• Rusland heeft een Stonewall nodig

  Stonewall_hands_cover.jpgThis article in English

  Moeten we de Olympische Winterspelen in Sochi  boycotten omwille van de Russische antihomowetten? De linkse LHBT-activist Igor Yasin (foto)  vindt van niet en pleit ervoor dat de Russische holebi's en transgenders in de eerste plaats zelf terugvechten, niet rekenen op druk van Westerse regeringen maar wel kunnen genieten van de solidariteit van de beweging uit de hele wereld. Voor wie niet weet wat Stonewall was: klik eerst even hier.

  rusland, vsNog niet zo lang geleden werd in Moskou een film vertoond over de Stonewallrellen, met een discussie achteraf.  De Stonewallrellen waren een reeks van acties georganiseerd door de LHBT-gemeenschap in het New York van 1969. Aanleiding waren de politiebrutaliteiten tegen het café Stonewall Inn in Greenwich Village.rusland,vs Het was het startschot voor de beweging voor LHBT-rechten in de VS. Nu is het vertonen van zo'n film in Moskou al risicovol, maar wat sommige mensen die achteraf aan de discussie deelnamen vooral choqueerde was het levendige en gruwelijke beeld dat de film ophangt van de situatie in de VS in die tijd, niet vergelijkbaar met hoe wij tegenwoordig aankijken tegen LHBT-rechten. De toestand voor Stonewall was verschrikkelijk voor homo's en lesbiennes, slechter dan in het Rusland van vandaag. De omstandigheden waren natuurlijk volledig verschillend  maar het zogenaamde vooruitstrevende Amerikaanse rechtssysteem, met zijn grondwet, mensenrechten en democratische tradities garandeerde toen geen enkele rechtszekerheid voor de onderdrukte LHBT-bevolking, wiens bestaan gestuurd werd door vooroordelen. New York was het Moskou van toen...

  Vele holebi's en lesbiennes in het Rusland van vandaag geloven er niet in dat er toekomst zit in het bestrijden van homofobie. Ze worden behoorlijk depressief door de situatie in Rusland en denken dat ze er ofwel aan zullen moeten wennen ofwel emigreren. Maar in de jaren '60 konden Amerikaanse homo's en lesbiennes nergens naartoe. Ze moesten wel terugvechten. En dat is wat we vandaag ook in Rusland nodig hebben. Het is nu onze beurt: het front tegen de vooroordelen ligt nu in onze straten, of we dat leuk vinden of niet.

  rusland,vs

  Braaf zwart schaap

  Wij hebben niet om die strijd gevraagd. Sommige holebi's en transgenders worden zelfs nostalgisch als ze aan de 'goeie ouwe tijd' terugdenken, "voor al jullie optochten in de straten", toen politici zich niet bemoeiden met holebi's en transgenders waarvan velen vrolijk in de kast bleven zitten. Maar toen begonnen de politici - eerst lokaal, daarna op nationaal niveau - wetten te maken tegen 'homoproganda'. Ze hadden een braaf zwart schaap nodig in hun verkiezingscampagne en besloten dat wij aan dat profiel beantwoorden. Na de verkiezingen kwamen we nog steeds goed van pas: vooroordelen uitspelen is een goedkope en gemakkelijke manier om de publieke opinie te verdelen en af  te leiden van de echte sociale en politieke problemen.  Het Kremlin gebruikte die vooroordelen om protest tegen haar beleid te breken.

  rusland,vsActivisten van 'Creative Youth' voeren actie in Rusland met de slogan "Als je zoon homo zou zijn, zou je hem dan ook doden?

  Geen carnaval, maar acties voor gelijke rechten

  Het is onwaarschijnlijk dat veel mensen vandaag begrijpen of het zich herinneren wat een Gay Pride precies inhoudt - waarop holebi's en transgenders precies trots horen te zijn en waarom ze dat moeten tot uiting brengen.  Voor de meeste mensen is de Pride niet meer dan een optocht, een carnavalsstoet. Maar de eerste Gay Prides waren protestmanifestaties, waar  Stonewall in de VS dus het startschot van was.  Rusland is vandaag niet de plek om carnavalsoptochten te organiseren en dat is precies waarom we ons goed dienen te herinneren hoe die strijd voor gelijke rechten is begonnen. En dat waren geen carnavalsoptochten. Maar het is dank zij die beweging voor gelijke rechten dat ons leven hier in Rusland tegelijk eenvoudiger én ingewikkelder is.

  rusland,vsIngewikkelder

  Ingewikkelder omdat we theoretisch gesproken de strijd kunnen staken en gewoon verhuizen naar een plek waar anderen die strijd voor ons gewonnen hebben. Maar de meeste mensen kunnen gewoon niet zo maar emigreren, of willen dat niet. En zelfs als we allemaal zouden vertrekken komt er een nieuwe generatie holebi's en transgenders aan. We kunnen dus niet zo maar de strijd opgeven.  Onze tijd is aangebroken en we hoeven van niemand te verwachten dat ze het in onze plaats gaan doen. De zaken gaan niet veranderen tenzij we in actie schieten.

  Foto: actie aan de New York Metropolitan.

  Andere tijden, andere tactieken

  Het zal geen tweede Stonewall zijn, het zal onze eigen revolte zijn. Het is vandaag moeilijk te geloven maar gedurende een korte periode na de revolutie van 1917 werd de Sovjet-Unie beschouwd als een progressief land in haar houding tegenover seksualiteit en seksuele minderheden. Er was geen anti-homowetgeving en dus ook geen beweging voor LHBT-rechten. De sociale revolutie, de strijd tegen de clerus en het promoten van vrouwenrechten stonden bovenaan de agenda. In die korte periode was seksualiteit geen staatszaak tot Stalin aan de macht kwam en een tegenbeweging begon. Het komt er nu op aan om een systematische en solide LHBT-beweging op te bouwen om een nieuwe terugval te voorkomen.

  rusland,vs

  Eenvoudiger

  Anderzijds is ons leven eenvoudiger dat dat van onze voorgangers in het Westen. De holebi's en transgenders konden toen niet steunen op de solidariteit van lotgenoten in andere landen. Toen stonden we aan het prille begin, zonder ervaring of  succesverhalen. Maar dankzij hen hebben we die nu wel en kunnen we er inspiratie uit putten. Niet alles is universeel en even bruikbaar voor iedereen maar het belang ervan kan niet onderschat worden.

  rusland,vsRussische LGBT-atleten op de Antwerp Pride, augustus 2013

  Brezhnev of Mao

  In de jaren '60 en '70 van vorige eeuw kon de Amerikaanse LHBT-gemeenschap aan Brezhnev of Mao niet vragen om druk uit te oefenen op de regering in de VS, sancties in te voeren of inreisvisa te weigeren aan Amerikaanse regeringsleiders.  Nu kijken sommige Russische LHBT-activisten naar het buitenland om druk uit te oefenen op het Kremlin omdat ze twijfelen aan hun eigen kracht en hun twijfels hebben of ze wel voldoende steun gaan vinden bij het Russische volk.

  rusland,vsRegenbooglintjes aan het Russische consulaat, Antwerpen, augustus 2013

  We hoeven absoluut geen steun te verwachten van het Amerikaanse Congres of Obama zelf, die veel te druk bezig is met aanvalsplannen tegen Syrië. De hypocrisie van politieke wereldleiders is algemeen bekend. Het zou naïef zijn te denken dat de rechten van holebi's en transgenders in Rusland - evenmin als bijvoorbeeld die van de sjiieten in Saoedi-Arabië - voorrang krijgen op de interesse voor de olie- en gasvoorraden.  Toen president Obama een aantal vertegenwoordig(st)ers van NGO's ontmoette in Sint Petersburg maakte hij duidelijk dat mensenrechten niet bovenaan zijn agenda staan in zijn relaties met Rusland.

  rusland,vsProtestactie in Wenen.

  We weten dat het Kremlin seksuele minderheden graag afschildert als een 'vijfde colonne' van 'buitenlandse infiltranten'  die waarden opdringt die 'vreemd zijn aan Rusland'. Pogingen om westerse regeringen of organisaties te betrekken zal die mythes enkel versterken en het Kremlin en extreem-rechts een extra excuus bezorgen om ons verder te stigmatiseren.

  De beste manier voor mensen in het buitenland om ons te helpen bestaat uit empathie en echte solidariteit, niet uit isolement of een boycot.  Loekasjenko’s Belarus ondervindt al jaren sancties maar dat heeft de gewone mensen daar absoluut niet geholpen.

  rusland,vs

  Vergeet Obama

  De beste manier om homofobe wetten en vooroordelen te bestrijden is Obama te vergeten onze onze eigen grassroots-protestcampagnes te ontwikkelen.  Laat de homofobe griezels die naar het Westen willen reizen maar doen. We zullen hen outen als hypocrieten en leugenaars. Confronteer Poetin met protestdemonstraties overal waar hij in het buitenland opduikt.  De holebi- en transgenderbeweging laat zich niet gebruiken als pion in een nieuw soort van koude oorlog. Wij willen deel uitmaken van een internationale beweging voor echte democratie en gelijke rechten voor iedereen.

  rusland,vs

  Vandaag staan wij in Rusland op de frontlinie in de wereldwijde strijd tegen vooroordelen. We moeten een efficiënte strategie ontwikkelen om de opmars van de homofoben tegen te houden en zelf vooruit te gaan. We moeten de verdere verspreiding van homofobe wetten in Oekraïne, Armenië en andere landen tegenhouden. Internationale en openlijke solidariteit, met respect voor de Russische realiteit kan een verschil maken en onze beweging versterken. We hebben dan wel de strijd tegen de homofobe wet verloren, maar we moeten de strijd  tegen de vooroordelen winnen.

  rusland,vsLees ook: De Kus van Obama en Amerikaanse homofoben zowel in Afrika als Rusland actief

 • BDW is een Islamofoob Kieken

  nva,moslim,cavaria

  MNM-dj Bert Beauprez heeft zijn coming-out gedaan.  Via de media. Net zoals Will Ferdy in 1970.  De reacties waren overwegend positief. Maar dat durfde hij - net zoals zijn illustere voorganger - niet eens hopen.

  "Dit ging veel reacties opleveren en of dat goeie of slechte zouden zijn kon ik echt niet inschatten" zei hij in Reyers Laat. Het heeft Bert vijf jaar gekost alvorens hij het aan zijn ouders vertelde.  Hij noemt zichzelf een 'stoem kieken' omdat hij zo lang heeft gezwegen. Maar hij wil vooral mensen inspireren om niet dezelfde fout te maken.

  nva,moslim,cavariaLange weg af te leggen

  Hij kwam zijn coming-out toelichten in de talkshow Reyers Laat op woensdag 18 september. Zaten mee aan tafel: artiest Jan De Cock, policitus Bart De Wever, journalist Marc Van de Looverbosch en moderator Lieven Van Gils.  Het had een mooi gesprek kunnen worden over hoe langzaam de dingen erop vooruit gaan: bijna een halve eeuw na de coming-out van Will Ferdy blijkt het voor de BV's - en in het verlengde voor iedere holebi -  van vandaag nog altijd wikken en wegen of en wanneer  ze uit de kast komen.  Het zet je aan het denken over het werk dat je in de holebi- en transgenderbeweging doet en over de hardnekkigheid van homofobie, ook in je  eigen hoofd. Of om het met een quote uit de nieuwe brochure Recht op Liefde te zeggen: "hoe wijdverspreid vooroordelen, discriminatie en ongelijke behandeling van holebi's en transgenders blijven bestaan, en de lange weg die nog af te leggen is vooraleer seksuele diversiteit volledig maatschappelijk aanvaard is." Maar dat was naast Bart De Wever gerekend. Hij zal het gesprek een islamofobe wending geven en in functie daarvan andere sprekers twee keer onderbreken.
  nva,moslim,cavaria

  Na het verhaal van Bert ontspint zich onderstaande discussie.

  Bart De Wever: "Ik ben er nogal optimistisch over. Ik denk dat Vlaanderen anno 2013 er klaar mee is. Homoseksualiteit is een normaal gegeven en dat is heel breed aanvaard. Al hebben we bepaalde tegenbewegingen in onze samenleving - zeker in onze steden -  die we toch moeten duiden als problematisch." De toon is gezet. 'Wij, Vlamingen' hebben geen problemen meer met homoseksualiteit.  Eigenlijk herhaalt hij hier wat hij reeds schreef in zijn column die in 2006 verscheen.  Als er nog problemen zijn worden ze veroorzaakt door de islam. Op de vraag van Lieven Van Gils wat hij precies bedoelt antwoordt De Wever met het gezicht van een betrapte misdienaar: "Ik ga hier misschien veel moeilijkheden mee krijgen, maar je ziet heel duidelijk dat bij de moslimjongeren er een herislamisering bezig is sedert de jaren '80 in een veel radicalere en rechtlijniger islam en dat de afwijzing van homoseksualiteit daar toeneemt in plaats van afneemt. Het is bijna apartheid: de hele samenleving gaat naar aanvaarding en zij gaan naar verwerping. Gaybashing komt op in mijn stad. Ik zie dat heel duidelijk.  We hebben zelfs in een nieuw meerjarenplan  een convenant met het Roze Huis om aan sensibilisering bij de moslims te gaan doen en bij het zonaal veiligheidsplan van de politie heb ik gaybashing als aandachtspunt gegeven. Dat neemt hand over hand toe."

  Apartheid????

  Interessant hier is dat De Wever het begrip  Apartheid gebruikt.  Dat is een vorm van racisme die we kennen uit de geschiedenis van Zuid-Afrika.  Het apartheidsregime beschouwde de zwarte Zuid-Afrikanen als tweederangsburgers. Dat was niet iets waar ze zelf voor kozen, maar wat hen was opgelegd door een witte minderheid.  Het woord is in deze context dus absoluut niet op zijn plaats. Bart De Wever geeft er een nieuwe betekenis aan: apartheid is vanaf nu een zelfgekozen vorm van isolement waarin moslims blijkbaar wensen te leven. Dat is klinkklare nonsens.

  "Gaybashing komt op in mijn stad" zegt De Wever, meer nog: "neemt hand over hand toe". Uiteraard worden we verondersteld de gedachtegang te volgen en in onze fantasie een legertje moslims te zien die, vanuit een zelfgekozen getto, homo's te lijf gaan.

  Bart De Wever kan ons echter onmiddellijk gerust stellen: de politie is gealarmeerd en het Roze Huis is ingeschakeld. De LHBT-beweging, met name het Roze Huis, krijgt meteen een duidelijke rol toebedeeld: zij moeten 'sensibiliseren'.  nva,moslim,cavariaHetzelfde is met zoveel woorden gezegd door Liesbeth Homans toen ze bekendmaakte dat het Roze Huis een beetje meer geld van de stad krijgt dan vroeger. Het is dus niet aan het Roze Huis om haar eigen prioriteiten te bepalen en democratisch te discussiëren over wat ze met het geld gaan doen. Dat hebben Homans en De  Wever al gedaan.  Tegelijkertijd worden de organisaties die met allochtonen werken financieel drooggelegd door het Antwerpse stadsbestuur.  Dat zal de samenwerking met die organisaties rond het thema zwaar bemoeilijken. Bovendien wordt het elke dag duidelijker dat homo- en transfoob geweld onderdeel zijn van een veel breder plaatje: agressie en geweld zullen toenemen zolang de economische crisis elke dag meer mensen in de onzekerheid en de armoede duwt.  Treinbegeleiders weten daar intussen al evenveel over dan holebi's en lesbiennes. Het Roze Huis wordt dus in het keurslijf 'wij versus zij' gedwongen. Dat is het gevaarlijkste wat een emancipatiebeweging kan overkomen.

  nva,moslim,cavariaJan De Cock en Bert Beauprez voelen de bui hangen en proberen correcties aan te brengen. Jan De Cock: "Ik denk dat meneer De Wever een punt heeft maar het is niet alleen in die groep: de extremisering zit in alle lagen van de bevolking en zit vooral in verschillende types gemeenschappen en maatschappijen.  (...) Blanke jongeren gaan ook kinderen neerschieten, denk maar aan Columbine. Het is zeker geen islamprobleem."nva,moslim,cavaria Bert Beauprez voegt daaraan toe: “Ik zat bijvoorbeeld in een school in De Panne. Er was nogal een machocultuur in die school, maar in elke school hangt wel zo'n cultuur. Als er dan iemand 'homo' tegen je roept, ook al is dat grappig bedoelt, dan komt dat voor U duizend keer harder aan omdat ze dat niet weten natuurlijk." De Panne is niet meteen een stad met een grote moslimpopulatie.

  nva,moslim,cavariaBart De Wever is niet onder de indruk en gaat ongestoord verder: "Ik denk eerlijk gezegd dat iedereen die onder adolescenten uit de band springt wordt neergesabeld. Dat is eigen aan jongvolwassen mannen vooral. Maar in het volwassen Vlaanderen... als ik vandaag naar een familiefeest ga, daar zit een lesbisch koppel, daar zitten homo's aan tafel... In mijn partij (wij zijn geen linkse partij) ... Ik heb homo's in het parlement, de gemeenteraad en echt... 'We don't care'.  Daar zijn we echt voorbij. "

  nva,moslim,cavariaHet is de tweede keer dat 'Vlaanderen' genoemd wordt en dan nog  in een typisch 'Vlaamse' context: het familiefeestje. Dat ideaalbeeld moet er worden ingepeperd. Dat een homokoppel in een Aalsters café door twee volbloed-Vlamingen  (foto) - die zonder twijfel ook op familiefeestjes komen - in mekaar werd getimmerd blijft uiteraard buiten beeld, net als de controverse die de deelname van enkele tientallen NVA'ers aan de pride, waar een NVA'er letterlijk schreef:  "Gelieve geen reclame meer te maken met jullie roze afwijking!"  De man verklaart lid te zijn geworden an de NVA  "Om te helpen bouwen aan een betere toekomst met hogere normen en waarden!"

  nva,moslim,cavariaMarc Van de Looverbosch probeert het ook eens: "Wat mij wel verbaast is  - ik spreek dan vooral over die groepen in de bevolking met vooral een heel mannelijke cultuur die zeer star is want het gaat niet alleen over homo's maar ook tegen vrouwen (De Wever: 'absoluut') . Kijk naar de invoering van het homohuwelijk in Frankrijk nog recent - Neem ook de VS waar hysterische toestanden ..."

  nva,moslim,cavariaHier onderbreekt Bart De Wever voor de tweede keer:  “Maar hoe snel dat je daar bijna voorbij bent... Hier was ook een beetje debat rond het homohuwelijk. Nu bestaat dat tien jaar. Wie maalt daar nog om?  Het gaat allemaal ongelooflijk snel. Maar er is een groep - waarvan men vroeger dacht: men is nog niet in kennis met de verlichting - waarvan ik vandaag durf zeggen: men weet het wel maar men verwerpt de verlichting.  Men kent ze wel maar men wil ze gewoon niet.  Men wijst een heel aantal waarden - die voor ons heel normaal zijn geworden -  gewoon af. Er is een tegenbeweging bezig en dat moeten we onder ogen zien. Je ziet die radicalisering en je ziet de uitingen daarvan en dat neemt toe.”
  nva,moslim,cavaria

  Bart De Wever legt nu het verband tussen de eerder aangehaalde 'tegenbeweging' en de moslims die problemen zouden hebben met 'De Verlichting'.  Niet zo maar problemen, maar willens nillens. Bovendien gebruikt hij nog eens dat bedreigende woord 'radicalisering' waarvan de uitingen toenemen. De invoering van het homohuwelijk daarentegen verliep volgens hem bijn als een fluitje van een cent: "Wie maalt daar nog om?" Dat de openstelling van het huwelijk in dit land tientallen jaren van strijd en een titanengevecht tegen rechts heeft gekost zijn we uiteraard ook al lang vergeten. Dat was "een beetje debat" De Wever weet wanneer hij iemand moet onderbreken: het is niet de bedoeling om de homofobie van niet-moslims in het gesprek te brengen. Nochtans is de (vaak gewelddadige) oppositie (foto) in Frankrijk tegen de openstelling van het huwelijk zeer relevant. Die beweging werd immers gedragen door partijen die om het zacht uit te drukken in dezelfde richting als de NVA denken en het aandeel van moslims in die beweging was marginaal. De Kameroenese actviste Alice Nkom wees er toen op dat wat in Frankrijk aan het gebeuren was zelfs negatieve gevolgen kon hebben voor de situatie van holebi's en transgenders in haar land.

  Bart De Wever is een deel van het probleem

  Toeval of niet, de dag dat Bart De Wever ons mocht waarschuwen tegen het grote moslimgevaar werd in Brussel een handleiding voorgesteld waarin methodes worden aangereikt om seksuele diversiteit bespreekbaar te maken binnen etnisch-culturele minderheden. De visie van waaruit de samenstellers van deze handleiding vertrekt staat haaks op wat de NVA daarover vertelt. Bovendien brengt het discours van de NVA en andere islamofobe stromingen (NVA-gemeenteraadslid Martijn Van Esbroeck weigert zelfs om islamofobie als probleem te erkennen) grote schade toe aan homoseksuele moslims.nva,moslim,cavaria In de brochure Recht op Liefde merken de auteurs op: "We stellen vast dat de wijze waarop over islam en etnisch-culturele minderheden in relatie tot homoseksualiteit gesproken wordt bol staat van de veralgemeningen en stereotypen die nauwelijks ruimte laten aan nuance en de werkelijkheid te vaak geweld aandoen. Dergelijke problematische beeldvorming heeft bovendien ingrijpende gevolgen. Zij is niet alleen olie op het vuur van een voortschrijdende problematisering van moslims in onze samenleving, maar biedt tevens een slechte grond om holebi's binnen etnisch-culturele minderheden op een goede manier te begeleiden of ondersteunen. We komen in onze werking bijvoorbeeld regelmatig holebi's met een moslimachtergrond tegen die verder in de problemen terechtkwamen nadat ze aanklopten bij sociale diensten en daar advies kregen dat niet alleen misvormd was door de stereotypen en veralgemeningen over hoe hun leven eruit zou zien, maar ook ronduit schadelijk voor hun specifieke situatie en noden was. Het vernauwen van de discussie over homofobie tot een specifieke bevolkingsgroep komt de strijd voor een brede samenleving zonder discriminatie, waarin de specifieke trajecten van etnisch-culturele holebi's de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, allesbehalve ten goede."

  Met andere woorden: Bart De Wever dwingt het Roze Huis om het 'probleem' van homofobie bij moslims op te lossen, maar is zelf een deel van dat probleem. Hij vergiftigt niet alleen de holebi- en transgendergemeenschap met islamofobie, hij zet ook het geluk van holebi's en transgenders met een moslimachtergrond op de helling. 

 • Recht op Liefde: de handleiding

  001.jpgOp woensdag 18 september werd in Brussel de handleiding Recht op Liefde - Seksuele diversiteit bespreekbaar maken binnen etnisch-culturele minderheden - voorgesteld.  Na het samenstellen van de brochure formuleerden de makers een aantal conclusies.

  België heeft zich de afgelopen decennia weten profileren als een van de meest vooruitstrevende landen ter wereld op het vlak van gelijke rechten voor mensen met verschillende seksuele oriëntaties. In 2003 werd het huwelijk wettelijk opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. Sinds 2006 kunnen koppels van hetzelfde geslacht kinderen adopteren. Publieke figuren inclusief politici komen steeds meer openlijk uit voor hun seksuele geaardheid, ook als die afwijkt van de heteronorm. 'Coming-out' en 'Gender Bending' worden door de entertainmentbranche, de digitale media en ook de modewereld op een steeds ostentatiever manier gesteund. In een recent rapport van de Europese afdeling van de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, behaalde België zelfs een tweede plaats op vriendelijkheid voor holebi's.

  Maar een 'topscore' van slechts 67% geeft tevens aan hoe wijdverspreid vooroordelen, discriminatie en ongelijke behandeling van holebi's en transgenders blijven bestaan, en wijst op de lange weg die nog af te leggen is vooraleer seksuele diversiteit volledig maatschappelijk aanvaard is.

  Gaybashing

  Recente gevallen van homo- en transfoob geweld, die in de media veel stof deden opwaaien, illustreren dit punt. In 2011 deed Kris D. publiekelijk zijn relaas over hoe hij en zijn vriend door Noord-Afrikaanse mannen werden aangevallen omwille van hun seksuele geaardheid. Op 18 januari 2012 bracht Outrage een app uit voor smartphones die gekende locaties van 'gaybashing' (fysiek en verbale agressie ten aanzien van homoseksuelen) in kaart brengt. De moord op Ihsane Jarfi in april 2012, een homoseksuele Luikenaar van Marokkaanse origine, werd omschreven en geregistreerd als de eerste homofobe moord in de Belgische geschiedenis.

  moslimTransfobie

  Een recente studie van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen bracht transfoob  geweld in België in kaart: zo'n 80% van transgenderpersonen hebben in hun levensloop geweld ervaren omwille van hun genderidenditeit. 33% hebben seksueel geweld ervaren, 25% fysiek geweld en 80% verbaal of psychologisch geweld. Dit geweld, of beter, de zichtbaarheid van dit geweld gaf aanleiding tot het opstarten van sensibiliseringscampagnes om de bewustwording rond homofobie te stimuleren, om slachtoffers aan te moedigen elke vorm van discriminatie te melden en de instanties erop te wijzen dat ze haatmisdrijven beter moeten registreren. Er zijn actieplannen voorgesteld over gender en seksuele diversiteit in het onderwijs en het tegengaan van homofoob en transfoob geweld.

  'Etnicisering'  afwijzen

  Opvallend in de recente discussie rond homofobie, is de wijze waarop etniciteit in de schijnwerpers komt te staan in het debat. Zo worden bepaalde etnisch-culturele en religieuze bevolkingsgroepen - en met name moslims - geviseerd als daders van seksuele discriminatie en homofoob geweld. Het feit dat het merendeel van de moordenaars van Ihsane Jarfi tot de etnische meerderheid behoorden leek weinig aan die beeldvorming te veranderen. Daarnaast verwonderden de media zich erover dat Ihsane 'aanvaard zou zijn' binnen zijn familie of de moslimgemeenschap. Het achterliggende idee in dergelijke beeldvorming is dat traditionele en religieuze opvattingen over seksuele diversiteit de 'oorzaak' zijn van homofoob geweld.moslim

  Hoewel er slechts beperkt onderzoek beschikbaar is over homofobie in ons land, wijst een veelbesproken recente studie over homofobie bij jongeren tussen de 18 en 21 jaar, dat homofobie bij de jongerenpopulatie in het algemeen daalt, maar dat er een significante groep is, jonge moslimjongens, waarbij deze stijgt.  Een blik op het publieke debat van de laatste jaren toont ons dat homofobie hoe langer hoe meer gezien wordt als een probleem van specifieke etnische en religieuze minderheden. Vooral bevolkingsgroepen met roots in de Magreb of in het Midden-Oosten en moslims worden hierbij geviseerd. Deze trend beperkt zich niet alleen tot België, maar maakt deel uit van een meer globale tendens.

  Vanuit het werk van Ella vzw en Merhaba vzw op het kruispunt van etniciteit enerzijds en gender en seksualiteit anderzijds, stellen wij deze 'etnicisering' van de kwestie van seksuele diversiteit in vraag. We doen dit vanuit verschillende motieven.

  Stereotypen brengen schade toe

  Ten eerste, we stellen vast dat de wijze waarop over islam en etnisch-culturele minderheden in relatie tot homoseksualiteit gesproken wordt bol staat van de veralgemeningen en stereotypen die nauwelijks ruimte laten aan nuance en de werkelijkheid te vaak geweld aandoen. Dergelijke problematische beeldvorming heeft bovendien ingrijpende gevolgen. Zij is niet alleen olie op het vuur van een voortschrijdende problematisering van moslims in onze samenleving, maar biedt tevens een slechte grond om holebi's binnen etnisch-culturele minderheden op een goede manier te begeleiden of ondersteunen.moslim  We komen in onze werking bijvoorbeeld regelmatig holebi's met een moslimachtergrond tegen die verder in de problemen terechtkwamen nadat ze aanklopten bij sociale diensten en daar advies kregen dat niet alleen misvormd was door de stereotypen en veralgemeningen over hoe hun leven eruit zou zien, maar ook ronduit schadelijk voor hun specifieke situatie en noden was. Het vernauwen van de discussie over homofobie tot een specifieke bevolkingsgroep komt de strijd voor een brede samenleving zonder discriminatie, waarin de specifieke trajecten van etnisch-culturele holebi's de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, allesbehalve ten goede.

  Homofobie binnen de meerderheid

  Ten tweede: we moeten vaststellen dat de 'etnicisering' van de kwestie van homoseksualiteit nog op een andere manier de strijd voor aanvaarding van seksuele diversiteit ondermijnt. Door homofobie op een specifieke bevolkingsgroep te projecteren, blijven de mechanismen van homofobie binnen de etnische meerderheid buiten schot. Dit gaat gepaard met impliciete en soms ook expliciete suggestie dat homofobie in de bredere samenleving (zo goed als) geen probleem meer zou zijn.

  Een dergelijk uitgangspunt maakt het nog moeilijker om de bestaande homofobie in die bredere samenleving te bestrijden, en creëert vrijplaatsen waarbinnen homofobie ongestoord kan groeien, zonder dat we een cognitieve grip krijgen op de problematiek of adequate middelen ontwikkelen om die homofobie in te dijken. De massale straatprotesten in Frankrijk tegen de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht, door voornamelijk leden van de etnische en religieuze meerderheidsgroep, tonen aan dat geen enkele groep een patent heeft op onverdraagzaamheid voor diversiteit. Maar meer nog, dergelijke protesten en stemmen worden letterlijk en dus onbeheersbaar als we homofobie als een probleem van etnische minderheden gaan kaderen.

  moslim'Seksuele diversiteit' betekent effectief diversiteit

  Het staat buiten kijf dat homofobie moet bestreden worden en dat er meer ademruimte gemaakt moet worden voor seksuele diversiteit. Dat is een belangrijk uitgangspunt van deze handleiding. Maar het staat eveneens buiten kijf dat er verschillen bestaan in de beleving van en de omgang met seksuele diversiteit die verbonden kunnen worden aan een veelheid van factoren zoals opvoeding, scholingsgraad, socio-economische status, etnische en culturele afkomst en ervaringen van maatschappelijke integratie, aanvaarding en uitsluiting.

  'Seksuele diversiteit' betekent effectief diversiteit, en dus ook het bestaan van verschillende manieren om niet-heteronormatieve levens uit te bouwen en verschillende manieren om met seksualiteit om te gaan.

  Vanuit dit inzicht, voorbij simplistische stereotypering, averechtse stigmatisering en het bieden van pasklare antwoorden of oplossingen, biedt deze handleiding een instrument om seksuele oriëntatie en genderidentiteit in etnisch-culturele minderheidsgroepen bespreekbaar te maken.

  moslimOver de handleiding

  Dit instrument onderscheidt zich op minstens drie vlakken van reeds bestaande methodieken die gericht zijn op de aanvaarding van seksuele diversiteit.

  Ten eerste, zoals reeds uitgebreid benadrukt, staat het kruispuntdenken centraal in onze benadering. Ten tweede stelt deze handleiding kaders en ervaringen van etnisch-culturele minderheden wat betreft relatievorming en seksualiteit centraal. En ten derde engageert de handleiding zich uitdrukkelijk met de kwestie van religie.

  Deze handleiding geeft geen kant- en klare oplossing, maar biedt wel een aantal degelijke referentiekaders en pistes om dit proces te begeleiden. De slaagkansen van het emancipatieproces dat deze handleiding wil bevorderen hangen uiteraard af van de mate waarin de  trainer vertrouwen weet op te bouwen in de groep en een groepsdynamiek in goede banen weet te leiden, alsook de mate waarin de deelnemers aan een vorming bereid zijn zich met de groep te engageren en diepgewortelde ideeën in vraag willen stellen. Maar de factoren die dit proces bevorderen of verhinderen blijven niet beperkt tot het niveau van een concrete vorming, of dynamieken binnen etnisch-culturele minderheden. We moeten vaststellen dat de maatschappelijke context, waarin etnisch-culturele minderheden keer op keer verantwoordelijk gemaakt worden voor de heersende homofobie in contrast met de manier waarop de etnische meerderheid zich graag als homotolerant profileert, hier tevens een grote rol speelt. Deze handleiding richt zich in eerste instantie op etnisch-culturele minderheidsgroepen, maar er is dus tevens een proces te doorlopen, en verantwoordelijkheid te nemen, aan de kant van de etnisch-culturele meerderheid.

  moslimHet is, tot slot, belangrijk om voor ogen te houden dat mentaliteitswijzigingen nooit gerealiseerd worden in een dag. Noties van seksualiteit, intieme relaties of liefde zijn bij ons allen diepgeworteld. Ze maken deel uit van bredere complexe culturele contexten van opvattingen, normen, waarden en betekenissen die we met de paplepel ingelepeld kregen, en ze zijn deel geworden van hoe we onze identiteit en lichamelijkheid begrijpen en ervaren. Verandering op dit vlak betekent noodzakelijkerwijs een (langzaam) proces, een langer traject dat stapsgewijs begonnen en verdergezet wordt.

  De illustraties in deze handleiding werden verzorgd door Zologie. Tussentitels en links heb ik zelf aangebracht.

  De brochure bestellen kan via Ella vzw of Merhaba vzw

 • De kus van Obama

  Kiss In_Consulaat_Rusland_IMAG0108.jpg

  De Kiss In komt terug in de mode. Het was één van de drukst bijgewoonde acties sedert jaren in Antwerpen op 9 augustus aan het Russische consulaat(foto).  Op 8 september werd dit nog eens herhaald in Brussel naar aanleiding van een internationale oproep die werd opgevolgd in in tientallen steden.

  "Sommige Europese landen legaliseren het homohuwelijk, maar de Europeanen sterven uit (...) en uit homohuwelijken komen geen kinderen voort. Heteroseksuele koppels moeten deze bevolkingsafname tegengaan. Laat ons onze eigen keuze maken, zoals wij geschikt achten voor ons land." Gevleugelde woorden van de Russische president Vladimir Poetin in de Volkskrant.

  De wereldwijde protesten tegen het mishandelen en discrimineren van holebi's in Rusland waren niet weg te branden uit de (sociale) media en zo hoort het ook. Actie tegen homo- en transfobie is een internationale bezigheid geworden. Het kan ook moeilijk anders: een land waar holebi's en transgenders ongestoord hun leven kunnen leiden bestaat vooralsnog niet. De focus die de voorbije weken op Rusland lag had ook een ranzig kantje: een zekere Obama kon het niet laten om oude rekeningen te vereffenen met Rusland. enhanced-buzz-30875-1378137079-26.jpg

  De Amerikaanse droom...

  Russische activisten hadden de 'eer' om hem te ontmoeten tijdens G20-top in St. Petersburg. Daar hing Obama de sociale jongen uit: "Ik ben zeer trots op hun werk" verklaarde hij achteraf. "Een deel van goed bestuur is dat we ruimte creëren voor de burgermaatschappij". Hij schoot bijna vol toen hij opmerkte veel gemeen te hebben met de activisten: "Ik ben begonnen als organisator van gemeenschappen, wat we tegenwoordig een internationale NGO zouden kunnen noemen. Ik werd verkozen omdat ik mensen organiseerde aan de basis." Een straathoekwerker die het tot president brengt, het is eens wat anders dan een krantenverkoper die miljonair wordt.  De mythe van de Amerikaanse droom in een nieuwe kleedje.

  vs,obama,rusland... en de realiteit

  De rechten van holebi's en transgenders interesseren Obama nauwelijks. Mensenrechten evenmin.  In Rusland komt het hem goed uit om ze uit te spelen tegen wie de politiek van de VS niet klakkeloos wenst te volgen. Obama was razend toen de voortvluchtige Amerikaanse computerspecialist en klokkenluider Edward Snowden asiel kreeg in Rusland. Wie beschermde hier de mensenrechten? Alvast niet Obama. De toorn van de Amerikaanse president was te begrijpen. Snowden lekte geheime documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Daaruit blijkt dat die op grote schaal internetberichten en telefoontjes onderschept. 

  Michiel Vanackere_Mr Gayworld_aug2013_Stars&stripes.jpg'Geen vlag is groot genoeg'

  Terwijl Snowden uit de klauwen van de VS kon blijven verging het  de 25-jarige ex-soldaat Bradley Manning veel minder goed. Hij werd ertoe veroordeeld om na zijn onthullingen weg te rotten in een Amerikaanse gevangenis.  In de brief waarin hij gratie vraagt schrijft Manning: "Als er onschuldige burgers gedood werden, kozen we ervoor om ons te verbergen achter de sluier van nationale veiligheid en geheime informatie, eerder dan verantwoordelijkheid op te nemen voor onze daden. En dit om geen publieke verantwoording te moeten afleggen” De klokkenluider schotelt Obama in zijn brief ook een citaat van activist Howard Zinn voor: "Er is geen vlag groot genoeg om de schaamte van de dood van onschuldige mensen te verbergen." De jongeman in dit T-shirt beseft het allicht niet, maar de Amerikaanse vlag die erop staat is wellicht het meest gehate (en verbrande) symbool ter wereld.  De voorbije decennia hebben de VS tientallen landen gebombardeerd of er staatsgrepen uitgelokt. Tegenwoordig beschikken ze over een spionagenetwerk waarbij zelfs geregistreerd wordt wanneer je dit artikel deelt op Facebook.  Lang voor Bin Laden het terrorisme uitvond beschikte Amerika reeds over een wapenarsenaal waarmee ze de gehele wereld kunnen controleren, inclusief chemisch en nucleair wapentuig.  Deze supermacht beschikt over alle middelen (check out hun arsenaal aan wapentuig, het grootste van de wereld) om hun wil aan de rest  van de wereld op te leggen. Het organiseren van het verzet daartegen is zeer belangrijk. De VS heeft immers nog geen enkel land ter wereld de democratie gebracht. Het aantal oorlogsmisdaden en dictaturen dat ze aan de wereld hebben opgelegd of geprobeerd op te leggen is daarentegen is gigantisch.

  1236633_427820917334292_1.jpg'Stel ik de verkeerde vragen?'

  Manning vroeg niet alleen gratie, hij kwam ook nog eens uit de kast als transgender. Bradley (foto onderaan) noemt zich vanaf nu Chelsea en richt de schijnwerpers op de gebrekkige transgenderrechten in haar land. Aan moed en doorzettingsvermogen ontbreekt het haar alvast niet.  Een transgevangene kan in de VS geen transitie ondergaan, aldus de woordvoerster van de militaire gevangenis.  Al zijn er intussen processen aan het lopen om daar verandering in te brengen. Het ontlokte bij çavariawoordvoerder Yves Aerts dit commentaar: "Obama geeft kritiek op Ruslands homofobe wetgeving (en de inperking van je recht op expressie). Mooi. En wat met de transgenderrechten in de USA (en de inperking van je recht op expressie)? Of stel ik de verkeerde vragen?"

  Homofobie in de VS

  Dit kaartje geeft niet echt een rooskleurig beeld van de holebi- en transgenderrechten in de VS. Bovendien is het een zeer crimineel land.  Volgens The Economist van 15 augustus telt  de VS 5 procent van de wereldbevolking en 25 procent van alle gevangenen. Geen enkel land ter wereld heeft in verhouding tot zijn bevolking zoveel gevangenen. Zoveel slechte mensen in de VS? Ik denk het niet. De economische situatie is daar zo slecht dat werkloosheid, sociale uitsluiting en criminaliteit er hand in hand gaan. 

  Chicago_995705_6.jpgBarak - 'God Bless America' - Obama wordt tegenwoordig nogal eens de hemel ingeprezen omdat hij het opneemt voor holebi's en transgenders. Dat is niet helemaal onjuist, maar om nu te zeggen dat de VS aan de wereld op dat vlak lessen te geven heeft is overdreven. Als je als homo geboren bent in een staat als Texas kan je maar beter migreren naar een ander stuk van de VS. Sommige gruwelverhalen uit de VS moeten niet onderdoen voor wat je tegenwoordig over Rusland hoort.  Een homokoppel uit Portland zat hand in hand in de vliegveld shuttle-bus in Albuquerque, New Mexico waar ze aan de Gaypride wilden deelnemen. Ze werden door de chauffeur prompt gesommeerd... om helemaal achteraan in de bus te gaan zitten. Een incident dat doet denken aan het racisme in de VS zoals we dat uit de jaren 1950-1960 kennen. Toen waren er zelfs wetten die zwarten verplichtten om achteraan in de bus plaats te nemen. In Chicago werd onlangs een lesbisch koppel (foto) toegetakeld door 10 mannen. Harde feiten die momenteel ondergesneeuwd raken door de berichten uit Rusland.

  Globalizing_0001.jpgGa er dan niet wonen

  Je hoeft uiteraard niet in Rusland of in de VS te gaan wonen. Veel erger is dat de VS - via haar extreme religieuze sektes - probeert homofobie (en aanverwante thema's zoals het verbod op abortus) uit te voeren naar het buitenland, met name naar Afrika.  Het standaardwerk waarin dit fenomeen wordt blootgelegd is Globalizing the Culture Wars, een brochure van Kapya Kaoma waarin de samenwerking tussen Amerikaanse conservatieven en Afrikaanse kerken grondig wordt beschreven. Het gaat over het uitwisselen van informatie, het financieel ondersteunen van Afrikaanse religieuzen door Amerikaanse organisaties.  Toen dit rapport in 2009 uitkwam was het ook voor vele activisten in de VS een revelatie. In de inleiding lezen we: "Net zoals de VS en andere landen uit het Noorden hun chemische en farmaceutische afval dumpen in landen van de Derde Wereld, exporteren wij nu ook een politiek discours dat in onze eigen samenleving als afval wordt beschouwd.  Amerikaans rechts heeft zichzelf opnieuw op de kaart gezet na een periode waarin ze waren weggehoond als supporters van de koloniale regimes. Ze trekken nu de kaart van de strijd tegen het 'moreel verval' in Afrika."

  vs,obama,ruslandDe ultra-conservatieve religieuze sektes zwermen ongestoord uit in Afrika en hebben de ambitie - en het geld - om daar - samen met de plaatselijke geestelijke leiders - de bevolking op te hitsen tegen holebi's en transgenders. Alles is immers beter dan een bevolking die in opstand komt tegen haar eigen corrupte leiders of - godbetert - tegen de VS zelf. Obama steekt geen vinger uit om die fanatici terug naar de VS te halen.

  In een recent artikel wordt erop gewezen dat wat in het rapport van Kaoma wordt beschreven gewoon verder gaat. Dezelfde rechts-christelijke organisaties die zich verzet hebben tegen de erkenning van same-sex huwelijken in de VS ondersteunen vandaag vergelijkbare campagnes in Kenya, Zimbabwe en Brazilië.

  549012_508660629209787_1.jpgHebben we Obama nodig voor LHBT-rechten?

  Het antwoord daarop is neen. Als we iets in beweging zetten rond onze rechten dan komt dat door onze eigen acties en contacten met bondgenoten. Hoopgevend zijn de positieve reacties van atleten en supporters. Obama en sommige andere politici komen daarop af als vliegen op siroop, als het hen uitkomt tenminste.  De acties rond Rusland geven de juiste richting aan: blijven mobiliseren zoals bij de Kiss Ins en rond de winterspelen. We zullen niemand uit de politieke wereld tegenhouden om onze acties lippendienst te bewijzen maar we zullen er ook blijven op wijzen dat hun agenda niet gelijkloopt met de onze.  Obama moet niet teveel praatjes verkopen in Rusland, hij moet vooral zijn extreem-rechtse christelijke sektes terughalen uit Afrika. Hoeveel Russische LHBT-activisten zouden trouwens weten dat de VS vuil spel speelt in Afrika?Het is niet omdat er vandaag een zwart poppetje in het Witte Huis woont (dat ons enigszins op een andere toon toespreekt dan zijn voorganger)  dat het karakter van de supermacht Amerika veranderd is. Onderstaande vergelijkende tabel over de militaire uitgaven spreekt boekdelen.vs,obama,rusland

   

  vs,obama,rusland

  Scott Lively, een van de evangelisten die Afrika bestookt met homofobie, verheugt zich over de antihomowetten in Rusland.

  vs,obama,rusland

 • Tom Lanoye krijgt (véél) homofobe mails van NVA

  Tom Lanoye_Gelukkige Slaven_cover_0001.jpgHet weekblad Humo publiceert deze week een uitgebreid interview met Tom Lanoye  naar aanleiding van zijn nieuwe boek Gelukkige Slaven  waarin hij zijn kritiek op de NVA niet spaart. Dat levert hem heel wat haatmails op.

  "Eén op de vier  mails, blogberichten en tweets over mij is flagrant homofoob," zegt Lanoye. "De Wever zelf mag dan niet homofoob zijn, een belangrijk deel van zijn flamingantische kerkfabriek is dat wél. Of hoe zou hij fijnzinnigheden als 'Hoe was het toeven in het hol van Elio?' of 'Gij zijt geen Antwerpenaar, gij wilt alleen een lul in uw gat'  interpreteren? 't Is allemaal intimidatie volgens de tweede regel van de conservatieve catechismus: ons tegenspreken zal niet helpen, hou dus maar je mond. In één zin samengevat meldt de digitale knokploeg me voortdurend: 'Hou je muil, Waalse homo. Soms letterlijk zo."

  Tom Lanoye_935925.jpg

  Tom Lanoye werd ondermeer zeer populair bij LHBT-jongeren na het verschijnen van Kartonnen Dozen, een roman die over coming-out gaat.

  Wat na de verkiezingen?

  Op de vraag hoe hij de toekomstige houding van de NVA  ziet in de campagne voor de federale verkiezingen van mei 2014 zegt hij: "t Is nu een samengaan van hoofdzakelijk ondernemers die van links af willen en van flaminganten die van België af willen. Weldra zal daartussen een keuze gemaakt moeten worden.  En dan vind ik, toch een beetje een kenner van de Vlaamse beweging, heel de lijn naar Groot-Brittannië hallucinant. Men gaat David Cameron de hand drukken, Boris Johnson imiteren en Theodore Dalruymple verheerlijken - drie heren die ik nog nooit heb horen pleiten voor het uiteenvallen van hun eigen Verenigd Koninkrijk. Dus kan ik alleen maar concluderen dat men een groot deel van het traditionele flamingantisme aan het lossen is. Ik ben zeer benieuwd waar dat zal eindigen. Ik gok op een rechtse federale regering, en een onafhankelijkheid in het vriesvak."

  Plan Milquet

  De vraag die zich - ook in dit scenario - zal blijven stellen is: wat gebeurt er met het plan Milquet, het Interfederaal Actieplan tegen Homofoob en Transfoob Geweld dat naar aanleiding van de berichtgeving over homofoob geweld werd geschreven door de regering Di Rupo maar nog verre van uitgevoerd is?  Dat plan moet in elk geval worden opgenomen in het regeerakkoord van de nieuwe regering(en).

  Tom Lanoye is, samen met Jeroen Olyslaegers, te gast op het jaarlijkse ManiFiesta.

  Tom Lanoye_Manifiesta_0001.jpg

  Lees ook: Een Roze Bom onder de NVA?