de huidige beslissingen een voorafspiegeling zijn van de toekomst, dan is het interculturele Antwerpen en het samenleven van de meer dan 170 verschillende origines in gevaar.  Dat gaat dus over het publiek dat het RH wil bereiken.   Het is aan de holebi- en transgenderbeweging om haar positie fijn te stellen.  Gaan we braafjes blijven in de ijdele hoop zo weinig mogelijk klappen te krijgen, of gaan we mee in het verzet? Een huis kan niet op straat komen om actie te voeren. De bewoners van een huis wel.